fredag 21 maj 2021

Arbetsmoral

Apropå CUF:s utspel om LAS där de hänger ut ”Britt-Marie, 45” som parkerat i fikarummet och som pga gällande lagstiftning håller tillbaka arbetsamma unga vill jag påstå att jag oftare sett motsatsen. Det tydligaste exemplet var när chefen, en ganska snäll och försynt kille i 30-årsåldern, kom fram till två unga säsongsanställda och frågade om inte fikarasten var över. Den ena tittade på sin klocka, svarade ”Nej, det är två minuter kvar” och fikade vidare. Ridå!

I likhet med CUF är jag dock tveksam till lagen om anställningsskydd (även om det såklart känns lite jobbigt att vara överens med dem om någonting alls överhuvudtaget). Oavsett om det är Britt-Marie, 45, eller Liam, 19, som drar ut på fikarasterna ska deras arbetsinsats inte bedömas efter hur lång anställning de haft.

Jag snubblade över två videos med olika aspekter av arbetsmoral. Först ut, en kille som gick över en och en halv mil i snöstorm till en anställningsintervju för ett pissjobb med förhoppningen att få gå dit varje dag, åtminstone till första löning varefter han skulle ha råd att åka buss. En krögare som såg honom och hörde hans historia bestämde sig för att anställa honom eftersom han ”inte hade råd att låta bli”.

Jag är inte dummare än att jag förstår att det här blev väldigt bra PR för hans restaurang, men jag tror faktiskt också att han såg poängen med att anställa en kille som bevisligen kan kavla upp ärmarna och göra det jobb som krävs av honom. För vi har väl alla träffat den här typen:

Jag fattar att det är en spelfilm och aningen tillspetsat när hon säger att hon skulle orka jobba 3-4 procent av en heltid (1,5 timme i veckan), men en del människor lyckas på något kusligt sätt alltid understiga förväntningarna, hur låga de än är.

Hur kommer det sig? Uppfostran? Samhällets förfall? Som bitter gammal moralgubbe skulle jag kunna hävda att arbetsmoral är på väg att försvinna till förmån för curling, men så enkelt tror jag inte att det är, för det finns definitivt unga som gör det de ska och gamla som inte gör det.

37 kommentarer:

  1. Jag tror att det är svårare att ha en hög arbetsmoral om man har ett tråkigt och lågavlönat arbete. Har man ett jobb som är givande och förhoppningsvis bra betalt så är det säkert tvärtom.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det verkar dumt att välja ett tråkigt arbete. Bättre att välja ett man vill ha och som man trivs med.

      Radera
    2. Eller så gör man alltid sitt bästa och öppnar möjligheter för att befordras eller få bra referenser och vidareutvecklas i sin karriär. Få unga som idag har den inställningen. Personligen anser jag det vara naturligt att alltid göra sitt yttersta gentemot sin arbetsgivare. Det har man praktiskt taget en skyldighet att göra. Givetvis gynnar det en själv i längden också.

      Jag har haft många skitjobb, bokstavligen. Mitt första jobb var att städa offentliga toaletter på en badplats för 25:-/timme. Jag har haft många unga anställda. 00- och 90-talister ÄR en curlad generation (med undantag såklart) som skall ha drömjobbet direkt. Hög lön, halvdan prestation och allting serverat. Varken med eller utan utbildning i bagaget funkar det sällan så. Curlandet går så långt att föräldrar ofta söker jobb åt sina barn. Den här fick vi skickad till oss häromdagen:

      "Jag undrar om ni behöver en diskare eller liknande? Min son X går ut skolan nu och som många andra har han inget jobb. X är ju en väldigt social person dock ganska morgontrött. Så ett jobb som inte kräver allt för tidiga mornar skulle passa honom. Så behöver ni en allt-i-allo tveka inte att höra av er."
      Vi tvekar faktiskt en smula på att höra av oss.

      Radera
    3. Hahaha! Jag hade nog inte kunnat tiga utan gett föräldern lite goda tips att ge till X för att öka chansen till jobb från nuvarande 0 procent.

      Radera
  2. Cuck förbundet kan dra åt @#$&?%€

    SvaraRadera
    Svar
    1. Till en gräns tycker jag att ungdomsförbund är underhållande. Så hög svansföring och så lite livserfarenhet.

      Radera
  3. Bra pr av CUF deras egna medlemmar blir glada och känner "såååååå är det ju" och moderpartiet kan ursäkta språket med att det är "ungdomen" som talar.
    Även om LAS är skit så om man ska generalisera (vilket är exakt vad CUF gör) så plockar jag hellre in Britt-Marie som är nog så långsam än en ungdom som växt upp med att inte ta skit och är lättkränkt som ingen annan generation.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inte hur bra PR det är. Förmodligen finns det människor som känner att deras förbundsordförande är en rekorderlig person med sunda värderingar, men vi är nog ganska många som uppfattar henne som en extremt stöddig och självupptagen person, inte helt olik partiledaren.

      Generellt föredrar jag också Britt-Marie, eftersom många ungdomar saknar ungdomligt driv (förutom att de såklart saknar erfarenhet). "Britt-Marie" har ofta god arbetsmoral och hennes barn är tillräckligt gamla för att klara sig själva.

      Radera
    2. Tänker att det blir mkt uppmärksamhet runt såna här klipp, plus att det är twitter vilket innebär att de bara är de närmast sörjande som följer skitkontot. Men visst är hon odräglig, och ungdom? Ser ut att vara i min ålder....
      Tror Britt-Marie största tillgång är att även om hon är lika oduglig som 19 åringen så har Britt-Marie den goda insikten att bita ihop och hålla käften. Samma utfall när det kommer till arbetssysslan men smidigare runt omkring.

      Radera
    3. Fast det här tycker jag bevisar motsatsen, att jag och många med mig som aldrig hade hört talas om denna människa nu läst inlägget.

      Om jag går från andra hållet skulle jag säga att 19-åringens största tillgång INTE är sin kända arbetsvillighet utan att man måste hjälpa in personen på arbetsmarknaden och att man därigenom gör en god gärning.

      Radera
    4. Den större frågan är kanske, vill vi verkligen jobba? Om försörjningen är ordnad, vill du jobba iallafall? Och det knyter naturligt även an till arbetsmoral.

      Henrik Höjer har talat med professor Per Krusell och det här är något som de flesta redan fattat, dvs inte det som man brukar höra i PK-debatten från olika politiker:
      https://kvartal.se/artiklar/ar-det-verkligen-jobb-vi-vill-ha/

      Radera
    5. Jag svarar ja på den frågan, men jag ska läsa artikeln och se om jag ändrar mig.

      Radera
  4. På mitt förra jobb köpte de ut obekväma personer som var arbetsskygga eller hade drogproblem som fått flera chanser.
    Men det var för ca 18 år sedan.
    Sen anställde de ny personal och jag fick mitt första fasta jobb.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är nog en bra metod för att inte dra ner moralen i hela gruppen, men på ett mindre företag finns knappast den möjligheten för det blir för dyrt.

      Radera
    2. Nej där går det inte, de fick mellan 1-2 årslöner. När jag börja plugga körde de en ny drive då de erbjöd 120k om man sa upp sig frivilligt då de gick lite dåligt. sen när jag var klar hade de vänt och de behövde mer folk.

      Radera
    3. 1-2 årslöner för att vara dålig är bra betalt! Normalt är det ju bara politiker, generaldirektörer och annat löst folk som får den dealen.

      Radera
  5. Kommer ihåg när jag såg filmen. Skrattade mycket åt 3-4%, gärna hemifrån. Sen glömde jag bort klippet. Tills jag nu såg det och insåg att det är precis så jag själv jobbar just nu.

    Det som en gång var ett skämt blev verklighet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul vändning! Hoppas och tror att du inte "brakade in i väggen" på samma sätt. Hennes utbrändhet går riktigt genom rutan.

      Radera
  6. Varför blir jag inte ens förvånad över att just Centerpartiet visar sig rymma den typen av öppen åldersrasism? Partiet som i stor mängd även omfamnar pedofiler.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. De har väl alltid haft det galnaste ungdomsförbundet, redan innan de blev det galnaste partiet.

      Radera
  7. Jag har för övrigt aldrig mött en seriös entreprenör som säger att dess största problem är just LAS. Däremot dräller det av karriärspolitruker som ser LAS som ett problem, dvs personer som aldrig varit i närheten av ett riktigt jobb. Personligen vet jag att någon form av maktbalans behövs mellan arbetstagare och arbetsgivare. Skatterna hör man dock många företagare se som ett stort problem. Där är politrukerna inte lika heta på att sänka, de vill hellre höja skatten och lägga pengarna på skit.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har för mig att Henrik Jönsson (huruvida han är seriös entreprenör vet jag inte) berättat att hans företag stupade på att de inte kunde behålla rätt kompetens utan att ta med fel (som hade funnits där längre).

      Radera
    2. Nu vet jag inte vem herr Jöns är. Men om man skyller sig eget företags misslyckande på personalen, istället för på sitt eget bristfällande exekverande och ledarskap, då är han ingen bra entreprenör helt enkelt.

      Radera
    3. Hyfsat stor Youtuber med knappt hundratusen prenumeranter. Jag är inte en av dem och ser sällan hans videos, men han är svår att helt missa. Tror att hans senare företag gått bättre, men jag vet inte det heller.

      Radera
  8. Valfrihet i all ära! När jag skulle byta jobb titta jag vart det var ett stort behov och sökte till kyltekninker. På samma skola kunde man läsa musik event. Vi var stax över 20 elever med en arbetsmarknad med brinnande behov. Hultsfredsfestivalen hade hått i konkurs och de hade grundat utbildningen musikevent. Lite ironiskt att största utbildningen hade ett konkursbolag som förebild.
    Utbildningsplatser borde styras av behov!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Över 50 elever på musikevent.

      Radera
    2. Ja, det är märkligt att man kan trycka ut kull efter kull i något som inte behövs. När jag pluggat till ståuppkomiker la man faktiskt ner den utbildningen efter fyra år, för att man bedömde att marknaden var mättad.

      Radera
  9. Tänker på min gymnasieelev som snart ska bli anställd som lärling på mitt bygge. Vill flytta hemifrån så fort som möjligt. Jobbar lördagar på ett lager och jobbar som telefonförsäljare på kvällarna för att skrapa ihop till insatsen till en lgh.

    Finns otroligt drivna 18åringar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det gör det absolut och jag fattar att de till leda får höra om sin slöa generation. Är han ung och bitter får du lugna honom med att innan han vet ordet av är han gammal och bitter :)

      Radera
  10. Min upplevelse inom olika arbeten inom vård är att det snarare är medelålderskvinnan som har lägst arbetsmoral. Låg lön, stressigt arbete och stressigt hemma.

    Sen anställer jag också hellre en ung, frisk person som producerar mer resultat trots att de skulle dryga ut rasterna och lallar med mobilen under "dötid" än någon som sköter sina raster på minuten men inte vill lära nytt/inte är så effektiva, sjukskriver sig ofta och vabbar gärna.

    Kan dock tänka mig att i samhället i stort har min generation lägre arbetsmoral :p Intressant att diskutera varför, men är det inte alltid så att "de äldre" klagar på "de yngre" och vice versa? Kan också tycka det är sunt att inte leva för sitt arbete och se det som ett bihang snarare än ett kall. Påverkar en mindre då om du skulle börja tröttna/må dåligt av ditt arbete. Om du förlorar ditt kall kanske du känner att du förlorar ditt liv, men om du bara förlorar "ett måste-göra" kan det till och med kännas skönt. Sen ska man ju sköta sitt jobb, annars bör man inte få vara kvar (även om det verkar krävas otroligt mycket för att avskeda någon).

    /Arbetsplanen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant inspel om ovilja att lära nytt.

      Jo, det är nog alltid så att olika generationer klagar på varandra. Man vill inte se sina egna (eller sin grupps) fel och brister.

      När det gäller arbete tror jag att det bästa är att försöka hitta ett jobb man verkligen gillar för då blir det lättare att tackla arbetstoppar och elände. Alldeles för många verkar vilja straffa sin arbetsgivare genom att göra ett dåligt jobb. Även om jag personligen inte förstår det. Jag har också haft arbetsgivare och chefer jag ogillat, men det blir inte mindre olidligt för att jag sänker mig själv.

      Radera
    2. Mhm, håller med, inget blir bättre av att man försöker vara en så dålig arbetare som möjligt, snarare blir det värre. Finns inget tvång att vara på just den arbetsplatsen, även om det kan vara mer eller mindre lätt att få något annat arbete.

      Tror en annan sak som kan göra min generation mindre arbetsvillig är att det finns så många alternativa sätt att tjäna pengar på nu som var svårare förr. Förr gick man till sitt arbete, fick lön och gick hem ungefär. Nu kan folk tjäna flera gånger en vanlig arbetares lön för att öppna förpackningar på YouTube. Problemet är ju att du faktiskt måste göra just det då - inte fortsätta gå till ditt arbete och slöa.

      Intressant tema!

      /Arbetsplanen

      Radera
    3. Fast då snackar vi inte "Britt-Marie, 45" utan snarare 65. Jag som är äldre än 45 har alltid haft alternativa inkomster, även innan internet.

      Radera
    4. Men inte på "packa upp produkter på YouTube"-nivå? :-)

      Radera
    5. Svårt att säga. Jag tjänade såklart inte som Youtubers med miljoner följare. Dåtidens "kändisar" hade andra inkomster än nu:
      https://static.cdn-expressen.se/images/51/3c/513c0f4828ed432e94dc97d06b2397f7/original.jpg

      Radera
  11. Hur många 45-åringar (dvs födda ungefär 1975-1976) heter Britt-Marie?
    Det hade varit mer logiskt med Britt-Marie, 72 (dvs född 1949), men då hade hon antagligen inte suttit och fikat på arbetet som CUF-männskan vill ha.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du får ursäkta CUF-ordföranden. Hon har troligen aldrig varit på en arbetsplats och träffat vanligt folk.

      Radera