fredag 10 maj 2024

Inte ett odlingsinlägg

Jag har skrivit en del om odling på sistone, men ännu bättre är ju mat man inte ens behöver odla utan bara kan skörda utan tidigare arbetsinsats. Då behöver man heller inte mark, det här är ett tips som funkar lika bra för den som bor i lägenhet.

Gratismat finns under stora delar av året, men kanske är det allra bäst nu på våren. Först kommer nässlorna, de växer lite överallt och man behöver inte precis slåss om dem. Eventuellt får man slåss med dem, om man är sent ute. Då bränns dem vilket gör dem svåra både att plocka och att skörda. Bäst är ändå de spädaste nässlorna, så plocka i tid.

Nu i maj finns kirskål, också den växer i rikliga mängder både här och där. Jag har stora mängder på tomten, vid sidan av och under ladan. Det här brukar folk varna för, kirskål är ett ogräs som gärna breder ut sig om den får chansen. Men det gör mig ingenting, det är en god och nyttig grönsak full av C-vitamin och funkar utmärkt i såser, soppor, sallader, pesto eller vad som helst. Stuva den eller lägg den på pizza. Fermenterad kirskål lär vara ett bra gödsel, men det har jag inte testat.

Så har vi ramslök, men den finns tyvärr inte överallt. Själv har jag t ex inte hittat den, vilket är synd för det är ett ogräs som säljs dyrt i butik. Men snart kommer maskrosen och den tror jag banne mig finns överallt. Bladen funkar i sallad, blommorna till sirap, rötterna i gratäng. Fast själv ser jag dem i första hand som mat åt mina bin, för dem är maskros en utmärkt källa både till nektar och pollen, alltså kolhydrater och proteiner.

Bladen på ramslök plockas bara på våren, men såväl kirskål som maskrosor kan man plocka färsk under hela sommaren. Fast det är ju nu man har tid, sedan börjar bär- och fruktsäsongen. Inte heller där behöver man nödvändigtvis odla själv. Blåbär och lingon finns i skogar över hela landet, även i mitt nya land Norge där också vildhallon är en stor grej.

Äpplen, krusbär, tranbär, slånbär och mycket annat finns på allmän mark, men känner du någon med fruktträd eller bärbuskar brukar det inte vara svårt att få ta del av deras rikedom eftersom nästan ingen orkar ta hand om allt naturen ger. Så gnäll inte på höga matpriser, skaffa en korg och hämta maten gratis med motion på köpet.

21 kommentarer:

  1. Missa inte maskrosvinet! Smakar betydligt bättre än man kan tro. Ja, det är sedan 1994 åter tillåtet att tillverka.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst ja, det har ju blivit lagligt igen! Jag skulle gärna testa, men mitt alkoholbehov är otroligt lågt och jag tror att vin görs bäst i hyfsat stora satser.

      Radera
    2. En utmärkt ge bort-present, eller strössla med som tack för hjälpen.

      Radera
    3. Kanske det, man ska aldrig säga aldrig. Möjligt att jag testat att odla maskrosvin någon gång i framtiden.

      Radera
    4. Satan vad Google bråkar med mig nu. Det var alltså jag som var anonym 09.27 och 09.55 här uppe. Jag hade inte uppfattat att jag blivit utslängd. Igen.

      Radera
    5. Igen? Det har gått längre tid sedan det blev lagligt än hur lång tid det var olagligt.

      Radera
    6. Ja, men om något först är lagligt, sedan olagligt och i tredje steget lagligt kan man väl absolut säga att det blivit lagligt igen.

      Radera
    7. Känns bara lite konstigt att säga "Det har ju blivit lagligt igen" när det gått 30 år, i synnerhet då det är längre tid än det någonsin var olagligt.

      Radera
    8. Så om Sverige lämnar EU och Nato nu tycker du det skulle kännas konstigt att säga att Sverige blivit alliansfria igen? För mig känns det som ett helt naturligt ordval. Det innebär ju i sig ingen värdering av hur lång tid det gått eller om det var för tidigt eller på tiden.

      Radera
    9. Efter att det gått flera decennier, ja. I synnerhet ifall det gått mer tid än perioden Sverige inte var alliansfri.

      Radera
  2. Nästan så man ser alla fästingar som kryper runt på sista bilden. Världens äckligaste varelse, helt objektivt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fästingar är skitäckliga, men jag vet inte om de är speciellt vanliga på maskrosor. På katter däremot, jag har ryckt loss fem stycken på två dagar.

      Radera
  3. Du far ursäkta Sparo, men det där gröna krafset far du behalla. Tyvärr finns det inga bär i min närhet och jag vet inte var jag skulle börja leta. Jag köper i stället oftast jordgubbar under säsong fast jag brukar antingen fa eller sno äpplen fran ett träd där ingen plockar frukten. Resten av grönsaker blir köpe.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Synd, särskilt kirskål tycker jag är fantastisk.

      Jag har odlat jordgubbar, återstår att se om det blir några i år.

      Radera
  4. Kan bara referera till det jag faktiskt ätit. Nyfiken på både maskrosor o kirskål men aldrig testat. Nu blir dett soppor, något jag generellt tycker bra om, minus ärtsoppa.

    Nässelsoppa är helt ok, rätt så gott. Inget jag dömmer om på nätterna, men det smakar fräscht och lite ”vilt” eller hur jag ska beskriva det.

    Ramslöksoppa är fan grymt fint och mycket matigare. Det hjälpte säkert till att det var en kock på Loka Brunn som lagat den men tusan så gott, åkte upp på favoritlistan vad gäller soppor!
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Särskilt kirskål är väldigt enkelt. Bara att plocka, skölja, hacka, steka.

      Ramslöksoppa låter spännande och även om kockar har bättre möjligheter är det fullt möjligt för oss vanliga dödliga att göra goda soppor.

      Radera
  5. Jag har precis lärt mig ett ramslöksställe så har plockat några kassar. Dressing, pesto, men framförallt använt färska i sallader.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har man väl hittat ramslök verkar den alltid finnas i kopiösa mängder.

      Radera
  6. Jag sådde ramslök i höstas i en kruka på balkongen. Fröna grodde, så kanske kan jag skörda lite längre fram. Vet inget ställe där de växer vilt nära mig. Har fått för mig att det mest finns i södra Sverige. Såg herr Mandelman plocka i Skåne och göra pesto av.

    SvaraRadera