lördag 28 oktober 2023

En halv frukt

Vuxna som kallar mellanmål för mellis har jag svårt att ta på allvar, oavsett om de är kommunala kostchefer eller något annat, men nu kan vi läsa att en förskola i Vallentuna bara serverar en halv frukt per dag till barnen. Det framgår inte riktigt varför, men man kan väl förmoda att det är en budgetfråga även om man också nämner svinn, att barnen inte äter upp om de får för mycket. Jag har några tankar som i vanlig ordning inte nämns i texten så jag tar dem här istället:

En halv frukt kostar högt räknat 2 kr. Har de hundra barn (svårt att kolla eftersom artikeln inte ens nämner förskolans namn) snackar vi om en besparing på max en tusenlapp i veckan. Det är inte ens på promillenivå i budgeten och räknar man med kostnaden för att ta beslutet och den tid de nu får lägga på att snacka om det i media är det kanske inte ens en besparing förrän framåt sommaren.

En förälder i artikeln låter som att frukt på dagis är en mänsklig rättighet. Jag kanske är omänsklig nu, men tycker de att det är viktigt att deras barn äter mer frukt kan de köpa egen. Har de inte råd med det var det dumt att skaffa barn.

Ett annat spår som nämns, men inte följs upp, är ”föräldrarna uppmanades att ta med frukt från trädgården till förskolan för att dryga ut det som förskolan serverar”. Även om förskolan skulle ligga mitt i Vallentuna centrum gissar jag att många av barnens föräldrar har dignande äppelträd och bara skulle bli glada att få hjälp med att äta upp frukten. Barnen kanske kan ta en promenad dit och skörda själva. För barn rör sig väl fortfarande, eller är allt utom fruktstund och tupplur diskriminerande mot lama?


Laman: "Hur blev jag inblandad?! Och vad är det där för konstig get?"

Detta känns hur som helst som ett icke-problem för alla inblandade. Såväl kommun och förskola som föräldrar borde ha råd med hela frukter, så hade de sluppit en halvt obegriplig artikel om sin initiativlöshet.

25 kommentarer:

  1. Beror det inte på vilken frukt man bjuder på? Ett helt plommon är ju mycket mindre än en halv vattenmelon.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, de kostar exakt lika mycket ;-).

      Nej, så klart. När jag räknade på 2 kr kollade jag äpple och banan. Apelsin kostar nog något liknande. Och då räknade jag lågt och vad jag får betala på affären, inte vad Vallentuna Kommun pröjsar.

      Radera
  2. Jag vill minnas att jag läst att vissa skolor (och ocksa äldreboenden) har skippat storköken och lagar själva, och att det blivit bade billigare och bättre. Pa en del äldreboenden har gamlingarna ocksa möjlighet att hjälpa till och välja vad de vill äta. Kanske det vore nagot ocksa för skolungar? Det är väl ocksa en sorts utbildning tycker jag.

    När jag jobbade i ett megastort amerikanskt företag hade de "förhandlat" fram priser med utvalda leverantörer, och jag kan försäkra att jag hade hittat billigare samt bättre varianter lokalt.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har också hört sådana exempel på äldreboenden och blir varm i hjärtat. Det är viktigt även på förskolor, men gamlingarna på äldreboenden har ofta en enda glädje i livet, maten. Att servera dem skitmat är så otroligt ovärdigt!

      Det är riktigt att stora organisationer kan vara dåliga på att pressa priser (jag har själv sålt till Försvarets Materielverk och de var otroligt ointresserade av bra priser), men jag tänker ändå att en kommun kan få bättre priser än jag som privatperson. Till att börja med slipper de ju momsen.

      Radera
    2. Det lagas väldigt mycket mat lokalt i mottagningsköken på skolorna. Numera har ju var och varannan unge någon allergi och då duger inte normal mat från centralköket. Många har också specialkost för att dämpa olika psykiska diagnoser "önskekost". Allt enligt köksansvarig sambo.

      Radera
    3. Jag hade trott att det var så mycket special nu att det även centralt görs allt från glutenfritt till "minus fläsk".

      Radera
    4. Kan man vara allergisk mot fläsk? Det visste jag inte. Oavsett får man väl då ta av den vegetariska kosten...

      Radera
    5. Inte allergisk, tror jag, men det är med all sannolikhet den klart vanligaste specialkosten i svenska förskolor och skolor. Vegetariskt borde kunna lösa det, men det lutar nog snarare åt att man tar bort fläsket ur köttutbudet.

      Radera
  3. Har bra koll speciellt på en förskola i kommunen, min dotter har gått där, ett ex har jobbat där med mat o städ och jag har varit där dagsvis som besökspolitiker, något som var mycket trevligt när personalen insåg att jag inte var där för att övervaka o kritisera utan lära och försöka hitta möjligheter till utveckling. Samt viktigast, se verkligheten.

    Genom exet fick man insyn i ett välfungerande minimalt kök som fick lunch/middag förberett från centralortens stora tillagningskök att färdigställa och fixade annat helt själva/själv.

    Från dottern åsikter från en glad unge som jämt var mätt och glad över dagens vistelse, det måste ju ge full pott.

    Har även erfarenhet av att hyrt kåk som gett tio ggr fler äpplen än jag haft nytta av och tror nog var förskola/fritids/skola i kommunen skulle kunna ha bra med korgar fulla av gratisfrukt under säsong…
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har själv plockat ner 30 kg äpplen idag och hade gärna tagit hjälp med resten.

      Radera
  4. Där jag bor erbjöds alla skolor 4-5 st att hämta äpplen i närliggande trädgårdar. Äpplena kunde serveras som de var eller så skulle det göras äppelmos o dricka av dem på hemkunskapslektionerna.
    Och hur gick det? Inga äpplen fick tas in i skolan, och det på grund av om någon magsjuka skulle bryta ut då hade de inte källan till all mat som skolmatsalen serverat. Idioti.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Överbeskyddande byråkratisk dårskap… Hur överlevde mänskligheten tills nu…
      /JB

      Radera
    2. Undrar om någon i världshistorien blivit magsjuk av äpplen. Mer än om de ätit för mycket, men då krävs betydligt mer än en halv frukt.

      Radera
  5. Folk äter inte längre frukt från träd. De har blivit beroende av industriellt producerade och utsorterade fläckfria frukter. Tyvärr och märkligt nog.
    /Christoffer S.

    SvaraRadera
  6. "...barnen är hungriga när de kommer hem." Ja, man är hungrig när man kommer hem, även från en dags arbete. Frågor på det?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag ser inte heller riktigt problemet med det. Jag är hungrig minst tre gånger om dagen och jag har aldrig ringt media och berättat det.

      Radera
    2. Menar inte att framställas som ett ufo, men blir på riktigt bara hungrig mot kvällen och äter då, en gång per dygn. Vet det inte är standard men funkar för mig, starten var väl att jag aldrig velat ha frukost.
      /JB

      Radera
    3. Jag är lite avundsjuk för det är mycket sällan jag inte skulle kunna äta ett rejält mål mat.

      Radera
  7. Det är inget konstigt att de lägger sådana så kallade besparingar. Ser att det är Moderat styre i den kommunen, och som alla vet så saknar Moderaternas politiker helt och hållet all form av ekonomisk begåvning.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har noll koll på Vallentunas lokalpolitik, eller om den ens är en faktor här.

      Radera
    2. Men vem kan komma på något så infantilt som att ge ut en halv frukt? Förutom en politiker eller byråkrat? Håller för övrigt med om det är om föräldrarnas trädgårdar. För hur många som har fruktträd brukar nyttja det? Säg 1 procent på sin höjd? Resten låter det ruttna istället för att tex ge bort.

      Radera
    3. Hoppas och tror att det inte är SÅ illa. Jag jobbar själv hårt för att vara den procenten.

      Radera
  8. Nu är det ett tag sen mina barn gick på dagis och det var inte i Vallentuna. Men jag minns att vi var flera som lämnade frukt när det var säsong och det var bara uppskattat. Dagiset hade egna vinbärsbuskar där bären ofta års direkt av barnen.
    Men det där med en halv frukt, jag ser inget konstigt med det! En tvååring vill ha högst en eller två klyftor av ett äpple, sen orkar de inte mer. En normalstor banan delas i 2-3 bitar beroende på storleken och åldern på barnet. Och när vi lämnade plommon (jättegoda, men jag gillar inte plommonsylt så vi har alltid mycket över) så fanns det ju skäl till att barnen inte skulle äta för många per dag :-D

    Spargrisen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har aldrig gått på dagis ("Liberalerna" hade inte lyckats genomtvinga ett obligatorium på den tiden), men det lät enklare förr i världen.

      Radera