lördag 21 oktober 2023

Nyttan av aska

Av alla restprodukter måste väl vedaska vara den allra mest meningslösa? Nej då! Aska går att använda som gödningsmedel, den tar effektivt bort blomflugor i krukväxter och en del hävdar att det blir ett bra tvättmedel.

Själv har jag hittat andra användningsområden. På senvintern när bina börjar vakna till liv kan snön runt bikuporna vara ett problem. Skottar man runt dem kan det göra marken kallare, vilket gör livet tuffare för bina under en redan tuff period. Strör man istället ut aska kommer bina ha lättare att orientera sig och solen smälter snön snabbare.

Apropå snö har jag en rejäl backe upp till mitt hus. Första vintern hade jag fyrhjulsdrift och andra vintern var det inte så mycket snö, men här bildas is som smälter och fryser på igen så att det blir lite av en rodelbana. Jag har utrustat vägen med en rejäl sandlåda, men aska är ännu effektivare på ren glansis eftersom det fräter sig ner och ruggar upp ytan på ett sätt sten inte klarar.

Därför samlar jag på vedaska. Notera att det kräver metallkärl. Den där frätningseffekten funkar nämligen lika bra på plast som på is. Dessa byttor hoppas jag ska ta mig genom vintern, men blir det kallt (och det brukar ju bli det) blir det mer aska.

22 kommentarer:

  1. Hoppas bilderna inte är från i år?
    Jag hade hoppas på att Norge var ett alternativ för min flytt men jag hatar snö och is.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej då, den är från förra årets allra jävligaste dag, i februari eller så.

      Radera
    2. Fast noga räknat var det ju "i år" ;-)

      Radera
    3. Helt rätt, förra vintern borde jag ha skrivit.

      Radera
  2. Tjenare. Vet inte om du odlar tomater eller kål, men dom gillar tydligen aska. Ungefär i höjd med vilken svensk stad bor du i Norge?

    SvaraRadera
    Svar
    1. inte tomater för då vägrar att låta sig odlas av mig. Jag provade grönkål i år. Av dem blev inte heller något, men det ska jag försöka igen.

      Jag vill inte peka ut mig själv på en karta, men jag bor varken långt åt norr eller söder.

      Radera
    2. Du borde väl ha en litet växthus? Star det pa to-do-listan?
      /Annika

      Radera
    3. Ja, men långt ner på listan ;-)

      Radera
  3. Är 100% på att du har koll på det, men för att det inte tål att sägas för ofta: Spara aska är bra och kan användas till mycket. Men ge den hopsamlade askan en mycket god tid, dagar, i karantän innan den ”slutlagras”. Metallhink, vindfritt och långt från något brännbart! Finns ALLTID brännbart material kvar, och skulle det mot förmodan ej göra det så är det ingen förlust att tänka enl början av meningen!

    Grannen i mitt första hus höll på att elda ned sin kåk när han bara ställde ut askan vid knuten och en vindfläkt tuttade eld på det hela plus hans husknut upp till takhöjd.

    Givetvis kommer en olycka ej ensam, trots att både han och jag snabbt uppmärksammade o försökte släcka så var det avbrott i vattenförsörningen, vad är oddsen…

    Tack vare en snabb och effektiv brandkår (TACK! 💐) löste det sig utan nedbrunnen kåk (o min stod näst på tur, blåste duktigt åt mitt håll o inte långt emellan).

    Var överdrivet försiktiga!
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra tips, men strör jag ut det på snö och is mitt i vintern tror jag att det är lugnt ändå.

      Radera
    2. Då lär det vara extremt safe, ja! 😊
      /JB

      Radera
    3. Ja, men viktigt påpekande ändå, utifall att jag eller någon annan får för sig att göra annat av askan. Eftersom jag samlar den i stora metallhinkar är alla utom den pågående hinken gammalt och utbränt, men man ska vara försiktig.

      Radera
  4. Om man renar askan och blandar med fett (margarin är billigt) och någon doft kan man göra tvål. Det blir något billigare än fabrikstvål, men kan vara lite knepigt. Recept finns online, å man får bekanta sig med ord som "förtvålningstal".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu tycker jag att vanlig hård tvål är rätt billig, men det vore häftigt att testa att göra egen tvål av aska.

      Radera
  5. Det är ju väldigt små mängder du kan nyttja på det viset i trädgården antar jag. Vid för stora koncentrationer är det inte nyttigt påstås det.

    https://www.svt.se/nyheter/lokalt/orebro/forskare-sager-nej-till-aska-i-landet

    Man bör ju alltid utgå ifrån att SVT sprider felaktigheter.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Där låter det som att jag gör rätt i att sprida askan på grusvägen och även fortsättningsvis gödsla odlingarna med koskit.

      Radera
    2. Personen i intervjun kanske äter gräs men annars är det knappast någon fara att aska gräsmattan. Själv sprider jag ut den på allt möjligt i trädgården och även runt träden i min lilla skogsdunge. Däremot lägger jag inget på grönsakslandet, äppelträden osv. Extra tungmetaller känns väldigt onödigt att få i sig.
      Men nu ska prova att ”sanda” i vinter ickså :)

      Radera
    3. Jag tolkade det som att det gällde aska i rabatten, inte över gräsmattan. Under träd borde inte heller spela någon roll, tänker jag, eftersom det är långt från rötterna till frukten.

      "Sandning" med aska rekommenderar jag varmt.

      Radera
  6. Hallon gillar aska. Om du har lite hallonsnår i närheten så häll lite där också.
    (För jag tror inte du har ett ”riktigt” hallonland, det är ganska pyssligt att sköta om).

    Spargrisen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har ett "riktigt" hallonland (eller rättare sagt en hög med hallonbuskar) och jävlar vad jag inte har skött om det. Skulle behöva lägga en veckas heltid där för att få ordning på det.

      Radera
  7. Jag undviker att gödsla med aska till växter som jag skall äta hela eller delar av. Detta pga de tungmetaller som koncentreras i den. Aska är dock mycket bra för att gödsla gräsmattan och prydnadsväxterna med.
    Här i kommunen är sotarna tvungna att ta med sig askan från sotningen och lämna till destruktion. Den är klassad som farligt avfall. Sotningsaskan transporteras i mitt fall ca 4 mil in till återvinningen istället för att jag sprider ut den på en stor yta och får nytta av den. Det moderna samhällets centraliseringsvansinne.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och själv undviker jag att odla något jag inte kan äta.

      Jaha, här får jag askan i en säck, men den har jag inte använt utan slängt som den är. Men visst är det märkligt, decentralisering är så poppis i andra sammanhang.

      Radera