måndag 23 oktober 2023

I huvudet på en klimatpsykolog

Det här kan ha var det dummaste jag läst idag.

I takt med att second hand blir allt mer lättillgängligt kan det – som skulle vara en miljöinsats – få en oönskad bieffekt.

– Det finns risk att man använder det miljövänliga köpet för att rättfärdiga miljöskadligt beteende, säger klimatpsykologen Frida Hylander.

Har jag förstått detta rätt? Risken är alltså att Generation Greta-våp shoppar saker de egentligen inte vill ha genom att rättfärdiga köpen med att de alltid kan sälja vidare? Jag vet inte om jag är unik, men bortsett från aktier och bilar har jag aldrig i hela mitt liv köpt någonting med avsikt att sälja det vidare. Om man redan vid köpet funderar på att sälja skulle jag ge spartipset att behålla pengarna. Det är inte lag på att köpa allt man har råd med!

Och tror denna ”klimatpsykolog” (jag vill inte ens veta vad hon gör på dagarna) att konsumenter köper saker med avsikt att vara miljövänliga eller göra en miljöinsats? Vad röker hon då (och vad ger det för utsläpp)? Jag tvivlar inte på att en del tänker på hur deras köp påverkar miljön, och möjligen (men nu är vi nere på promillenivå) försöker att handla mindre miljöskadligt.


Skitsnack.

Kolla hur mycket ren skit som importeras från Kina, alla klädesplagg som används 1-2 gånger eller direkt slutförvaras i garderoben. Säg sedan att miljön eller – ännu galnare – klimatet finns i genomsnittskonsumentens ekvation. Jag må ha en negativ syn på konsumtionssamhället, men jag lever åtminstone i verkligheten.

41 kommentarer:

  1. Jag haller med dig om psykologen, men jag tycker du är futtig mot Greta. Jag känner mig säker pa att hon drivs av ett genuint patos, och tar ansvar för det hon köper.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har inte ens nämnt Greta, annat än att jag refererar till henne när jag tar upp hennes lärjungar. Men ok, jag känner mig lika säker på att hon inte drivs av ett genuint patos. Hon sitter och poserar på golvet på Instagram i tåget för att sedan gå tillbaka till sin förstaklassplats, vittnar det om genuint patos?

      Radera
    2. Hon aker tag, inte bil eller flyg och jag tror att hon behöver fa vara lite ifred. Gissar att en förstaklasskupe är mer privat än en andraklass.
      /Annika

      Radera
    3. Ja, hon anser tydligen att det är skillnad på folk och folk. Hon får gärna åka första klass om hon vill, men STÅ FÖR DET då!

      Och hon åker inte bara tåg. Ibland åker hon båt och så flyger man hela besättningen från USA till Sverige innan resan. Var det också ett upplägg drivet av Gretas patos?

      Radera
    4. Jag är inte pa sociala medier, sa vet inte riktigt vad du syftar pa. Jag sag nagon dokumentär där hon seglade till USA med sin pappa och nagra andra, men där var det ingen som flög.
      /Annika

      Radera
    5. Jo, HELA besättningen flögs in för den PR-resan, så istället för att Greta flög sträckan Sverige-USA flög hela personalstyrkan förutom Greta sträckan USA-Sverige.
      https://www.expressen.se/nyheter/klimat/kritik-mot-gretas-resa-seglare-tog-flyget-over/

      Radera
    6. Ja, det är ju lite hal i huvudet-varning pa den, det haller jag med om. Jag trodde att hon seglade bade fram och tillbaka med de som hade baten.

      Men ända, hon har ju gjort ett stort och i mina ögon positivt avtryck i miljö/klimat-debatten, det kan man inte ta ifran henne.
      /Annika

      Radera
    7. Jag tycker inte Greta har gynnat miljön över huvud taget, hon har istället fått många människor att ifrågasätta det beteende hon och övriga aktivister står för. Det är i princip en sekt som dogmatiskt följer "den sanna läran". Har de börjat återvinna plast i Kina på grund av Greta? Har de slutat bygga kolkraftverk? Knappast. Greta blir dessutom dömd för ohörsamhet mot ordningsmakt, är det ett föredöme för unga människor?

      Utöver det är det ingen tvekan om att hon är en renodla kommunist och kommunism har aldrig varit bra för vare sig människor eller miljön.

      Radera
    8. Där skiljer vi oss åt, Annika. Jag är på Money Cowboys sida här, tycker inte att hon gjort någonting vettigt överhuvudtaget, om man inte anser att det är en välgärning att ge hyckleriet ett ansikte.

      Radera
  2. Jag är indirekt miljövänlig. Lever "fattigt", hatar att prova kläder så inte många inköp, äger ingen bil, äter billigt vegetariskt och snålar med det mesta, tror jag faktiskt slår de flesta när det gäller klimatavtryck.
    Dessutom att secondhand marknaden är så stor vad det gäller kläder känns skevt när det verkar som om folk köper nytt och skänker utan att det har används, blir det inte för mycket kläder i omlopp? Klädtillverkningen är ju verkligen ett problem för miljön.
    För övrigt är spridningen av vägglöss stor, så köpa second hand känns väl sådär numera./Em

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att jag också slår de flesta i klimatavtryck (även om jag tycker att begreppet är störtlöjligt), och lika säker är jag på att de som ropar högst om miljö sällan lever som de lär.

      Radera
  3. Jag tror hon har rätt. Exakt så korkade är folk. Köper en halsduk på secondhand och eftersom man då varit SÅÅÅÅ himla duktig kan man unna sig sjuttielva andra nya plagg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller till viss del med, men menar att de flesta är så korkade att de inte ens funderar i de banorna när de shoppar.

      Radera
  4. Blir secondhand då och då när man har tid över i väntan på något senare åtagande.

    Böcker, musik o film köper jag gärna då det dels är billigt o man dels kan hitta äldre grejer som ej finns i andra butiker. Kläder händer att det blir men rätt sällan.

    Brukar gå ett varv och kasta ett öga på allt, det händer då att jag köper för att sälja. Vet jag att jag kan få ut 10-20 gånger felprissättningen så why not. Någon gång har jag även fyndat något gammalt fint och/eller värdefullt jag behållt.

    Miljöaspekten vet jag väl om i bakhuvudet, men är ingen faktor alls rörande att jag tycker secondhand kan vara kul mellan varven även som icke-shopaholic.
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag handlar också gärna secondhand, och självklart säljer jag gärna vidare sånt jag inte har användning av. Men därifrån till att köpa för att sälja är ett långt steg. Visst, om det är något som säljs alldeles för billigt, då skulle jag både kunna köpa för att sälja och för att ha utifall att jag behöver det.

      Fast det som beskrivs i artikeln är ju att konsumenter lättare köper nytt eftersom möjligheten att sälja begagnat gör det mindre skadligt för miljön. Så tror jag ingen någonsin tänker.

      Radera
    2. Jag skulle ju aldrig tänka så, eller ens komma på tanken att man skulle kunna tänka så. Men samtidigt har jag med tiden lärt mig att det som eventuellt rör sig mellan öronen på miljömuppar trotsar vanlig logik o förstånd. 1+1=plywood liksom…
      /JB

      Radera
    3. Jag kan ju inte svära på att ingen tänker på ett sätt jag inte tänker, men det här känns bara otroligt långsökt.

      Radera
  5. Hög igenkänning. Cyklar varje dag till jobbet och då brukar jag klimatkompensera genom att låta bilen stå på tomgång, eller efter en långrunda, elda bildäck

    SvaraRadera
  6. Det var första gången jag hörde talas om en "klimatpsykolog" men jag är inte förvånad. Det var bara en tidsfråga innan det skulle dyka upp en "klimatpsykolog". Självklart kommer personer försöka slå mynt av klimatångesten. Det är väl bara en tidsfråga innan skattebetalarna måste punga ut för personer som föreläser om klimatet för myndigheter, skolor mm på samma sätt som personer föreläser om genus.

    Tom-Hjördis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att jag hört begreppet tidigare. Är väl inte heller förvånad egentligen. Undrar hur många promille av klimatpsykologernas fakturor som INTE betalas med skattepengar.

      Radera
  7. Jo men självklart köper generation idiot grejer de inte behöver och inte vill ha. Se bara på hur politruker säkerligen får igenom lagstiftning som kräver att funktionella hus måste byggas om i förtid, för att förbättra miljön. Eller säljer sin funktionella bil för att köpa en ny elbil, för miljöns skull. Finn massor av puckon som gör det sistnämnda.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och för att vara extra miljövänlig så ska den där feta el-suven hyras och sedan bytas vart 3 år. För barnens och miljöns skull antar jag.

      Radera
    2. Det gör de säkert, det gör ju nästan alla. Men detta helt oberoende av vad de ska göra med grejerna när de ledsnat. Funderar de inte ens på vad de ska ha dem till från start lär de inte tänkte längre fram i tiden.

      Radera
  8. Second hand-marknaden svämmar över. Jag har länge varit av den åsikten att många människor rättfärdigar fortsatt konsumtion med att hävda att de lämnar sina kläder till second hand. Som om det skulle trolla bort kläderna från marknaden. Det är ett faktum att 90% av de kläder som lämnas in hamnar i soporna, på återvinningscentralen eller på en strand i Chile eller något afrikanskt land. Konsumtionen måste m i n s k a oavsett om det handlar om nytt eller andra handsvaror!
    /Christoffer S.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi är helt överens om att det handlas alldeles för mycket. Merparten av de där kläderna som kasseras tror jag för övrigt är sånt som beställts och skickats tillbaka med fri returrätt, för det är mer lönsamt för klädkedjorna att elda upp dem än sortera dem och få ut dem på marknaden igen.

      Radera
  9. Har flera gånger funderat på detta med second hand. Jag fattar inte på vilket sätt det är miljövänligare än att använda sina nya kläder tills dom är slut. Att sälja vidare en skjorta för att den har 50 % av sin livslängd kvar och köpa på loppis en som har 50 % av sin livslängd kvar är nollsummespel. Använd 100 % av din skjorta och skit i att köpa i andrahand. Efter att du är klar med din skjorta kan du använda den till annat i garaget. Dessutom är "second hand" så pass poppis nu att dom kostar mer än nya kläder.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan man använda kläder tills de är slut är det såklart bättre, men såväl barn- som mammakläder passar ju bara en kort tid.

      Radera
    2. På Södermalm kan väl allt rättfärdigas? Köp second hand så kan du låtsas att det inte är ännu ett köp? Ren godhet.

      Radera
    3. kollade lite på second handsidan sellpy och det är intressant att de säljer varor. gjorde en jämförelse på friluftskläder, märke ströva, vilket är gekås ullareds eget märke. (bra priser och än så länge håller det jag köpt.) de säljer varorna dyrare än vad de köptes för som helt nya. och ingen liten skillnad heller!

      900kr
      https://www.sellpy.se/item/OE15hR8ES1/strova-friluftsbyxor-strl-36-38-gron

      199kr (2021 men jag har ett par i herrmodell inköpta i somras som också kostade 199kr)
      https://www.gekas-cdn.com/cf/300x452q90_1889_5w4a1986-300x452.jpg.webp

      ser ni någon nämnbar skillnad?

      Radera
    4. Sellpy tror jag sällan är billiga.

      Radera
    5. Man köper inte nytt alls om det inte är omöjligt att hitta det man verkligen behöver på second hand. Sen använder man det secondhand shoppade tills det är helt slut. Lagar om det behövs och fortsätter sen använda tills det verkligen inte går längre. Det måste vara bättre för miljön än att köpa nytt.
      Barngrejor är det bästa att köpa begagnat. Då har man plagget, grejen tills den är urvuxen och sen tillbaka till loppis och vidare till nästa barn.

      Radera
    6. Det är såklart det bästa, men inte ens de som lever på det viset tror jag redan vid inköpet funderar på hur miljön ska påverkas av när de inte längre kan/vill ha plagget.

      Sen känns exemplet rätt hypotetiskt. Finns sådana människor på riktigt?

      Radera
    7. Vi lever så. Har gjort i minst 12 år. Husgeråd, möbler, lakan, handdukar, kläder, skor, våffeljärn you name it det mesta finns fräscht och fint begagnat.
      Jag åkte dit på en ny jacka förra vintern och vandringskängor för där gick jag bet att hitta begagnat. Trosor är också svårt....
      Sonen börjar protestera lite nu, är tolv år så jag antar att jag kommer få ge mig lite. Han är inte jag och måste få lite space att göra på sitt vis. Men vi diskuterar nyköp både ur ekonomi och miljösynpunkt.
      Sen är det allt det andra. Återanvända presentpapper, snören, brödpåsar, folie från fallafeln, antecknar på baksidor och kuvert osv.
      Och så skiter det sig ibland och man köper skräpmat från Mcd packat i skräp och får dåligt samvete, kör bensinbil för jag hade inte råd med nåt annat tex.
      Men miljötänket finns alltid med och nej jag ursäktar inga nyköp eller dumheter med att jag varit så duktig förut. Jag tar det som att jag är mänsklig och gör så gott jag kan.

      Radera
    8. Good for you, om ni trivs med det. Jag gör också mycket av det där, men har inte ett dugg dåligt samvete för att jag kör bensinbil och har aldrig funderat över andrahandsvärde när jag köpt förbrukningsvaror. Andra får göra vad de vill, jag försöker att inte titta snett, då är det lätt att snubbla.

      Radera
    9. Har heller aldrig funderat över andrahandsvärde när jag köper något. Heller aldrig köpt något för att sälja vidare.
      Om det blir felköp av vuxenkläder, dvs inte satt bra trots provning, så lämnar jag in på loppis igen.
      Barnkläder säljer jag vidare på en barnloppis jag är med och ordnar. Annars lämnas de också på loppis eller till något annat barn i närheten.
      Det viktigaste är att grejer blir använda så länge som möjligt.
      Sen är det ju ekonomiskt också och möjliggör deltid och ett liv jag gillar bättre.

      Radera
    10. Ja, det viktigaste med allt man köper är att det kommer till användning, och visst är det bra att privatekonomiskt kloka beslut nästan alltid också är miljömässigt vettiga.

      Radera
  10. Det är nästan så det behövs en psykolog snart, för att förklara varför så många gått in i klimatdimman. Har hela världen blivit tokig, eller är det möjligen ännu ett skådespel från Ryssland?...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Just detta har jag svårt att skylla på Ryssland, men jag tvivlar inte på att någon kommer försöka.

      Radera
  11. Psykologer har jag inga högre tankar om. De skall tränga in i människors psyke och ge olika typer av utlåtanden. Titeln miljöpsykolog (?) styrker mina fördomar.

    Vi köper många saker på loppis pga att vi är mycket engagerade i Ukrainas sak. Vi har kontakter som talar om för oss vad som behövs. Saker som dockor, leksaksbilar etc är mycket populära. Barnböcker, helst oanvända ritböcker. Småbarnskläder, skor och stövlar. Det mesta av detta köper vi på loppis. Fru Vlad tvättar alla klädesplagg. Bara hela och rena föremål skickas. Eftersom det mesta av detta går till barnhem så används de nog tills de faller sönder. Miljövänligt? Psykologen får nog utreda🤣!


    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är inte beredd att såga en hel yrkeskår. Det finns säkert bra folk där med. Inte miljöpsykolog (miljön går ju att påverka), klimatpsykolog.

      Krig är inte miljövänligt :-(

      Radera