onsdag 18 oktober 2023

Vad betyder hållbart?

I början av seklet var bredband och internet ord som rättfärdigade/förklarade precis alla affärsidéer. När de ekonomiska kalkylerna var helt uppåt väggarna räckte det med att säga ”Bredband”, det var trumf liksom.


Backa upp med en fleecejacka bara.

På 20-talet har ”hållbarhet” tagit över. Jobbar man bara med hållbarhet är framtiden ljus utan närmare förklaringar. Jag är dock skeptiker av födsel och ohejdad vana. Är det något som krävs för att en affärsidé ska vara hållbar är det att den håller ekonomiskt. Gör den inte det kvittar det nämligen vad det innebär för miljö och allt annat.

Dagens exempel är en handväska tillverkad av svamp som man gjort ett slags fuskläder av. Men förutom att den ser ut som en fläckig pizzakartong luktar den svamp. Vad är hållbarheten i en ful väska som luktar svamp? För mig låter det som det som själva definitionen av ”ohållbart”.

Syntetiskt läder finns ju sedan tidigare, betydligt snyggare och inte luktar det svampskog heller. Och så finns riktigt läder. Ni vet, tillverkade av djur. Många människor äter djur. Inte huden utan det som är innanför, så då blir lädret ändå över. Jag betvivlar inte att det går att göra produktionsprocessen miljövänligare och billigare. Garverier jobbar med kemikalier. Men är verkligen den här pizzakartongsväskan ett gångbart alternativ till det?

Jag kan ha fel, var och varannan kvinna kanske har en svamphandväska om ett par år och då får jag äta upp mina ord likt Ines Uusmann om internet. Tills dess kommer jag att ifrågasätta detta trams. Strunt är strunt och snus är snus, om än i väskor som luktar mögel.

28 kommentarer:

  1. Eller så hoppar man över allt animaliskt, och använder textilfibrer i olika former. Fungerar även för väskor, har jag hört.

    SvaraRadera
  2. Har hört många gånger att hampa är framtiden. Lite märkligt att det inte poppat upp mer, nu när stora delar av USA har en legal marknad. Saknar insikt, då jag undvikit dessa aktier. Det borde vara en fin sidointäkt, antingen att sälja restprodukten som råvara, eller att förfina det till textilier/papper/etc...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har otroligt dålig koll på hampa. För mig känns det mest som ett inlägg i narkotikadebatten när den odlas.

      Radera
  3. Hållbart, det är väl som du Sparo? Snart kommer vartenda Södermalmsbo överge staden och istället kroppsarbeta på landsbyggden. Nej, det går ju inte, ni har ingen kaffe latte (där koppen sen kan slängas direkt på marken).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag försöker, men en "klimatpsykolog" skulle säkert invända.

      Radera
  4. Du har rätt som vanligt. ”Hållbart”, ”ESG” och ”klimat” är -20 talets svar på ”internet”, ”.com” och ”bredband”.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag väntar på ESG-kraschen.

      Radera
    2. Vissa bakslag inom högt profilerade ESG-företag kan man faktiskt se idag. Se bara på vindkraftsbranschen där det varit stora nedgångar i företagsvärderingar senaste åren. Inom den sektorn har man ju spelat hårt på förnybart, hållbart, klimatsmart etc.
      /H

      Radera
    3. Inget fel att satsa på förnybart, men går det inte ihop ekonomiskt utan att det pumpas in bidrag i verksamheten har jag svårt att se den som hållbar.

      Radera
  5. Hållbarhet är stort i vänskapskretsen. Ofta känns det som att det konsumeras på samma nivå eller mer bara för att det är hållbart. Sedan tittar man snett mot oss för att vi inte använder x produkter samtidigt som man konusmerar flygresor och annat på löpande band.

    Att leva sparsamt och investera ses som icke hållbart har jag fått till livs.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant! Hur motiverar man att sparsamhet inte skulle vara hållbar? Är det att det inte är hållbart för samhället om du inte göder det med momspengar?

      Radera
  6. Hållbart... Nu ska alla byta ut allt "dåligt" mot sånt som är "hållbart". Det senaste exemplet är införandet av "miljözon" mitt i Stockholm (typ runt NK), där bara "miljöbilar" ska få köra. Så bara de som byter bil vart 3:e år (företaget betalar) eller oftare ska få köra där. Känns inte så värst hållbart. Vad som räknas som "miljövänlig bil" ändras oftare än en politiker hinner öppna munnen.
    Nåt liknande ville de införa i hela Gamla Stan., men där protesterade både de boende och företagen. För de vill få både varutransporter och färdtjänst till sina kvarter.

    Man kan också beställa hem en "EKO-låda". Då kör en lastbil runt-runt i villakvarteren och ställer ifrån sig en liten låda med rotfrukter vid grinden. Det ska tydligen vara väldigt miljövänligt. Förutom att den där lastbilen passerar samma grind ca 7 gånger innan den ställer ifrån sig lådan, varför de gör så har jag inte förstått.

    Själv tycker jag att det är så in i döden tråkigt att handla så jag använder allt jag har tills de inte går att laga mer. Ja, vi har fortfarande en vanlig gräsklippare (bensindriven dessutom) och inte en robot. Min cykel är jätteskruttig och bilen snart också. Våra möbler är ett hopplock av ärvda och skänkta saker (av kompisar som tröttnat), plus ett fåtal som vi köpt själva.

    Tyvärr vågar jag inte använda den där varma, sköna, snygga pälsen som jag ärvt av mormor. Det kommer säkert då komma en blodtörstig vegan och kasta färg på mig om jag tar fram den. För det är ju jätteelakt mot djuren att använda en över 70 år gammal päls! Mycket bättre då att köpa nya jackor var och vartannat år. För det är hållbart!

    Spargrisen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är det största problemet jag har med miljörörelsen, att de aldrig tänker längre än näsan. Att producera en ny bil (eller annat) kostar ju också för miljön, men man kan bara hålla en tanke åt gången i huvudet, om ens det.

      Blodtörstiga veganer tror jag att du kan blåsa omkull :-)

      Radera
    2. Jag tycker ocksa att det här ofoget med att beställa allt pa nätet är otroligt ohallbart. Alla lastbilar som kör runt och levererar varor till lata människor, som trots att de har bil och motionerar pa gym inte orkar ga till butiken för att handla. Dessutom borde man gynna lokala butiker, i stället för att köpa en massa skit fran Kina och liknande odemokratiska länder.

      Jag har ocksa ärvt en väldigt snygg pälsjacka (blaräv) fran min mamma, köpt pa 80-talet. Jag har använt den en gang. Kanske jag borde plocka fram den igen i vinter. Jag lever visserligen sa miljövänligt jag kan, men en päls inköpt för över 40 ar sen kan omöjligen vara dalig för klimatet.

      Angaende svampväskor kan jag till viss del halla med Sparo, men det är ju ocksa sa att uppfinningar har gjorts av en händelse s.a.s. T.ex. penicillinet, medicinen som visade sig ha en annan effekt och fick ett uppsving med Viagra, och nu senast diabetesmedicin som fick folk att ga ner i vikt. Jag tror att all forskning är av godo, även om inte allt leder till nagot hallbart eller bestaende. Min handväska i riktigt läder behaller jag, den luktar gott!
      /Annika

      Radera
    3. Det är antagligen ganska ohållbart. Särskilt med tanke på att antagligen det mesta som köps är onödigt i den meningen att vi hade klarat oss lika bra utan.

      Tycker inte svampväskor är helt jämförbart med penicillin (av flera skäl såklart) i och med att den inte löser ett problem som inte redan har en lösning. Innan penicillinet uppfanns fanns ju inte det, men väskor finns det gott om.

      Radera
    4. Jag menar bara att tramset med svampväskor kanske i förlängningen kan leda till nagot vettigt. Man vet aldrig med forskning. För övrigt blev ju penicillinet till med hjälp av svamp.
      /Annika

      Radera
    5. Ingenting är omöjligt.

      Radera
  7. Om det är nåt som inte är hållbart är att vi har 2 miljoner araber i Sverige (officiell siffra). Enligt poliser och socialarbetare jag talat med är den siffran troligtvis den dubbla. Det går tydligen en illegal invandrare på varje "laglig".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om de varit skattebetalare, så hade det varit rätt OK. Nu är det ju tvärtom. Av det följer att allt färre ska försörja allt fler, som inte ens är intresserade att vara en del av samhället. Tur att jag kan emigrera om ett tag, synd om alla som blir kvar och ska dra lasset.

      Radera
    2. Jag ställer mig tveksam till uppgiften att det är just två miljoner araber, men många är de.

      Radera
    3. Och varför gör inte regeringen och SD något?

      Radera
    4. En mycket bra fråga. Du får mejla Tuffe Uffe och fråga, men han är förmodligen som vanligt mest upptagen med vem som har sagt vad på Twitter.

      Radera
  8. Stolleprov. Hur gott det än kan vara med vegetariskt, ett antal av mina favoriträtter är det, så har jag svårt att se varken mig själv eller mänskligheten i stort som 100% vegetarianer i framtiden, även om jag tippar att andelen vegetarisk föda fortfarande har ett rejält utrymme att öka betydligt.

    Då får vi ju precis som du skriver en massa skinn & läder ”på köpet”. Naturgarvar man används noll kemikalier.

    Har en gammal favoritväska som jag ärvt från min morfar, typ en sådan:

    https://se.maxwellscottbags.com/products/the-micheli-mens-quality-leather-backpack-briefcase.html?___store=default&color=chestnut_tan&nbt=nb%3Aadwords%3Ax%3A18606257682%3A%3A&nb_adtype=pla&nb_kwd=&nb_ti=&nb_mi=651206994&nb_pc=online&nb_pi=Micheli_221&nb_ppi=&nb_placement=&nb_li_ms=&nb_lp_ms=&nb_fii=&nb_ap=&nb_mt=&gclid=Cj0KCQjwhL6pBhDjARIsAGx8D58vdgEmUDieUHC56T49CWR91kxpMP3D5CcTkDk2QKNOStefXtN4iRUaAjzuEALw_wcB

    Cirka 70 år gammal, helt oskadad, bara lite lagom insliten med fin patina.

    Där kan vi prata ”hållbarhet” på riktigt…
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, galet, men lik förbannat mycket billigare än många handväskor för kvinnor…

      Skulle jag köpa en idag fick det bli en begagnad, massor att välja på för under tiondelen av priset.
      /JB

      Radera
  9. Nu tycker jag du är elak mot bredbands-jesus ovan. Han var lite före sin tid, men han hade rätt i att bredband skulle bli stort och nyttigt. Till skillnad från hållbarhet som bara är stort, men ingen vet varför (förutom alla som ska profitera på idiotin, samt de politiker som betalar med våra skattemedel). Hållbarhetsindustrin är förmodligen en av de större industrierna i eu. Ett tecken i tiden när det tog fart, ganska nära toppen av konjunkturen och räntebotten.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Just Birgersson tyckte jag var rätt sympatisk, till skillnad från Staël von Holstein, Sturmark och allt vad de hette. Och jag jämför egentligen inte bredband och klimathysteri, det är helt olika saker. Det jag känner igen är just att det är som "stjärnstopp" i debatten, att man aldrig ifrågasätts om man använder rätt ord - bredband då, klimat nu.

      Radera