söndag 5 mars 2017

När avkastningen knappt täcker elen

Det här inlägget har jag skissat på i ett halvår, men tvekat på om jag ska lägga ut eftersom jag inte vill framstå som en stöddig jävel. Får se om det lyckas.

Då och då ser jag folk på nätet, i bloggar och forumtrådar som berättar att de ska köpa in sig i fem olika företag för totalt lika många tusenlappar eller undrar hur de ska investera sin aktieutdelning på en hundring. Jag fattar inte att de orkar.

Det är inte min mening att racka ner på andras ekonomi, och självklart finns de som skulle tänka precis samma sak om min aktieportfölj! Men även om man numera kan köpa små aktieposter helt courtagefritt måste ju avkastningspotentialen vara mödan värd. En investering på 500 kr, t ex två H&M-aktier, kommer rimligtvis inte ge mer än några tior i vinst på ett år. Om det går bra alltså, det kan ju bli minus också.


Innan jag köper en aktie vill jag åtminstone skumma igenom senaste kvartalsrapporten, läsa nyheter och bilda mig en uppfattning om företaget. Sedan bevakar jag aktien för att hitta ett bra köpläge. Med aktien i depån fortsätter jag att följa kursen, läsa nyheter och ständigt ompröva mitt ägande för att till slut hitta optimalt säljläge. Jag lägger olika mycket tid på varje innehav, men några timmar är oundvikligt. För att det ska kännas meningsfullt kan inte den möjliga vinsten – i bästa fall – vara tvåsiffrig.

Jag fattar att alla inte har hundratusentals kronor att satsa på börsen, och en av de grundläggande principerna för investeringar är ju att sprida riskerna. Ska man göra det med en liten ekonomi blir det ofrånkomligt små investeringar. Men då skulle jag välja sparkonto eller möjligen ett par aktiefonder.


För mig är börsen en slags hybrid mellan jobb och hobby. Jag kräver inte att varje nedlagd timme ska ge en vettig timlön, men i det långa loppet vill jag tjäna rejäla pengar för att det ska kännas meningsfullt. Börsen ska ge mig rikedom, trygghet och oberoende. Gärna glädje också. Det är inte huvudsyftet, men det ska ju vara kul att leva, säger de som vet.

37 kommentarer:

  1. Ibland är trisslotten att föredra. Minimal nedlagd tid på investering, hög risk och hög avkastning. 10 kronor kan bli 1 miljon.

    Travet måste man ändå lägga ned tid för att analysera vilken häst som har god möjlighet att vinna. Den investeringen råder jag alla att avstå från.

    Spelautomater är kanske ändå lämpligast för småspararen? Inte tidskrävande, hög vinst och dessutom roligt att få se om man får tre diamanter och kanske vinner flera tusen kronor. Helst spelar man på en bar där man får i sig några bärs och chips. Då är det både nytta och nöje.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Trav har absolut noll koll på, men antar att det vore roligare att se om man spelat. För mig är det tio bruna hästar varav en (oftast med fånigt namn) vinner.

      Slutar annars aldrig att förvånas över att folk tar ekonomiska beslut på fyllan, som nätpoker. För mig är det lika dumt som att köpa aktier full.

      Radera
    2. Vill personen uppriktigt tjäna pengar på en aktiedepå som har storleken 10 000 kronor, då är vederbörande fel ute. Det är däremot ett fantastiskt sätt att lära sig mer om aktiemarknaden och investeringar.

      För min egen del är aktieinvesteringar ett sätt för mig att komma upp till medelklass. För närvarande är jag underklass och försöker kämpa mig uppåt. Den som strävar har i Sverige möjlighet att komma upp sig i världen.

      Radera
    3. Inget fel med lärtid och lärpengar (och överhuvudtaget gör man ju som man vill vad jag än tycker), men hade jag haft 10000 kr att satsa på börsen och absolut velat satsa på aktier hade jag valt ut en enda.

      Radera
    4. Ja, det hade jag med. Investeringar under 10 000 kronor i ett bolag, är oftast inte lönt arbetet i och med tiden som ska ägnas på att analysera bolaget.

      Radera
  2. Å andra sidan måste man börja någonstans, även med börsen. Jag minns att jag köpte mina första aktier ca 11 år gammal, för veckopengen. På den tiden kunde man köpa aktier via Aktieinvest (tror jag det hette), man fyllde i en order och la brevet på posten, sedan fick man det anal aktier det räckte till (som en fond). Det var andra tider det :) Det kanske inte gav enorma vinster då, men det närde definitivt mitt stora intresse idag.
    Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jadå, min grova generalisering räknade inte med elvaåringar, eller ens de som köper för någon tusenlapp i månaden i samma bolag utan bara de som funderar över hur deras femhundrakronorsinvestering ska ränta sig vid sidan av utdelningen på 14 kr.

      Radera
    2. När det gäller barns sparande tror jag dagens system är till nackdel i lärosyfte.

      Kommer än idag ihåg "högtiden" att se de på banken skriva in sparpengen i boken.

      Lite samma med alla kort, folk upplever inte pengen som fysisk sak längre.

      Radera
    3. Det har du nog rätt i, det var lättare med sparbössa och sparbanksbok, men även om jag kan längta mig tillbaka ibland lär just det tåget ha gått.

      Radera
    4. Just trögheten i systemet tror jag tränade en i förskjuten förväntan. Tror det var bra för unga samt vuxna som hade dålig impulskontroll (+svårare med krediter)

      Bortsett från det har jag svårt att hitta något som var bättre.

      Radera
    5. Trögheten hade absolut fördelar för människors utveckling, jag var lite inne på det här: Långsamhetens lov

      Men jodå, det var väldigt mycket som var bättre förr. Ju förr dess bättre.

      Radera
  3. Du är en ganska stöddig jävel men har bra fog för det, då tycker jag att det är okej :)

    Jag kan i sak möjligen tycka att du underskattar att den typ av investeringar som du nämner är en form av utbildning i skarpt läge. Kanske inte värt tiden i dagsläget men bra övning inför att ha mer kapital att röra sig med.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och jag kan möjligen ge dig rätt där. Som Investeraren är inne på här uppe, är man exempelvis 11 år och investerar sin veckopeng, då är utbildningen i sig så överordnad att avkastningen i kronor kvittar. Sedan är det ett sluttande plan, och givetvis upp till var och en hur man vill göra.

      Radera
    2. Ska det vara pengar som funkar i utbildningssyfte i skarpt läge gör det bara nytta om summan har betydelse till viss del för ens leverne.

      Om du drar in 20k+ netto så funkar hundringar dåligt som lärpeng.

      Radera
    3. Och mycket få elvaåringar drar in 20000 kr/månad :-).

      Radera
    4. Hade inte du det i barndomen? ;)

      Syftade generellt men det tror jag du fattade :)

      Radera
    5. Nej, men sparbanksbok hade jag :-).

      Radera
    6. Mm bankbok var stort då.

      Ingen aning vad man själv hade men inget minne av att man kände man hade för lite i veckopeng. Fannd ju inget att spendera på direkt.

      Radera
    7. Jag var en sån där lillgammal jävel som samlade enträget till kvalitativa kapitalvaror som Commodore-datorer och bärbara kassettbandspelare.

      Radera
  4. Kan du bara spara liten summa oavsett ålder/inkomst etc. Skulle jag rekommendera fonder tills det minst är uppe i 5-10k för att sedan omvandla till enskilda aktier. Om ny investmentbolag först.

    SvaraRadera
  5. Intressant inlägg. Skrev själv ett inlägg om spel kontra sparande med små medel:

    http://vardagsekonomi.blogspot.se/2017/02/spel-och-dobbel-enda-utvagen.html?m=1

    Allt gott

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ibland är skillnaden hårfin :-).

      Radera
  6. Hmm, håller på att fostra (indoktrinera) döttrarna till sanna kapitalister genom att helt fräckt låta familjerna Wallenberg, Lundberg, Persson och wahlros bl.a. Sköta om deras sparpengar, i dagsläget mellan 30 och 40,000:- vilket ger 1300:- i utdelningar i år,,
    Lite mer än nalle ger på banken,, 😉
    Nu får gärna den samlade expertisen ge mig rätt eller slå mig på fingrarna när det gäller att räkna på sammantagen utdelning över femtio år till deras pension,,
    Vill ju att dom små liven ska få klart för sig att det är väldigt dyrt att göra sig av med tillgångarna på trams,, 😉
    Tänker mig följande ekvation: 1300x1,05x50/2x50=372,690:-
    Och ha för Guds skull lite medkänsla över att jag är snickare och inte revisor nu! 🙄
    Och om jag räknat hyfsat rätt så räknas även små poster om man låter tiden gödsla dom,, 😉

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag får ditt uppställda tal till 1300x1,05x50/2x50=1706250 kr. Men jag förstår det inte. 1,05 antar jag betyder att du räknar med 5 % årsavkastning, men 50/2x50 - där har du tappat mig.

      Radera
    2. Det beror nog på att jag räknar på 1300x 1,05 xupphöjt till y x 50 delat med 2 för ett snittvärde men fick inte till tecknen som dom står på räknaren... 😕
      Men kan man dela slutsumman med hälften för att ta ett snittvärde eller blir det åt helvete för totalen?

      Radera
    3. En utdelningsökning med 5% alltså,, 😉

      Radera
    4. Vet inte om jag blev klokare av det, men det kan vara jag som är trög. Men varför bara räkna på utdelningen? 30-40k på börsen i femtio år lär väl rimligen också stiga i värde.

      Radera
    5. Självklart, men det är lättare att tala om för valparna vad dom kan få än vad nånting är värt om femtio år,, 😉
      Sen är det ju så att om företaget går bra och ökar intjäningen vilket möjliggör utdelningen så höjs ju värdet med,,
      Och får man se vad ett bra sparande kan ge så gör det ju det nog lättare att spara lite mer eller åtminstone återinvestera utdelningarna så blir troligen utväxlingen ännu bättre,,

      Radera
    6. Om vi räknar med att de börjar med 35000 kr, får 1300 kr utdelning första året och såväl sparkapital som utdelning ökar med 5 % per år har de 396444 kr efter 50 år, förutsatt att de varken sätter in eller tar ut något. Formel på det har jag ingen, jag har Excel.

      Radera
    7. Ja. Alldeles oavsett är det ju väldigt många osäkerhetsfaktorer, så ingen större poäng att räkna ut vad det blir på öret ifall avkastningen ger 5,00 %/år, för det vet vi ju ändå inte.

      Radera
    8. Det viktiga är ju att visa att det är väldigt dyrt att sälja av papperna för nått trams,, 😉

      Radera
    9. Exakt! Får du fram det budskapet får du fullt hus i pappapoäng.

      Radera
  7. Jag håller med dig i stort, det kanske är dumt att lägga för mycket tid om det inte potentiellt kan ge bra tillbaka. Kanske är det bättre att lägga tiden på att jobba in mer pengar istället. Men som du säger, alla har inte massa pengar och man måste börja nånstans.

    Det är alltid lätt att säga att något man själv gör är rätt. Vissa får jobba som fan för att uppnå 100k kronor medan vissa har det redan innan dom lämnat hemmet, vissa har fått pengar från föräldrar. Alla har olika förutsättningar men alla måste få drömma och kämpa på sina villkor.

    När har man tillräckligt kapital för att sluta köra all in på en aktie? Om nåt går fel så blir bakslagen större. Motivation är viktigt på vägen även om det inte ger så mycket i kronor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller fullständigt med dig om att lägga fokus på att jobba in degen, drog in knappt 500' innan skatt förra året på sköta jobbet och kunde låta Wallenbergs och Lundberg samt qviberg sköta sparpengarna vilket har varit helt ok, säkert mycket bättre än om jag sagt upp mig och försökt trada ihop motsvarande deg,, 🤔

      Radera
    2. Visst, alla har olika förutsättningar, livet är orättvist. Men jag tycker att du ringar in det redan i första stycket. Bättre att lägga energin på att jobba ihop kapitalet än att lägga för mycket tid på att jobba upp en avkastning som ändå inte kommer att göra någon större skillnad. Såvida man inte tar extrema risker, vilket troligen resulterar i bakslag som gör att man inte kommer att använda sig av börsen ens när man jobbat ihop kapital för att göra det värt mödan.

      Radera