torsdag 12 oktober 2023

Stickor och smulor

När man renoverar hus blir det en del brännbara sopor. Dessa kan man lägga i stor hög på tomten och elda när vädret tillåter, eller fylla i säckar som man åker med till soptippen. Eller också gör man som jag och tänker att varje öre räknas. När strömpriset varit lågt i sommar och vädret för dåligt för att jobba ute har jag sågat upp spillvirket till ved.

Längst till vänster en låda med plankstumpar. Det är överblivet virke i så korta längder att de inte går att snickra med. I mitten en låda med gamla ruttna brädor som istället var för dåliga för att snickra med. Längst till höger en låda med spåntak som jag bröt bort när jag byggde tak i somras, perfekt att tända upp med. Detta är spikfritt, men jag har även ett lager spikved som jag sorterat för sig för att använda i en kamin där metallskrot i veden är ett mindre problem.

Värmevärdet är antagligen inte på topp på något av detta, men jag hade några kubik ved kvar efter förra vintern och köpte sexton till i somras och som det känns nu (beroende på temperatur, elpris och bekvämlighetsbehov) kommer det att ta halva vintern innan jag ens behöver ta av det ”riktiga” vedlagret.

Visst blev det en del jobb, men faktum är ju att alternativen inte heller var jobbfria eller gratis, så jag är nöjd med att elda brädlappar i vinter. De värmer, de med.

24 kommentarer:

  1. Jag eldar det mesta av virke, grenar och kvistar från trädgården. Men målat, tryckt, limmat eller ruttet går till tippen. Hoppas och tror det bränns någonstans med rökgasrening istället.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tryckt och möjligen limmat kan jag förstå, men målat och ruttet har jag svårt att tro ska vara ett problem.

      Radera
    2. En del färg innehåller sådant som jag definitivt inte skulle vilja göra gas av inomhus.

      Eftersom jag inte riktigt kan särskilja de olika varianterna skulle jag nog helt enkelt undvika att elda målat virke.

      Radera
    3. Inomhus, har du ingen skorsten ;-)?

      Radera
    4. Jag har inte ens en kamin, så mitt resonemang är ganska teoretiskt =)

      Jag är dock inte övertygad om att riktigt allt går ut i skorstenen. Dessutom är nog askan av färgen i värsta fall något suspekt.

      Radera
    5. Jag tror att all färg man köper idag i stort sett skulle gå att dricka.

      Radera
    6. Ruttet är väl inget miljöproblem men det blir ju inte mycket värme bara massa aska. Samma med papper… känns inte värt det.

      Radera
    7. Är det totalruttet är det säkert så.

      Radera
  2. Det är ved av det rätta virket!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mm, ved är nästan alltid av virke ;-)

      Radera
  3. Du tar verkligen sparandet till det extrema, men varför inte? Folk börjar ju nu fatta att man inte alltid maste köpa och köpa nytt. Det är nog inte sa dumt med ett ekonomiskt stalbad för de som hittills levt manad till manad. Jag har skänkt en massa grejer, salt en del men ända tar jag ocksa hem ibland. Hittade sex st felfria tallrikar av mellanstorlek häromdagen vid sopstationen, sa nu kan jag göra mig av med de kantstötta som hängt med i manga ar. Inte för jag inte har rad att köpa själv, men jag avskyr att lata saker ga till spillo.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. `Jag tycker inte att jag är så extrem, men det beror väl på vad man jämför med.

      Ibland är det svårt att inte ta hem sopor. När jag flyttade packade jag hela mitt bohag i flyttkartonger andra kasserat. Jag svarade på en bortskänkesannons, men annars var det flyttkartonger andra vikt ihop och slängt i bostadsrättsföreningens container.

      Radera
    2. Till jul säljs ibland clementiner (billigt förstås då det är säsong!) i lårar där sarg och botten är av styv papp, men där "hörnen" är av trä. De tar jag tillvara för att elda i kaminen. För mig är det självklart, och lika mycket som att spara några ören handlar det om att ta tillvara det man kan och inte fylla sopkärlet med sådant man kan använda. På samma sätt försöker jag alltid få med mig något hem från varje promenad - är det inte pantburkar så är det lite näver från någon halvrutten björk som ligger på marken (utmärkt att tända kamin eller brasa med) eller något annan...
      /Christoffer S.

      Radera
  4. Det är väl självklart att ta tillvara virke som går att elda. Målat och spikat virke kör jag ibland i bastukaminen. I kaminen inne i huset kör jag "rent" virke.

    Just nu är vedboden full med uppskattningsvis 3 årsförbrukningar av ved vid permanentboende. Fast jag använder huset mestadels under helger för närvarande.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är långt ifrån självklart för alla. Folk slänger allt möjligt som både är funktionellt och har ett värde.

      Låter som att du har minst ett decenniums förbrukning om du fortsätter med helgboendet.

      Radera
  5. Miljonär innan 3012 oktober 2023 kl. 16:50

    Kul inlägg, men en fråga: Vad hade sommarens elpris med saken att göra? Du sågade väl för hand?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, att handjaga flera kubikmeter spillvirke med fogsvans pallar jag inte. Det hade tagit flera veckor. Att hugga ved för hand är en annan sak, det ger motion. Att såga för hand ger nog bara skavsår och ont i armen.

      Radera
  6. Har du funderat på värmepump?

    Är virket impregnerat? Det kan vara skadligt att andas in damm från impregnerat virke t ex vid slipning och sågning av virket.

    Tom-Hjördis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har luftvärmepump i boningshuset (men jag använder den inte alltid: https://sparosverige.blogspot.com/2022/11/vantar-med-pumpen.html) och funderar på att sätta in en i garaget.

      Det kan ha varit några impregnerade bitar, men inte många. Dagens impregnering tror jag för övrigt inte är så farlig. Tyvärr innebär det att den heller inte är särskilt hållbar.

      Radera
  7. Nuförtiden impregneras det med typ saltvatten, så allt kan eldas. Jag räknade att det är billigare att använda luftvärmepump än att elda. Dessutom sprider den värme bättre.... Eller så måste jag bara hitta billigare ved.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag körde lite luftvärmepump i september, men nu har strömmen börjat bli dyrare, och värre lär det antagligen bli.

      Radera
  8. Återvinning alltså? Det skulle en riktig Södermalmsbo aldrig nedlåta sig till. För dem ligger hela värdet i att prata om återvinning, för att framhäva sig själva som lite finare människa, men helst att det är något andra bör ägna sig åt i praktiken.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det verkar viktigast att få prata om hur god man är.

      Radera