lördag 22 april 2023

Äggfri sockerkaka

Gäster på ingång, en som skulle hjälpa mig med bil och en med bin. Situationen kräver fika och jag hade inget kaffebröd hemma. Det händer mig då och då. Min goto-gofika är kanelbullar, men det tar tid jag inte alltid har. Är frysen tom får jag därför improvisera. Den här gången blev det en sockerkaka.

I sådana har man oftast ägg, men det hade jag inte heller hemma nu. Inget stort problem, jag lät helt bli att äta ägg i 30 år och gör fortfarande exempelvis pannkakor utan ägg. För denna sockerkaka krävdes:

smör, 50 gram
vetemjöl, 4 dl
strösocker, 3 dl
bakpulver, 3 tsk
mjölk, 2 dl
kokosflingor

Kokos är överkurs för mig, men nu hade jag det hemma. Annars går det säkert lika bra med ströbröd, det är för att bröa en smord form i botten. Jag använder en form med löstagbar botten och då skulle det kanske räcka med smör eller olja. Formen bör hur som helst ha volymen 1-1,5 liter eller mer.

Med formen på plats sätter man ugnen på 175 grader, smälter smöret, häller resten av ingredienserna i bunken och vispar. Slarva inte med det sista. Nyckeln till en luftig sockerkaka är inte ägg utan att röra ner tillräckligt mycket luft i smeten.

Ner med smeten i formen och in i ugnen. Långt ner för här måste den tåla att stå c:a 40 minuter för att inte bli smetig i mitten. Klart!

Det jag gillar med receptet förutom att det blir gott är att det går snabbt. Den effektiva arbetstiden är tio minuter och man behöver inte vänta på jäsning. Bor man, till skillnad från mig, nära en butik kan man såklart dra dit och köpa något när behovet uppstår plötsligt, men hembakt är hembakt och det trumfar det mesta.

17 kommentarer:

  1. Ser riktigt god ut! Vi brukar göra "Hastbullar" vid liknande tillfällen, med bara 10 min i ugnen kan du nästan börja när de står på bron..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, hastbullar brukade farmor göra när jag var liten. Kul att höra att de fortfarande lever. :) har aldrig hört någon annan än hon nämna dessa.

      Radera
    2. Även min farmor bakade hastbullar, många fina barndomsminnen av det. Har kvar hennes recept och gör det sjäkv då och då :) Men har inte heller hört någon annan tala om det innan.

      Radera
    3. Detta är en kunskap som gått mig helt förbi. Vad är det i en sådan?

      Radera
    4. Finns flera recept på nätet. Snabba att göra om någon hastigt och lustigt kommer på fika.

      Radera
    5. Detta receptet liknar farmors recept mest
      http://egenvispat.blogg.se/category/mjuka-kakor-muffins.html
      Dock använde min farmor extrasaltat smör, och när kanterna var ojämna blev dom lite knaprigare än resten av bullen , vilket var jättegott då de smakade av smöret då. Så härliga minnen :D

      Radera
    6. Det ser onekligen enkelt ut, men det var väldans massa smör.

      Radera
    7. Brukar också göra hastbullar, provat lite olika recept men fastnat för detta men väljer bort pärlsockret. Likaså kan smör/margarin bytas mot valfri matolja
      /Bilmek

      (Cinasrecept på blogspot) Hastbullar med kardemumma och russin

      100 g smör
      6 dl vetemjöl
      4 tsk bakpulver
      2 tsk kardemumma
      1 dl socker (eller sirap eller honung)
      1 dl russin
      1 ägg
      2 dl fil (eller yoghurt, mjölk eller liknande)
      (pärlsocker som garnering - behövs egentligen inte)

      Gör så här:
      Sätt ugnen på 225°.
      Smält smöret.
      Blanda de torra ingredienserna.
      Tillsätt ägg, fil och smält smör och blanda snabbt ihop till en tjock smet.
      Klicka ut 8–10 klickar av smeten glest på pappersklädd plåt.
      Strö över pärlsocker.
      Grädda i mitten av ugnen tills hastbullarna har fin färg, känns lätta och är torra helt igenom, ca 10-15 min.

      Radera
    8. Också massor av smör, men det kanske är ofrånkomligt.

      Radera
    9. Tycker du 100 g är "massor med smör"?! Wow, det var första gången jag hörde det. När det börjar närma sig 300-400 g för ett recept tycker jag det börjar bli mycket smör ;)

      Radera
    10. Nej okej, 100 gram var väl inte "massor", det var att överdriva.

      Radera
  2. Jag sätter aldrig pa ugnen innan det som ska bakas/lagas är färdigt och redan star i ugnen, den tar bara nagra minuter att värma upp. De sista fem minuterna av baknings-/matlagningstiden brukar jag köra pa eftervärme. Därefter släpper jag ut värmen i rummet. Jag tjänar säkert bara ören pa det, men alla bäckar sma...
    Tack för tips om hastbullar, aldrig hört talas om men ska pröva.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad fördelarna med att släppa ut värmen? Genuint nyfiken

      Radera
    2. Tva skäl. Dels är det skönt med lite extra värme pa vintern eftersom jag haller 19° inomhus, och dels är ugnen placerad jämte kylen, och da tänker jag att det är bättre att släppa ut värmen än att den ska paverka kylan i kylskapet (om det verkligen är sa är jag osäker pa, tar det säkra före det osäkra).
      /Annika

      Radera
    3. Vissa bröd tycker jag blir bättre om ugnen kommit upp i lite värme innan jag börjar grädda, även om den inte behöver vara uppe i max.

      Radera
  3. Du har inte funderat på att komplettera din honungsförsäljning på marknader med bakverk t ex "honungskakor"?

    Tom-Hjördis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Komplement har jag tänkt på, men honungskakor ratades fort. De innehåller oftast så pass mycket honung att de får ett löjligt högt kilopris. Dessutom har de, till skillnad från honung, ett verkligt bäst-före-datum, så jag tror att chansen att tjäna pengar på dem är extremt begränsade. Det kan bli tvärtom också.

      Radera