fredag 20 oktober 2023

Den oorganiserade brottsligheten

Jag har i och för sig inte trott att gängkriminella valt mellan att bli mördare och Nobelpristagare, men det är ändå märkligt att läsa om att de tar taxi till ”jobbet”. Inte bara det:

Unga tar taxi till först bensinstationen för att tanka bensin i dunkar, och sedan åker vidare till den plats där de tänder eld.

Strikt ekonomiskt är det sällan en god idé att ta taxi och med hjälp av framförhållning brukar man kunna slippa det, men har man tänkt begå grova brott är det också dumt att ringa in vittnen, som dessutom riskerar att kallas medbrottslingar om de inte berättar det hela för polisen. Hur dum i huvudet går det an att bli?!


Nej, nu blev det fel. Jag eldade upp taxin!

Jag kommer att tänka på två historier. Den första är när Kristian Luuk busringde till taxi, beställde en bil och instruerade föraren om att vänta utanför banken med motorn igång. ”14.31 kommer jag utrusande med ett handbagage och när dörren går igen, tryck på gasen i botten och sedan åker vi till Hammarbyhamnen, där väntar en annan bil.

Det här blev ett inslag i humorprogrammet Hassan i P3. På 90-talet var det nämligen absurd humor att kriminella åkte taxi i samband med brott. 2023 hamnar det i Dagens Eko. Ryktet säger förresten att växeltelefonisten ringde polisen efter det här samtalet. Jag vet inte om det är sant och i så fall om polisen hann lägga ner utredningen i brist på spaningsuppslag innan programmet sändes. (Troligen, de kunde ju inte veta vilken av Sveriges alla Kristian Luuk som ringt samtalet eller om det var hans riktiga namn.)


Nästa historia är hämtad från verkligheten. Den dåvarande riksdagsledamoten Hanif Bali blev mordhotad från ett oregistrerat kontantkort. Men går det att spåra? Ja, om dumfan kopplar Swish till numret. Bali testade att swisha en femma och fick namnet på förövaren som greps och dömdes. Gängprogrammet på Kriminella Kaoshögskolan kanske borde ha en lektion i hur man undviker att lämna spår efter sig.

31 kommentarer:

  1. Jag har själv *påbörjat* att swisha en (1) krona till mystiska nummer, för att få veta vem det är som ringt, om numret inte går att hitta på hitta. Sedan avbryter man swishen.

    SvaraRadera
  2. "...hur man undviker att lämna spår efter sig"
    Varför då, när man vill brösta en fyra för att bli en hundragubbe ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag lever i tron att de flesta som begår brott inte vill åka dit, men du kan ha rätt (även om jag inte helt förstår språket).

      Radera
  3. Oavsett vilket så saknar man Hanif Bali i rikspolitiken.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inte det. Han var lika snabb som de andra på att exempelvis tvångsansluta alla till "public service" och ge dem nio miljarder om året för det. Att han sedan är rapp i käften och antagligen bättre än genomsnittspolitikern räcker inte för mig.

      Radera
    2. Bali är definitivt lite av en kappvändare i vissa frågor när man granskar honom över tid. Men han har sina goda stunder. Roligast är när han i olika medier debatterar med Annika Strandhäll.
      /H

      Radera
    3. Debatter med Annika Strandhäll blir ofta roliga, oavsett motståndare. Lite lyteskomik, men kul ändå.

      Radera
  4. En polis jag talade med hävdade att en genomsnittlig gängkriminell är vad vi förr brukade kalla byfåne, idag utvecklingsstörd. Jag tror han har rätt. Samtidigt blir det än svårare att förklara polisens misslyckande i brottsbekämpningen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, stämmer det är det ytterligare en aspekt på polisens och samhällets totala misslyckande.

      Radera
    2. Ja, antalet kusinäktenskap i det ovan nämnda klientelet är antagligen långt över medel för vad som var praxis i "det gamla Sverige"... är inte förvånad över brist på intelligens med andra ord. Något för forskarvärlden att sätta tänderna i om de vågar. Det mesta som har med demografi att göra brukar ju anklagas för r**is*

      Radera
    3. Sedan har väl IQ minskat i hela världen, så det borde även innefatta gängkriminella.

      Radera
    4. Spännande uppslag till ett eget inlägg. Evolutionen och utvecklingen har tagit oss människor så långt att vi nu håller liv i så många "dåliga avelsmaterial" att evolutionen börjar gå baklänges :)

      Radera
    5. Lite för långt från ekonomi för denna blogg.

      Radera
    6. Finns en rolig film som beskriver det hela, Idiocracy.

      Radera
    7. när idiocracy kom trodde man att det var en komedi. nu vet vi att det är en dokumentär...

      Radera
  5. Spår och spår. Det tillhör väl det förgångna detta att bekämpa brottsligheten? Ivartfall i Sverige har väl de folkvalda gemensamt bestämt att det bästa är att låta exakt allting spåra ur i anarki. Förutsatt att det inte drabbar de själva (som när tex Reinfeldt fick poliseskort efter fotbollsmatchen nu senast). Sedan höjs skatten, det brukar alltid var den allenarådande lösningen på allt. Det och fler fritidsgårdar. Fråga Ulf.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast det händer ju trots allt att någon grips. Kanske mest tanter som varit elaka på Facebook, men också en och annan mördare.

      Radera
    2. Vad ska vi fråga Ulf? Nu när SD och M håller i tyglarna lär det knappast höjas några skatter eller byggas fler fritidsgårdar. Dock har de en salig röra att städa upp efter Firma Reinfeldt och Firma Löfven. Den förstnämnda lät öppna dörrarna på vid gavel och sen skita i vilket, den andra levde 8 år i total förnekelse i miljöpartiets tempel, och nu kommer "kavalleriet"... känns tyvärr lite som slaget vid Thermopylae... med tanke på att de bara lär få 4 år på sig, innan de socialisthungriga svenskarna väljer att rösta på Maggans gäng igen, och då är vi tillbaka där vi började igen. Jag undrar när svenskarna i allmänhet ska börja fundera på varför Sverige är helt unikt i Europa om man ser till brottslighet, och sen lägga ihop 1 och 1... ?

      Radera
    3. Höja skatter blir de nog tvungna till vare sig de vill eller inte.

      Tyvärr tror jag att många svenskar fortfarande lever i villfarelsen att Sverige inte är unikt, hur otroligt det än kan låta.

      Radera
    4. @Snålgrisen: tyvärr klarar många svenskar inte att summera 1+1 korrekt...

      Radera
  6. Ta taxi till mordbranden, dumhetsgränsen är nådd och passerad…

    Hassan, det var tider! Är gravt ambilalent inför svensk ”humor”, idag suger nästan allt, men Solsidan tycker jag är pinsamt kul.

    Går man tillbaka finns det en del mycket bra imo dock, Lasse Åberg, Hasse å Tage, Lorry. Killinggänget gjorde mycket bra även om Henrik Schyffert idag ger mig mjäll.

    Jag har nog en liten engelsman i mig, deras humor gillar jag det mesta av, från Monty Python till Top Gear-gänget o Ricky Gervais.
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har så dålig koll på humor idag att jag inte vill ha åsikter (annat än att de som saknade humor tidigare troligen inte har fått det nu heller). Tyckte sketcherna var roligast i Hassan för busringningar riskerar att behöva skämskudde.

      Radera
    2. JB, har du sett Gavin&Stacey? Den serien har nagra ar pa nacken nu men är vansinnigt rolig.
      /Annika

      Radera
    3. Annika, aldrig hört talas om men ska genast kollas upp, tusen tack för tipset! :-D
      /JB

      Radera
  7. Älskar denna blogg!
    MvH Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj, det var värst! Kul att höra!

      Radera
    2. Instämmer med Lars, oftast väldigt bra och läsvärda inlägg Sparo!

      Radera