onsdag 25 oktober 2023

Stockholms-OS

Priset i taskig tajming går denna vecka till Sveriges Olympiska Kommitté som anser att Stockholm vore en bra plats för OS. Förut har man ansökt om sommar-OS, men eftersom det är mycket sämre ekonomi med vinter-OS faller det sig naturligt att man ansöker om det istället.

Räknar man in Åre och Östersund i olika konstellationer kan Sverige vara det land som slängt in flest OS-ansökningar utan att få det, så det kanske inte var oväntat att de skulle försöka igen, men tajmingen kunde antagligen inte vara sämre.


Vet du vad du har, Hedlund?

Förutom att svenskar precis skjutits på väg till idrottsevenemang och antagligen inte gjort svenskarna mer sugna på att vifta med flaggor verkar Stockholmspolisen ha nog att stå i utan tiotusentals turister och journalister. Till och med Svenska kyrkan har av säkerhetsskäl börjat rata Stockholm till förmån för Oslo och de borde ju ändå ha Gud på sin sida!

Min största invändning är ändå ekonomisk. Nästan inte ett enda vinter-OS har gått med vinst. TV-rättigheterna är knappt värda någonting. Detta eftersom både Nord- och Sydamerika är helt ointresserade av såväl curling som bandy. Det är bara Nordeuropa som bryr sig och om Ryssland inte får vara med (ingen vet hur världen ser ut 2030) återstår i stort sett bara Norden.

Enligt SOK behövs inga nya anläggningar och det är just nya anläggningar som drar iväg när det gäller kostnader.

Ja, varför låta verkligheten hindra pampars vilja att framhäva sig själva på skattebetalarnas bekostnad? De har säkert redan dragit iväg och byggt rodelbanor och annan skit, så nu kan de lika bra löpa linan ut. För stockholmarnas skull hoppas jag att andra städer mutar delegaterna bättre den här gången också.

24 kommentarer:

  1. Undrar om inte Lillehammer är enda vinter os som gått plus i modern tid?

    Tycker spektaklet med os spårat ur sedan länge. SOK och andra organisationer kan arrangera vad de vill men se till att finansiera det själva, utan att plundra skattebetalarna isåfall.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag trodde att det var 2-3 stycken, men du kan ha rätt. Att Stockholm skulle klara det ser jag som helt otänkbart. Det låter inte ens som att det är planen.

      Radera
  2. De vill bara putsa "Sverigebilden", och kanske bädda för ett fint jobb åt sig själva i framtiden. Det finns få s.k. "ledare" i Sverige som inte enbart är ute efter att sko sig själva.

    //Slappo

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tänk om de kunna strunta lite i Sverigebilden och istället fokusera på Sverige.

      Radera
    2. Åh, nu är det någon som vill sätta Sverige på kartan igen! Jag undrar var vi varit sen sist, i yttre rymden? Och varför kan inte de där som inte har koll på hur en karta se ut ta en grundkurs i geografi, utan att blanda in oss som faktiskt vet var vi bor?

      Spargrisen

      Radera
    3. Det är en bra idé som hade blivit betydligt billigare.

      Radera
  3. Jag tycker definitivt inte att Ryssland eller ryska aktiva ska få vara med i några som helst idrottsliga sammanhang så länge som dom bedriver krig i Ukraina.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker att den frågan är svår, men det handlar alltså om OS om 6,5 år.

      Radera
    2. Vad är det som är svårt? Om kriget är slut då och Ryssland har en regim som acceteras av IOK, så är det nog inte så svårt.

      Radera
    3. Det är svårt att veta 2023 hur världen ser ut 2030. När jag var ung snackades det mycket om att idrotten förbrödrar och att man ska hålla vattentäta skott mellan idrott och politik. Det var länge sedan jag var ung :-)

      Ännu en komplicerande faktor är att många ryska idrottare bor i USA och på andra platser. De har kanske noll med Ryssland att göra och för egen del hade jag inte velat klä skott för vad ledarna i mitt land hittar på.

      Radera
    4. Om de ryska idrottarna bor på andra platser kanske de skulle tävla under deras flagg istället. Men vill de stolt visa upp sin ryska flagga samtidigt som landet begår krigsbrott och mördar civila, kan de göra det någon annanstans.

      Det är inte komplicerat överhuvudtaget.

      Radera
    5. Menar du att ryska medborgare bosatta i t ex Sverige ska konkurrera om de svenska platserna i mästerskap? DET tror jag tvärtom skulle bli mycket komplicerat.

      Radera
    6. Spela inte dum nu sparo. Det finns en anledning till att Ryssland och ryska idrottare inte får delta i många mästerskap.

      Radera
    7. På vilket sätt spelar jag dum? Var har jag skrivit att det INTE finns en anledning till att ryska idrottare inte får delta i mästerskap? Eller rättare sagt, det har jag inte.

      Radera
  4. Håller med helt ang. att det är ekonomiskt vansinne med vinter-OS i Sverige. Ett sådant geografiskt utspritt OS som föreslås i Sverige är även dåligt i övrigt. Alldeles för långa avstånd mellan tävlingsarenorna.
    Däremot vill jag påstå att i Nordamerika finns det allt ett hyggligt intresse för OS-grenarna curling, hockey, konståkning och alpint. Bandy är däremot ingen OS-sport.
    /H

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har rätt, det finns vintersport som funkar i USA och Kanada, och bandy är säkert inte med. Men generellt. Det enda jag är intresserad av är längdåkning och skidskytte, och särskilt den första har i princip blivit ennationssporter - norska herrar, svenska damer. Ytterst få utanför Norden som hävdar sig.

      Radera
  5. Vinter OS i Kiruna vore något. Den stan byggs ju om och flyttas hela tiden. LKAB kan finansiera hela skiten och lägga tävlingarna under jorden för högsta säkerhet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Underjordiskt OS vore faktiskt en ny tanke, men själv hade jag föredragit ett underjordiskt sommar-OS, allra helst utan kameror.

      Radera
  6. Jag föreslår att sommar-OS permanent förläggs till Grekland av historiska skäl. Att ha permanenta arenor borde få det att fungera ekonomiskt.

    Vinter-OS kan få en permanent plats i Norge. De har råd med eländet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu blev jag visserligen part i målet, men jag tycker i så fall att varken Grekland eller Norge ska behöva ta eventuella förluster helt själva.

      Radera
  7. Vi skulle ju kunna strypa en bråkdel biståndet och finansiera genom det? Mutor som mutor osv.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om det inte finns några andra hål att stoppa de pengarna i.

      Radera
  8. Det vore väl ett fantastiskt vis att sätta Sverigebilden på kartan, över hela världen på en gång? När någon av de hemodlade terroristerna, de Socialdemokratiska väljarna, slår till?

    SvaraRadera