torsdag 6 april 2023

Hamsterägg

På påsken har folk fått för sig att de måste äta ägg, och när många köpare tänker samma tanke blir det lätt en slagsida i förhållandet mellan tillgång och efterfrågan, särskilt om det sammanfaller med en dipp på produktionssidan. Ingen fara, experten vid branschorganisationen Svenska ägg har lösningen!

Hamstra inte, för då räcker inte äggen till alla.


Inte hamstra?!

Vad tror ni detta budskap resulterar i? 1. Att folk köper färre ägg så att inte medmänniskor de aldrig träffat blir utan, eller 2. De springer iväg till butiken och köper extra många ägg, så att de inte själva drabbas av den hotande ”äggbristen”? Min gissning är alternativ 2, lite på samma sätt som att många under Covid köpte upp sig på flera årsförbrukningar av toapapper när överhetens mediala gren varnade för brist.

Så vad ska man göra om man verkligen vill ha ägg till påsken? Som vanligt, ha framförhållning. På längre sikt – skaffa höns eller skaffa ett nätverk där andra har höns, förslagsvis på landet. Det är för övrigt min lösning på mycket. När samhället misslyckas med att tillhandahålla ägg eller övrig mat till rimliga priser, trygghet, säkerhet eller vad som helst – omge dig med vettiga människor och lös problem, utmaningar och svårigheter tillsammans. Ingen annan kommer att göra det åt er.

Glad påsk!

22 kommentarer:

  1. Ett påskmanifest som är huvudet på spiken, till varför man väljer att bo i spenaten!
    Glad påsk!
    Kalle56

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker mig komma på nya skäl varje dag.

      Tack detsamma!

      Radera
    2. Kul att se dig Kalle 56. Glad påsk!

      Radera
  2. Dagarna efter påsk gäller det att se upp med vem och hur nära man ligger på rulle under cykelpendlingen till jobbet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Står man ut med cykelpendling står man väl ut med vad som helst ;-)

      Radera
  3. Själv så föredrar jag ägg av choklad eller möjligen marsipan under påsken.
    Ännu ingen brist vad det verkar =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är inte stor på vare sig den ena eller den andra typen av ägg.

      Radera
  4. Jag far leverans av ägg direkt i brevladan varannan vecka, färska fran frigaende höns, obetydligt dyrare än i butiken som ofta har äldre ägg.
    Lustigt att du nämnde toapapper, jag hade bara en rulle kvar efter nagra manader da det var tomt pa hyllorna i butiken. Jag hade gjort upp planer pa hur jag skulle hantera det men i sista stund kom det en leverans när jag var och handlade och pilsnabbt nappade jag at mig ett paket med 24 rullar.
    Men eftersom min plan inbegrep att kissa i duschen (enl google ingen dum ide) sa kan jag numera inte kliva in i duschen utan att bli kissnödig.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kissa i duschen är verkligen FIRE. Bor du på landet går det att kissa utomhus för båda könen. Kanske lite opraktiskt men då kan kissa i en flaska vara ett alternativ (sedan späda för att vattna växterna med). Torkningsproblemet återstår men finns ju alternativ, handduk, servett, tvättlappar för barn mm. Ica:s tvättlappar (250 st för 37 kr) för barn är tåliga, kan sköljas ur, torkas och användas igen utan problem. Kan efter användning användas för att tända brasas med.

      Ser många möjigheter till besparingar nu när priset på toalettpapper stigit från 1-2 kr per rulle till 5 kr per rulle eller mera bara sen pandemin startade. Här har vi inga 10-15% inflation som media pratar om. Likaså vid senaste besöket på stormarknaden hade skrivarpapperet gått upp från 39:90 till 89:90 sedan jag sist köpte för något år sedan men här saknas bra alternativ.

      För övrigt önskar jag Sparo och alla hans bloggbesökare en glad påsk.

      /Bilmek

      Radera
    2. Jag köpte möjligen en toabal lite tidigare än jag annars hade gjort, och en bal räcker länge för mig. Så jag märkte inte av den där bristen.

      Nu verkar det däremot omöjligt att köpa förpackningar med 64 rullar. Tror de största ligger på 24 och det blir säkert mycket dyrare per rulle.

      Ja, glad påsk! Själv "firar" jag genom att skyffla jord i snöstorm.

      Radera
    3. Ja, balar lyser med sin frånvaro; tror jag köpte senast på Coop för kanske tio år sedan. Den första jag köpte som student räckte nästan hela studietiden; grått, strävt DDR-papper.
      /Bilmek

      Radera
  5. Vilka branschorganisationer kommer härnäst med varning, hoppas inte grillbrikettillverkarna innan midsommar eller proseccotillverkarna innan studenten. Kanske ett bra sätt att få snurr på businessen…

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kan säkert vara smart. Sedan hoppas man ju att inte Livsmedelsverket är i maskopi med tillverkarna.

      Radera
  6. Jag antar att ett antal på "Svenska ägg" har ett IQ hyfsat på snittet av normalfördelningskurvan och att uttalandet är genomtänkt för önskad effekt.

    Älskar ägg, på delad förstaplats med bra korv på min proteinlista, gott som sjutton, varierbart och har man bråttom eller får en attack efter protein snor man ihop en äggröra, utspädd med vad man vill, på två minuter.

    Men det där med att äta mera av ägg bara för att det är påsk har jag aldrig förstått eller varit med på. Äter några i månaden oavsett årstid.

    Jo, sedan som boende i spenaten så har jag ett par alternativa leverantörer kring mig där jag köpa en tokfärsk kartong om 24 ägg eller vad det kan vara för 40-50 spänn, det känns tryggt och värt det!
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var till och med billigare än min äggleverantör, men jag är ändå nöjd.

      Radera
    2. Jag kanske inbillar mig, för jag har inte utfört något blindtest, men jag skulle påstå att lokala böndernas även är godare.

      Priset är viktigt som tusan men inte allt, jag har en stor gårdsförsäljning av främst tomater o även tomatprodukter, men även en del andra fina grönsaker ett par kilometer bort.
      De ligger oftast en bit över butikspriset, men när man smakar på produkterna inser man varför och känner sig ej lurad, bara att ett avvägande behövs från gång till gång.

      Sedan gillar jag konceptet, gå in, ta med vad du vill och swisha betalning när du lämnar. Inga övervakningskameror behövs.
      Samma koncept på ett par större loppisar här på landet också för övrigt.
      /JB

      Radera
    3. Det har jag ingen aning om. Däremot är jag övertygad om att grannens hönor har det bättre än Den Stora Äggfabrikens.

      Det finns någon som levererar ekologiska grönsaker i någon slags abonnemangstjänst här, men då blir det löjligt dyrt. Jag siktar på att odla mer själv istället.

      Radera
  7. Fan också, jag missade alltså denna brist. Vad tror du, är det försent att kasta in de sista pengarna en har i ägg?
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aldrig alla ägg i samma korg! ;-)
      /JB

      Radera
    2. Ja, då är det kört.

      Radera
  8. Höns är lättare att ha än att odla grönsaker tycket jag (försöker göra bägge). Ägg är det enda livsmedlet vi är självförsörjadnde på (7 hönor på 4 personer). Men man får välja rätt raser som värper bra. Tips är att köpa Eco ägg i livsmedelsaffären, sist fick vi 3 kycklingar på ett 18 pack ägg, och de hönsen lägger fenomenalt mycket ägg, även utan extra belysning eller specialfoder.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Riktigt fiffigt sätt att skaffa kycklingar, men antar att det blir svårt att "välja" ras på dem du köper på Ica ;-)

      Men hur är ekonomin på höns annars? Om du räknar in foder, el och annat (veterinär?), hade det inte blivit lika billigt att köpa ägg?

      Radera