lördag 14 oktober 2023

Omvänd Robin Hood

Jag fick ett förslag i kommentarsfältet om att skriva om det senaste fallet av förskingring från en välgörenhetsorganisation. Denna gången var det Nina von Krusenstierna som misstog Vid Din Sida för att betyda I Min Ficka.


Jag tror i och för sig att ytterst få tjuvar har ädla motiv och likt Robin Hood försöker bringa rättvisa i världen, men att stjäla pengar som ska sprida glädje i samhällets bottenskikt känns som något av det lägsta man kan göra. Inte blir det bättre av att den dömda kvinnan rätt nyligen visade upp sin ”exklusiva garderob” i Svensk Damtidning.

I den artikeln står det att hon ”vågar vara unik och strunta i trender”, men tyvärr kan jag konstatera att stöld av välgörenhetsmedel varken är unikt eller otrendigt. Det kändaste exemplet är Johan af Donner som fick fem års fängelse för grovt bedrägeri och förskingring av både Röda Korset och Cancerfonden.

Då snackar vi om de dokumenterat olagliga tilltagen. Så har vi t ex de återkommande exemplen av lägenheter som skänkts till Stockholms Stadsmission och som sedan gått vidare till chefer och deras släktingar. Det kan också diskuteras om huruvida det är stöld när avdankade politiker som Bengt Westerberg får miljonbelopp för att sitta i en välgörenhetsorganisations styrelse. Om de första 68000 kr som samlas in varje månad oavkortat går till att täcka ordförandens styrelsearvode känns det ju inte så kul att öppna plånboken.

Varför tycks det flockas oärligt folk just inom välgörenhet? Folk måste ju få tjäna pengar på sitt jobb även i en sådan bransch, men de kanske inte behöver ha konkurrenskraftiga löner. Eller måste de det? Dessa hävdar säkert att det krävs för att få kompetens i organisationen. Å andra sidan tycks det ju inte alltid lyckas, för att uttrycka det snällt.

22 kommentarer:

  1. Detta är ytterligare en bekräftelse på att jag gör rätt i att aldrig skänka pengar till välgörenhet, bara en bråkdel av pengarna, om ens det går till det verkliga syftet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har skänkt grejer när jag vet att det hamnar rätt. Och då menar jag inte till Bengt Westerbergs lön för det är inte en prioritet i min värld :-)

      Radera
  2. Varför måste folk få tjäna pengar även i den branschen? Är det inte högst lämpligt att oavlönade praktikanter, pensionerade affärsmän och hustrur till miljardärer utför arbetet av ren godhet?

    SvaraRadera
    Svar
    1. De måste inte tjäna pengar, men i en större organisation måste man nästan ha heltidsarbetande och det kan bli knepigt att få ihop det helt ideellt.

      Radera
    2. Tänkte mest på arvoderad ordförande som Westerberg och generalsekreterare med 100 tusen i månadslön. Båda dessa jobb är sådana man tar för att betala tillbaka till samhället, inte tjäna pengar på.

      Radera
    3. En ordförande i en så pass prestigeladdad organisation som Röda Korset borde definitivt gå att hitta gratis. Särskilt om ambitionen inte är högre än att plocka in en person som "Vet Bästerberg".

      Radera
  3. Ledarna av det välgörenhetsindustriella komplexet förnekar sig såklart inte.

    Men det är väl egentligen rimligt att anta att egenintresse är den starkaste drivkraften även där. De är bara lite skenheligare än resten av oss.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inte. Det finns trots allt människor som jobbar ideellt. Jag tänker att sådana borde söka sig till välgörenhetsbranschen i större utsträckning än de som vill stjäla pengar.

      Radera
  4. Vi kan nöja oss med att konstatera att det svenska biståndet utgör en gigantisk årlig stöld från svenska folket. Pengar som sedan går vidare rätt in i diktaturer och korruption. Så har det varit sen Palmes tid och alla inblandade är tyst överens om att så ska det fortsätta. I de ädlaste grupperna, som pratar om de ädlaste syften, hittar du de värsta.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Stöld och stöld. De har väl klart deklarerat vad de vill göra och folk har röstat på det och därigenom godkänt upplägget.

      Radera
    2. Att de deklarerar vad de vill göra med bistånden är en sak men några detaljerade siffror om vart pengarna egentligen går till lyser med sin frånvaro. Och att göra vettiga uppföljningar verkar inte vara något som prioriteras. Det har har om inte annat visat sig i några granskningar som gjorts.
      Kan inte tänka mig att det är ett sånt upplägg folk har röstat för utan politikerna pratar som vanligt med kluven tunga och lurar därigenom vanligt folk.
      /H

      Radera
    3. Så nu när folk vet att politikerna haft dålig koll på vart pengarna har gått kommer de inte ge dem fortsatt förtroende genom att ge dem sina röster vart fjärde år?

      Det krävs två parter för att luras - den som lurar och den som blir lurad. Bägge har ansvar.

      Radera
  5. Skänker aldrig pengar till så kallade välgörenhetsorganisationer, ty det är att likna vid en sorts pyramidspel, där man först och främst ser till att göra sig själva. Lön ska de såklart ha men inga 100-400000 kr i månaden. De är inga vinstdrivande företag som ska manöverera marknader och trender likt en skicklig börs-VD. Ett hjärta på rätta stället och lite ordning och reda, det är allt som behövs. Om jag finner en sån organisation, kanske jag skänker en slant. Har faktiskt donerat en femhundring till "blågula bilen" som verkar inne i Ukraina, och inte likt de andra större organisationerna som håller sig på betryggande avstånd från de som behöver hjälpen bäst. Saknar faktiskt FN, från den tiden då de faktiskt vågade göra något. Kongo, Bosnien etc. Den tiden är antagligen förbi när Ryzzarna till och med tillåts agera ordförande i nationella säkerhetsrådet. Fanskapen borde kastas ut efter lite hederlig tjära och fjäder...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, de där riktigt höga lönerna stör mig. Jag fattar att även hjälparbetare har räkningar att betala, men vill de göra ekonomisk karriär och lägga pengar på hög borde de vara i fel bransch.

      Radera
  6. Jag hoppar numera nästan helt välgörenhet och hänvisar till skattsedeln och/eller SIDA om någon har synpunkter.

    Gör dock ett undantag för hemlösas (ja, jag vet att man kan spinna på begreppet hemlös) tidning t.ex Faktum där jag gärna köper ett ex och pratar en stund. Dels är det i mina ögon en allt mer marginaliserad grupp i det nya Sverige och dels känner jag till upplägget.

    Jag har tidigare skänkt halva bohag (varav det mesta gett mig en ej försumbar slant om jag ist sålt privat) till Röda Korset, visserligen mera av smidighet än altruism.

    Men när det blev klart för mig vilka summor som hamnade direkt i Bengt Westerbergs (denna vedervärdiga skamfläck på mänskligheten som för länge sedan borde turnera landet runt i stupstock, androm till varnagel) fickor så var det jag som fick ställa mig i skamvrån och sedan skriva på svarta tavlan 100 ggr ”Jag lovar att det aldrig ska upprepas!”.
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter nästan lite negativt inställd mot Bengt ;-)

      Radera
  7. Nja 68500kronor är exklusive arbetsgivaravgifter. Kostnaden för Rödakorset blir således cirka 90 700 kronor i månaden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu kommer en dum fråga från en som driver enskild firma: Är det arbetsgivaravgift på ett styrelsearvode?

      Radera
    2. Varför skulle det inte vara det? Det är ju en helt vanlig lön för styrelseledamöterna.

      Radera
    3. Nja, ska man vara petig är det en arvodering för 5-6 möten per år. Men du verkar ha rätt:

      https://www.bokforingstips.se/artikel/bokforing/styrelsearvoden.aspx
      "En redovisningsenhet har betalat ut styrelsearvoden om 100 000 SEK till styrelseledamöter som är anställda. Arbetsgivaravgiften är 31 420 SEK (31,42 %) och skatteavdraget är 31 000 SEK (31 %). Styrelsearvoden berättigar inte till semesterlön och därför görs ingen semesteravsättning."

      Radera
  8. Jag brukade ocksa ge en slant till Röda korset da och da, men när jag fick höra om försnillandet i Sverige skrev jag till Röda korset här och fragade om högsta chefens lön. Jag fick aldrig nagot svar, de fick heller aldrig mer pengar av mig.
    Jag gav ocksa nagon tusenlapp till Haiti efter jordbävningen där 2010, där mitt företag dubblade summan. Det verkar ju inte som att det gatt särskilt mycket bättre efter det.
    Nej, jag haller mig till en lokal organisation som hjälper hemlösa djur, det ligger mig varmt om hjärtat och jag vet att pengarna gar till rätt saker.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Företag som inte svarar på mejl tycker jag inte ska ha ens pengar oavsett om de jobbar med välgörenhet, hantverk eller tandvård.

      Katastrofhjälp vid en naturkatastrof skulle jag kunna tänka mig. Å andra sidan fick Turkiet massor av pengar från hela världen för att stärka upp sina byggnader, men det la ju inte Erdogan på det och då är jag inte särskilt sugen på att hjälpa dem vid uppbyggandet efter en jordbävning.

      Att pengarna går fram och används på rätt sätt är A och O, och det känns extremt ovanligt, åtminstone på större organisationer.

      Radera