torsdag 5 oktober 2023

Dags för Nibe?

Jag vet inte om ni lagt märke till det, men elpriserna har inte skjutit i höjden trots att vi är över en månad in i hösten. Förra året var det nog många som togs på sängen och inte visste vad de skulle ta sig till. En moderat pressekreterare drog iväg till Bauhaus och fyllde bilen med trettioliters vedsäckar för sammanlagt 2000 kr.

Jag gissar att det också såldes många vedkaminer. Jag köpte själv en och ångrar inte det. Men i år har vi kanske fått lite mer perspektiv allihop, och då tänker jag att fler landar i att köpa en luftvärmepump. Med lite hjälp installeras den på ett par timmar, den kräver inte mycket underhåll och är ett enklare sätt att värma huset än att hugga/köpa, torka, stapla, bära, elda med ved.

Det visar sig att det inte bara är jag som tänker så, det gör även Dagens Industri, som spår en ”strålande framtid” för värmepumpar. Med strömpris på några ören är luftvärmepumpen ett svårslaget alternativ.

Det finns massor av fabrikat, själv har jag en Mitsubishi och är nöjd med den. Annars tänker jag på Nibe, ett välskött svenskt företag som har tappat en tredjedel av sitt börsvärde på ett år. Den gick upp nästan 3 procent häromdagen då den hamnat på topplistan i september hos både Nordnet och Avanza.

Jag har haft fel förr och det här är absolut ingen köprekommendation, men uppenbarligen har det funnits sämre köplägen i Nibe. I april t ex.

36 kommentarer:

  1. Jag bytte nyligen ut min ca 15 år gamla till en sprillans ny.

    Så här långt känns det som en helt enorm skillnad i prestanda.
    Nu har det inte varit kallt på allvar ännu, men jag gissar på att den kommande vintern blir betydligt bekvämare än föregående.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har själv ingen aning om hur gammal min luftvärmepump är, den ingick i husköpet. Det känns ändå ganska tryggt att det inte är hysteriska pengar att byta ut den när den ger upp. Julas billigaste går väl på typ 5000 kr, men inte heller märkespumpar är särskilt dyra och går förhoppningsvis inte upp i pris.

      Radera
  2. Våran Sharp modell äldre passade vi på att byta ut för några veckor sen mot en Daikin Stylish XRH - tänkte att det var lika bra att passa på innan den svaga kronan slår igenom på priserna, kanske fördel Nibe i det avseendet?

    Är otroligt nöjd så här lång, värmde hela huset från 18 till 20 grader (jag vet, lyxvärme!) på en halvtimme. Smidigt att kunna styra via app och ner till 10 grader om man är lagd åt det hållet :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är lagd åt det hållet och stör mig på att det på min nuvarande pump är ett himla mek för att kunna välja en temperatur under 16 grader.

      Radera
  3. Menar du att aktiemarknadens aktörer har prissatt Nibe-aktien fel och att avkastningspotentialen är större än vad marknaden har prisat in i aktien?

    Min son brukade alltid säga att börsen är den utsugande och förtryckande klassens finansiella alkemi.

    Karl Marx mamma

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inte var du varit under 1900-talet, men i stort sett är alla aktier felaktigt prisvärda hela tiden. Det är därför de rör sig från dag till dag.

      Radera
    2. Att priserna rör sig från dag till dag beror på att det varje dag inträffar nya händelser som påverkar prissättningen. Således säger börsgrafen ingenting om Nibes aktiepris i framtiden.

      Aktierna har under stora delar av 1900-talet varit riktigt prissatta i förhållande till all tillgänglig information. Frågan är var du har varit sedan 1970-talet när Fama släppte sitt review paper Efficient Capital Markets: A Review of Theory and Empirical Work?
      https://sv.wikipedia.org/wiki/Effektiva_marknadshypotesen

      Karl Marx mamma

      Radera
    3. Att svensken har lyckats tjäna pengar på aktier kommer sig av att Sverige har haft en stark ekonomisk tillväxt alltsedan slutet på andra världskriget och att många svenskar har ägt folkaktier vars aktiepriser långsiktigt korrelerar med Sveriges ekonomiska utveckling.

      Du är sämre än apan, som är sämre än marknaden, på att förutse Nibes aktiepris i framtiden.
      https://www.e-magin.se/static/5st4jv65/page_16_high_tZxz.jpg

      Karl Marx mamma

      Radera
    4. Nej, priserna rör sig inte varje dag för att det inträffar nya saker. Det handlar väldigt mycket om psykologi och människors förväntningar. Seriöst, diskuterar vi ens detta?

      Radera
    5. Det är några få personer/familjer/familjestiftelser/pensionsfonder som äger stora delar av börsen. Seriöst, tror du att de låter prissättningen av Stockholmsbörsens 20:e största bolag sett till börsvärde styras av psykologi och människors förväntningar?

      Karl Marx mamma

      Radera
    6. Inte för att Sveriges riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne, "Nobelpriset", hänger speciellt högt i min gran. Men det verkar som om de inom professionen ser sig omkring, dvs utanför ECM.

      Eller som det ovan välciterade wiki själv anger:

      Beteendeekonomer är särskilt intresserade av att empiriskt undersöka om personers val och uppfattningar är rationella. Detta beror bland annat på att den klassiska ekonomiska teoribildningen bygger på förutsättningen att aktörerna i ekonomin är rationella.

      Ja, minst två tillfällen verkar det som "nobelpriset" har utdelats till dylikt; 2002 och 2017.

      Men det är såklart senare än när både Karl Marx och hans mamma levde så det är naturligtvis ointressant.

      Radera
    7. "Seriöst, tror du att de låter prissättningen av Stockholmsbörsens 20:e största bolag sett till börsvärde styras av psykologi och människors förväntningar?"

      Vad tror du att de tjänar pengar på? Alltså, vad är anledningen att detta och andra bolag ligger på börsen och inte ägs utanför? Försök svara utan att använda ordet psykologi :-)

      Radera
    8. Bolagen ligger på börsen för att ägarna har velat sälja delar av bolaget eller rekapitalisera bolaget (nyemission) till högre pris. Utbud och efterfrågan, du vet.

      Köparna får i gengäld möjlighet att tjäna på den svenska ekonomins tillväxt förutsatt att de köper aktier i tillräckligt många bolag och inte i enskilda bolag exv Nibe.

      De fåtal personer/familjer/familjestiftelser/pensionsfonder som äger stora delar av Stockholmsbörsen tjänar inte pengar på att spekulera i kursrörelser utifrån aktieprisets utveckling från april i år till idag.

      Karl Marx mamma

      Radera
    9. "Ja, minst två tillfällen verkar det som "nobelpriset" har utdelats till dylikt; 2002 och 2017."

      På tal om Fama och Thaler.
      https://www.youtube.com/watch?v=bM9bYOBuKF4

      Karl Marx mamma

      Radera
  4. En liten s.k. Lynchning.
    Nu äger jag inga aktier i NIBE själv men eftersom jag har vissa kopplingar till Kronobergs län i Småland har jag lite koll på arbetsmarknaden där.
    NIBE söker hela tiden nya medarbetare (ingenjörer, fabriksarbetare m.m.). Samma sak gäller för fler företag inom NIBE-koncernen som är verksamma i regionen. Har även läst några intervjuer av företrädare för dessa företag. Så att de själva ser positivt på framtiden råder det ingen tvekan om då satsningarna på utökning av verksamheten är stora.
    /S

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att de har tro på sig själva är en bra grej.

      Radera
  5. Blåser som attan just nu så det är väl därför elpriserna är så låga. Vänta bara tills det blir stiltje, minusgrader och nån reaktor plötsligt blir driftstoppad. Då är vi tillbaka där vi var förra året...

    Mvh pessimistoptimisten

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är möjligt, även om "experterna" verkar eniga om att det inte kommer bli lika dyrt i år. Men jag tänker att det är nu, när man precis har börjat värma upp sin bostad igen, som man tar den här typen av beslut. Och möjligen också vid en rejäl köldknäpp i januari.

      Radera
    2. Vad säger du, är experterna ense om att det inte blir dyrt i år? Aj så dyrt det blir då. :)
      Mvh En som ska bli expert när jag blir vuxen

      Radera
  6. ”Säkert” köpläge (lyssna ALDRIG på mig vad gäller ekonomiska investeringar/förändringar, gör jag si går det så. Aktier är jag dessutom totalt okunnig på.).

    Men att skaffa luftvärmepump är en klockren no-brainer för de med tveksam uppvärmning, som enbart direktverkande el för min del.

    Trots att jag skämde bort mig själv med att köra pumpen som AC när det blev för varmt i huset som funkar som en termos årets varmare dagar, jag mår inte alls bra när det är för varmt, så räknade jag fram att investeringen betalat sig redan tidigt in i år tre.

    Går man från 4000 till 2000 kr/mån under vintern i elkostnad och liknande 50% besparing resten av året så går det fort!
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, har man direktverkande el är luftvärmepumpen snabbt intjänad. Det bästa tycker jag är att den är så lätt att sätta in. Den kräver inget pannrum, ackumulatortank, vattenfyllda radiatorer osv, bara en liten yta på väggen.

      Radera
    2. Jag som är novis på området. En luftvärmepump går ju på el, men den värmer alltså med mindre el än oljeelement? Hur stor besparing kan man räkna med..?

      Radera
    3. Ja, av någon anledning blir det mer energieffektivt. Här är uppgifter från en tillverkare, så det får man ta med en nypa salt, men det låter som en besparing på 30 procent jämfört med direktverkande el:
      https://www.ivt.se/energispararen/drar-en-luftvarmepump-mycket-el/

      Radera
    4. Christoffer,

      en värmepump är väl så nära en trollerilåda man kan komma: stoppa in en kWh och få ut tre kWh.
      På ett ungefär, men så gott som alltid mer ut än vad man stoppat in.

      Den flyttar värmen utifrån till in i huset. Alltså flyttar, den bränner eller eldar inte, utan använder sin elförbrukning till att flytta värme.

      Finns det värme ute fastän det är "kallt" ute, dvs fryskallt? Ja, värme finns alltid, sedan beror det på värmepumpen hur bra den är på att flytta värmen när det är kallt ute. Pumparna har blivit avsevärt bättre på bara de senaste 10-15 åren, dvs de fungerar (bra) även nuförtiden även när det är -10 grader kallt ute.

      Men allting har ju en gräns, så det kan i Sverige behövas några dagar i södra sverige kompletteras med annan värmekälla. De övriga 360 dagarna in året behövs inte det utan då fungerar värmepumpen själv.
      I Norra Sveriga kör man väl med bergvärmepump istället, så även där fungerar det med värmepump. Men inte bara med luftvärmepump alltså.

      Googla så har du att läsa, det finns mycket att läsa. Och så finns ju Youtube om du vill se apparater, människor och system fungerande ihop.

      Radera
    5. Tack för svar Anonym! Uppskattas att du tog dig tid! Det är just själva trolleriet jag inte begriper, men så är jag inte heller tekniskt lagd. Har googlad men svårt att hitta bra info om besparing etc eftersom det skiljer sig åt så mycket. Mycket annonser.. och vilken sort skall man välja? Nåja, får sätta mig in i det, men tänker att det vore ett bra komplement till våra nyinstallerade solpaneler (har direktverkande el annars).
      /Christoffe S.

      Radera
  7. Verkar finnas många värmepumpsexperter här så jag passar på att fråga :)
    Är det lönt att sätta in en luftpump i garaget som man bara värmer till frostfritt med ett elelement. Och ett par timmar i veckan något varmare medan jag mekar? Försäljarna sa ja (naturligtvis) men de talar nog mest i egen sak.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har ställt mig samma fråga. Jag drog el för att sätta in luftvärmepump i garaget, men tänker att jag inte kommer att använda det mycket på vintern så första vintern lät jag bli och nu är det snart vinter nr 2. Jag har inga siffror, men kan du uppskatta hur mycket ström du gör av med i garaget nu? Om en tredjedel av det gick att tjäna in, hur många år skulle det ta att tjäna ihop till en pump?

      Radera
    2. Anonym 13:26

      Min pump, Mitsubishi nånting, har en lägre gräns för önskad temperatur på 14 grader. Ger i min kåk, 155 m2, en verklig temperatur på runt 13 grader sett över hela volymen. Jag har inget problem med det då det visade sig under vintern att fukt i textilier och mögelbildning blir ett svårlöst bekymmer när jag gick nedåt 10 grader.

      Men något att tänka på, det borde ju finnas värmepumpar som går längre ner. Om nu inte själva konceptet får en för dålig verkninggrad om pumpen ska leverera temp under en viss gräns, det vet jag ej.
      /JB

      Radera
    3. Min Mitsubishi går att trixa ner i 10 grader, men det är lika struligt varje år innan jag hittar menyn. Sedan värmer jag med ved, det är inte så att jag vill ha +10 där jag bor.

      Radera
  8. Även om ekonomin är svårspådd så kan det finnas ett värde i att vara hyfsat självförsörjande. Egen brasa brinner bra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag önskar mig en kamin av säkerhetsskäl. Alla ägg i samma korg är obra.
      /JB

      Radera
    2. Särskilt effektivt vid strömavbrott.

      Radera
  9. Det känns inte som att det finns tillräckligt med MOS i Nibe trots nedgången. Återstår att se hur det går med agressiva konkurrenter som Aira till exempel.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nibe lär knappast ta marknadsandelar, men jag undrar om en över trettioprocentig nedgång är motiverad, åtminstone på lite sikt.

      Radera
    2. På mycket sikt möjligen. Uppenbart övervärderade bolag (som Nibe ju fortfarande är) skall man bara ta kortsiktiga trades i.

      Radera
    3. Jag har nog ofta undervärderat kraften i hur mycket det är värt med välskötta bolag. Det kanske är lite dyrt ibland, men det brukar betala sig.

      Just nu har jag dock inte energin till att hålla koll på enskilda aktier och då håller jag mig helst till fonder.

      Radera