lördag 5 november 2016

Warranter och annan skit

Runt 2005 handlade jag ganska mycket med warranter, men slutade eftersom det kostade mer än det smakade. Oftast blev det antingen en liten vinst eller en stor förlust, och det krävdes minst tre småvinster för att neutralisera en käftsmäll. Dåliga odds.

För några år sedan började jag återigen försiktigt ”leka” med warranter inför kvartalsrapporter jag tror mig kunna förutspå. Bara ibland, när jag känner mig som allra stöddigast, och glädjande nog har det gått klart bättre nu.


För egentligen gillar jag idén, och den kanske jag borde förklara. En warrant är en option med lite längre löptid. Man köper sig rätten att köpa eller sälja en aktie för ett visst pris vid en viss tidpunkt. En option att köpa en aktie för 100 kr är ju egentligen inte värd något när aktien står i 80 kr, men går den upp till 120 är den värd desto mer. I det fallet går aktien upp 50 procent, men optionen/warranten kommer stiga betydligt mer. Det är det som är hävstången.

Poängen att handla med hävstångsprodukter är att man kan få en bättre procentuell utveckling och därför bra avkastning även på en mindre investering. Nackdelen är såklart att hävstångseffekten är lika elak vid felsatsningar som den är belönande vid uppgång.


Förutsatt att det inte är en säljwarrant eller annan säljprodukt. För där har vi nästa fördel med optioner och certifikat. Aktier kan bara köpas och säljas. Tror man att en aktie ska gå ner kan man bara se till att inte äga den och därigenom undvika förlust. Vill man tjäna pengar på nedgången, måste man blanka (sälja lånade aktier, vilket är lite mer komplicerat) om man inte väljer andra typer av börshandlade produkter.

Ytterligare en nackdel med optioner, warranter, mini-futures och allt vad de heter är att de till skillnad från aktier innehåller en tidsfaktor. Även om aktien går åt det håll man förutspått kan optionen gå åt fel håll om aktien inte rör sig tillräckligt mycket eller fort åt rätt håll. En aktie man tror långsiktigt på kan man bara ligga kvar i, och kanske snitta ner sig i om den fortsätter att gå åt fel håll.


Jag är som sagt kluven. Med hävstångsprodukterna kan man göra större vinst med en mindre insats, vilket passar den lilla plånboken. Å andra sidan vill man inte riskera att det blir ett lotteri, för på det sättet skapar man ingen förmögenhet. Jag kan ändå inte låta bli ibland. Det är lite grann som med skräpmat. Det verkar så gott innan, men efteråt har man en sur smak i munnen och lite ont i magen.

21 kommentarer:

  1. Menar du att det kostade mer än det smakade? :-)

    Även jag har tidigare handlat med warranter med blandad framgång. Under de senaste åren har jag dock avstått från detta, då jag bestämt mig för att inte ägna alltför mycket tid åt mitt investerande, åtminstone inte på daglig basis. I framtiden kommer jag säkert att ändra mig, men för närvarande är jag inne i en "passiv" uppbyggnadsfas.

    Mvh

    Egon

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så menade jag. Mina fingrar hade otur på tangentbordet, men rättat nu. Tack!

      Ja, vill man kunna släppa börsen ett tag bör man nog inte samtidigt äga hävstångsprodukter. Numera köper jag vanligtvis inför rapport och säljer direkt när handeln öppnar på morgonen, men jag vill åtminstone ha möjligheten att behålla.

      Radera
  2. Jag tycker att det mer liknar lotteri, precis som du säger, när det handlar om optioner och warranter. För övrigt gillar jag bilden på mattan!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, det gör jag med. Verkar överhuvudtaget finnas ett väldigt dåligt utbud av dörrmattor med "dra åt helvete"-budskap på svenska.

      Radera
    2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
    3. Jag vet inte vad du hade tänkt länka till, men i den videon är det inga killar alls utan en kvinna och en dammsugarrobot.

      Radera
    4. Skit bakom ratten. Får försöka igen...

      Radera
    5. Go gubbe! Hoppas han lyckas med sin "monopolism" :-).

      Radera
    6. Han är ju grym!! Humor på riktigt. Och han har ju lite koll när han börjar med Comviq, Tele2 och Kinnevik där. Han vet ju att de hör ihop. Och sen kommer de 1300 livvakterna och då dör jag nästan! :D

      Radera
    7. Du menar att så länge han bara sa sig äga Comviq, Tele2 och Kinnevik var han trovärdig, men sedan sprack det när han började närma sig världsherravälde?

      Radera
    8. Hahahah! Ungefär så. ;) Jag tänkte mer på att han har lite koll på att det är Kinnevik/Stenbeck som äger de där grejerna. Och att Jan hade Bassett hounds mm.

      Radera
    9. Ja, och han verkar ju jobba på att skaffa Stenbäck-mage också.

      Radera
  3. Jag är inte så insatt i warrants eller optioner eller vad de nu kallas men har helt klart blivit intresserad när man kan bestämma ett pris man vill betala i framtiden. Finns det någon mening att handla med warrants om man ändå vill äga aktierna långsiktigt?

    För att förtydliga mina tankar: Om Hexpol finns att köpa för 80 kr om 1 år, och jag anser att 80 kr är väl helt okej ändå men jag tror de står högre om 1 år. Min avsikt är att köpa långsiktigt, tänk 10+ år. Finns där någon nackdel att göra så här? Står aktien högre än 80 kr så är det ju helt okej, står den lägre så kanske lite surt men jag vill ju ändå äga en del av Hexpol.

    Kan detta sätt vara ett komplement till vanligt köpande av aktier?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra fråga! Är ingen expert, men jag skulle vilja säga nej. Warranter är inte ett långsiktigt instrument, även om man kan ha dem längre än "vanliga" optioner. Tror du på en tioprocentig uppgång (som det ju blir i ditt exempel, på ett ungefär) på ett år skulle jag köpa aktien även om det kanske finns en lång warrant som skulle ge dig bättre avkastning i det scenariot, vilket jag tvivlar på.

      Jag ser absolut warranter som ett komplement till aktier, men inte för någon form av långsiktighet. Medan jag äger dem vill jag ha järnkoll på kursen på ett betydligt mer handfast sätt än jag normalt har.

      Radera
  4. Stående på listan över dagens höjdpunkter - Sparos blogginlägg!
    Detta inlägget inget undantag, men detta med Warranter förstod jag inte ett skit av. Typ så. Å andra sidan tycker jag att dina inlägg är bra oavsett om jag fattar eller ej - hittar alltid något guldkorn i dem, eller i kommentarerna med svar! :)
    Så, Tack för att du skriver!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj, tack! Jag brukar inte recensera mig själv, men ibland är jag riktigt nöjd med ett inlägg, eller åtminstone någon formulering. Detta är inte ett sådant inlägg, som kändes mer som utfyllnad.

      Till själva inlägget då, så försökte jag mest besvara frågan varför jag köper eller inte köper warranter. Har man noll koll på värdepapperstypen innan bör man nog leta upp en grundligare genomgång (finns säkert massor) och är man redan kunnig på området ger min text säkert ingenting heller.

      Hmm, känns som att jag borde ha ställt mig de här frågorna innan :-).

      Radera
  5. Omedvetenellermedvetenkonsumtion7 november 2016 kl. 21:37

    Jamen ja, eller nämen nä, klart man inte blir lika nöjd med alla inlägg, vore ju konstigt annars tänker jag.
    Och som läsare så är man ju kanske inte lika intresserad av alla ämnen som skribenten tar upp.
    Men det är en konst att skriva text som på något sätt intresserar fastän läsaren (jag) inte ens förstår innehållet (vad warranter är)
    Eller att läsaren finner texten givande fastän den inte är så intresserad av ämnet i sig.
    Så var min reflektion när ja skrev förra kommentaren :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det var ungefär så jag såg den. En knepighet med en så spretig blogg som min är att det är omöjligt att få med sig alla läsare på alla inlägg. En del skulle helst se en ren investeringsfond och talar ljudligt om hur less de är på mina inlägg om grönsaksodling och mat, medan andra vill slippa hela börsbiten.

      Jag fortsätter att skriva om allt som intresserar mig som har med pengar att göra och hoppas att läsare hellre scrollar än avföljer, men allra helst gör som du och ger nya ämnen chansen. Fast jag tycker ändå att just det här inlägget var ett av mina sämre.

      Radera