onsdag 11 oktober 2023

Momsfria grönsaker?

Pga eskalerande barnfetma föreslår en dietist att momsen ska bort på fisk samt frukt & grönt. Detta med det mycket gamla och helt felaktiga argumentet att alla inte har råd att äta hälsosamt, och både reportern och socialministern hoppar med i den leken.

För nej, det hälsosammaste nästan alla kan göra är att sluta äta färdigmat. Bara ta bort helfabrikaten och i möjligaste mån halvfabrikaten ur ditt kosthåll. Det kommer inte bara göra dig friskare utan också spara pengar.


Bara nej.

Att fattiga familjer i Sverige av ekonomiska skäl skulle äta en liten andel frukt och grönt och att deras barn därigenom (som en slags naturlag) blir tjocka är ett påstående som inte kan uttalas av någon intellektuellt hederlig person som vid minst ett tillfälle besökt en vanlig matbutik. Tro mig (vegetarian som äter för under tusenlappen i månaden) när jag säger att grönsaker är förhållandevis billiga. Läsk, chips och friterad kyckling är dyrt och onyttigt, morötter, vitkål och selleri är inte det.

Jag har ett påpekande till, som det inte borde behövas en vegetarian för att säga. Det är ingen självklarhet att högre intag av kött ger fetma, snarare tvärtom. Energin i kött kommer i högre andel än i all annan mat från protein, och lägre andel kolhydrater. Protein bygger muskler som i sin tur förbränner kalorier.

Avslutningsvis tänkte jag prata lite om själva förslaget. Sverige har redan tre olika momssatser, och efter att ha haft ett svenskt företag vars verksamhet till viss del var momsbefriad kan jag konstatera att merparten av Skatteverkets medarbetare saknar svart bälte i momsvetenskap. Det kommer att kosta fruktansvärda pengar att genomföra denna förändring.

Men låt oss säga att det blir så. Kommer det innebära att feta barn äter mer frukt och grönsaker, eller att den minskade matkostnaden läggs på ännu mer jävla fredagsmys? Jag vet vad jag tror.

36 kommentarer:

  1. Vad är det för fel på både dietisten och Jakob Forssmed?
    https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/dietisten-ta-bort-momsen-pa-frukt-och-gront-och-fisk

    Varför ska producenterna "ta ett större ansvar"? Varför ska man ha ett till "extra stöd" för att folk ska "ha råd" att vara med i idrottsföreningar?

    Eget ansvar, tack! Som du så klokt pekar ut det Sparo, kapar man bort halv- och helfabrikat. Undviker att köpa alla veckans måltider på McDonald's osv... Då kommer man rätt långt. Borde inte en högerpolitiker (eller alla politiker) svara att man inte ska lägga sig i vad folk stoppar i sig, och hur folk väljer att använda sina pengar. Att individen själv får bestämma om den vill vara hälsosam eller svulla i Pringles och Coca-Cola dagarna i ända?

    Hur många tror att ett riktat stöd kommer att få de ohälsosamma att plötsligt gå med i en idrottsklubb? På riktigt.

    Dietisten var i sig provocerande att lyssna på, och Jakob Forssmed var ännu värre.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror inte att jag ska börja lista alla fel med Jakob Forssmed får då kan jag hålla på till lunch, men eget ansvar är tydligen helt ute. Hängde det på honom skulle svenskarna inte ens få bestämma vilka sprutor deras barn ska ta.

      Radera
  2. Jag tycker inte det är något ”mervärde” i att få äta grönsaker så att ta bort momsen på det är jag för. Och övriga basvaror också när man ändå är igång.
    Men jag håller med att det inte lär hjälpa mot barnfetma. Barn blir feta av energidryck, hämtpizza, chips och alldeles för mycket stillasittande framför en skärm.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag skulle gärna se att man tog bort momsen. De sa ju att det var en tillfällig omsättningsskatt när den infördes ;-)

      Men visst tusan är det energidryck mm som är boven. Eller rättare sagt deras föräldrars oförmåga att sätta stopp.

      Radera
  3. Fullständigt idiotiskt förslag och du har helt rätt. Det är det gamla vanliga, eget ansvar existerar inte. Satsa istället på att utbilda folk. Ditt inlägg innehåller flera tusen procent mer vettig kunskap än vad skolorna lär ut i de här frågorna.

    Hur är det möjligt att vi 2023 inte har bättre utbildning i skolan än så här? Det borde vara grundläggande utbildning - och faktiskt viktigare än att plugga varenda jävla kung - att hushålla med pengar och förstå hur man äter nyttigt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inte. Tydligen kan man till och med bli dietist utan att få med sig grundläggande kunskaper om näring.

      Radera
  4. Det var ju inte länge sen som stormen om det finns svältande barn i Sverige drog över landet. Hon som stack ut hakan och sa att man kan äta sig mätt på billig mat som tex havregrynsgröt fick ju mycket sk-t från alla möjliga håll (mest vänster).
    Jag är varken dietist eller nutrionist och har aldrig räknat kalorier, gått på 5-2diet eller nån annan bokstavskombination som tillfälligt varit populärt. Men nog sjutton kan jag räkna ut med lilltån att morotsstavar är nyttigare än chips, även om man har gräddfilsdip till.

    För min del är inte havregrynsgröt nån av favoriträtterna, men det kan gå ner ändå med lite äppelmos och mjölk.
    Den som skyller på så ont om tid så att de _måste_ köpa halvfabrikat, så vill jag höra motiveringen till varför de ca 3 sparade sekunderna i mikron ( jämfört med havregrynen) är så livsavgörande.

    Spargrisen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Halvfabrikat gör kanske att det känns lättare att laga mat, om man nu kan kalla det för matlagning.
      Folk är väldigt dåliga på att anpassa sig, har man dåligt med tid om kvällarna, vilket jag inte tror att man har då det säkerligen läggs någon timme eller två på sociala medier eller någon app, kan man ju alltid laga något enklare.

      När jag var liten brukade vi komma hem kring 17:00, och maten brukade stå på bordet 18:00. Det går lätt att laga t.ex. korvstroganoff med ris, spaghetti med köttfärssås, eller kanske dryga ut det med bönor och göra en chili con carne? Enkelt och gott, det kostar inte heller skjortan. Näringsvärdet bör vara bättre än valfri frysprodukt som åker in i mikron.

      Man kan laga rätt schysst fisk i ugn också, utan någon större arbetsinsats. Gillar att laga den här:
      https://www.landleyskok.se/recept/torskrygg-ugn-med-purjolok-dill-och-rakor

      Har man inte råd med torskrygg kan man ersätta med vanlig torsk, eller alaska polock. Skippa räkorna går ju också bra. Tar kanske 20 minuter i anspråk, och sen en stund i ugnen.

      Radera
    2. Jag är inte heller dietist, men jämföra kilopris klarar jag. Eftersom jag dessutom varit vuxen konsument i mer än ett par år kan jag se vad som ändrats i butikerna och det är inte grönsakspriserna jämfört med annat. Det är en hel hylla med energidryck. Det är läsk på 1,5-2 liter, som inte ens fanns när jag var barn. Det är chipspåsar på 500 gram (där den gamla festpåsen på 300 gram nu blivit standard). Det är lösgodispåsar som tidigare gick att fylla med 20 bitar och som nu rymmer ett kilo.

      Att laga mat är inte rymdfysik. Jag tvivlar inte alls på att folk är dåliga på det, men det är faktiskt inte värre än att testa ett recept och försöka göra som det står.

      Radera
    3. Jag haller med om matlagning, där kan man improvisera och köra lite Cajsa Warg. Bakning kan vara knepigare, där far man mer mäta och väga.
      Jag fick ett recept pa en fisksoppa häromdagen som jag ska pröva. Alla ingredienser hittade jag inte, men jag prövar ända. Blir säkert gott.
      /Annika

      Radera
    4. Fast bakning är å andra sidan väldigt lätt. Bara att mäta upp, knåda, jäsa och grädda.

      Radera
    5. Du tänker nog pa bröd Sparo. Det finns ju andra bakverk ocksa.
      /Annika

      Radera
    6. Klart att det går att hitta avancerade bakverk, men både matbröd (limpor, frallor) och kaffebröd (sockerkaka, kakor, bullar) är rätt lätt även för oss glada amatörer.

      Radera
  5. Fetma ska bekämpas - med Ozempic från Novo Nordisk. Det är ungefär en miljard människor som lider av fetma/övervikt, inklusive filmstjärnorna i Hollywood, så framtiden ser ljus ut för vår danske läkemedelsjätte.
    Det är ett drömscenario: människor köper "mat" av livsmedelsindustrin som de blir sjuka och feta av, varefter de köper mediciner och bantningspreparat av läkemedelsbolagen för att åtgärda de problem som blev av livsmedlen de åt.

    Låter som en win-win ;-)

    p.s.
    spår av ironi kan förekomma ovan
    d.s.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha kul, ja sorgligt nog ser världen ut sa idag.
      /Annika

      Radera
    2. Antingen med medicin eller också genom att häfta ihop magsäcken. Världen har blivit helt galen.

      Radera
  6. Kanske att konsten att laga mat från grunden har försvunnit? Alla, utan undantag, i min omgivning kör med hel- eller halvfabrikat. Det är bara jag som är litet konstig som dels är vegetarian, dels fullt ut vägrar köpa någon form av processad mat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag får erkänna att jag har dålig koll på hur andra lagar mat, men med tanke på frysdiskarnas storlek tror jag att du har rätt, att folk inte kan, eller åtminstone inte vill, laga mat från grunden. Men nog finns kunskapen fortfarande att hitta, är man gravt dyslektisk kan man garanterat leva nyttigt bara genom att titta på Youtube. Det går om man vill.

      Radera
  7. Sverige sägs ha fyra momssatser: 25%, 12%, 6% samt 0%
    påstår Skatteverket.
    I realiteten finns det även ytterligare en: negativ moms, dock okänd procentsats. Det verkar populärt om man tex handlar med mobiler har jag förstått....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att 0 % skulle vara en momssats kräver nästan Ulf Lundell-logik, men ok, jag kan köpa det.

      Radera
  8. Verkar var så poppis med med matlagning nuförtiden så jag har fått för mig att de flesta i de yngre generationerna kan det, men det är väl så att de man ser på tv stämmer inte med verkligheten. Tror inte såna där åtgärder hjälper ett dugg sen är ju inte chips och läsk billigare än grönsaker. Det gäller att följa säsong så kommer man riktigt billigt undan. Jag har inga problem med att äta bra och jag lever under existensminimum

    I morse åkte jag långväga. Medhavd lunch, kaffe på termos och en macka till. Alla näringsämnen tillgodosedda och då hade jag kvar av själva maten så det räckte till kvällen, ifall lusten att laga mat inte skulle infinna sig efter en tröttsam dag. Det gäller att ha lite på lut ifall man inte vill ställa sig vid spisen alla dar i veckan. Kostnaden ungefär en tjuga, ibland blir det förstås dyrare, men ligger också under 1000-lappen i matkostnader per månad, lagar allt från grunden./Me

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns väl folk i bägge grupperna, men jag tror inte att matlagningskunskaperna stigit de senaste generationerna, snarare tvärtom.

      Jag hade gärna sett billigare grönsaker. Paprika för 29,90 kr/kg verkar inte komma tillbaka, men precis som du säger är ju inte alternativen billigare.

      Jag var rätt bra på matsäck även i Sverige, men nu när jag bor i ett land där 200 kr för en lunch annonseras som ett "tilbud" med jättesiffror är det standard att ta med kaffe, några mackor, lite frukt eller en sallad.

      Radera
  9. Jo då så att, allt kan styras och allt kan lösas med skatten. Se bara så enormt bra det fungerat med omfördelningen i samhället hitintills. Skjutningarna och bombningar har minskat i takt med skattehöjningarna. För att inte tala om den stora utrotningen av världens fattigdom i diktaturer som blivit demokratier, allt tack vare svenska skatter. Eller vänta, nu ljög jag ihop allt som sades här :) Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, otroligt irriterande med politiker som vill detaljstyra våra liv, men ännu mer irriterande med människor som den här dietisten, eller som när XX antal "influencers" uppmanar politiker att styra ännu mer bara för att de själva inte tror sig klara att leva sina liv på egen hand.

      Radera
  10. Kämpar för att finna tillfällen där klåfingrighet vad gäller den tillfälliga omsättningsskatten gett ett klockrent eller ens bitvis önskat utfall.

    Kämpar även som lat pajälskare att låta bli fryspajerna när de är på rea. Lyckas lika bra som förra regeringen, ser det inte komma och har följdaktligen en fyra ostars-paj i frysen.
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Pröva den här, mozzarella är väldigt gott i paj sa du kan ersätta skinkan. https://www.recepten.se/recept/ostpaj_skinka.html
      /Annika

      Radera
    2. Tack! Den ska testas, först får det dock bli denna, åratal sedan en hemlagad tacopaj…
      https://www.mathem.se/recept/jattegod-tacopaj
      /JB

      Radera
    3. Tänkte just föreslå det, att du bakar egna pajer och fryser in.

      Radera
  11. Diskuterade detta med en av tonåringarna hemma går. Vi kom fram till att vi inte riktigt visste definitionen på hel- eller halvfabrikat. Vår fundering var om vår egen äppelmust räknas som halvfabrikat då vi lämnar in den till musteri för press, pastörisering och packning.

    Enligt Wikipedia så har man följande definition:
    "Ett halvfabrikat är en vara som förädlats industriellt från råvaror, men som används som insatsvaror i förädling, snarare än att konsumeras.
    Några exempel på halvfabrikat är tackjärn, mjöl och brädor. Många kemikalier, som svavelsyra och bränd kalk, är halvfabrikat."

    Lite mer googlande förklarade att även havregryn och ris räknas till halvfabrikat!
    Så allt som du inte gör själv helt från grunden är minst halvfabrikat, så även vår egen äppelmust. Men inte blåbärssylten (fast den innehåller ju socker, förstås, så det blir nog halvfabrikat där med) eller svampen som vi plockat.

    Lite kul var det när barnen var små och man träffade andra, superpräktiga, föräldrar på Öppna Förskolan. de där som påstod att de inte gav sina barn halvfabrikat, men gärna köpte färdiga köttbullar och prinskorv till dem.

    Jag tror att mitt framtida kall är att klaga på alla som klagar på halvfabrikat!

    Spargrisen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker också att det är svårt att avgöra vad som är halv- respektive helfabrikat eller till och med råvara. Jag tycker t ex att mjöl och mjölk är mer råvara än halvfabrikat. Hur som helst bor vi ju i ett modernt samhälle där det är svårt att tröska för husbehov.

      En del ser mikrande av färdigmat som matlagning. Jag har lite svårt att förhålla mig till det utan att bli otrevlig :-)

      Radera
    2. För min del så kan socker, mjöl, ris, yoghurt mm räknas bort från halvfabrikaten, även brädor. Det är mer grundingredienser till övrigt som man framställer. men det var intressant att få veta den riktiga definitionen.

      Att mikra rester från en tidigare måltid ser jag som helt normalt. Däremot är ju portionerna i färdigrätter patetiskt små, så det kan inte mätta någon annan än en anorektiker eller en svältfödd pensionär på servicehus. Inte är det gott heller. Så det undviker vi. (Har några idrottande tonåringar hemma, så det går åt en hel del mat).

      Spargrisen

      Radera
    3. Ja, jag undrar vem portionerna är beräknade för. Inte mig.

      Radera
  12. Grönsaker och fiskar är dyrare så hushållen köper lite mindre av det. Det är väl logiskt men i andra nyheter konstateras det att läsk, chips och godis-utgifter ökar...

    Om fisk/ grönt blir dyrare så borde ju det kompenseras genom att man skär ned på godis eller att man köper billigare mat men samma nivå godis vilket inte verkar ske... Tror som dig att lägre skatt inte leder till mer fisk och grönt. Men om lägre skatt innebär att man stryper samma belopp i bidrag för att upprätthålla statsfinanserna är det ju en "win win situation" :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror inte att det finns något direkt samband mellan konsumtion av snacks och grönsaker. Det är sällan någon väljer mellan morötter och ostbågar.

      Beträffande statsfinanserna skulle de säkert lösa det genom att höja någon annan skatt. Nu är ju detta ytterst hypotetiskt för det lär knappast hända.

      Radera
    2. Chips har ökat i pris ganska mycket, mest eftersom de görs av solrosolja. Däremot så har priset på socker inte ökat nämnvärt, vilket gjort att relativt sett, så har godiset blivit billigare.

      Radera
    3. Ja, det läste jag någonstans, för att Ukraina minskat sin produktion av någon anledning. Och där spelar det möjligen roll, att prisskillnaden mellan chips och saltlakrits påverkar konsumtionen. Att dyrare chips skulle kunna leda till fler inköpta kålrötter tror jag däremot inte på.

      Radera