tisdag 10 oktober 2023

Springer och sover i bilen

Jag tjatar en del om hur låga utgifter ger frihet. Anna Simonsson-Søndenå är en ung ultralöpare som dragit det här längre än de flesta. Hon åker runt i Europa, tränar och bor i sin van som hon köpt för 20000 kr.


Ultralöpning är ett samlingsnamn för alla sträckor längre än maraton, vanligen 100 km eller sextimmars. Sedan finns det prestigefyllda lopp som tar flera dagar, som Badwater Ultramarathon, 21,7 mil i Death Valley, tokvarmt på dagarna och snorkallt på natten. Vill man bli rik på sin idrott finns det nog inget sämre val att göra. Trots det finns människor som lever på den, t ex Emelie Forsberg, som precis som jag utvandrat till Norge.

Anna Simonsson-Søndenå är dock inte där än. Hon har sprungit 73 km på sex timmar, världsrekord för sin ålder och ett tempo jag inte hade haft en chans att hänga med i längre än en timme, men i den sporten tvivlar jag på att sponsorerna flockas för det. Fast bor man i en bil och tar dagen som den kommer behöver man inga jätteinkomster.

Sedan finns det säkert de som tycker att hon kastar bort sitt liv när hon inte går på universitet med studielån och en upptrampad stig. Efter att ha lyssnat på den länkade podden, scrollat hennes Youtubekanal och läst ett par artiklar känner jag inte alls att hon kastar bort sitt liv. Tvärtom verkar hon vara en av få unga som vågar leva. Det gjorde inte jag när jag var nitton, men jag försöker ta igen det nu.

15 kommentarer:

  1. Härlig tjej som springer sin egen väg.

    Men nu har jag ett förslag kanske inte något för dig att skriva om men eftersom du då och då skriver om "fattiga pensionärer" som inte har haft framförhållning och sätter på sig offerkoftan. Här kommer raka motsatsen en förhållandevis rik pensionär med lägenhet på Östermalm och miljoner på banken, Nina von Krusentierna som har snillat välgörenhetsorganisationen "Vid din sida" på en ansenlig summa pengar och fått 1 år och sex månader i fängelse. Vad är det med dessa brackiga överklassmänniskor?
    Går i pension och har inte råd att äta lunch på Grand hotel eller åka taxi för sisådär hundratusen längre, kommer då på att nästla sig in i en välgörenhetsorganisation för uteliggare för att kunna finansiera sitt vidlyftiga liv. Vet att det inte tillhör dagens ämne så radera om du vill. Tyckte bara det var i kontrast till "fattigpensionärerna".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra idé! Ska grubbla på om jag har något att säga om det. Framförallt slås jag av att just välgörenhetsorganisationer drabbas av parasiter. Jag menar inte att tjuvar normalt är särskilt Robin Hood-lika, men ska man stjäla från någon kan man välja andra än uteliggare.

      Radera
  2. Att springa 73 km på raken eller att bo i en van är inget som lockar mig. Jag tycker nog inte att varken hon eller jag kastar bort våra liv. Hade vi bytt tillvaro med varandra helt plötsligt så hade kanske båda känt att vi kastat bort våra liv dock :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte mig heller, men jag är imponerad över att en nittonåring i så stor grad tycks skita i vad omgivningen tycker och tänker.

      Radera
  3. Just att gå sin egen väg är något jag önskar att jag gjort tidigare i livet. Det är knepigt, särskilt i en konsensuskultur som Sverige, där man helst ska följa den snitslade banan. Utbilda sig, skaffa ett bra jobb, osv osv.
    Det är lätt att kolla i backspegeln och tänka att man borde gjort si och så, kanske gjort det där man gjorde senare i livet redan då man hade de första tankarna på det.
    Håller med om att det är imponerande att redan som 19-åring gå sin egen väg.

    //Slappo

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med helt och hållet. Det är mycket lättare att titta i backspegeln (och nu kommer någon göra kopplingen till en viss börsklippare som alltid berättar i efterhand att han gjorde rätt i förra veckan).

      Radera
  4. Härligt. Synd att hon inte har en elbil. Då hade hon fått bra komfort också, med kyla på dagen och värme på kvällen, eller tvärtom, beroende på hur klimatet är. Detta saknar jag mest av allt med de månaderna vi hade en elbil på låns. Att kunna sitta och vänta i en luftkonditionerad bil när det är stekhett ute, eller på vintern ha värmen på en timme. Att (lyx)campa går också alldeles utmärkt, då den bil vi hade kom med ett 230V uttag :)

    Hade själv inte vald hennes livsstil, men kul att läsa om det ändå...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu kanske jag går lite utanför ämnet men de funktionerna med klimatisering av kupèn finns även i moderna fordon med förbränningsmotorer. Och se det inte som ett inlägg i debatten för eller emot elbil. Jag har inget emot elbilar.
      /G

      Radera
    2. Jag hade besök av släktingar från Sverige för ett par veckor sedan. De behövde tanka sin elbil 3-4 gånger på vägen hit och trots att de kunde fylla på med 230 V här var de sedan helt beroende av var det fanns elstolpar. Komfort och lyx var inte min första tanke, snarare osäkerhet och beroende.

      Radera
  5. Sabla imponerande och modig tjej att vid så unga år kunna se utanför boxen och prioritera enligt eget huvud!

    Kudos. En van lär ju funka utmärkt, jag har tagit ett par bil/campingsemestrar, rundresa inom landet på något dussin dagar där jag vinklat ner framsätet o trynat i bilen, kanonresor.

    Första gången var tältet med, men då jordmånen där vi var på öland var ca 1 cm samt tvestjärtarna fånigt många inuti det skeva tältet blev det bilen, sedan fortsattes bara på den inslagna vägen…
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inte om jag egentligen skulle rekommendera en ung tjej att åka runt i Europa i van med fönster runt om, men bortsett från det är jag också impad.

      Jag föredrar själv att ligga i bil jämfört med tält.

      Radera
  6. Jag har väl gjort lite likadant, med den skillnaden att jag inte är en fan av att springa för springandets skull. Flyttade hemifran vid knappt fyllda 19, lämnade min hemstad vid 20 och pa den vägen var det under manga ar. Det gäller att ta vara pa chanserna i livet, och vaga riskera ett och annat. Det kommer säkert att ga bra för bada tjejerna.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst gäller det att ta chanser i livet, men det är svårare ju mer udda val man vill göra. Och särskilt när man är ung och har någon slags tro på att man bör passa in för att funka.

      Radera
    2. Jo, du har en poäng i att det var lättare förr i tiden när s.k. sociala medier inte fanns. Fast nu är det väl mest asociala medier enligt vad jag läser i tidningarna. Det är lätt att braka bakom en skärm, svarare i verkligheten, ja utom i 'insert valfritt land'. Ibland undrar jag om internet verkligen har hjälpt mänskligheten.
      /Annika

      Radera
    3. Jag vet inte. När jag var 19 hade ingen jag kände tillgång till internet, men det var ändå väldigt viktigt att passa in. Internet har både hjälpt och försvårat på olika sätt, men vissa problem tycks universella för alla platser och alla tider.

      Radera