söndag 15 oktober 2023

Mot vinter med tillförsikt

Det sägs att vintrarna är vad som fått oss här uppe i kalla Norden så framgångsrika. Det håller inte att glassa runt och käka kokosnötter, då fryser vi ihjäl (om vi inte svälter först eftersom det är rätt ont om kokosnötter). Vi måste se om vårt hus inför den kalla årstiden. Jag är ingen vintermänniska, men på ett sätt ser jag faktiskt fram emot vinter nu.

Detta eftersom jag gjort just detta, sett om mitt hus. Jag hann inte med alla sommarens tilltänkta byggprojekt, men är klar med de viktigaste. Nu senast fick jag upp vindbrädor på de tak jag byggt om i sommar.

Biodlingen rullade på och även om jag tycker att det är kul att inspektera bikupor är jag rätt nöjd med att jag inte måste ut i bigården i tid och otid förrän framåt april. Alla ramar är slungade, renskrapade och sorterade i mitt biförråd som aldrig varit så välstädat som nu.

Det sämsta med vintern är kylan, men jag har åtminstone ved så att jag klarar en riktig vargavinter ifall det skulle bli en sådan. Det bästa med vintern är att man med gott samvete kan sitta inomhus. Jag har fått ett par intressanta skrivprojekt på halsen och dem ser jag fram emot.

Men kanske blir det byggt en del också. Jag har inte gjort något åt boningshuset i sommar och försvarat det med att jag hade fullt upp med att bygga tak och måla hus på utsidan, aktiviteter som kräver sommartid. Nu har jag inte dem att gömma mig bakom och då skulle jag vilja fixa både källaren och sovrummet. Vi får väl se. Känner jag mig själv rätt har jag inte börjat med något av det förrän i mars och får stressa för att bli klar lagom till att utomhusprojekten pockar på igen.

26 kommentarer:

  1. Det känns som att du arbetar mer än en person som har ett heltidsjobb, sa att ta det lite lugnare ett tag är dig väl unt. Skriva lite, laga mat och baka bröd, klappa pa katterna. Och sa tycker jag att du ska ha det lite varmt och gosigt inomhus och inte spara för mycket pa veden. Hoppas du far en skön vinter.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ibland gör jag nog det, men inte alltid. Ibland är punkten "skriva lite" nere i tio timmar per vecka och då har jag ju uppemot 30 timmar över till allt det där andra. Använder man tiden effektivt hinner man med mycket. Mycket mer än jag gör.

      Radera
  2. Jag tycker du jobbar kopiöst mycket. Och då antar jag ändå att du lägger massa tid på saker som du inte bloggar om. Själv har jag huggit 2 m3 ved och målat en dörr. Känner mig rätt nöjd ändå...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hoppas att jag gör väldigt mycket jag inte bloggar om. I stort sett allt skrivande t ex.

      Beträffande ved har jag inte huggit någon alls om man inte räknar spillvirket jag sågat upp.

      Radera
  3. Ett sånt där ställe du har fodrar ju en ganska rejäl arbetsinsats av ägaren, bara för att hålla det i gott skick. Se upp med ålderns rätt sen, dvs avyttra i tid.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ålderns rätt? Jag är ju 30+.

      Jag har inte tänkt att det ska kräva jobb i 20 år, det är värst nu från början.

      Radera
    2. Värst i början? Hur menar du då? Säg det hus som inte har ett ständigt underhållsbehov.

      Radera
    3. Jo, alla hus har underhållsbehov, men när jag köpte var det två hus där jag akut behövde lägga om tak, en tom förrådsbyggnad jag vill inreda och en vedbod/virkesförråd som behövde golv. Med mera, med mera.

      Det är inte normalt underhåll i min värld utan någon som görs en gång under min livstid.

      Radera
  4. Hur är det med trädgårdsarbetet? Det har du inte nämnt? Men jag antar du inte kör robotgräsklippare och lövsug osv? Jag försöker själv se det där som något positivt som ger motion, men ibland är det svårt med motivationen ändå :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att jag nämnt gräsklippningen. Det tar en timme varannan vecka eller så. Löven får falla och förmultna. Jag har inte många träd, så det är rätt lugnt. Hade gärna sett att det var mindre gräsmatta och mer odling (även om det tar mer tid).

      Radera
  5. Tankeväckande inlägg. Det här med att rusta sig för vintern. Tycker du verkar ha förberett väl. Kanske har du även ett lager med potatis och rotsaker till vintern? Odlar du egen potatis mm förresten?
    Funderar också på hur många inkomstkällor du har nu? Skrivandet…passiv inkomst från investeringar… biodling… är det fler? Låter iaf föredömligt både med låga levnadskostnader och flera inkomstkällor. 🙌
    /K

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag odlar, men det blev rätt spretigt och improviserat i år. För sent ute till potatis, men odlar morötter, dill, rödbetor och lite annat:
      https://sparosverige.blogspot.com/2023/07/lite-mer-odling.html

      Mycket av det finns kvar på lager för vintern. För att inte tala om äpplen! Efter den här hösten kommer jag nog ha äppelmos för tre år framåt.

      Definitionsfråga om biodlingen är en inkomst. Än så länge kan man kalla det en aktiv utgift ;-) Nästan så att jag skulle vilja kalla försäljning av gamla grejer för en inkomst. Jag fick mycket med huset som jag inte vill ha: möbler, porslin etc. Det säljer jag av undan för undan, på marknader i somras och på nätet året runt.

      Radera
    2. " äppelmos"? Det heter äpplemos för fan :)
      /Annika

      Radera
    3. I alla fall på norska, men nog heter det väl äppelmos på svenska? Inte för att det är ett argument, men så har jag alltid sagt.

      Radera
    4. Äppelmos, självklart.

      Radera
    5. "Regionalt förekommer också andra former. I sydsvenskt och västsvenskt talspråk heter det ofta flera äpple. I finlandssvenskt talspråk heter det ett äppel, flera äppel. Äpplemos, äpplesaft, äppleträd o.s.v. är normalformer i Sydsverige, medan äppelmos, äppelsaft, äppelträd är vanliga i resten av landet."
      Jag är en äpplemos-människa.
      /Annika

      Radera
    6. Ni fran norr säger ni ocksa ett äppel?
      /Annika

      Radera
    7. Jag är född på Löwenströmska i Upplands Väsby (vet inte hur mycket norr det är) och har alltid sagt ett äpple, flera äpplen och äppelmos. Men nå sier jeg et eple, flere epler og eplemos selv om det høres teit ut.

      Radera
    8. Ha, eplemos, äpplemos, samma sak och helt rätt!
      /Annika

      Radera
    9. Gott och antagligen ganska nyttigt, hur som helst.

      Radera
    10. Självklart heter det äppelmos. :P
      Ja biodlingen kanske ännu är en viss kostnad men den drar väl in lite med? Men fortfarande nettominus alltså? Ja försäljning av saker är nog en ganska underskattad källa till extrainkomst, som fler skulle kunna dra nytta av än nu, med tanke på hur mkt prylar folk har i sina hem. Jag ser en hel del bostäder i mitt yrke och folk har extremt mkt saker. Jag förstår inte hur de kan leva så, bland högar med grejer. Det är oftast inte, enligt min uppfattning, det att de behöver en större bostad, de behöver göra sig av med prylar. Hade man gjort det på en regelbunden basis hade man inte behövs uppgradera sin boendeyta (och därmed sina boendekostnader) vartannat år. 😉 /K

      Radera
    11. Drygt trettiotusen back:
      https://sparosverige.blogspot.com/2023/10/biekonomi.html

      Exakt, skulle alla göra sig av med det de inte använder skulle de behöva klart mindre bostäder, hitta i sitt källarförråd och få plats med bilen i garaget. OCH vara rikare.

      Radera
    12. Apropå äpple vs äppel, såg faktiskt en liknande grej där det faktiskt lät fel. En Tvärgata till Valhallavägen nära Odengatan heter faktiskt Uggelviksgatan. Tycker det låter helkonstigt. Äppel, ja, uggel… kanske inte? ( Fast å andra sidan hade uggleviksgatan låtit lika skumt… )
      Äppel, päppel, pirum parum…
      /K

      Radera
    13. Uggelviksgatan låter fel, det håller jag med om.

      Radera
  6. Skillnad att jobba mycket, och att få mycket gjort. Jag tycker det verkar som du får mycket gjort...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag försöker, men när det kommer till sånt som snickrande är jag långsam eftersom jag både är dålig på det och perfektionist och det är en dålig kombo ifall man har bråttom.

      Radera