fredag 13 oktober 2023

Fasadtvätt

Jag noterade att mitt boningshus (som någon tidigare ägare med dåligt omdöme valt att måla i världens mest opraktiska färg – vitt) var ganska fläckigt på nordsidan. Det är det första besökare ser när de kommer in på tomten och det är lite trist. Jag tänkte att det nog behöver målas, och då har jag mer akuta målningsprojekt som går före, men när jag ändå hade lånat en byggnadsställning bestämde jag mig för att testa om det skulle gå att tvätta rent.

Jajamensan, på en provfläck blev färgen som ny igen efter att jag skrubbat med såpa. Så jag satte ihop alla sektioner jag hade och fick ställningen att räcka nästan ända upp till taknocken. Då återstod att ta reda på om jag kunde tygla min höjdrädsla tillräckligt mycket för att våga stå högst upp.

Det gick, men det var ingen lek när det gungade där uppe. Förutom att det blåste ruskade jag runt en del själv. På vissa ställen fick jag blöta upp och skrubba riktigt ordentligt för att få bort alger, eller vad det nu var, men bort kom det. Och fin utsikt när jag vågade titta.


Övriga väggar hade inte alls det här problemet. En gubbe som kom hit för att fixa till mitt bredband (inte färdigt, det ska grävas ner rör, skjutas in kabel, kopplas in i huset osv i all oändlighet) sa att det var likadant hemma hos honom, bara nordväggen. Den blir väl fuktigare än de andra. På frågan om hur lång tid det tar innan skiten kommer tillbaka sa han först lite skämtsamt att jag nog kunde låta byggnadsställningen stå kvar till nästa gång, men så ändrade han sig till tio år. Det låter bra, då stryker jag det från listan.


Före och efter.

Det här blev jag väldigt nöjd med och jag misstänker att färgen håller längre nu. Det tog nästan två dagar, men det var det absolut värt. Tänk om alla projekt kunde ge ett så märkbart resultat på så kort tid. Kanske blev jag lite mindre höjdrädd också.

26 kommentarer:

  1. Du *gör* mer saker än de flesta *pratar* om att göra. Klart inspirerande, i alla fall för mig. Emigrera och göra det man vill, det är den rätta melodin.

    Tänk hur många timmar av varje dag oftast går till spillo i soffan framför tv:n. Själv är jag tv-fri sedan de sista 30 åren, men visst kan även jag växla upp ett snäpp till.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du tycker det! Jag har ganska ofta dåligt samvete för allt jag inte hinner.

      TV är ett gissel. Tyckte den fasade ut sig själv ganska lätt genom att det mest gick skit på den, men det finns en massa andra distraktioner idag.

      Radera
  2. Algtillväxt kan bero på hur fuktigt klimat man har (tex så kan man alltid roa sig med att tvätta fasad på hus på öar på Västkusten, det kommer alltid tillbaka). Men även på trähus i Stockholmstrakten så växer det på fortare än man vill. På norrsidan såklart. På södersidan ligger solen på och där kan man behöva måla om oftare än på norrsidan.
    Men använde du endast såpa när du tvättade? Det finns nåt medel som heter "algrent" eller nåt liknande som även motverkar tillväxt. Klart värt att skaffa, så behöver man inte kliva upp på de där höjderna lika ofta.

    Spargrisen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag använde bara såpa. Du kan ha rätt även om jag undrar hur man kan göra ett medel som sitter kvar på väggen. Det borde ju regna bort första hösten och då är man i samma läge, bara lite fattigare.

      Radera
    2. Jag hade en bekant som sa att han blandade i några matskedar chillipulver i färgen innan han målade och sa att det fungerade jättebra mot algtillväxt… Jag har dock ingen möjlighet att bekräfta att det faktiskt fungerade…

      Radera
    3. Låter billigt, jag odlar ändå chili. Fast för att veta skulle man ju nästan vilja måla halva med och halva utan.

      Radera
  3. Brrr, bättre än stege men får ändå rysningar av att se byggställningen, nej, nästa gång något måste göras på fasaden blir det återigen att hyra skylift, då känns det så pass safe att t o m jag fixar att jobba, bara närmast takspetsen det blev darrigt i knäna. 500 kr för en helg (gick åt två helger för total ommålning) var klart värt det.

    Jag har rengjort alger på både tegel och trä med högtryckstvätt med utmärkt resultat, men på själva fasaden kanske det är dumt och mera försiktighet anbefalles, det vet jag ej, ”min” norrsida är bara tak & tegel.
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag skulle behöva spruta betongpannorna med högtryckstvätt. Grannen lånade min i år för att spola sina egna och det blev väldigt fint. Antar att det skulle funka med dubbla säkerhetslinor att gå runt där som Spindelmannen.

      Radera
  4. Jag tycker faktiskt att man vänjer sig vid arbeta på höga höjder. Första vändan upp för stegen så håller man i sig så att knogarna vitnar men efter ett tag så trippar man upp med burken i ena handen och penseln i andra och ett lillfinger runt stegpinnen :-)

    Det är förvisso en färskvara, nästa år när det är dags för andra fasadsidan så börjar KBT-sessionen om igen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut, första vändan upp vågade jag knappt resa mig på högsta nivån, och när jag använde ställningen på lägre höjd (alla andra husen) kändes det också fruktansvärt från början.

      Radera
  5. Sådär ja, nu lyckades jag geolokalisera dig :)
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mm, jag bor i Norge - ett land med fukt, särskilt på hösten. Det gäller längs västkusten, ända nerifrån Stavanger upp till Kirkenes i norr, öster om hela Sverige. Men det gäller också östra Norge, i inlandet från Halden i söder till Kautokeino och Karasjok, norr om svenska Lappland. I Norge är man aldrig långt från kusten, om inte från havet så någon fjord, älv eller insjö. Med det kommer fukt vars enda uppsida är att den är behaglig att andas in. För hus och bilar är fuktig luft bara pest.

      Radera
    2. Ser ut att vara Körsbärsdalen, Nangijala, på behörigt avstånd från Törnrosdalen.

      Radera
    3. Det är riktigt. När grannen presenterade sig som Orvar tyckte jag att det var något bekant med honom. Och banne mig om jag inte sett den där tatueringen förr :-)!

      Radera
  6. För övrigt blev ju det där riktigt bra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag är själv förvånad över vilken skillnad det blev.

      Radera
  7. Ar det tre sma fönster jag ser längst upp? Vad döljer sig där bakom, har du en kattvind?
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ventilation …

      Radera
    2. Jag har kattvindar, men de tre små fyrkanterna är mycket riktigt ventilation, på vinden.

      Radera
    3. Fler än en kattvind? Hur manga?
      /Annika

      Radera
    4. Det beror lite på definitionen av kattvind, men åtminstone två, kanske tre. De är ju bara på två av husets sidor, men den ena är delad på mitten.

      Radera
    5. Men vad har katterna på vinden att göra?

      Radera
    6. Finns det en yta anser katterna att de har där att göra. Jag har faktiskt ingen aning om varför det heter kattvind. Internet blir svaret skyldig, men ska jag gissa handlar det om att det är där råttorna har lättast att ta sig in och därför varit en plats katter gillat att uppehålla sig i.

      Radera
    7. Möjlig spaning: https://dialektologisallskapet.se/Maj%202015%20-%20Maj%20Reinhammar%3A%20Vem%20gömmer%20sig%20på%20kattvinden%3F

      Radera
    8. Tror du har en poäng. Har en kompis som bor i ett flera hundra ar gammalt hus, och där huserade rattorna eller om det var möss pa vinden innan hon isolerade och gjorde det till boyta (fast med stege upp sa används egentligen inte).
      Internet säger "Genom att dela av huset på längden fick man mellan kattvindarna rum med full takhöjd. På äldre hus användes ofta kattvinden som ett kallförråd. Den ena kattvinden före arbetet med att täta och isolera utrymmet för att kunna användas för förvaring och annat."
      /Annika

      Radera
    9. Jag vet inte vad jag ska tro. "Katt kallas den översta, kortaste, trekantiga klabben i ett gavelröste på ett timmerhus." Den biten (om jag fattat rätt) sitter ju exakt i mitten på kortsidan, uppe vid nocken, och kan aldrig vara en del av en kattvind, som ju är det yttersta rummen på långsidan. Visserligen är både klabben och rummen lite trekantiga, men det känns långsökt.

      Men okej, på norska säger man kott, vilket kan översättas kon, också trekantigt. Om det också är benämningen på den där timmerbiten måste det nästan komma därifrån. Jag ska lyssna med några norrmän från pre-tiktok-tiden.

      Att råttorna kommer in den vägen gör mig lite orolig eftersom jag har gjord garderob av en kattvind dit mina två mördarmaskiner inte har tillträde. Jag har å andra sidan inte sett många levande möss härikring.

      Radera