lördag 13 februari 2021

Dra en vinstlott!

Som den visionär och optimist jag är skrev jag för några veckor sedan en text om coronapandemins fördelar, och nu har andra hakat på.

SVT verkar köra en hel artikelserie där de bl a berättar om Niklas som tillsammans med sin flickvän flyttat från Stockholm till Åre för att kunna åka skidor på lunchen. Detta möjliggjordes genom distansarbete, som ju gått från väldigt oönskat till mer eller mindre beordrat av många arbetsgivare. Niklas själv beskriver pandemin som ”den sista sparken vi behövde”.

Alla behöver vi en spark ibland. Det kan vara bokstavligt, att vi får sparken, eller mer bildligt. Det behöver inte grunda sig i en katastrof, det kan räcka med att man reflekterar över sitt liv och kommer till nya insikter. Det viktiga är att göra det bästa av alla situationer.

När Covid-19 dök upp och skapade panik på börsen tänkte en del investerare till och hittade de branscher och företag som skulle dra nytta av minskat resande, mer tid hemma och en övergång från arbete på ett fysiskt kontor till distansarbete från hemmet. Sådana personer kommer alltid att vara vinnare, de som gör citronsaft när livet ger dem citroner.

Ibland verkar det som att vi istället letar skäl att gnälla, att vi är nöjda med att sitta fast så länge andra gör det och vi kan intala oss själva att det inte fanns några alternativ, men det gör det nästan alltid.

11 kommentarer:

  1. Låter som typisk flockmentalitet, sålänge man inbillar sig att alla andra gör likadant så är man nöjd och kan gnälla på outliers som gör andra val och får resultat därefter. (Gnäller såklart bara på dem som får bättre resultat)

    SvaraRadera
  2. Jag misstänker att den mänskliga hjärnan är bättre på att se hot och problem än möjligheter. Förmodligen var det bäst så för väldigt, väldigt länge sedan.

    Nu är det utan tvekan mer framgångsrikt att göra det bästa av varje situation snarare än att klaga, speciellt att klaga på vad andra gör.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant tanke att det skulle vara en evolutionsgrej. Kanske är det så.

      Radera
    2. Både pessimister och optimister finns. Tror att båda behövs för mänsklighetens utveckling. Är dock övertygad om att optimisterna, de med halvfulla glas, påskyndar all utveckling.

      Radera
    3. Kan stämma. Sen har vi väl alla både optimism och pessimism i sig, inget är svart eller vitt.

      Radera
  3. Jag är med i diverse facebook-grupper där börs och sparande avhandlas. I början på pandemin fanns det de som tänkte göra lite saft från denna livets citron som Covid19 utgör och ställde således frågor om lämpliga aktier som kan gynnas av pandemin.
    Jag tror aldrig jag sett så många kränkta och förfärade personer som gick i svaromål. Epitet som cynisk, rovdjur eller parasit fick frågeställarna klistrat på sig. Varför? Kan det vara just de här gnällspikarna som fäller sådana kommentare?

    SvaraRadera
    Svar
    1. En mer rimlig reaktion är att kalla de som ser till att vaccin produceras och syrgas koncentreras hjältar.

      Att reagera på hot anses konstigt. Hur överlever de ens?

      Radera
    2. Vilken märklig reaktion! Påminn mig att aldrig hoppa in i Facebook igen.

      Radera
    3. Ja märklig verkligen. Väldigt ofta så skall frågeställaren eller dess motiv diskuteras istället för att svara på frågan eller bara scrolla vidare.

      Radera
    4. Och så har vi det klassiska "argumentet": "Titta vilka som gillar ditt inlägg!"

      Radera