tisdag 24 oktober 2023

Den sista idioten är inte varnad

Jag har inte åkt taxi på många år. Svarttaxi har jag aldrig provat och har ingen lust att göra det heller, men jag ställer mig tveksam till uppgiften om att ”turister luras” av att de inte vet hur en taxi ser ut. De ser ju ungefär likadana ut i minst fyra världsdelar och har så gjort i många decennier.

Men jodå, ”alla turister har kanske inte lika bra koll”. Intervjun med Visit Stockholms vd i länken ovan är stor humor. Hon menar att stockholmarna bör hjälpa turister att inte, av misstag, hoppa in i en svarttaxibil. Detta genom att ”skapa en miljö där man kan få tillgång till den här informationen”. Att hon står och hånler under hela inslaget samtidigt som hon låter som att hon vänder sig till förståndshandikappade förstärker skrattfesten.

Det behövs tydligen skriftliga informationsbroschyrer och varningsskyltar för precis allting numera. Annars kissar folk på högspänningsledningar, lämnar ut sina kortuppgifter och lösenord till främlingar och försöker folk rosta bröd i badkaret. Snart skickar myndigheterna ut regelbundna ”OBS! Var inte dum i huvet”-sms.

Ärligt talat. Om folk väljer svarttaxi tror jag att de gör det för att spara pengar. Inget jag skulle rekommendera, även om det finns exempel även på vanliga ”vittaxichaufförer” som kör drogpåverkade, utan körkort och avslutar resan med att våldta och råna kunderna under pistolhot, men jag tror inte att fler kommer att lyssna på mina rekommendationer än de gör på Visit Stockholms. Men om någon lyssnar är mitt råd, nu och alltid: Var inte dum i huvet.

13 kommentarer:

  1. Kul att det alltid är invånarna numera som är ansvariga för det ena och det andra. Integrationen, gängkriminaliteten (partyknarket som vi får höra om i tid och otid), att se efter turister så de hittar rätt och inte råkar ta svarttaxi...

    Om det nu är ett problem på den där viadukten, varför ställer man då inte ut väktare som får se efter stället? Det borde väl kommunen/Visita/Taxi-förbunden kunna fixa? Kan tänka mig att det, förutom att få bort svarttaxi, även skulle vara bra för tryggheten kring/inne på stationen. Det är väl alltid stök där.

    //Slappo

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är märkligt att vi är ansvariga för allt samtidigt som vi knappt är betrodde med att knyta våra egna skor, i alla fall inte utan tydliga instruktioner.

      Det jobbet, att stå och avvisa förare utan tillstånd, hade jag inte tagit för allt smör i Småland.

      Radera
  2. Det handlar inte om svarttaxi. Det handlar om friåkare som har rätt att sätta vilket pris de vill, så länge de informerar om priset på en i förväg standardiserad sträcka medelst en dekal på bakdörrarna. Om priset överstiger 500 kronor (har jag för mig), så måste föraren tydligt tala om det för passageraren.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har inte alla riktiga taxibilar sina priser tydligt redovisade på bakfönstret? Jag tror att det är lag på det. För övrigt tycker jag att det är kundens ansvar att informera sig om priset innan han köper en vara eller tjänst.

      Radera
  3. Märks att du inte åkt taxi på många år. Och inte i Stockholm.

    Ja, det har blivit lite bättre nu när alla bilar ”ska” ha synliga jämförelsepriser. Men, chansen att hoppa in i en bluffbil som ex. heter ”Taxi i Stockholm”, som ser ut som alla andra taxis och tro att det är det stora taxibolaget ”Taxi Stockholm” är högre än en tror. Och då sitter en där med en saftig nota. Sverige är ett av de få länder där taximarknaden inte är reglerad.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag behöver ju inte ha blivit idiot för det, jag kan fortfarande läsa. Och jag har trots allt bott i Stockholm i närmare 40 år, så det är inte så att jag inte sett en taxibil där. "Ska" ha? Har de inte det blinkar åtminstone mina varningslampor. Då tar man en annan, typ var tredje bil i Stockholmstrafiken är ju en taxi så är det inte nyårsafton lär det ordna sig snabbt.

      Radera
  4. Svartjobb liksom svarttaxi är rasistiskt. Liksom mjölk. Nu får ni Expo och SVT efter er, räkna med det... ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har helt rätt:
      https://sparosverige.blogspot.com/2023/08/svarta-rubriker-rasistiska.html

      Radera
  5. Lyssna på Clas Erikssons sommarprat i P1 den sista kvarten! En bra sammanfattning av läget.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Min tid just nu räckte precis till att ta fram länken:
      https://sverigesradio.se/avsnitt/claes-eriksson-sommarpratare-2023

      Ska försöka lyssna på den senare.

      Radera
    2. Nu har jag hört det och förutom att jag inte anser att civilisationen gick under 1976 håller jag med om att folk slutat tänka och att det i förlängningen leder till demokratins avskaffande. Det sista går att styrka vetenskapligt, inget land med IQ-snitt under 90 påstår sig ens vara demokratiskt.

      Radera
  6. Kan inte svenska myndigheter lösa detta nypåhittade problem som vanligt? Det behövs säkert ett nyinrättat bidrag för att lösa situationen?
    Bidrag och skattehöjningar ju lösningen på allt idag. Den nya fritidsgården helt enkelt.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. På sätt och vis blir det säkert så. Visit Stockholm lär ju vara skattefinansierat och ska de informera turister (även om hon låter som att stockholmarna ska göra jobbet åt henne) lär det kosta skattemedel.

      Radera