måndag 2 oktober 2023

Swish-hasch

Här är en grej där jag inte riktigt har bestämt mig för vad jag ska tycka, så nu ska jag tänka högt så får ni döma mig sedan.

En narkotikalangare har sålt knark via Swish. Listan över de som betalat finns med i förundersökningen och har därmed blivit en offentlig handling. En av köparna reagerar på att hans nummer (och namn?) finns på internet.

Spontant tänker jag som en mamma till en av de andra köparna, att ”det ska vara lite jobbigt att göra dåliga grejer”. Samtidigt stör jag mig på vad offentlighetsprincipen blivit med hjälp av internet. När kvällstidningarna basunerar ut vem som är rikast i din kommun eller när du kan få reda på vad någon tjänar, ifall personen dömts i domstol eller vad hunden heter ifrågasätter jag allmänintresset.


Ja, blanda inte in mig nu!

Det allra lägsta kravet tycker jag skulle vara att om jag begär ut offentliga uppgifter om dig borde du få reda på att jag gjort det. Men nu är det ju inte så, jag behöver inte vända mig till en myndighet utan kan gå till ett register som någon annan privatperson upprättat över domstolsuppgifter eller svenskars psykiska ohälsa. Det räcker liksom inte att ”storebror ser dig”, nu ska man bli sedd av kreti och pleti utan att ens veta om det.

Men när det gäller det aktuella fallet är jag alltså mer tveksam. Den upprörde knarkköparen säger att han står för sina handlingar, men ägnar sedan hela intervjun åt att relativisera sitt brott och kallar det för att ”ha det gött någon gång då och då”. Att han skulle bidra till att finansiera kriminalitet förstår han inte alls, ”det får lösas på större instanser” och är i slutändan regeringens fel. Så mycket för att stå för sina handlingar.

Mamman, vars dotter kommit ifrån missbruket, anser att dylika listor hjälper föräldrar och anhöriga att få reda på att deras familjemedlem sitter i skiten och behöver hjälp. Det ser jag som en legitim invändning från en balanserad person med argument för sin sak. Rätt eller fel?

En avslutande reflektion: Ska man handla något som är olagligt att köpa får man väl för i h-vete göra sig omaket att gå förbi en bankomat istället för att swisha. Du köper knark av en langare genom en banköverföring! Har du inte knarkat bort alla hjärnceller bör du göra en annan riskbedömning.

25 kommentarer:

 1. Som vanligt när man funderar på om något är fel i Sverige är det bara att titta hur Finland, Norge eller Danmark gör. Då blir det en förbättring.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är jag inte med. Menar du att övriga nordiska länder blir en förbättring eller att Sverige är det i jämförelse med de andra?

   Radera
 2. Kanske dags att börja se över svensk drogpolitik? Jag tror att Sverige skulle gynnas av att avkriminalisera cannabis och istället för att låta olika gäng stå för försäljningen så kan ju våran allas överförmyndare staten ta över den rollen och ganska enkelt men väldigt stort skapa en ny skatteinkomst till landet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har jag ingen aning om. Jag recenserar beteendet utifrån de lagar som gäller. Köparna lär väl ha fått med sig att de inte får köpa knark.

   Radera
  2. Man kanske kan argumentera att det "är i slutändan regeringens fel", om man har ett argument att komma med. Att bara säga att det är upp till staten att jaga kriminella (där han själv ingår i och med sitt knarkande) är inget argument. Jag hade kunnat köpa det om han argumenterat längs linjen att det är individens rättighet att ta vilka substanser individen vill (så länge det bara drabbar en själv). Har själv aldrig tagit andra droger än alkohol, tobak (3ggr totalt, om man får räkna bort passiv rökning), socker, och koffein. Trots det är jag för en legalisering. Dels pga att det blir en legal marknad där det finns stora pengar att håva in för staten, och dels för att jag tycker att man har rätt till sin egen kropp och knopp.

   Sen är det förstås som du säger. De lagar vi har, är de lagar som gäller. Oavsett om man tycker om dem eller inte. Det är bara politiker som kan "välja att göra ett avsteg från rådande lagstiftning" när de känner för det...

   Radera
  3. Ja, jag säger inte att regeringen, rättsväsendet, socialtjänst mm har ett ansvar. Det skorrade bara lite mellan att han säger sig ta ansvar för sina handlingar och sedan skyller på exakt alla andra.

   Jag har heller aldrig använt narkotika (och redan där brukar man få "argument" emot sig att då ska man inte uttala sig). Är tveksam till legalisering, men kan lyssna på seriösa åsikter om det. Alla "Kaffe är faktiskt farligare" tråkar ut mig.

   Radera
 3. Är det inte lite underligt att langaren vill lämna så mycket digitala spår efter sig? Jag undrar om och vad köparna skriver på ämnesraden, knappast "Knark!" i alla fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han hade sagt åt dem att skriva "casino", men av döma av skärmdumpen jag såg var det typ var tredje som ens orkade göra det.

   Radera
 4. De skriver sådana saker som Vinterdäck och TV-bänk. Det kan bli eventuellt bli knepigt att förklara hemma varför de köper såna artiklar två på natten.

  SvaraRadera
 5. Att göra betala via Swish måste nog vara bland det dummaste man kan göra som kriminell... cash eller krypto, min vän... cash eller krypto.

  Sen är det ju en uppenbar uppförsbacke att lagföra någon i efterhand för detta, då kontrabandet antagligen är upprökt för länge sen. Indicier visst, men köper man hasch för 1000 kr och skriver "tv-bänk" bör man åtminstone ha en tv-bänk i hemmet att visa upp om nu farbror blå skulle knacka på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är möjligt att man kan komma undan med det, men jag förstår inte varför man ska chansa. Köp inte knark, horor eller kontraktsmord från ditt bankkonto.

   Radera
 6. Swish innebär väl att mottagaren ser ditt telefonnummer. Är inte det lite läskigt? Köper jag tex en glass med swish i en kiosk kan ägaren lätt kolla upp mig. Var jag bor. Vad jag tjänar etc

  SvaraRadera
 7. Och ja. Jag har tyvärr ett nummer som går att hitta på hitta.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför inte kontakta Hitta.se och Eniro och be dem ta bort dig?

   Radera
  2. För att infon ändå finns på 180.se och mr koll och.. och..

   Radera
  3. Kanske är det omöjligt att få bort det överallt. Nåväl, tar de inte mina kontanter får de inte sälja glass till mig :-)

   Radera
 8. Får nog göra det. Blev inte många glassar i sommar 😂

  SvaraRadera
  Svar
  1. De som inte tar emot mina pengar slipper ha mig som kund, åtminstone när det gäller sånt som går att köpa med cash av mer kundvänliga företag.

   Radera
  2. Tillhör dinosaurierna och har inte swish för jag har ingen smartphone, förstår inte nyttan med en sån. Gör det mesta på datorn och använder mobilen till att prata i eller smsa på. Använder pengar, till nöds använder jag kort och nöden blir allt större. Brukar inte ha problem att köpa glass alls. Tycker inte att det är några problem./M

   Radera
  3. Det låter onekligen okomplicerat :-)

   Radera
  4. Anonym: den som inte förstår nyttan av en Smartphone har aldrig haft någon. Det är uppslagsbok, bank, världskarta, telefon, verktyg för aktiehandel, spelkonsol, avläsningsapparat för elproduktion av solceller, väderleksrapport mm mm.... Skulle man slå på datorn varje gång skulle det ju ta evigheter. Man behöver ju inte söka en websida ens, det finns ju färdiga appar med den info man för tillfället behöver...
   /Christoffer S,

   Radera
  5. Jag förstår nyttan av smartphone, men som mycket annat kan den missbrukas. En smartphone är bra till mycket, men inte till allt. T ex inte till att köpa olagliga grejer (om man nu absolut känner behov för att göra det).

   Radera
  6. Sa Christoffer, du har inga problem att dela med dig av all din personliga information? Den snappas ju upp av alla möjliga företag, och kan som Sparo säger missbrukas. Själv tillhör jag dinosaurierna som skrev ett inlägg ovanför, och är en typisk cash-person.
   /Annika

   Radera
  7. Ja, inte var det bristen på smartphones som gjorde att dinosaurierna utrotades :-)

   Radera