tisdag 28 oktober 2025

Knölig odling

Jag drog mig länge för att odla potatis. Det är ju ändå inte så dyrt i butik, tänkte jag. Men dels har den blivit dyrare, dels har den blivit sämre. Köper jag en femkilospåse hör det numera till ovanligheterna att jag inte tvingas slänga åtminstone en handfull potatisar, ofta för att de blivit gröna och därmed kan vara giftiga.

Förra året testade jag att odla själv. Det gick bra, så i år har jag gått från en odlingslåda till fyra och resultatet blev ännu bättre. Vilket fantastiskt koncept! Man lägger några sättpotatisar i jorden. Sedan behöver man inte göra mycket mer än att vattna vid behov och efter det plockar man upp kilo på kilo!

Det här är en favoritsort att odla, Asterix. Det blev nästan bara stora potatisar och minimalt med skador, i alla fall i år. Jag brukar skörda en hink i taget. Bara vända upp jorden med en grep, plocka upp potatisarna och jämna till marken efteråt.

Innan jag går in grovrengör jag potatis, grep och händer med vatten från regntunnan, även om det tar emot mer och mer på hösten. Inne lägger jag potatisarna i blöt, borstar av dem jorden, sköljer i nytt vatten och lägger på tork.

Det här är ju lite mer komplicerat än att ta hand om butikspotatisen. Även den behöver rengöras, men på den hemodlade kan det sitta leriga jordklumpar och det tar någon extra minut per kilo. Jag gillar inte att kladda ner mig, vare sig med jord, deg eller motorolja, men i detta fall är det värt det.

Obesprutad, smakrik potatis direkt från jorden. Jag gissar att jag skördar ett kilo för runt 5 kr, men jag tycker egentligen inte att det spelar så stor roll om det blir en fjärdedel av butikspotatispriset eller bara halva priset. Jämför jag med ekologisk potatis i butik blir skillnaden ännu större. Och ingen potatis blir mer ekologisk än den jag odlar själv, med grannens kortresta koskit som enda gödsel. När jag sätter mig vid middagsbordet slår det mig varje gång att det här har jag odlat alldeles själv i min egen trädgård. Svårslaget!

26 kommentarer:

  1. Hm. Jag har också märkt att gröna och ”dåliga” svenska potatisar blivit vanligare. Förstår inte riktigt vad det beror på, men visst är det trist.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inte heller vad det beror på. Antagligen slarvigare ("mer rationell") skördeprocess. Fruktansvärt trist att behöva slänga mat. Dessutom blir det mer osäkert. Man siktar på en middag med potatis eftersom man har 5-6 st i påsen, men när man väl tar upp dem visar det sig att bara två går att äta :-(

      Radera
  2. Jag är lat o undviker också gärna kladd. Tror jag kan ha skrivit detta innan men tål att upprepas då det är ett bra tips, lägger potatisen in en hink med vatten, ute, sätter en rund borsta i skruvdragaren och vispar runt i hinken. Sen har du ren potatis.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vill minnas att det var galningen Per Morberg, som tvättade potatis med högtrycksspruta i nagot matlagningsprogram. Alla sätt är bra utom de daliga :).
      /Annika

      Radera
    2. Min högtrycksspruta är värdelös till nästan allting eftersom strålen är så vass att den tar bort färg, så kanske vore den perfekt till potatisrengöring.

      Radera
    3. Du kanske får den skalad med högtryckstvätten då också :-)
      /Christoffer.

      Radera
    4. Kanske det :-). Men det tycker jag vore tråkigt. Skalet är ju en del av potatisen och strax under skalet är det mest näring. Särskilt när det gäller stekt potatis och klyftpotatis vore en skalfri potatis bli en sämre produkt.

      Radera
  3. Förr körde jag halva mitt trädgårdsland för potatis, de senaste 15 åren har det fått bli gräsmatta med några krusbärsbuskar, en grandios rabarberplanta och potential för 5-6 buskar svarta vinbär.

    Anledningen för mig var oxå främst det låga priset på potatis i butik i kombo med att jag även uppskattar ris allt mer.

    Men lite hädelse är det, för mina rötter är från Tornedalen å där är ju potatis lika mycket religion som hjortron. Fast hjortronets lov har vi kanske sjungit färdigt om...👀

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det jag uppskattar allra minst är i alla fall gräsmatta. Det är t o m sämre än hjortron ;-)

      Radera
  4. Gröna potatisar är inte så farligt egentligen. Det är bara i gröna delen som solaninnivån är förhöjd. Skär man bort allt grönt kan man tryggt äta resten av potatisen.
    När man odlar obesprutad potatis bör man rotera odlingsplatserna för att slippa sjukdomar. En säsong med potatisodling, följt av 2 säsonger med andra grödor. Låter inte som du har någon plan för det, eller har du 12 odlingslådor?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har också svårt att förmå mig själv att kasta hela potatisen om över halva ser bra ut.

      Jag har åtta odlingslådor och roterar så mycket jag kan. Fast plan är mycket sagt.

      Radera
  5. Haha. Det handlar om potatisar alltså? :D Jag testade med en gång kruka om det var på balkongen. Jag fick ut 3-4 små potatisar från 1 som jag snittat i några delar. Varje del hade minst en rot. Jag får prova igen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var dålig utdelning. "Snittat i några delar" låter som en märklig metod för mig.

      Radera
    2. Jag hade läst att det gick att göra så också men som sagt utdelningen var inte så stor och några föll bort. Krukan hade väl inte den bästa avrinningen av vatten heller och allt är viktigt. Jag gjorde det för att lära mig lite. - Det måste kännas gött att odla själv och sånt. Kred till dig.

      Radera
    3. Jag tror att min mamma lyckades med potatis i kruka och jag har sett andra göra det, men själv har jag aldrig försökt.

      Jag känner mig själv som nybörjare. Precis som du skriver får man pröva sig fram.

      Radera
  6. Potatis är vår favorit i pallkragarna. Kanske tveksamt om man sparar så mycket pengar men smakmässigt är det helt överlägset! Att plocka färskpotatis direkt från landet som serveras med smör en halvtimma senare är svårslaget, så jäkla gott alltså. Behöver knappt nått mer på tallriken och då blir det ju en billig måltid :)

    Testa gärna lite andra sorter också, kanske delikatessen Amandine eller liknande.

    SvaraRadera
    Svar
    1. I år blev det Asterix och Princess. Det jag framförallt vill prioritera i blandningen nästa år (förutom priset såklart) är tiden. Nu har jag två ganska sena sorter. Hade varit smart med en tidig också. Amandine verkar vara det, men eftersom du kallar den delikatess gissar jag att det inte är en av de billigare.

      Radera
  7. Jag gillar att odla potatis – det är som att gräva fram små guldklimpar, fast man kan äta dem. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sant, det är lite av en skattjakt eftersom man aldrig vet hur mycket potatis det finns i jorden.

      Radera
  8. Dessutom är det potatislov den här veckan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Potatislov? Vilken världsdel bor du i ;-)?

      Radera
  9. Köper du utsädet? Eller tar du från skörden? /Johan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hittills har jag köpt, men nästa år får jag testa att ta en del från skörden.

      Radera
  10. Detta är intressant! Har ett par odlingslådor som kan omvandlas. Potatis är god basmat. Har du en gissning på vad jag kan få ut av två odlingspallar djup jord?
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alltså två pallkragar på 80x120 cm? Ingen aning egentligen. Impecta föreslår tio sättpotatisar per krage, så då snackar vi totalt tjugo. Skulle varje potatis ge tio nya blir det tvåhundra potatisar, men det är nog i överkant.
      https://www.impecta.se/sv/jordnara/odla-potatis-i-pallkrage

      Radera