fredag 6 oktober 2023

Annorlunda återvinning av vitvaror

Idag är jag upptagen med att tappa höstens ljunghonung på glas. Det blev inte så mycket honung, men under tappningen sitter jag djupt koncentrerad för att lyckas få exakt rätt mängd i varje glas, och då har jag inte tid att kolla bloggen. Och rengöring av alla kärl och verktyg tar lika mycket tid oavsett mängd, så då tänkte jag passa på att blogga om något okontroversiellt som knappast sätter kommentarsfältet i fullt krig.


Har ni läst Anders Lindbergs ledarsida? Nu jävlar!!!

Istället blir det köksinredning. Vitvaror är tydligen ganska tacksamma att återvinna. Det är mycket skit i dem och jag har sett siffror på att upp till 85 procent går att återanvända på ett eller annat sätt. Här i Norge kostar det pengar att slänga nästan allt på tippen, men vitvaror får man lämna kostnadsfritt.

Fast det finns andra sätt att återvinna dem. Ett kylskåp kan t ex leva sin ålderdom som ett skåp utomhus eller i en lada där varken råttor eller husdjur kommer in. Här påstås att de går att vinterförvara rotfrukter i. Eller använda som bikupa. Där vaknade mitt intresse, och jodå, det har testats.

Jag är kanske konservativ för jag föredrar nog uppstaplingskupor där man bygger på kupan uppåt efter hand. Jag kommer därför inte försöka själv, men det blev ju en spektakulär video. Apropå spektakulära videos kan den som försöker slå ihjäl tiden innan klockan slår helg kolla in Hurra Torpedo på Youtube. Det är antagligen ett av världens bästa vitvaruband.

Det är alltså riktiga musiker, som brukar spela riktiga instrument, men som här valt att företrädesvis spela på vitvaror och bl a gjort en USA-turné (som också finns på nätet) där de bl a får tillfälle att tacka skådespelaren Steven Seagal för att ”ha gitt oss så mye ræva filmer i Norge”. Lyckligtvis är Seagal inte så bra på norska. Heller.

Har ni ännu mer tid över kan ni kolla in när två av bandmedlemmarna gör seriös musik i bandet Black Debbath. Här t ex, där de uppmanar oss att byta disktrasa.

Nej, nu tar vi helg va? Själv är jag tillbaka med ett nytt blogginlägg i morgon bitti. Jag vet inte om vad än, men att det blir seriösare än detta kan jag nästan utlova.

18 kommentarer:

  1. Fleming Fartland6 oktober 2023 kl. 11:56

    Jag dristar mig att störa i honungsslabbandet. Intressant att man måste betala på tippen i Norge. Det skulle aldrig fungerat i Sverige, här fultippar ju folk (inte alla såklart, men förvånansvärt många) sin skit i skogen, bara för att de råkat komma efter stängning. Skulle det kostat pengar dessutom hade väl knappt nånting kommit in till återvinningen...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ett ganska starkt argument för att ha det avgiftsfritt.
      Däremot gratis är jag inte så säker på att det är. Skattefinansierat snarare.

      Radera
    2. Det var inte min mening att kommentarsfältet skulle bli tomt, bara att det inte skulle hinna bli världskrig. Nu är tappandet klart, återstår ett dygns diskning/städning.

      Jag lutar nog också att avgiftsfritt vore bättre. Som det är nu åker byggavfall ner i hushållssopor (där man betalar för kärlet oavsett hur fullt det är) och det blir ju ingen gladare av.

      Radera
    3. Åtminstone på Gotland väger de soptunnorna och man betalar utöver en grundavgift således för vikten av soporna. Tämligen bra tycker jag, och meningen är väl att det skall sporra bättre källsortering.
      /Christoffer S.

      Radera
    4. Bara det inte gör att folk fyller upp kommunala papperskorgar med sina hushållssopor.

      Radera
  2. Där jag bor far varje hushall kuponger motsvarande ca 5,000 sek arligen. Da kan man dumpa avfall som inte är metall, glas, kartong, papper, pet-flaskor eller batterier, för det tas omhand separat (och är "gratis"). Jag utnyttjar nästan aldrig de kupongerna sa brukar erbjuda till grannarna. Dessutom kan man kostnadsfritt lämna in sant som datorer, sladdar och telefoner till valfri butik som säljer sant, eftersom lite pengar läggs pa produkten när man köper den. Jag tycker den modellen funkar bra.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter rätt smidigt, och bränner man sin årsranson av sopor i februari kanske det åtminstone kan leda till att man tänker till lite.

      Radera
    2. Glömde säga att vanligt avfall gar i soppasen och läggs i en container utanför huset, töms varje vecka. Grönt avfall likasa i separat tunna. Det är alltsa ovanligt avfall som man far köra till tippen och far kuponger för.
      /Annika

      Radera
    3. Ja, det förstår jag, att man inte måste till tippen med vanliga hushållssopor. Det hade varit motsatsen till smidigt.

      Radera
    4. Bor själv utomlands,är i Sverge ca tre månader om året och bor i sommarstuga och det blir ca en bärkasse med sopor som blir efter efter sortering,har prata om ed kommunen att jag behöver ingesookärl,men ljag måste ha det enligt miljöbalken.så nu kaster jag allt i kärlet,för dumt tycker man ju.för mig kostar det pengar inte. För mijön direkt för miljön som dom vurmar för.allt ä

      Radera
    5. Jag har hört om en del kommuner där de låtit två husägare dela på en soptunna och till och med delat upp räkningen så att de fått halva kostnaden var direkt på räkningen. Men sätter kommunen hårt mot hårt är det nog inte annat att göra än att betala för minsta kärlet, oavsett hur lite användning man har av det.

      Radera
    6. Vi ville dela med våra grannar men kommunen hade kommit fram att det inte var rimligt med tanke på personantal. Så nu har vi vår egen soptunna och där brukar ligga någon påse längst ner på botten när de kommer för tömningen varannan vecka...

      Radera
    7. Rätt irriterande när kommunen pekar ut en som orimlig.

      Radera
  3. I min stad har alla hushåll fått ett plastkort "laddat" mer 3 st kostnadsfria avfallslämningar på den nya och moderna ÅVC, som man scannar vid entren för att öppna bommarna in på området. OM man kommer fler än 3 ggr under året scannar man samma kort, men man får sedan ett kostandspåslag på 50 kr på sin faktura från kommuen gällande avfall och V/A. Smidigt!
    /Christoffer S.

    SvaraRadera
    Svar
    1. 50 kr var faktiskt överkomligt.

      Radera
    2. @Christoffer Vi har något liknande i min kommun. Jag var precis en runda på återvinningscentralen och nu "checkar man in" med sitt körkort. Det står att jag har 97 gratis besök kvar i år. Känns som jag kommer klara mig på det :-)

      Radera
  4. Här är det gratis som privatperson att lämna skräp på återvinningen, oavsett hur många gånger man åker per år. Dvs vi finansierar det genom kommunalskatten istället.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det går att argumentera för det också. Här betalar jag för att t ex lämna in trä, som soptippen i sin tur säljer och tjänar pengar på. Det har jag svårare att se logik i.

      Radera