söndag 1 oktober 2023

Byggt en honungstork

Honung har inget egentligt bästföredatum om den förvaras mörkt och tillräckligt svalt. Det påstås att man har hittat flera tusen år gammal felfri honung i egyptiska pyramider. Men en viktig förutsättning är att den inte får innehålla för mycket vatten, då riskerar den att jäsa. Det här vet bina som jobbar hela sommaren med att fläkta ut fukten ur nektarn. Vid insamlingstillfället innehåller den fyra femtedelar vatten och resten socker. När de torkat klart är förhållandet det omvända, max en femtedel vatten. När bina är nöjda förseglar de cellerna så att honungen inte ska återfuktas.

Så funkar naturen i bästa fall, men inte alltid. Har bina mycket att göra hinner de inte torka honung, lite som med människor och bokföring. Särskilt svårt är det att få höstens ljunghonung torr. Inte nog med att det blir mycket honung på kort tid, det är dåligt torkväder också. Därför får biodlaren hjälpa till. Förra året satte jag ”blöt” honung på en torkställning bredvid kaminen och riktade en fläkt emot.

Det funkade hjälpligt, men jag förstod att jag så småningom skulle behöva en seriösare lösning. Det behovet kom redan i år. En biodlarkollega har satt en Pax-fläkt i ett lock och placerat det ovanpå en stapel med lådor. Men sådana fläktar är ganska dyra, så jag gjorde en billigare variant med datafläktar.

Jag vet inte hur det är med er, men jag har aldrig kasserat en dator för att fläkten gått sänder. Det är alltid andra skäl, och eftersom jag inte gillar att kasta saker har jag gamla datorhöljen liggande. Jag satte ihop två datorfläktar i min torkanordning. De går på 12 volt så jag kopplade ihop dem med ett bilbatteri. På det sättet behöver jag heller inget eluttag i närheten.

Här har min hösthonung stått i ett par veckor. Under stapeln står ett vanligt element som ser till att luften håller 25-30 grader när datorfläktarna drar den genom ”kupan”. Jag mäter vattenhalten i honungen regelbundet med en refraktometer och plockar undan ramar som är tillräckligt torra.

Det är väl inte riktigt MacGyver-nivå på min fläktlåda, men lite stolt är jag ändå. I version 2.0 kommer jag nog sätta in två fläktar till. Det får plats i det befintliga locket, så det fixar jag på en halvtimme och det borde göra processen ännu effektivare. Time is honey!

10 kommentarer:

 1. Jag har varit intresserad av att ha en kupa eller två, men efter att ha insett hur otroligt väldigt mycket jobb det är får det vara.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det insåg inte jag heller, men inte heller hur kul det är.

   Och det blir lite vad man gör det till. Hade jag inte tagit med kuporna på ljungdrag i augusti utan låtit dem stå hemma hade jag bara behövt slunga en gång och kanske inte torkat alls.

   Radera
 2. Vad finurligt. Räcker bilbatteriet hela säsongen?
  Borde man inte ha en fläkt på kuporna också? Om de slipper fläkta med sina pyttesmå vingar frigörs en massa tid för nektar och pollenhämtning…

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag bytte batteri ett par gånger.

   Blåser man på bin med fläkt blåser de bort, så då blir det varken nektar eller pollen.

   Radera
  2. Det behöver ju inte vara största byggfläkten. En liten bris som hjälper till lite på traven bara…

   Radera
  3. Jag är inte ens säker på att det skulle hjälpa. Bin är fenomenala på att optimera fläktande, ventilation och annat. Visst går det energi till det, men jag tror att det i de flesta fall är välinvesterat.

   Radera
 3. Gissningsvis hur många kilo gav ljungdraget? Det var ju ändå ett 2 dagars jobb att flytta kuporna bort och hem igen eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gissningsvis 20 kg. Jag tror att jag åkte upp sex gånger. Flera gånger fick jag visserligen med mig 2-3 kg kantareller hem, men ekonomiskt var det en katastrof. Två kompenserande fördelar: Jag lärde mig mycket och de tre ganska svaga avläggarna jag hade med mig har antagligen mycket större chans att klara vintern än de hade haft om de hade varit hemma och fått stödfodras.

   Radera
 4. Coolt.
  Dubblar som en shabby chic elektrisk doftspridare i lokalen också antar jag.
  Fila lite på designen och byt till 12V nätagg så börjar det likna en affärsidé. :-)
  /JB

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite doftspridare blir det nog, men ett rum med mycket honung kommer ändå dofta honung. Tror att marknaden är för liten.

   Radera