tisdag 17 oktober 2023

Rött lyse för högt elpris

Det här var en teknisk innovation som jag gillar. Henrik Ekengren i Sundbyberg har precis som jag ett timprisavtal för sin el. Han betalar alltså priset som gäller för den timme han förbrukar den.

För att optimera elanvändningen har han sett till att värmepannan anpassar uttaget efter rådande strömpris. Men han stoppade inte där. Han har lampor i huset som lyser rött när priset är högt, så att även hans fru och barn ska fatta att det inte är läge att slösa med strömmen.

Henrik är antagligen som jag. Han behöver inga lampor som berättar när tvättmaskinen och diskmaskinen ska undvikas eller när det är ”happy hour”. Jag som dessutom är fri från både fru och barn skulle inte ha någon större nytta av de där lamporna. Jag kollar strömpris-appen dagligen, ibland flera gånger, så att jag vet om jag ska baka och tvätta idag eller vänta.


Billig ström idag.

Men den där manipuleringen av bergvärmepannan hade jag velat applicera på min luftvärmepump. Det är ändå ett visst bök med att justera pumpen efter priset och jag har ingen lust att kliva upp på natten för att slå på eller av. Så om någon uppfinner detta skulle jag absolut överväga ett inköp.

28 kommentarer:

  1. Smart ide med lamporna. Men jag hade nog haft en grön lampa när det var billigt, istället för att tända en när det är dyrt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha! Ännu smartare, men ett par LED-lampor drar väl inte så många watt.

      Radera
    2. Varje öre räknas ;-)

      Radera
    3. Absolut! Nu när du kläckt idén är det absolut så jag hade velat bygga det.

      Radera
    4. Komplettera med ett relä som bryter strömmen till ungarnas rum (istället för den röda lampan). Plus den gröna lampan.

      Radera
    5. Det här låter som åtgärder jag kan ställa mig bakom :-)

      Radera
  2. Kan nedan vara något du letar efter?
    https://tibber.com/no/store/produkt/ngenic-tibber

    Osäker på om den är kompatibel med din värmepump och den kräver (vad jag tolkar det som ett abonnemang från Tibber) men den fungerar helt utmärkt för oss och vår värmepump.

    /Kristoffer

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förlåt - denna jag menade: https://tibber.com/no/store/produkt/ngenic-tune-smart-termostat

      Radera
    2. Fast jag tolkar det som att det kräver vattenburen värme. Jag har luftvärmepump. Skulle vara till varmvattenberedaren då.

      Radera
    3. Det är Sensibo Sky som du ska ha. Den fungerar med de flesta luft-luft värmepumpar. Om den gör nån nytta vet jag inte... :D

      Radera
    4. OK, får kolla. Men som sagt, eftersom jag är förskonad från fru och barn kan jag komma rätt långt med att ratta strömförbrukningen manuellt.

      Radera
  3. Möjligen bättre att först kartlägga förbrukningen? Vad det är som tar 80% av elräkningen i ett hem? Resten är finlir.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. För mig är det definitivt finlir, men om man som Ekengren bor med fru och tre nästan vuxna barn och dessutom har bastu, då går det nog att spara mycket genom att tänka till.

      Radera
    2. Så hur mycket har du sänkt din elkostnad genom att välja timpris och konsumera planerat, tror du?

      Radera
    3. Verkligen ingen aning. Jag har haft timpris ända sedan jag flyttade hit. Min första åtgärd (och då var elpriset betydligt lägre än det varit det senaste året) var att sänka luftvärmepumpen från 24 till 16 grader och slå av golvvärmen i badrummet. Sedan har jag försökt spara ström på alla möjliga sätt, från att isolera på vinden (https://sparosverige.blogspot.com/2022/01/takisolering.html) till att periodvis slå av varmvattenberedaren (https://sparosverige.blogspot.com/2021/12/gratis-tvagning.html). Eftersom jag aldrig öst på är det omöjligt att räkna på, men jag hade säkert lätt kunnat dubbla mina räkningar.

      Radera
    4. Men 16 grader inomhus, på vintern! Är det verkligen nyttigt, för huset och för dig? Galet kallt tycker jag. Varmvattenberedaren kan jag förstå, för den behöver inte stå och gå hela dygnet, även om det kan bli farligt med bakterier om tempen inte hålls på rätt nivå enligt rekommendation.

      Radera
    5. 16 grader var luftvärmepumpen. Sedan har jag fem kaminer (eller åtminstone två som används). Just nu använder jag inte luftvärmepumpen alls, jag eldar och det enda obehaget av det är att det är småkyligt att kliva upp på morgnarna, men så fort jag tänd upp kaminen i sovrummet är det helt okej.

      Radera
    6. För övrigt tror jag inte att 16 grader är några problem varken för mig eller huset. Huset klarar sig definitivt så länge det är torrt invändigt, och jag klarar mig långt med en varm tröja och ett par tofflor.

      Radera
    7. Dina katt-värmedynor icke att förglömma!
      /Annika

      Radera
    8. De värmer gott när de är på det humöret, men än så länge försöker de inbilla sig att vintern inte börjat och håller sig ute mycket. Antingen hela nätterna, eller från 4-tiden (det tycks vara morgon i deras sjuka värld) och det är ju efter det som det börjar bli kallt.

      Radera
    9. Drar verkligen varmvattenberedaren så mycket? Att den förbrukar massor när man spolar ut vatten förstår jag, men i standby trodde jag det var försumbart.

      Radera
    10. Vet inte riktigt vad du menar med standby, finns det varmvatten i kranen används det ju kontinuerligt. Vid sidan av värme i huset tror jag varmvatten är den punkt som är dyrast.

      Radera
    11. Om man inte öppnar varmvattenkranen används det inte. Utan då står det still (standby) i den välisolerade tanken.

      Radera
    12. Fast om man inte använder varmvattnet i beredaren kan man ju hellre slå av den.

      Radera
    13. Att stänga av är inte att rekommendera. Stor risk för Legionella som man kan dö av. https://www.boverket.se/sv/om-boverket/publicerat-av-boverket/fragor--svar/energieffektivisering/5/

      Radera
    14. På den länken låter det dock inte som någon jätterisk ifall man slår igång beredaren i god tid innan man börjar använda vattnet igen.

      Radera
  4. Vad är elnätskostnaden i Norge där du bor?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du menar de fasta kostnaderna? Jag betalar några hundra i månaden även om jag inte skulle använda någon ström.

      Radera