måndag 16 oktober 2023

”Vi går till botten där vi står”

Nordnets sparekonom Frida Bratt har skrivit en debattartikel. Jag fattar hur det gått till. Gängkriminalitet är på allas läppar och genom att skriva om det i en större tidning för man upp Nordnets namn på agendan. Vidare förstår jag att det inte är Bratt som satt den fåniga rubriken ”Gängvåldet kan få enorma konsekvenser för ekonomin”, men det blir lite som ”Titanic-resenär: 'Mina strumpor är fuktiga'”.

Hela artikeln är otroligt tam med formuleringar som ”När staten upplevs tappa kontrollen” och ”Det finns även risk för att turismen drabbas”. Det låter som att Sveriges problem uppstod kring 2015 eller ännu senare. När politiker säger ”Vi såg det inte komma” är det en försvarsmekanism för att slippa bli kölhalade. Sparekonomer borde inte behöva den säkerhetslinan utan bör säga som det är för att inte framstå som nyvakna.

Men om vi bortser från allt det och tar farhågorna punkt för punkt så pekar hon på följande:

  1. Ett kriminellt gäng med medelhög eller låg våldsnivå kan kosta samhället en halv miljard, en enskild gängkriminell i snitt 23 miljoner.
  2. Industrin säger att det blivit svårt att rekrytera utländsk expertis eftersom kompetensen är rädd för att flytta till Sverige. Det finns också risk att kompetens och talang lämnar landet.
  3. Kronan påverkas av ”en Sverigebild präglad av rubriker om våldsattentat och utmanande säkerhetsläge”.
  4. Turister kan välja bort Sverige efter att ha läst svenska nyheter.
  5. Det lokala näringslivet drabbas av att klaner driver vårdcentraler och serviceinrättningar.

Siffrorna är svåra att bedöma, men jag skulle vilja säga att den som inte håller med om övriga punkter ljuger, för omgivningen och/eller sig själv. I punkt 3 hade jag dock bytt ut ”en Sverigebild” mot ”ett Sverige”). Punkt 2 (som bekräftas av Stockholms Handelskammare) och punkt 4 skulle jag vilja symbolisera med denna bild av en enda dags nyheter på svt.se, en nätsida som inte precis är känd för att försöka överdriva problemen med kriminalitet i Sverige. Hade du själv valt att frivilligt resa hit:

Så vad gör vi? Själv valde jag punkt 2 (även om jag varken tillhör gräddan inom kompetens eller talang). Det vi alla som bryr oss om Sverige kan sluta göra idag är att beskriva ett regelrätt inbördeskrig som att ”staten upplevs tappa kontrollen” med lösningar som ”vi borde satsa mer resurser på integration”. Det fanns en tid då Sverige var där, men det är varken nu eller 2015, snarare 1980.

36 kommentarer:

  1. Gängen är bara ett ordentligt skrubbsår jämfört med med klanernas infiltrering i politiska partier (hej, Södertälje), organisationer (ABF Botkyrka), kommunala nämnder och tillståndsgivare, advokatbyråer, poliser, förskolor, äldreboenden och så vidare. De är en cancer vi försöker bromsa med magnecyl.

    Jag vet inte om det här går att lösa. Ett första steg skulle vara en samling över partigränserna, men det är inte särskilt troligt.

    Det blir värre innan det blir ännu värre. Konklusion: emigrera så snart det ges möjlighet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag ser det som olika grenar på samma träd. En del tar över gatorna, andra politiken.

      Nej, det är verkligen inte troligt. Särskilt som det parti som högljuddast pratar om breda samtal inte ens vill prata med alla medier om att de vill ha breda samtal:
      https://www.youtube.com/watch?v=37tQacH0V58

      Radera
  2. Nästan alla politiker lever fortfarande i förnekelse men tror sig ändå ha en korrekt lägesbild. De är därför nöjda med att prestera en mycket stor mängd små reformer på rätts och migrationsområdet men det som krävs är drakoniska åtgärder: helt stängda gränser, massdeportationer, riktig livstid som avtjänas i Rwanda och inte här samt polis och militär som går in och skjuter för att döda så fort någon käftar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. En del tror sig nog ha en korrekt lägesbild. En del kanske till och med har det. Andra har inte en aning, men eftersom de fortfarande har råd att hålla sig från problemen håller de tummarna för att det ska lösa sig på något mirakulöst sätt.

      Radera
    2. En enkel insats vore fotbojor för alla misstänkta under 18 år, och en tydlig konsekvens om man klipper av den (tänk läger i inre Norrland, med krav på kunskaper i talad och skriven svenska + yrkesutbildning innan man släpps in i samhället).

      Radera
    3. Läste att någon föreslog fotboja på SIS-hem. Verkar rimligt, så om bara 2-3 års utredning kan det bli verklighet, om inte politikerna då känner sig tvungna att utreda det en gång till.

      Radera
    4. "Nästan alla politiker lever fortfarande i förnekelse men tror sig ändå ha en korrekt lägesbild."

      Jag tror att de är fullt medvetna om vad de har ställt till med men de ljuger för att inte riskera att ställas till svars. Nu senast Fredrik Reinfeldt när han påstod att Jessica Stegrud (SD) hade fel när hon påstod att han hade evakuerats från fotbollsarenan efter terrordådet mot svenska fotbollssupportrar i Bryssel. Jessicas poäng var inte att Reinfeldt evakuerats utan att Fredrik Reinfeldt är ansvarig för att vi har islamister i Sverige och EU som skjuter mördar människor på gator och torg. Reinfeldts försvarstal i SVT var ett försök att flytta fokus från sitt eget ansvar till ett i sammanhanget ointressant faktafel.

      Magdalena Andersson, Ulf Kristersson, Fredrik Reinfeldt med flera politiker säger att det är fel att göra partipolitik av utvecklingen i Sverige. Alla riksdagspartier förutom SD är ansvariga för gängkriminaliteten. Partiernas politik är orsaken. Gängkriminaliteten är bara konsekvensen. Därför är det väldigt konstigt att man i media diskuterar konsekvensen utan att diskutera orsaken.

      Som-undersökningen har i flera decennier visat att den enskilt största andelen av Sveriges befolkning vill ta emot färre invandrare och är negativt inställd till mångkultur. Detta har politiker som Carl Bildt, Göran Persson, Stefan Löfven, Magdalena Andersson, Fredrik Reinfeldt, Ulf Kristersson med flera varit fullt på det klara med. Stefan Löfven borde inte sagt "Vi såg det inte komma" utan "Vi skiter i folket".

      Jag har skrivit det i en kommentar förut och jag skriver det igen. Det är konstigt att de som har skapat problemet nu säljer in sig som de som ska lösa problemet. Det är som om klottraren hade erbjudit sig att mot betalning sanera sitt eget klotter.

      Tom-Hjördis

      Radera
    5. "Läste att någon föreslog fotboja på SIS-hem."

      Det var en polischef som heter Max Åkerwall som föreslog det. Det verkar rimligt ja. Men samtidigt är det symtombehandling. För att lösa problemet på riktigt måste man fråga sig hur det kommer sig att barn behöver placeras på SIS/HVB-hem (socialliberal familjepolitik?) och att vi har fått utanförskapsområden (socialliberal invandringspolitik, integrationspolitik, kriminalpolitik, bostadspolitik, arbetsmarknadspolitik mm?).

      Tom-Hjördis

      Radera
    6. Lite svårt att veta vad hennes poäng med tweeten var eftersom hon tog bort den så fort hon fick kritik. Betyder det då att hon står för innehållet, att hon inte längre gör det eller att hon tänkte fel och aldrig stått för det? För övrigt tycker jag inte längre att man kan säga att SD inte har ansvar för gängproblematiken. De har ingått i majoriteten i ett år och i riksdagen i tretton. Men visst, mindre än övriga partier.

      Symbolpolitik och symtombehandling är den svenska modellen. Det viktiga är inte att lösa problem utan att vara överens. Inget "blame game" här inte.

      Radera
    7. Byråkratins kvarnar maler långsamt. Just nu pågår ett paradigmskifte i synen på brott och straff i Sverige. Regeringen och SD har infört preventiva tvångsmedel som ger Polisen rätt att avlyssna eller övervaka personer i förebyggande syfte – utan utredning om brott. Tidsbegränsade visitationszoner blir verklighet i början av nästa år. Regeringen och SD har även tillsatt en utredning för att avskaffa mängdrabatten, dubbla straffen för gängkriminella och att flera grova vålds- och sexualbrott ska kunna ge fängelse på livstid.
      https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2023/07/samarbetspartiernas-stora-reform-av-straffratten--skarpta-straff-for-att-starka-brottsoffer-och-skydda-samhallet/

      Det är för tidigt att ge SD skulden för gängkriminaliteten.

      Tyvärr medför många av åtgärderna mot gängkriminaliteten att Sverige blir ett övervakningssamhälle. Befolkningen får betala ett högt pris för utvecklingen.

      Tom-Hjördis

      Radera
    8. De får mala hur långsamt de vill. SD påstår att de fått igenom hela sin invandringspolitik. Trots det slår man i år nytt rekord i medborgarskap och möjligen i total invandring. Jag struntar i om den nya regeringen säger sig vilja ändra inriktning, så länge de inte gör det eller ens försöker.

      Jag ger som sagt inte SD samma skuld som exempelvis M och S, men fria från skuld är de inte längre, det tåget har lämnat perrongen.

      Radera
    9. "Betyder det då att hon står för innehållet, att hon inte längre gör det eller att hon tänkte fel och aldrig stått för det?"

      Hon ansåg att tweeten blivit misstolkad.
      https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/RG00oa/sd-s-svar-efter-kritiken-mot-jessica-stegrud-tramsigt

      Men i sak har Jessica rätt. Fredrik Reinfeldt och många andra politiker har ett ansvar för att vi har islamister i Sverige och EU. Jag tycker att Ebba Åkerlunds pappa Stefan har rätt i att det behövs en haverikommission som är frikopplad från staten som borde utreda myndigheters och enskilda befattningshavares ansvar för det inträffade och föreslå lämpliga följder för de ansvariga.
      https://www.expressen.se/debatt/de-bar-ansvaret-for-att-min-dotter-ebba-ar-dod/

      Tom-Hjördis

      Radera
    10. "De får mala hur långsamt de vill. SD påstår att de fått igenom hela sin invandringspolitik. Trots det slår man i år nytt rekord i medborgarskap och möjligen i total invandring."

      SD har väl bara sagt att de fått igenom sin politik i Tidöavtalet? Det krävs att TIdöavtalet blir verklighet för att migrationen till Sverige ska minska. Enligt Tidöavtalet ska ett förslag om att ta bort systemet med permanenta uppehållstillstånd läggas fram senast 2024. Dessutom ska möjligheten att dra tillbaka uppehållstillstånd bland annat för de som inte längre ”uppfyller kravet för tillståndet”. Det är som sagt för tidigt att ge SD skulden.

      Tom-Hjördis

      Radera
    11. Misstolkad? Hade hon inte räknat med det ifrågasätter jag hennes mentala förmåga att leda landet. En enda och mycket tydlig signal skickar det till hennes politiska motståndare: Fortsätt att starta pseudodebatter, vi spelar ert spel till hundra procent och vi viker ner oss.

      Självklart hade hon rätt i sak och JAG fattar att hon inte önskade livet ur någon. Men det tycker hon tydligen inte ens själv tillräckligt starkt så jag har svårt att försvara henne för det.

      Stefan Åkerlund har jag den djupaste sympati för. Kan för övrigt inte tänka mig att han röstar på SD, partiet som ber om ursäkt när någon trampar på dem.

      Radera
    12. "Stefan Åkerlund har jag den djupaste sympati för."

      Samma här. Han har drabbats fruktansvärt hårt av politikernas svek mot befolkningen. Här är hans vittnesbörd.
      https://www.youtube.com/watch?v=QxA6_8kq1lc

      Tom-Hjördis

      Radera
    13. Det blir dock väldigt konstigt när Ebbas pappa anlitar den före detta socialdemokratiske riksdagsledamoten och justitieministern Thomas Bodström för att utreda ansvarsfrågan.
      https://www.youtube.com/watch?v=Zo6-8sJ66dY

      Thomas Bodström är en av de politiker som i många år möjliggjort för potentiella terrorister röra sig fritt i Sverige. Att anlita honom för att utreda ansvarsfrågan efter terrordådet på Drottninggatan är som att utse pyromanen till att utreda brandorsaken.
      https://www.svt.se/nyheter/inrikes/bodstrom-sagar-regeringens-invandringspolitik

      Tom-Hjördis

      Radera
    14. Ja, där försvann lite av min sympati.

      Radera
  3. Hur ser Norge på "Sverigesmittan"?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det korta svaret är: Olika. Alla pratar om att "svenske tilstander" ska vi inte ha, både folk i allmänhet och politiker av alla färger. Men när det kommer till handling är det inte lika säkert. Jag får en obehaglig känsla av att främst politiker gärna säger att de gör allt för att inte hamna där, för att sedan i verkligheten inte göra någonting. De jobbar på som svenska politiker, bara i lite lugnare takt.

      Radera
    2. Med tanke på det lilla inbördeskriget som bröt ut i Bergen nyligen är jag rätt säker på att ”svenska tillstanden” redan håller på att rotas. Ni ligger bara fem år efter…

      Radera
    3. Snarare 30, skulle jag säga. Utanför de tre stora städerna är Norge lååångt efter hela Sverige, inklusive småbyar med några hundra invånare.

      Radera
    4. Vi får väl se. Men att småbyar ligger efter är inte konstigt. Även i Sverige finns ”bullerbyar” kvar, helt utan mångkultur. Jag bor själv i en.

      Radera
    5. Jag menade alltså att halvstora norska städer ligger efter de svenska småbyarna.

      Men även om du bor i en "bullerby" kanske du någon gång hade behövt hjälp av det skyddsnät som fanns i Sverige förr. I Norge finns det kvar.

      Radera
  4. "Satsat mer resurser på integration", vem ska integreras? Sista årtiondena har det kommit hit horder av människor, hur ska de gå till att integrera alla? De som talar mest om integration har köpt sig fria och bor knappast med några flyktingar eller invandrare ifall de inte är högutbildade och kan svenska. Det är verkligen något som stör, vilka ska integreras? Inte alla tydligen. Så innerligt trött på godhetspösmunkeriet samtidigt som man inte själv gör någon ansats till att förändra i sitt eget liv och integrera sig. Såg det komma för länge sedan, har bott i ett invandrartätt område där svenskarna har flyttat ut, i stort sett alla, varför? Därför att de inte vill bo med främlingar ut med människor som har något sånär samma kultur, vem vill vara i minoritet i sitt eget land?
    Det gick bra så länge det var renodlad arbetskraftsinvandring och det fanns jobb inom industrin men sen nittiotalet har invandringen varit en katastrof som har förnekats av våra politiker./M

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är väl just dessa människor som ska integreras, de som av olika skäl kommit som invandrare till Sverige. Samtliga riksdagspartier hävdar att det är integration som är lösningen, men precis som jag anar att du tycker ser jag det som helt omöjligt att integrera två miljoner människor in i ett så pass litet land på kort tid. Det har inte gått någonstans i världen och det har definitivt inte gått i Sverige. Om inget annat tror jag att de flesta kan vara överens om det. I alla fall om alla skulle vara helt ärliga och släppa prestigen, men det lär inte heller hända.

      Radera
    2. Är inte svenskar påtvingade integration, att vi ska anpassa oss till det som sker utan att knota. Det är alltid någon annan som ska stå till tjänst som integrationsvillig utom de som är varma förespråkare för integration, som t ex Westerberg, Reinfeldt, Andersson m fl och liknande. Eftersom min erfarenhet är att ha arbetat i större grupper med olika folkslag på arbetsplatser inom vård och omsorg eller restaurang så är det helt klart inte de som integreras när de blir för många./M

      Radera
    3. Ja, det är kusligt ofta som de allra varmaste förespråkarna av det mångkulturella samhället valt att bosätta sig där det finns som allra minst mångkultur.

      Radera
  5. Det är ändå ett framsteg att det ens går att skriva en artikel om ämnet.
    Utan att regeringen kallar till presskonferens om pratar om nazist och ringer arbetsgivaren med krav på avgång.
    Vems fel är det då? Jo, det är ju du själv och din egen röst. Hur många var det inte som gick runt med skamsen blick när det infantila pratet om nazist uppstod? Istället för att lägga sin röst på de enda som lyfte frågan om kommande katastrofer.
    (S)veriges största parti styrs av maffian idag, som alla vet. Så frågan är om det ens går att lösa? Jag brukar vara optimist, men när det gäller Sverige och svenskens framtid så är jag inte det, för det går inte.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sen är det så in i helvetes sorgligt att se hur dessa personer, i rätt samhällskategori vågar öppna käften först när de känner sig själva hotade i sin egen omgivning. Sorgligt som fan!

      Radera
    2. Vilka maffior som styr vilka partier vet inte jag, men jag har också svårt att se en lösning på detta. På 80-talet absolut, men inte nu.

      Radera
  6. Hear hear!👏

    Ändå känslan av hopplöshet och frustration rörande att det jag stått för genom valsedeln från -91 och genom att vara en officiell person/politiker från -14 så länge varit pariaframkallande, när uppvaknandet till verkligheten så tröööögt slår över pendeln i svenskens sjukligt starka konsensusbeteende.

    Man kan nästan dra paralleler till ”hivemind”. Skjut budbäraren.

    Men visst, vi har ju media och ett helt etablissemang som prioriterat allt för att hålla emot pendeln framför korrekt verklighetsbeskrivning…
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingen anledning att skjuta budbäraren när man istället lugnt kan vänta in att "budbärarpartiet" rättar in sig i ledet, förespråkar EU, "öppen svenskhet" och andra dumheter. 0Inte tog det lång tid heller :-(

      Radera
    2. Ett "hivemind" à la The Borg Collective hade varit att föredra, då grundprincipen är assimilation.

      https://www.youtube.com/watch?v=fMFeEcSuX5Y

      Radera
    3. Sådana här referenser går långt över mitt huvud.

      Radera
  7. Det verkligt otäcka är ju hur de kriminella organisationerna infiltrerar överallt, både i politiker och bland myndigheter. Vi har väl till mans länge tänkt på södra Italien och deras olika maffiafamiljer som någonting helt främmande men vi är raskt på väg år samma håll. Myndigheterna här är dessutom notoriskt mesiga i sin respons där hotbild skapar tystnadskultur och passivitet.

    Många säger sig älska mångkultur men bosätter sig så långt ifrån denna som möjligt. Naturligtvis inte för att det är mångkultur utan för att det är så stökigt och otryggt där. Självklart i total förnekelse att det är just den normlösa och kravlösa mångkulturen som skapar det kaoset som råder.

    /Surgubben

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag tror inte att det är ren rasism från deras sida. De gillar bara inte allt som kommer med mångkulturen.

      Radera