torsdag 19 oktober 2023

Skillnad på underskott och underskott

Kommunala budgetar är svårbegripliga för mig och inom loppet av ett dygn blev det ännu svårare. Då kunde vi på en och samma nyhetssida läsa om två exempel:


Säffle

Underskott på 69 miljoner. Jag förstår inte ens hur man kan ha det. Hade jag haft ett underskott på 69 miljoner hade jag gått i personlig konkurs, och långt innan dess hade livet blivit otroligt svårlevt. Ingen hade velat göra affärer med mig, elbolaget hade slutat leverera ström, teleoperatören hade stängt mitt abonnemang osv. Säffles opposition vill höja kommunalskatten. Rimligt, innan man hamnar på minus måste man (i alla fall privatpersoner) höja intäkterna eller sänka utgifterna. Men det var innan jag förstått att ett minus på 69 miljoner är superstabilt jämfört med:


Malmö

Underskott på 325 miljoner. Men här står det ingenting om ”tufft ekonomiskt läge” som för Säffle. Tvärtom! Några citat:

Vi lägger fram en budget som vi känner är ansvarstagande med de förutsättningar vi känner till.

Vi har byggt upp en stabil ekonomi i Malmö stad”.

Det [325 miljoner] är pengar som vi kan lägga ut, trots att vi inte har intäkterna i år. Det kan vi göra för att vi haft många år av stora överskott.

När det tydligen går så succéartat bra är det svårt att tro att detta är samma Malmö som år efter år toppat mottagarsidan i det kommunala utjämningssystemet. Eller är det denna u-hjälp som gett Malmö ”många år av stora överskott”? I så fall är det hög tid att dra in bidraget.

Här har jag gått runt och trott att ett underskott på flera hundra miljoner är dåligt, men så visade det sig vara ”ansvarstagande”. Då har jag bara en fråga: Vad sjutton gnäller de om i Säffle?

14 kommentarer:

  1. Per capita måste väl Säffles 69 mille vara ofantligt mycket större? Bor det 25 pers i byn ens?
    Fast om Malmö hade räknat bort utjämningsbidraget från intäkterna skulle deras underskott skena. Det kostar att försörja sossarnas väljarbas...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det bor tiotusen där, men ska man räkna per capita har du förstås rätt.

      Radera
  2. Som boende i en lågskattekommun så blir man bara trött på Malmö. För varje krona som skatten höjs här, så går 1:10 kr vidare i utjämningssystemet. Skolklasserna är överfulla (32 st 6-åringar är standard med endast en lärare, inga extra assistenter här), det finns inga pengar att köpa saker till skolgården, vägarna är fulla med hål och hemtjänst får du bara om du är så dålig så du egentligen skulle behöva särskilt äldreboende. Ändå så går nästa alla ut grundskolan med godkända betyg, vi snirklar oss förbi de värsta potthålen och betalar själva för äldreboendet om det behövs.

    Jag har faktiskt inget emot att pengar går från oss i storstan till avfolkningsorter. För att hålla en minsta acceptabel standard på äldreboende, hemtjänst, vägar mm så behöver de mer pengar än de själva kan få in på sin egen befolkning. Men Malmö???? De behöver ju inte ens ha beredskap på gatukontoret för snöfall! Och har massor med folk i arbetsför ålder.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, precis som det blir ett dåligt incitament för Malmö att spara när andra fyller på kassan blir det ingen vits för andra att spara om det man sparar oavkortat slussas vidare till Malmö eller Södertälje.

      Det är väl med detta som med andra bidrag, att är det kortsiktigt och oförskyllt känns det lättare än att ge pengar till någon som sedan står och skryter om hur rika de är tack vare ansvarsfull förvaltning.

      Radera
  3. Det här med att alla ekonomiska underskott ska lösas med höjd skatt håller inte när det hela tiden blir färre personer som ska försörja fler. Att mängder med fullt arbetsföra personer går på bidrag år ut och år in utan några krav på motprestationer dränerar det här landet. Vi måste börja ställa högre krav på självförsörjning av de som är arbetsföra. Malmö är ju ett utmärkt exempel på idiotin när man är beroende av enorma utjämningsbidrag varje år för att få det att gå runt.
    /H

    SvaraRadera
    Svar
    1. På lång sikt funkar det inte, men jag tänker att om man inte får budgeten för nästa år att gå ihop måste man antingen öka inkomsterna eller sänka utgifterna, precis som när vi som privatpersoner ska få hushållsbudgeten att gå ihop.

      Radera
  4. Sverige har hanterats urkasst för länge av dårar, hemskt sorgligt alltihop... Ber de på bilden för mer bidrag tro?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Behöver de be om det? Det kommer väl ändå...

      Radera
  5. Lite samma läge i mitt län, fast utan Malmös sjuka utjämningsintäkter. Min kommun går mot back med ca hälften av vad Säffle gör per capita, krigsrubriker och alla nämnder o bolag får av oss politiker ytterligare tumskruvar på rörande besparingsåtgärder.

    Grannkommunen som är på bana mot betydligt mera underskott än oss per capita får ut en riktig skrytartikel i lokalpressen över hur bra det går. De har en fetare resultatutjämningsreserv än vi, det är det hela. (S) i styret såklart…

    Jag skulle aldrig sitta nöjd med röda siffror på sista raden iaf.
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker också att det skulle vara svårt att motivera det. Och att man inte med en stavelse i Malmö-artikeln ifrågasätter hur det kan gå så bra samtidigt som de lever på allmosor blir faktiskt fånigt. Man kan säkert hävda att någon kurva är på väg åt rätt håll ändå, men att inte nämna det uppenbara gör det till en partsinlaga.

      Radera
  6. Ett typexempel på vad en moderat statsminister aldrig någonsin skulle våga ta tag i. De saknar den ryggraden helt. Sossar.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kommunala utjämningssystemet? Mm, åtminstone verkar inte Tuffe Uffe våga eller vilja det.

      Radera
  7. Ja bilden ovan på arabstaten Malmö fick du till bra. Och detta tror de att vi gladeligen ska stanna kvar och finansiera sen på äldre dagar? Usch nej.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag försökte hitta bilder typiska för kommunerna.

      Radera