söndag 29 oktober 2023

Jag fick ett brev

Jag får alltid en olustkänsla när jag får ett myndighetsbrev. Ibland är det ren skräck, särskilt när det är från Skatteverket. Det kommer åtminstone inget bra med dessa brev. Ska vara skatteåterbäring då, ifall jag av oförstånd eller misstag betalat in för mycket skatt och därmed lånat ut pengar till alldeles för låg ränta, men det händer lyckligtvis inte så ofta.

Nu är det överhuvudtaget sällan jag får brev från svenska myndigheter eftersom jag flyttade ut ur landet för två år sedan, men det händer. Denna gång var det från Försäkringskassan och dem har jag nästan aldrig haft något otalt med. Jag har inte fått pengar av dem på den här sidan millennieskiftet, så då vill de nog inte heller ha pengar av mig. Nej då.

Notera datumet. Inte för att posten brukar slå hastighetsrekord numera, men jag fick det 23 oktober, så vi snackar 21 månaders leveranstid. Inte illa för ett förstaklassbrev. Eller jo. Nu kan jag i och för sig inte tänka mig att det varit på väg sedan förrförra vintern, jag tror att Försäkringskassan skickade det i förra veckan.

Varför de gjorde det är en större gåta. ”Vi har fått information från Skatteverket”. Ja, det hade väl varit konstigt annars, jag är ju inte irakisk försvarsminister. Det intressanta kommer sedan:

Vi har noterat uppgiften, men inte beslutat om du är försäkrad i Sverige.

Så varför skriver ni då till mig? Det är väl inte Försäkringskassans uppgift att informera om beslut från Skatteverket (särskilt inte efter två år)? Det borde vara Skatteverkets, men i praktiken fick jag informationen om att folkbokföringen var klar genom att Svenska Spel berättade för mig att de stängt mitt konto hos dem.

Det kommer vi att göra om du ansöker om en ersättning eller ett intyg från Försäkringskassan.

Hade det inte varit logiskt att vänta på det då? Om jag skriver till Försäkringskassan och berättar att jag är sjuk och vill ha sjukpenning (något jag inte gjort sedan 1992), hade de kunnat svara att de ska utreda om jag verkligen har rätt till pengar. Det troligaste är ju att en person som inte bott i Sverige sedan Stefan Löfven var statsminister aldrig kommer att kräva ersättning från svenska Försäkringskassan!

Kanske tycker ni att jag tramsar nu, men här sitter alltså myndighetspersoner och ”noterar” saker och ”informerar” om att ifall jag skulle ansöka om ersättning kommer de ta ställning till ansökan. Under tiden kan jag ringa kundcenter om jag har några frågor. Jag har en: Har Försäkringskassan för många personer anställda?

43 kommentarer:

  1. Känns som man skulle vilja ha en Ctrl+Alt+Del funktion på alla myndigheter. Starta om verksamheten fritt från virus och andra parasiter.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller bara hålla inne powerknappen tills det slocknar.

      Radera
    2. Både anonym och Sparos förslag köps direkt, vore det allra bästa.

      Radera
  2. Det känns lite som att du skulle ansöka bara för att se vad de svarar :). Vem vet, du kanske kan klämma Sverige pa lite skattepengar?
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, usch! Dels vill jag ha så lite som möjligt med dem att göra, dels försöker jag upprätthålla en moral (som inte nödvändigtvis alltid överensstämmer med svensk lag, men i detta fall gör den det).

      Radera
    2. Nu vet jag inte om du har nagra stalar att vänta fran svenska staten i form av t.ex. pensionspengar, men om du har det kan jag upplysa dig om att Sverige inte betalar ut vare sig pensioner eller försäkringar utan att dra skatt, trots att man (jag) är skattskriven i ett annat land. Dessutom är det ett väldigt bök att fa SINK-beslut (särskild inkomstskatt för utomlands bosatta), eftersom varje bolag kräver att beslutet är adresserat till dem. Det räcker alltsa inte med ett allmänt SINK-beslut. Jag är sa skittrött pa svenska myndigheter och företag, och har lagt alldeles för mycket tid pa att fa tillgang till de pengar som betalats in för min räkning och som jag nu maste fajtas för att fa tillgang till. Dessutom kan man bara fa beloppet i klumpsumma om det är litet (nat index), annars blir det manatliga eller arliga utbetalningar. Suck! Jag skulle föredra att fa pengarna direkt och skatta där jag bor.
      /Annika

      Radera
    3. Jag är nog "lyckligtvis" förskonad från det. Om jag kommer upp i pensionsålder (som nog är 85 då) har politikerna säkert tömt ladorna.

      Men visst är det fantastiskt att Sverige kan bråka och krångla med svenskar som har rätt att få ut pengar, samtidigt som de utan att blinka betalar ut socialbidrag till en person som är aktiv minister i ett annat land.

      Radera
    4. Undrar hur många chaffisar, butiksjobbare, byggare eller annat mer anonymt folk som lyfter svenska bidrag när en minister kan göra det?

      Radera
    5. Ja, det är ju ett rätt iögonfallande exempel.

      Radera
  3. Jag tror tvärtom att det är väldigt vanligt att de betalar ut pengar till personer som inte varit i Sverige sedan Stefan Löven var statsminister. Det spelar inte ens någon roll om de är i livet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kan nog stämma, men då är det bidrag som rullar trots att de borde ha avslutats (eller aldrig börjat). Inte att bidragstagaren aktivt ansöker om det från ett annat land. Men jag kan ha fel. Hur som helst lär inte fusket bli mindre för att Försäkringskassan upplyser om möjligheten.

      Radera
  4. En babbe på jobbet planerar redan hur han skall kunna få full tillgång till svensk välfärd när han efter pension bosätter sig i sin lägenhet i hemlandet. Han skall fortsätta vara skriven hos ett av barnen i Sverige är tanken. Han är inte den första person jag känner som gör på det viset.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas att någon anmäler honom när det händer (eller nu ifall han är i landet med flyktingstatus).

      Radera
    2. Spelar det nån roll? Han får väl pension ändå om han flyttar utomlands eller bor kvar?

      Radera
    3. Pension eller försäkringar som utfaller far han nog ända även om han flyttar utomlands, men tillgang till svensk sjukvard t.ex. blir det inte. Kanske därför han vill skriva sig i Sverige och fuska till sig gratis vard när han börjar bli skröplig.
      Jag skulle inte tveka att anmäla en sadan person.
      /Annika

      Radera
    4. Det är viktigt att komma ihåg att dessa migranter har mycket bättre koll på exakt vilka pengar man kan lura sig till än vad vi har. Ett tag gick den här mannen på social komplettering pga hemmavarande barn och när han upptäckte att varje krona i minskad lön kompenserades med socialbidrag blev hans frånvaro extrem. När barnen blivit vuxna och socialbidrag ej aktuellt blev hans frånvaro noll och han jobbar tvärtom mycket övertid. Sa någon incitament?

      Radera
    5. Alla är bra på något.

      Radera
  5. Från början tror jag försäkringskassan fanns för ett gott syfte. Idag är det väl mest för att trakassera de som är sjuka på riktigt, som jag har förstått det i praktiken. Som tex då när Strandhäll var minister och beordrade sånt, som hon samtidigt tog starkt officiellt avstånd från.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Meningen är väl att de både ska förmedla rättmätiga bidrag och kontrollera att pengar inte hamnar fel, men jag har aldrig hört talas om någon FK-medarbetare som fått sluta pga helt galna utbetalningar.

      Radera
  6. "Ska vara skatteåterbäring då, ifall jag av oförstånd eller misstag betalat in för mycket skatt och därmed lånat ut pengar till alldeles för låg ränta, men det händer lyckligtvis inte så ofta."

    Min son brukade alltid säga att ibland betalar staten bättre än den utsugande och förtryckande klassen.
    https://www.aktiespararna.se/nyheter/sparkontot-som-utklassar-storbankerna

    Karl Marx mamma

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Uklassar storbankerna" - grattis! Det är lite som att säga "friskare än GW" eller "smartare än Strandhäll".

      Radera
  7. Har en stor PostNord-byggnad 5 km utanför mig. Sökt jobb som tekniker där men inte platsat. Kanske inte var för sen med min ansökan…
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du skulle ha gått dit med ansökan.

      Radera
    2. Det här ger perspektiv på PostNords svårigheter att vara ett kostnadseffektivt företag.

      "Välkommen till sagan om hur Världspostföreningen (UPU) kom till, och det system som sedan snart 50 år tillbaka innebär att rikare länder som Sverige subventionerar ”terminalavgiften” paket från fattigare. Ett system som enligt Post- och telestyrelsen kostar Postnord hundratals miljoner årligen."
      https://www.svt.se/nyheter/inrikes/darfor-betalar-du-mer-i-frakt-till-grannen-an-runt-halva-jordklotet

      Radera
    3. Ja, herregud... Varför ska just posten vara förskonad från systemet där Sverige betalar för alla andra i hela världen.

      Radera
  8. Posten är en integrationsmyndighet. Så är du vit och talar svenska får du inte jobb där..

    SvaraRadera
  9. Bloggaren jobbar snyggt som alltid!
    MVh Lars

    SvaraRadera
  10. Tro det eller ej, men jag har fått ett brev där Försäkringskassan ber mig om ursäkt. Jag tänkte nästan rama in det och hänga det på väggen.

    SvaraRadera
  11. Kan trösta dig med att det utskicket är fullständigt automatiserat och skickas av en dator. Ingen tjänsteman har tittat på det. Så insatsen har inte kostat FK mer än några ören.

    Vet också att datumen inte manipuleras på utskicken. Det är nog helt enkelt norska posten som gjort bort sig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Några ören?! Vet du vad det kostar att skicka ett brev från Sverige till Norge? Aldrig under 28 kr.

      Vilken tur då att ingen påstått att datumen manipulerats. Jag tror snarare på ett datafel som fått systemet att trycka ut brevet i oktober 2023. Om felet skulle ha skett i postgången (högst osannolikt) sätter jag mina pengar på svenska posten. De är nämligen inte bara helt värdelösa på inrikesleveranser:
      https://sparosverige.blogspot.com/2022/09/var-en-besvarlig-kund.html

      Radera
  12. Ännu värre här - fick samma brev från Försäkringskassan med liknande förseningstid, fast jag fick det i Kivra. Imponerande att det kan ta nästan två år att leverera till en digital brevlåda.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då faller argumentet från kommentatorn ovan som med till synes hundraprocentig säkerhet fastslår att den enda syndaren här är norska Posten.

      Radera
  13. Jag fick ett "brev" i Kivra med, också imponerande försenat med tanke på den digitala distributionen. 10,5 månad. De ville ha information eftersom jag utvandrat, och inte klarade av att bedömma i vilket land jag ska vara försäkrad i. Funderar på att inte svara, de vill att man ska fylla i någon blankett, annars får de gissa utifrån de uppgifter de redan har enligt uppgift.

    Återigen... Inför medborgarlön och skrota all den här bidragsskiten. Det blir garanterat billigare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med. Medborgarlön och samtidigt nedlagd försäkringskassa, arbetsförmedling, a-kassa (och kas eller vad det heter numera), samt pensionsmyndighet. Tror det blir pengar över till en skattesänkning också.

      Radera
    2. Ja, låt dem gissa för det har väl inte Försäkringskassan med att göra.

      Jag vet inte hur ni får in medborgarlön i resonemanget, men jag håller med om att det verkar finnas pengar att spara här.

      Radera
  14. Du får detta super logiska brev på grund av att försäkringskassans ”handlingar” lyder enligt förvaltningslagens bestämmelser och där är de enligt lag skyldiga att informera dig om sådana saker som står i de brev du fått. 😊

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det står ingen tidsgräns där också? Att två år efter utflytt informera mig om att jag eventuellt inte kan få pengar från svenska Försäkringskassan om jag blir sjuk känns otroligt meningslöst. Har det med lagar att göra bör dessa ändras.

      Radera
  15. Jag fick ett kryptiskt/knasigt brev från Försäkringskassan en gång. Det var så konstigt så jag ringde dem och frågade vad de menade. Men den som svarade var så indoktrinerad och marinerad i sitt tänk så hon förstod inte frågan utan svarade bara precis som det stod i brevet.
    Jag fick ett brev där det stod att min SGI (sjukpenninggrundad inkomst) skulle sänkas. Motiveringen var jättekonstig "eftersom du har ett barn". Men SGI grundar sig inte på om man har barn eller inte, utan just på vilken inkomst man har!

    Ja, jag har ett barn. Ja, jag HADE varit föräldraledig, men varit tillbaka på mitt arbete sen minst 6 månader. Barnets andra förälder fick inte ett sånt brev, ingen annan heller som jag kände som hade barn i ungefär samma ålder.

    Det visade sig, långt senare, att detta brev skickar de ut till alla mammor när barnet fyller 1 år! För om man DÅ fortsätter att vara föräldraledig (dvs aktivt för över den andra förälderns FL-dagar till den första föräldern) så har man inte haft "vanlig inkomst" på länge och då ändras SGI (det är nåt jättebyråkratiskt som jag inte brytt mig om att sätta mig in i) . Men jag hade som sagt inte gjort detta aktiva val. Jag hade ju varit tillbaka på mitt jobb sen länge.

    Men Försäkringskassan FÖRUTSÄTTER att alla nyblivna föräldrar för över dagar som är dedikerade pappan till mamman! Även om mamman varit tillbaka på jobbet sen länge. Så var det med den jämställdheten!

    Spargrisen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gissar att den medarbetare du pratade med på telefon inte hade en jävla aning, men inte ville tappa ansiktet genom att koppla dig till någon som hade det.

      Alltså ännu en organisation som beter sig som att medborgarna är viljelösa barn. Om de verkligen tror på det är det ännu viktigare att det de skickar ut stämmer.

      Radera