fredag 17 december 2021

Jämför nätmäklare för aktier och fonder – sponsrat av InvestoRunner

Jag gillar verkligen jämförelsesajter. Det kan faktiskt vara det bästa med hela internet, att man lätt kan jämföra olika alternativ för ett köp eller abonnemang. Folk kommer ändå köpa överskattade produkter och anlita rena klåpare. Även jag ibland, men jag vill i alla fall göra allt jag kan i min makt för att välja rätt, och det kan jag genom sajter som jämför hemelektronik, bredband och nu också börstjänster.

Investorunner.com är en jämförelsetjänst för börsen. Som de själva skriver: ”Välj rätt för att investera, spara & tjäna pengar.” På sajten kan du jämföra aktiemäklare och tjänster, läsa betyg och kolla vilka nätbanker som är bra på det du värdesätter.

Det finns inte någon nätmäklare som passar alla och är bäst på allt. Det påverkar ditt behov om du bara handlar aktier och fonder eller mer avancerade instrument, om du gör ett fåtal stora inköp eller månadssparar och köper och säljer mycket. InvestoRunner ger dig den översikten och hjälper dig att sålla innan du går till beslut.

Det gör de genom att ta betalt av företagen, inte av dig och mig som jämför tjänsterna. Det här är de tydliga med och det tycker jag också är en viktig komponent i en bra jämförelsetjänst, att redovisa sina lojaliteter. Fullständig objektivitet finns ingenstans, men jag har svårt att se hur man ska komma närmare med ett annat upplägg.

En annan bra grej med InvestoRunner är den kunskap man hittar där. Det finns guider och artiklar om allt från investeringsstrategier till kryptovalutor. Många tycker att privatekonomi borde vara ett skolämne. Jag är tveksam, men alldeles oavsett vad vi tycker så gör det ju inte det. Om alla unga och/eller nya investerare skulle gå igenom InvestoRunners spara-pengar-guide med konkreta tips och klipp från bl a EFN och Günther Mårders sparskola hade vi kommit en bra bit på vägen mot upplysning och rikedom.

OBS! Inlägget är ett reklamsamarbete med InvestoRunner, men åsikterna är mina.

14 kommentarer:

  1. Väldigt mycket nordnetlänkar i spara-pengar-guiden. Jobbar de ihop eller?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror jag inte. Det är nog bara att det är svårt att runda Günther Mårder när man snackar sparande i privatekonomin. Och vid en snabb scrollning hittade jag lika många klipp från EFN, som jag har för mig ägs av Handelsbanken.

      Radera
  2. Oj, de rekommenderar Etoro och jämför sig inte med några större banker alls.
    Etoros lite giftiga avgiftstariff finns på https://www.etoro.com/sv/trading/fees/#:~:text=eToros%20avgifter%20%E2%80%93%20PDF Avgift för insättningar OCH uttag? Självklart, om du använder SEK. Marknadsföring av CFD:er? De flesta förlorar hårt på dessa. Extra avgift för att äga saker över natten. Skulle inte ta i dem med tång, för de säljer inte underliggande tillgångar, utan bara 'huvudmannaskap'.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag känner inte till eToro, men det jag hittar på din är:

      "Det är gratis att öppna ett konto på eToro! Inga förvaltnings- eller ärendeavgifter tas ut och aktieinvesteringar har ingen provision alls! Uttag medför en låg avgift på 5 dollar och det finns inga clearingavgifter."

      Radera
  3. Kör Handelsbanken sen början.
    Och Avanza på börsen sen 15 år tillbaka.
    Det slår mig hur långt efter Handelsbanken är.
    Hänger ej med i utvecklingen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. På senare tid tror jag en del storbanken (åtminstone Nordea) kommit in i matchen. Det som förvånade mig mest var hur lång tid det tog. När dök Nordnet och Avanza upp på allvar, strax före millennieskiftet? Känns som att det tog femton år innan storbankerna förstod att de hade blivit utmanade.

      Radera
    2. ja, nordea finns det delade meningar om. de är billigare än avanza och jag använder de själv men om man jämför med användarvänligheten hos avanza eller nordnet så är det som att jämföra en kulram med en miniräknare. det fungerar oftast smärtfritt men man kan inte ens se hur ens innehav har rört sig eller värdeutveckling från x datum. det ända man ser är värdeutveckling just nu.
      tex har du köpt för 100kr och det går upp till 110 så står det värdeutveckling 10kr. säljer du då ditt innehav på 110kr så har du värdeutveckling 0.
      men struntar man i snygga grafer så är det så klart ett alternativ.

      Radera
    3. Jag hoppade mellan Avanza och Nordnet i början av årtusendet för att få realtidskurser (så gammal är jag), men när det gäller grafer och grafik är jag inte kräsen. Jag lägger ändå in allt i egna kalkylblad för att få det som jag vill. Det som krävs för att vinna mitt hjärta är i princip att inte hålla på och uppdatera och uppgradera hela tiden. Jag vill inte ha fler funktioner, jag vill bara hitta de gamla.

      Radera
    4. Jag själv körde handelsbanken. Skaffade avanza först för några år sedan. Det enda jag har kvar på handelsbanken är ett gäng aktier jag har i byrån och ett månadssparande på em hundring i en fond i fond där för lägre ränta på bostadslånet och liiiiite högre cashback på kreditkort.

      Radera
    5. Jag gjorde likadant. Har inga värdepapper kvar på SEB utan bara mitt företag och ett konto att betala räkningar från som helst ska vara så tomt som möjligt. Det tråkiga med detta är att man blir en väldigt liten kund när man behöver deras hjälp. Fast jag har en känsla av att man alltid är liten i storbankernas ögon.

      Radera
    6. Så är det nog för de allra flesta. Enda undantaget är väl ryska oligarker.

      Radera
    7. Ja, där är det röda mattan!

      Radera
  4. Inled gärna dina reklamsamarbetesinlägg med information om att det rör sig om reklamsamarbetesinlägg. Dvs i början av inlägget.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rubriken, som ju är allra först av hela texten, lyder "Jämför nätmäklare för aktier och fonder – sponsrat av InvestoRunner". Jag vet faktiskt inte hur jag skulle kunna vara tydligare.

      Radera