måndag 20 maj 2024

LO har hittat kullen de vill dö på

Efter LO:s kongress står det klart att arbetstidsförkortning är en fråga man ska börja driva aktivt och hårt. Först genom förhandlingar inom ramen för kollektivavtal, men om inte det lyckas kan man tänka sig tvingande lagstiftning.

Intressant inställning till förhandling. Lyckas de kör de på och lyckas de inte ska de tvinga sin vilja igenom med hjälp av politikerna. Det låter lite som när rånaren drar fram en kniv eller pistol och skriker ”Pengarna eller livet!”. Rånoffret kan då välja mellan att ge ett bidrag helt ”frivilligt” eller att lämna över sin plånbok postumt.

Jag har inte tänkt jobba i Sverige i någon form, men hade jag varit på jakt efter en svensk anställning hade avsaknad av kollektivavtal legat högt upp på önskelistan. Ett sådant avtal skulle jag nämligen se som bevis för att arbetsgivaren lämnat över en stor del av makten över sitt företag till facket. Mina erfarenheter av svenska fackförbund är att det inte kan bli mycket värre.

Själva sakfrågan, att genom tvång eller hot hindra arbetstagare och arbetsgivare från att sluta ett avtal bägge är nöjda med, har jag varit inne på flera gånger förut och jag tror inte att jag behöver berätta vad jag tycker där.

44 kommentarer:

  1. En av anledningarna till att jag ser fram emot AI-revolutionen som kommer göra mänsklig arbetskraft helt meningslös är att den även kommer avskaffa fackförbunden.

    Vilket är en av anledningarna till att diverse politiker med näbbar och klor kommer motarbeta utvecklingen, vilket kommer misslyckas.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Risken är väl i slutändan att den kommer göra människor meningslösa. Då är trösten lika klen som att ett världskrig med kärnvapensprängningar kommer att döda en massa folkpartister och genusvetare.

      Radera
    2. Nästan värt det :)

      Radera
    3. Riktigt så dramatiskt blir det nog inte. Redan idag har vi ganska gott om ekonomiskt värdelösa människor vi inte tar livet av.

      Jag ser snarare framför mig någon form av UBI-finansierat liv för de flesta.

      Radera
    4. Även om det finns exempel på ställen där det fungerat (?) tror jag aldrig att det skulle göra det i Sverige.

      Radera
  2. Problemet med många arbetstagare är att de iofs gärna vill ha högre pension och kortare arbetstid men de vill inte betala för det genom att t ex i kollektivavtal istället för 4 procent höjning av lönen få 3 procent och låta den fjärde procentenheten gå till högre pensionsavsättningar eller kortare arbetstid. Efter några år med sådant upplägg kommer man ha mkt bättre pension eller kortare arbetstid eller både och.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rent allmänt har människor vaga uppfattningar om orsak och verkan på arbetsmarknaden, men ett annat problem med kollektivavtal är att de är just kollektiva. En önskar högre lön, en annan högre pension och en tredje kortare arbetstid. I dagens Sverige kommer minst två av dem bli besvikna, möjligen alla tre.

      Radera
    2. och att hälften av arbetstagarna får sämre lön än de förtjänar.

      Radera
    3. Det med. Delvis för att det är oklart vad som ska värderas högst - att man är snabb och noggrann med sina arbetsuppgifter, eller att man är medlem i facket.

      Radera
    4. Det är inga problem att få hög lön, rejäl pension och jobba färre timmar, bara att se till att man är bra mycket effektivare de timmar man jobbar än alla andra dönickar. Ja och anställd skall man inte vara, då är det bara någon annan som får fördelarna.

      Radera
    5. Det kan gå även som anställd, men visst är det svårare. Särskilt om det finns ett kollektivavtal som reglerar lönerna uppåt (för det är ju det de gör i praktiken).

      Radera
  3. LO är väl socialdemokratins verkställande enhet. När S vill ha sänkt arbetstid börjar LO jobba för det. Den som tror att facket jobbar för medlemmarna borde nog fundera ett varv till.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den kopplingen är nog ingen hemlis för någon. LO har suttit i partiets verkställande utskott i hundra år eller så.

      Radera
  4. Ja, ja, men ett fackförbund kan också hjälpa den enskilde medlemmen att stå emot arbetsgivare som annars hyfsat enkelt kan göra sig av med trotjänare litet hur man vill. Det är inte alla anställda som klarar av att hålla emot på egen hand. Men i övrigt står jag långt till höger.

    SvaraRadera
    Svar
    1. I teorin har du rätt, men som på bilden här uppe finns gott om exempel där arbetsgivare och arbetstagare varit överens, men där facket lyckats sabotera situationen. Eller för den delen sett till att företaget tvingats lägga ner och sparka alla anställda, för att de t ex inte skrivit på ett slavkontrakt som garanterar makt till fackförbundet.

      Jag får säga tvärtom. I den här frågan står jag långt till höger (i den mån begreppet fortfarande finns), inte annars.

      Radera
  5. Fack off! Facken som redan från början är en dålig kommunistidé verkar ju spårat ur totalt på slutet. Hetsa mot Musk, hetsa mot SD, leka partiorgan för sossarna... Till alla fackligt anslutna där ute: Tror ni att massinvandring är positivt för er sak? I så fall berätta gärna hur! Jag personligen har aldrig och kommer aldrig vara medlem i något fack.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Med hetsen mot Musk antar jag att du menar det faktum att Tesla valde att inte ha ett kollektivavtal, som ju sägs vara frivilligt. Bara det att facket annars gör allt i sin makt (och det är mycket) för att driva bort företaget. I det fallet hade jag gärna sett att Tesla sagt att ok, då lämnar vi Sverige, vi jobbar inte under pistolhot.

      Radera
  6. Kortare arbetstid men samtidigt måste befolkningen arbeta allt högre upp åldrarna, vad är det för logik? Att folk ska vara fattiga och hungriga så att de röstar vänster?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gör inte misstaget att blanda ihop logik och politik ;-)

      Radera
    2. 70åringar ska jobba heltid för att 30åringar inte ska behöva jobba mer är trekvarts. Eller inte alls, i alldeles för många fall. Det är sådan där svårbegriplig socialdemokratisk "rättvisa".

      Radera
  7. Blev uppringd av facket häromdagen, svarade att jag inte var intresserad och damens svar blev "jaha, så du är en sån som inte gillar jämställdhet!".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inte vad jag hade svarat i det läget, det är ju otroligt jävla korkat.

      Radera
    2. Bra svar som egentligen innehåller allt jag hade velat säga.

      Radera
  8. Jag förstår verkligen inte någonting numera. Först höjer de pensionsåldern för att vi ska jobba längre sen vill de förkorta arbetstiden :-O Varför inte bara återställa pensionsåldern då vi tydligen har råd med detta!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag får inte heller ihop det där.

      Radera
  9. Hej!Det är väldigt skönt att jag är pensionär sedan 2018 och inte längre behöver bry mig det minsta om hur många timmar jag eller andra skall eller får lov att arbeta...."suck".....!!Att fackföreningar skall vara de som bestämmer över detta är för mig fullständigt galet då de inte förstår sig på detta med att driva lönsamma företag!!Jag har under större delen av mitt arbetsliv både som anställd långtradarchaufför och som egen företagare och långtradarchaufför i mitt enbils-åkeri arbetat väldigt många fler timmar än vad man får för både den "ena och den andra lagen", men det gav jag fullständigt F-N i!!Hårt arbete med många arbetstimmar varje vecka skapar enligt mig välstånd och framgång i ett företag samtidigt som det även skapar väldigt mycket skatteintäkter till staten för den svenska befolkningens välstånd och då är det "förbjudet" att arbeta så mycket som man vill eller att man bara får arbeta ett visst antal timmar som fackföreningar, staten och EU har bestämt att man får arbeta...."suck"....!!Ha en trevlig dag!!Mvh Peter Jansson

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ett väl utfört arbete ger en inre tillfredsställelse och är den grund varpå samhället vilar!

      Radera
    2. Det var förbanne mig det finaste jag har hört sedan jag konfirmerades. Vill du ha ett fikon?

      Radera
    3. En till som citerar Karl-Bertil :-)
      /Christoffer S.

      Radera
    4. Ja, jag fick nästan något religiöst i blicken nu.

      Radera
  10. Facket, liksom liknande organisationer lyckas sådär, men vad är alternativet? Dels vilka organisationer ska man vända sig till och dels, hur ska man stoppa ojämlikheten?

    Jag har snart sparat ihop till vad jag en gång definitivt tyckte var en förmögenhet. Ta den för guds skull inte ifrån mig, och låt mig fortsätta berika mig, men var är motsättningen, varför ska inte de som sliter för mina pengar också få det bra? Ska jag som ägare bara begära mer och mer? Risken som jag tar är allt som oftast obefintlig, staten har ju reglerat marknaden när den kraschar…

    Det är oftast dålig avkastning på att arbeta och orimligt hög avkastning på att äga. Det står såklart varje människa fritt att börja äga, men det är ogynnsamt för de som är mindre förmögna med inflation och kronkollaps. Jag hoppas facket och andra organisationer kan komma att vara relevanta framöver och verka för att skapa en mer jämlikt samhälle. Det har ju historiskt gått sådär när makt och kapital koncentrerats till ett fåtal…

    Var på restaurang häromdagen. Fattar inte för fem öre varför någon vill sälja sig som servitör för ca 150 kr / h. Svaret är ju att de inte har ett alternativ. De är unga, behöver desperat pengarna och … utnyttjas. Vem står upp för de svagaste?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Behövs det organisationer för att stoppa ojämlikhet?

      Jag vet inte vem som står upp för de svagaste, men inte är det facket i alla fall. De kan konsten att sparka undan benen för både unga och gamla. Nu har vi provat den metoden, dags att låta folk styra sina egna liv och få behålla mer av sina egna pengar.

      Radera
    2. Det pratas ovan om utnyttja. I det sammanhanget är det rätt lustigt att politikerna är de som utnyttjar personal absolut som hårdast. Se hur de kör slut på alla i sjukvården tex. Mot det gör facken inget. Men just det ja, partiet och fack är desamma vad gäller LO.

      Radera
    3. Rent tekniskt är väl inte vårdpersonalen underställda politikerna, åtminstone inte direkt, men visst borde politiker föregå med gott exempel.

      Radera
    4. Behövs organisationer/organisering för att skapa jämlikhet och åstadkomma positiv förändring? Vad sägs om t.ex. avkolonisering, kvinnors rösträtt, 40h arbetsvecka, semester, utrotandet av polio? (Detta är inte fackets förtjänst, men likväl, resultatet av organisering)

      Facket må fungera sådär. Mycket fungerar ganska kasst, t.ex. det monetära systemet, rättssystemet, o.s.v. men vilka bättre alternativ finns?

      Radera
    5. Märkligt att du nämner kvinnors rösträtt specifikt med tanke på att kvinnor hade allmän rösträtt ett riksdagsval tidigare än män hade det. Och på det temat har du helt rätt i att utrotandet av polio och avkoloniseringen (är vi fortfarande i Sverige?) inte är LO:s förtjänst.

      Jag har hur som helst ingenting emot organisering, men ibland känns det som att fackpampar och dess fans tror att makt till stora fackförbund är det som driver företagsamheten framåt. Det är det inte, och när fackförbunden till och med lägger sig i arbetsförhållanden där de inte har några medlemmar är det dags för dem att inse att jorden snurrar kring solen, inte kring LO.

      Radera
  11. Många av Sverige fack börjar allt mer likna maffia, än något annat. Det enda de bryr sig om är sin personliga makt och förmåner och för det är de beredda att göra vad som helst. Arbetstagaren skiter de fullkomligt i, uppenbarligen. Dessutom är LO och partiet samma sak, ren korruption.
    Investeraren

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har inga egna positiva erfarenheter av fackförbund, men fick mig ändå en tankeställare när Tesla skulle tvingas skaffa ett "frivilligt" kollektivavtal.

      Radera
  12. Innebär det att LO även tänker sig att deras fackanslutna ska sänka sin livsstandard med motsvarande grad? Eftersom skatteintäkterna kommer minska så ska bidragen följaktligen minska och vad anser deras väljare om den saken? Pensionerna sänks även den. Eller ska allt lånefinansieras av AB Sverige?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror inte att de förstår att pengar inte växer på träd, eller att det inte är en konstant kassa att fördela oavsett.

      Radera
  13. Som folkhemmets förlorade son hade jag inte haft något emot att jobba för Musk på Tesla. Att svensk media hatar honom stör mig inte. Man skulle väl bli idiotförklarad, men lyckligtvis behöver alla inte massa överförmynderi. DN rapporterade tidigare i år - Två av tre strejkar inte på Tesla: ”En besvikelse” - att folk vågar tänka själva uppskattas förstås inte. För barn är det nyttigt att lära sig att man inte alltid får som man vill, andra skulle nog också ha glädje av den insikten. //NN

    SvaraRadera
    Svar
    1. Märkligt ändå att mannen som gjort mer för elbilsutvecklingen (och den älskar ju svensk media och alla politiker) ska bli så hatad. Och klart att kritiskt tänkande inte uppskattas av DN, vem skulle då läsa deras tidning?

      Radera