söndag 8 oktober 2023

Biekonomi

I en biodlarpodd jag hörde berättade en biodlare att han under några år gått från noll till kanske 50 kupor och att hans fru började undra om det aldrig skulle ge ekonomisk avkastning. Lite så är det med biodling, om man hela tiden utökar antalet samhällen får man fler bin och mer grejer, men inte nödvändigtvis mer pengar.

Min egna utveckling har på 1,5 år gått från noll till sju samhällen. När jag berättade om sommarens ljungdrag (lyngtrekk på mitt biodlarspråk norska) var det många som frågade om det lönar sig att åka iväg med bina istället för att låta dem vara kvar i den egna bigården. Nu har jag slungat honungen och tappat den på glas, så nu vet jag.

Detta var ett ganska dåligt honungsår, särskilt beträffande hösthonungen. Mina sex kupor samlade ihop 21 kilo som jag tappat på glas av två olika storlekar och i teorin sammanlagt vara värda 5000-6000 kr. Det låter ju bra för att låta bina flyga runt och jobba gratis, men så enkelt är det inte.

Under de veckor de stod på ”sommarstället” åkte jag dit sex gånger, vilket kostade mig runt 1500 kr bara i bensin. Tre kilo sommarhonung (lite billigare) betalade jag i hyra. Och så säljer sig inte honungen själv. Bara glas och etiketter kostar en slant, att åka på marknader och sälja kostar både avgifter och resor, för att inte tala om tid.

Ser vi bara på pengarna var min biodling back 29188 kr vid årsskiftet. Nu är siffran -32344 kr. Alltså har jag lyckats bränna 3156 kr i år. Det låter som en rätt kass affärsverksamhet. Men då ska man komma ihåg att jag har runt 200 kilo honung i källaren, vilket med råge bör täcka upp hela förlusten.

Dessutom åkte jag inte iväg med bina bara för pengarnas skull. Genom att förlänga säsongen, särskilt för de tre nya samhällena (så kallade avläggare) som var med, ökar chansen för att de ska överleva vintern. Dessutom lärde jag mig massor och fixade utrustning jag inte ens visste att jag behövde, så att nästa års ljungdrag förhoppningsvis blir ännu bättre, med ännu fler kupor som samlar ännu mer honung. Om biodlingen ligger på plus om ett år är en annan femma. Eller kanske inte, kanske är den just 5 kr plus. Spännande blir det hur som helst.

15 kommentarer:

  1. Innan någon börjar yra om alternativintäkter vill jag lyfta fram rolighetsfaktorn. Jag antar att den är rätt stor när det gäller biodling?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ibland absolut. Det är väl som det mesta, att om man tjänar pengar på det står man ut även med de tråkiga arbetsuppgifterna, all städning och tunga lyft. Men jag jobbar på det :-)

      Radera
  2. Jösses. Du får se om du kan ansöka om bidrag i Bryssel? Du har ju svenskt medborgarskap och Sverige har nollkoll på allt idag. Finns helt säkert något esg reaterat miljöbidrag. Sen har de garanterat byråkratiserat processen så att det kostar mer att fixa en konsult som skriver ansökan korrekt, än det du får ut. Men ändå :)
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nja, nog har de koll på att jag inte är folkbokförd i Sverige. Sättet jag fick reda på det var för övrigt inte att norska Skatteetaten meddelade mig sitt beslut utan att Svenska Spel lät meddela att de stängt mitt spelkonto.

      Radera
    2. Hm. Hur är det med Swish, BankID? Försvinner det automatiskt efter ett tag, om man emigrerar?

      Radera
    3. Nej, det kan man ha kvar.

      Radera
  3. Miljonär innan 308 oktober 2023 kl. 12:34

    Det låter ungefär som mina aktier och fonder. Stoppat in massa pengar genom åren och har fler och fler aktier och fondandelar till allt högre värde. Men inga pengar kommer ut.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är samma princip. Hoppas jag :-)

      Radera
  4. Då ligger du egentligen redan på, ev. över breakeven. Många nystartade företag skulle bara drömma om det läget så tidigt efter uppstart. Plus att lejondelen av nödvändig hårdvara redan är investerad i och uppbundet kapital att betala den fullt ut finns, kommande kostnader för nödvändig aeller önskvärda hårdvaruinvesteringar är få, driftkostnader begränskade till bränsle o tid.

    Spår ekonomisk framgång för firma ”Sparos dunderhonung”, även om jag förstått det som att förtjänst varit en, om ej bieffekt, så bara en delmängd av anledningen till uppstart. 😊
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det skulle man kunna säga. Hade jag sålt samhällena och all utrustning hade jag garanterat också legat på plus nu, med honungslagret orört.

      Nej, förtjänst är och har alltid varit huvudmålet. Sedan är det en "bieffekt" att det är roligare än jag hade trott.

      Radera
    2. I stand corrected. 👍

      Radera
  5. Jag har dalig koll pa honungsmarknaden i Norge, är tanken att sälja till butiker eller till privatpersoner?
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag säljer nästan uteslutande till privatpersoner, men en del andra biodlare är mer inne på företag, som hotell eller delikatessbutiker som vill kunna skylta med lokala produkter. Renodlade matbutiker tror jag är svårare. De behöver större kvantiteter.

      Radera
    2. Jag var till Röros och reagerade på att hjortronsylt var dubbelt så durt som i Sverige, är det samma premium på honung?
      /JB

      Radera
    3. Nej, tyvärr inte. Lite svårt att säga eftersom priserna varierar mer, men generellt är nog Norge några få procent högre än Sverige på honung.

      Radera