tisdag 11 januari 2022

Kan man spara tio procent?

Jag fick ett tips av signaturen K i kommentarsfältet om en tweet från Timbros Benjamin Dousa.

Jag såg en uppgift om att kvinnliga undersköterskor tjänar 29500 kr i månaden, medan manliga får 29300 kr (hand upp den som sett feminister rasa över detta) och att det ger en nettolön på 23000 kr. Det lär väl variera, men det vi pratar om är alltså ett sparande på c:a 2300 kr/månad.

Tweeten resulterade i två märkliga invändningar. Den första var att matematiken inte stämmer eftersom det tar runt 100 år att nå tre miljoner. Då har man antagligen inte förstått vad Dousa menade med ränta-på-ränta och istället gått till sina egna sparvanor, att någon gång emellanåt dunka in pengar på ett nollräntekonto.

Dousa verkar ha räknat med c:a 7 procents årlig avkastning. Realistiskt, även om jag själv, för att inte bli besviken, brukar utgå ifrån fyraprocentsregeln när jag räknar på sånt här. Den riktiga skjutsen i kurvan dyker upp när räntan på sparkapitalet överstiger årets inkomst.

Men den märkligaste invändningen, som många formulerade, gick ut på att det är helt omöjligt att spara en tiondel av en undersköterskelön:

Jävlar så verklighetsfrånvänd man kan vara. Herregud.
Lite gulligt att du tror att en genomsnittlig USK:a har råd att lägga undan runt 2500 i månaden.
Galet att tro att en undersköterska har råd att spara en tiondel av lönen.
Att lägga undan 10% av sin lön för att om 30 år kunna vara börsmiljonär är inga problem för en undersköterska, det är bara att låta bli någon form av nöjen, hem, bil eller familj i 30 år.
Jag skulle vilja påstå att i stort sett alla svenskar med en nettolön på 23000 skulle kunna spara en tiondel. Jag har träffat massor av människor som gör det, både sparnördar och frikyrkliga som sparar sitt ”tionde”. De köper inte allt och hela tiden, men de måste definitivt inte leva utan nöjen, bil eller hem.


Ni skulle se min ISK!

Många verkar tro att det är en naturlag att göra av med exakt den inkomst man har idag, men det är väl klart att det finns något att spara in på. Mycket få skulle svälta ihjäl om de över natten skulle tvingas ta ett jobb med tio procent lägre lön. Jag har aldrig varit höginkomsttagare och alltid kunnat spara. Eller ta Aktiestinsen, som jobbade hela sitt liv på SJ och fick ihop 150 miljoner. Tror dessa människor att han skattefuskade ihop sin förmögenhet?

Det finns sparmöjligheter för alla! Jag har t ex träffat rätt många inom vården som röker, där finns pengar att spara! Eller köper utelunch eller fikar ute. Den som checkar alla boxar i stycket så här långt kan troligen spara över 2300 kr/månad bara på cigg och utemat. Eller ta ett extrapass i månaden, se över dina abonnemang eller leta extrapriser. Jag har till och med visat att man kan spara tiotusentals kronor på att sluta köpa plastpåsar!

Flera undersköterskor i Twittertråden sa sig spara och jag tror inte att någon av dem var uteliggare. Min slutsats är att alla med svenskt heltidslön kan ha ett sparande. Du behöver inte spara en tiondel av lönen om du inte tycker att det är värt det, men att låtsas som att undersköterskor inte kan spara pengar är att idiotförklara en hel yrkeskår.

68 kommentarer:

  1. Som sjukpensionär sedan 25 år och med inkomst idag på ca 13.800 kr netto, sparar jag drygt 4.000 kronor i olika sparpotter. Aktier, fonder, buffert osv. Har liten stuga i skogen och gammal bil. Så visst går det att spara. Människor är olika och värderar saker olika, det är som det är... Huvudsaken att man själv kommer fram till vad som passar en själv.
    Anna-Karin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är absolut inget krav från min sida. Vill man inte spara kan man låta bli. Man kanske får en kick av sakna marginaler, vad vet jag. Det som störde mig är att de som inte kan/vill/orkar säger att de som påstår att det går är dumma i huvudet. För bevisligen går det t ex för dig som tjänar hälften.

      Radera
  2. Vill man spara 10% av lönen för en undersköterska, så klarar man det enligt mig. Men är inte man inte utbildad i privatekonomi och sparande på börsen, ja då fortsätter man nog ducka och fortsätta sätta sprätt på pengarna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast gör du det inte onödigt komplicerat nu? För att lägga undan pengar behöver man inte ens veta att börsen finns, och inte behöver man en privatekonomiutbildning för att spara.

      Radera
    2. är du utbildad i privatekonomi och sparande på börsen? när jag började arbeta började jag även att spara en del av lönen för jag förstod att jag behövde en buffert för att köpa det jag behövde. det krävs de ingen utbildning för.

      Radera
    3. Det är ju en slags utbildning, du hade lärt dig att ha en buffert. De flesta av oss som lyckas har nog fått grunderna av våra föräldrar, men det är ju inga hemligheter vi pratar om. Allt som behövs går att hitta på internet på en kvart.

      Radera
    4. retar mig på att en del verkar tro att man måste ha speciell utbildning för vad man än ska göra. ofta trycks det på att man borde ha en privatekonomiutbildning i skolan. ta inte lån för att köpa saker du inte behöver och spara pengar till oförutsedda utgifter. sådär, 90% av utbildningen klar!

      hade en dust på twitter inför förra valet där en kandidat till S ville att miljonärer skulle betala högre skatt. på frågan om det var den som tjänade en miljon eller den som sparat en miljon fick jag reda på att det var omöjligt att spara så mycket pengar på en vanlig lön...
      inte ens med räkneexempel gick logiken in och om man nämnde att man kunde köpa fonder så hånades det bort med att det var likställt med spel, (spel på börsen...).

      Radera
    5. Nu tror jag inte att just Nyttboende menade att man måste ha en speciell privatekonomiutbildning för att komma igång med sparande, men många som inte sparar gömmer sig bakom detta svepskäl, att de inte har utbildning eller inte kan matematik.

      Fantastiskt, men jag har sett liknande. För att inte tala om alla journalister som blandar ihop begreppen. Kanske av samma skäl, att de ändå tror att sparande av mer än symbolisk karaktär inte är möjligt.

      Radera
    6. Nej det är klart att jag inte menade att alla måste ha utbildning, det jag menade var att personer som anser det är omöjligt spara något på lönen, ja då borde dessa personer bli uppmärksammade vad ett sparande kan innebära.

      Radera
    7. Samtidigt är det svårt. Om de i vuxen ålder lyckats missa alla vettiga tips är jag inte säker på att det överhuvudtaget går.

      Radera
    8. Jag håller med att det kan vara svårt, jag pratar ofta kring detta med pension för unga och äldre och har fått flera att börja spara vilket gör mig glad. Gäller så många som möjligt startar ett sparande

      Radera
    9. Ja, ju förr man börjar desto mindre behöver man ju spara.

      Radera
  3. Hur kan man INTE spara minst 10%? Att hela tiden leva på marginalen skulle göra mig till ett sönderstressat vrak på nolltid.

    Vilket kanske förklarar behovet av att spendera pengar som någon form av dopaminkick för stress och ångestreducering.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mig med! Det verkar jättejobbigt att inte ha några marginaler. Jag skulle betydligt hellre offra god mat eller bekvämlighet än att hela tiden behöva vara rädd för en oförutsedd utgift.

      Radera
  4. Svårt att säga, men är man ensamstående mamma med ett antal barn, kanske tonåringar, har en dyr hyresrätt, försäkringar, mobiler, kläder o s v. Kanske vill man åka på semester någon gång ibland. 23000 kr verkar inte mycket då.

    Går jag till mig själv så skulle jag på 23000 lätt kunna spara 10000 kr men då har jag inga ungar som kostar./M

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man kan absolut vilja åka på utlandssemester eller köpa en del av det du räknar upp. Vill man det tillräckligt mycket går det inte att också spara tio procent. Det det är ju inte detsamma som att det inte går, bara att man inte väljer att göra det.

      Jag levde på 7000 kr i månaden i Sverige (ska bli intressant med en norsk siffra så småningom) och tyckte mig leva i överflöd. Hade det behövts hade jag lätt kunnat spara 10-20 procent av det ner till 5500-6000 kr.

      Radera
  5. Jag har sällan fått ut 23000 i månaden netto på årsbasis på grund av deltidsarbete i perioder och föräldraledighet (tydligen bara ett år sedan jag började jobba såg jag nu och då var det ganska precis exakt 260 000) men har alltid sparat mer än det. Ja, jag vet att jag inte är ensamstående, har nio barn eller bor i dyr hyresrätt i centrala Stockholm, men MÅSTE det ALLTID bli en diskussion om undantagsfallen när någon föreslår något sånt här? Jag känner faktiskt ganska många undersköterskor, varav ett fåtal är ensamstående och faktiskt inte en enda just ensamstående med barn. Flera av dem är gifta, ofta med män som tjänar bättre än de själva. Kan inte DE heller spara? Jag är beredd att gå med på att de inte TROR att de kan det. Men nästan alla kan det och 2300 kr är inget som de flesta inte kan skrapa fram genom tex att sluta röka, dra ner på hämtpizza, sluta dricka öl eller liknande (ibland i kombination).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det där är en intressant iakttagelse, att diskussionen alltid glider över på extrema undantagsfall. Antingen någon som levt i missbruk och sjukdom, har gamla skulder och verkligen inte kan spara, eller också någon extremsparare som lever på mindre än vad nästan alla andra kan och gör.

      Faktum är ju att de flesta har någorlunda normala inkomster och kan genom att leva normalt ändå spara en tiondel av inkomsten till regniga dagar.

      Radera
  6. Jag jobbar i vården och med mitt legitimerade yrke har jag nästan lika hög lön som en sjuksköterska. Jag är alltså rik så jag orkar bara motivera mig till att jobba 85% och får i praktiken ut 23 000 efter skatt. Förra året sparade jag ca 8000 i månaden. Det var mycket stora utgifter under året, tex en ny bil för 60 000 som jag och käresta delade på. Dessutom växthus och annat lyx. 8000 i månaden är inget mirakel precis men det är mer än 10% i alla fall. Inga barn än förstås.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kommer ihåg när jag levde på a-kassa en kort tid i början av 90-talet. Jag tjänade 7000 kr brutto, så jag fick väl ut 5000 eller så. För det som blev över byggde jag hus. Det hade varit himla lätt att säga att "just nu kan jag inte spara något eftersom jag har höga utgifter och låga inkomster", men jag har en känsla av att om man väl börjar med det tugget hittar man alltid skäl.

      Radera
  7. Jag får väl bidra här och bräcka Sparo. Minns när jag levde som student, hade en hyra på hela 1850 kr i månaden. Sedan andra fasta utgifter som böcker, mat, studentöl osv. Fick väl in 6500 kr i månaden om jag minns rätt. Det gick ändå att spara någon tusenlapp i snitt utan att vara uteliggare.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror inte att jag är så svårbräckt. I min hjärna är jag inte extrem på något vis, bara lite sunt sparsam.

      Radera
  8. Med tanke på vad Sparo har tagit upp för ämnen och argument under årens lopp kan vi helt enkelt idiotförklara Twitter.
    Eller kanske något i stil med: ingen på Twitter har IQ över 50 och är således idioter.
    För att använda generaliseringar på samma sätt som 'Twitters' gör.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns tillfällen då generaliseringar fyller ett syfte. Detta var inte ett sådant :)

      Radera
  9. Den här månaden får jag ut min högsta lön någonsin: 21 188 kronor. Jag får kli i hela kroppen av att tänka på att spara så lite som 2118 kronor en månad.

    Vänligen, Hanna

    SvaraRadera
  10. Jag tror att Slimis är ett utmärkt exempel på att det visst går att spara/investera sig fram till miljonbelopp med en relativt låg inkomst.

    https://slimis20.blogspot.com/2017/01/min-historia.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut! Den skulle de ha läst innan de påstod att det är en myt att man kan spara tio procent av en normallön.

      Radera
  11. Okej, så 2300 spänn är omöjligt för "vanligt folk". Då kommer det verkligen att bli intressanta reaktioner den närmaste tiden med de nya el- och bränslepriserna (diesel och bensin). För jag misstänker att dessa som inte kan spara (dvs inte kan planera) inte heller har bundit sitt elpris.

    En annan sak som jag ofta hör är att många sparar barnbidraget till körkort. Barnbidraget är för närvarande på 1250 kr/månad. Den som tror att barnbidragspengarna (totalt 270000 kr efter 18 år, om man förutsätter att telningen fortsätter på gymnasiet) bara räcker till körkort, den måste fundera på hur usel inlärningsförmåga telningen har. Då ska man nog inte ens försöka köra bil.
    Visst ska man tänka på inflationen också. Men jag tycker att över en kvarts miljon som var mycket pengar för 18 år sedan fortfarande är mycket pengar.

    Spargrisen

    Den som lagt in barnbidraget på en normalväxande fond har kommit en bra bit på väg till den första miljonen på 18-årsdagen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. De borde ha bundit sitt elpris för som jag ser det är det just för dem bundet pris kan vara idé, de som inte klarar fluktuationer.

      Kanske sparar de inte barnbidraget för detta ändamål i arton år, vad vet jag. Och högst troligt är det inte samma människor som sparar barnbidraget som säger att det är omöjligt att spara en tiondel av lönen.

      Radera
  12. Det är klart att man inte kan spara något med så låg lön! Det är ju självklart.
    Om man inte kan spara något, eller knappt något, om man tjänar som den översta en-procenten i Sverige, som minister eller riksdagsledamot, då är det klart att någon annan inte kan det heller. Det är välkänt, på en direkt fråga kunde den nu f.d. statsministern intyga att det alls inte går.

    Sparandet är just ämnet hos din bloggranne idag,
    cornucopia.cornubot.se/2022/01/statsraden-klarar-inte-av-att-spara.html

    Det är ju detta som är anledningen till att skatten måste höjas på förmögenheter (och sparande), så att pengar flödar till socialdemokrater och andra med pengatourettes, de som låter pengarna rinna som vatten genom fingrarna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alla väljer sina förebilder. Löfven är inte min :)

      Radera
    2. Vad är det för människor som har Löfven som förebild?

      Radera
    3. Det finns nog en och annan. Jag menade bara att argumentet "Löfven klarar det inte, alltså går det inte" har en del att önska :)

      Radera
  13. Jag tjänar ungefär som en undersköterska och jag sparar c:a 9000 i månaden och då drar jag runt en ganska dyr bil(Audi 2019), två motorcyklar, hyr två garage, lunchar ute 4 dagar i veckan. Sparat ihop kontantinsats till bostadsrätt och det är det enda som är belånat. Bil och Mc betalade jag med pengar jag sparat, lite omodernt att göra så kanske men tycker att det är skönt att slippa billån.
    Unnar mig gärna lite god mat och dricka ibland.
    Men jag köper inte allt jag vill ha varje gång.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter ändå enklare än att "låta bli någon form av nöjen, hem, bil eller familj i 30 år" som någon menade krävdes för att kunna spara.

      Radera
    2. Sen undrar jag om dessa människor som säger att det inte går att spara tänker om pensionen, tror verkligen folk att dom kommer att få en pension som är 100% av lönen? Själv är jag 40 år och ser det som en jättebonus om jag skulle få runt 40-50% när jag är 67 år.

      Radera
    3. Jag är 50 och ser det som en bonus om jag skulle få någon pension alls.

      Jag gissar att de inte tänker längre än max till månadsskiftet.

      Radera
  14. 2300 är väl ungefär vad jobbskatteavdraget ligger på för en undersköterska, hur hade dessa undersköterskor klarat sig utan detta? Räddade alliansen dessa människor från Kronofogden?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är det jag undrar. Eller vad händer om de biter sönder en plomb, går de i personlig konkurs då? Jag tror inte det.

      Radera
    2. om en plomb går sönder så tar man det på avbetalning, blir inte så dyrt då...

      Radera
    3. Människor idag har inte plomber (amalgam). De har plast i tänderna.

      Radera
    4. Njae... Jag tror att jag har ett par amalgamlagningar och då finns det ju människor idag som levt 50 år längre än jag. Men jag menade nog tandlagningar överhuvudtaget. Jag har en rotfyllning som sprack för några år sedan (https://sparosverige.blogspot.com/2018/12/min-tand-ar-los.html) och det gick på ungefär 80 procent av en undersköterskelön.

      Radera
  15. Innan jag gick ner till timanställning var min sparkvot i snitt 50%, ensamstående med ett barn. Skippa shoppingresorna till Ullared!

    SvaraRadera
  16. Vem av alla dessa människor som inte ”kan” spara, har inte en stor platt-TV, besök till frisören, använder smink och krämer, vattenkokare, kaffebryggare, kanske en resa eller en ny soffa pp avbetalning? Man borde skämmas som människa om man hävdar att man inte kan spara 10% av sin nettolön. Jag har en hyfsad inkomst, och sparar 60%. Netto att leva på efter fasta kostnader och sparande är 6000/mån. Frugan lika mycket. 2 tonåringar hemma, 2 bra bilar, villa och sommarstuga. Mat på Willy:s för 5000/mån, inga meningslösa hushållsmaskiner och anna skit. Det GÅR!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket av det där är ändå inte direkt överkonsumtion. Soffa på avbetalning kan naturligtvis aldrig försvaras, men tv och hårklippning fattar jag att folk unnar sig, även om inte jag gör det. Men bara cigaretter, snus, godis, läsk och annat som med fördel kan skippas, och kostnader direkt kopplade till dålig framförhållning som onödiga bilresor och sista-minuten-köp kan lätt komma upp i tusenlappar.

      Radera
    2. Faktum är att jag tror det är en bra fråga vid anställningsintervjuer, om folk sparar. Vore intressant att bara betrakta reaktionen :) För det om något påvisar mycket om en persons karaktär, hur de resonerar, om de klarar av att tänka långsiktigt eller faller för kortsiktigt korkade infall osv.

      Radera
    3. Bra idé! Håller med om att hur man behandlar sin privatekonomi säger mycket av hur en person skulle funka i jobbsammanhang.

      Radera
  17. Du bor ju i Norge nu, men har du lyssnat på senaste plånboken om fattigpensionärer? När tanten sa att hon skulle ta en cigg, då kändes det inte så trovärdigt längre. Sen så hade de ingen koll på hur pensionen skulle bli fast de tog ut den, det var en överraskning som det verkar för båda pensionärerna!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, nu är det länge sedan jag lyssnade på Plånboken. Inte för att jag flyttat utan för att Sveriges Radio känts allt mer irrelevant. Plånboken var ett av de sista SR-programmen jag övergav, men jag är inte religiös motståndare utan kan absolut höra på något som verkar intressant.

      Minns att Janne Josefsson frågade en fattig i ett tv-program (undrar om det inte handlade om barnfattigdom) att "hur har du råd att röka då?" och han fick fruktansvärt mycket skit för det, men jag tycker att frågan var relevant. Rökning är såklart aldrig bra, men har man inte ens råd är det helt obegripligt.

      Radera
  18. Ränta-på-ränta-effekten är verkligen fantastisk. Har sparat alla 5-åringens barnbidrag i indexfonder. Avkastningen senaste året motsvarar redan 2 års insatta barnbidrag.

    SvaraRadera
  19. Det stora hindret till att spara är ju att orka ändra sitt tänk. Att skapa goda vanor är väldigt jobbigt, det gäller mat, träning likväl som sparande. Vissa människor har lättare att anamma nya vanor än andra. Det som för mig är lätt att göra är en enorm ansträngning för en annan som inte har så mycket struktur i sitt liv.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, och en del som tycker att nya tränings- eller matvanor går fint orkar knappt sprätta upp kuverten till sina räkningar och vice versa.

      Radera
  20. "och istället gått till sina egna sparvanor, att någon gång emellanåt dunka in pengar på ett nollräntekonto." Hihi. Men till svenne banans försvar ska sägas att det är så dagligmedia och viss glossy press (läs: Amelia) lärt sina läsare att sparande går till. Är man "vass" kan man hitta en bank som ger ränta på pengarna (pre nollränte-scenariot).

    Gick igenom en bekants investeringar häromkvällen. Hon har sparat några hundringar i månaden sedan barnen föddes för ett tjugotal år sedan. Pengarna har visserligen placerats, men i den typen av lösningar där man blandar aktier och räntor. Jag frågade varför hon valt denna ljumma lösning givet den långa sparhoristonen och fick veta att "Man fick svara på några frågor om risk och jag valde låg risk." Aaargh! De gör det med flit! (bankerna alltså)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tycker man inte privatekonomi är viktigare än att man kan låta Expressen och Amelia Adamo sköta ens ekonomiska skolning får man stå sitt kast.

      Klart bankerna gör det med flit. Perfekt med blandfonder och fond-i-fond med garanterat hög avgift till förvaltaren som jag gissar var din bekants bank i det fallet. Där kan man snacka om låg risk - för banken.

      Radera
  21. En kollega på jobbet räknade ut att han spenderade 26000 kr/år enbart på sitt snusande. Det kunde ha varit ett månadssparande på 2165 kr i en indexfond med låg avgift.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är inget dåligt sparande. Och ändå inte extremt. Kollade Willys nu och ser att ett paket cigaretter kostar 60-70 kr. Ett paket om dagen blir då 21900-25550 kr/år.

      Skillnaden mellan dagens i lunchrestaurangen och medhavd lunch fem dagar i veckan blir ungefär lika mycket. Bara för att nämna ett par utgifter man kan göra sig av med, om man vill.

      Radera
  22. Jag såg samma Twitter-tråd och blev så trött på alltihopa. Förlåt för fördom, men jag tänker att de flesta av dessa människor faktiskt lyckas spara en slant i månaden, men inte vill erkänna det. För i vissa kretsar verkar det vara givet att man inte ska kunna spara. Hur kan människor inte ens försöka spara ens en tusenlapp?! Har man inget framtidstänk?!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker också det. Några försvarar sig med att de har hus och barn. Ja, desto större skäl att ha marginaler!

      Radera
    2. Sannerligen! Har en kompis som, när de köpte hus, blev tvingade av banken att starta ett "låst" sparkonto för huset. De såg väl att de aldrig hade några pengar kvar i slutet av månaden (och nej, det handlade inte om "nödvändiga" utgifter).

      Radera
    3. Kul att höra ett exempel där banken gör något vettigt :)

      Radera
  23. Bor med min dotter i hus och om jag inte vabbar något får jag ut 27000kr efter skatt. Fast jag inte anstränger mig att spara får jag ca 10000kvar varje månad.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag skulle tycka att det vore en större ansträngning att faktiskt GÖRA AV med alla de pengarna varje månad. Hur ska man hinna det om man jobbar och har grejer att göra?!

      Radera
  24. Påståendet innebär alltså att det inte går att leva på 20k i månaden. Om man är undersköterska. Jag klarar det när jag har häst, just nu när jag är utan häst (letar ny) gör jag av med 15k. Men jag är ju inte undersköterska.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, och att säga att det inte går att leva på 20000 kr/månad är lite av ett hån mot alla som har den lönen och överlever.

      Radera