måndag 20 mars 2017

Pengar vid sidlinjen

För snart ett år sedan skrev jag om att jag hade mycket pengar oinvesterade. Då kunde jag konstatera att min tajming att likvidera i april 2015 varit perfekt och att jag tjänat mycket pengar på att inte hänga med börsen ner.


Nu är läget ett annat med drygt 20 procents uppgång i SIXPRX det senaste året. Med facit i hand borde jag ha gått all-in i samband med att jag skrev texten förra året, men varken jag eller någon annan hade facit. Det har vi inte nu heller, ingen vet vart börsen ska. Det enda vi vet är att det gått ytterligare ett år utan börskrasch, om man inte ser den lilla brisen 2015 som krasch.

Trots detta är jag inte lika likvid nu som då. Delvis för att jag är rädd att missa uppgångar, men också för att jag ligger tyngre i råvaror som inte borde tappa lika mycket som börsen vid en bredare nedgång, eller helst inte alls.


Jag har inga problem att ligga likvid eftersom jag är övertygad om att det är bättre att missa ett bra köp än att trampa i klaveret på riktigt. De som tvångsmässigt måste handla aktier för lönen den 25:e och hävdar att man alltid måste vara fullinvesterad eftersom det inte går att tajma börsen... Jag säger inte att de har fel. De tänker bara helt galet ;-).

26 kommentarer:

  1. Hur har du parerat en eventuell nedgång? Har du av erfarenhet sett att det finns aktier som klarar av nedgångar bättre än andra?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vid breda nedgångar går ju börsen ner brett, men min känsla är att ju mer förhoppning det ligger i aktien desto hårdare fall. Ett företag som äger tillgångar bör rimligen klara sig bättre än ett företag vars aktie bygger på framtida konsultintäkter.

      Min lösning har istället varit att investera i guld och silver. Mer här om hur guld funkar som en hedge mot börsras: http://theinsider.se/2012/03/16/guld-olja-och-borskrascherna-sedan-1900/

      Och så likvida medel då. En tusenlapp nu är värd en tusenlapp om en månad också, vilket inte är det sämsta om börsen tappar 10 procent.

      Radera
    2. Svårt att skydda sig, allt rasar i en krasch men bra lönsamma bolag brukar återhämta sig över tid.
      Däremot förhoppningsbolag lär svida speciellt om de ubte kan bära sina kostnader själv.

      Radera
    3. Ja, inte ens bra idéer, patent och uppfinningar hjälper om man hinner dö svältdöden innan man börjar tjäna pengar.

      Radera
  2. Först vill jag säga att jag din blogg är mycket bra. Intressanta ämnen, kloka tankar och snyggt formulerat.

    Jag har mina placeringar uteslutande i fonder och aktier. Men jag funderar på att ta in en liten del guld. Har du tips på vad man köper rent praktiskt om man hellre klickar på Avanza än gömmer tackor i källaren? Jag har sett att det finns något som heter certifikat. Är det något speciellt man ska tänka på eller akta sig för?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!

      Jag kör själv en ETF som heter SPDR Gold Shares ETF och är baserad på själva råvaran, inte bolagen, eftersom jag vill handla med guld och inte guldaktier.

      Argumentet mot detta, att istället ha tackor i källaren, är att detta ju på sätt och vis är "pappersguld" utan säkerhet. På samma sätt som att bankerna inte har alla pengar i kontanter ifall kunderna skulle komma in samma dag och vilja ha ut sedlar så finns inte allt detta guld. Och det är klart, om världen bokstavligt talat brakar samman finns risken att man står där med sina siffror och certifikat som då är helt värdelösa till skillnad från tackorna i källaren.

      Radera
    2. OK, tack för tipset, jag ska kolla upp den.

      Av någon anledning får jag alltid upp en bild på Joakim von Anka i huvudet när man tänker på att spara i guld. Där ligger det i valvet och så kommer björnligan med hackar och spadar för att grava sig in. Så visst finns det väl risker även med fysiskt guld. :-)

      Radera
    3. Det gör det absolut! Om jag inte minns alldeles galet och med reservation för att olika bolag gör olika bedömningar har jag för mig att hemförsäkringen bara täcker sånt som anses någorlunda normalt att ha i ett hem. Om du får inbrott eller rånas i ditt hem är jag inte säker på att försäkringsbolaget betalar för guldtackor även om du bevisligen hade sådana hemma.

      Radera
  3. Nu har jag just haft en lönlös diskussion ang sparande och tänkte klaga av mig till dig.
    En bekant på FB skrev idag att hon har vunnit på kombilotteriet (ett sånt där lotteri där man prenumererar på lotter). Vinsten var ett litet paket med några lotter (deras egna variant av Trisslotter). Jag skrev då ett vänligt inlägg om att det finns bättre sätt att bli rik, det där kommer inte direkt funka i längden. Hon svarade att hon har inga andra laster så hon kommer glatt fortsätta, det handlar ju "bara" om 200 kr i månaden. Jag skrev då tillbaka att 200 kr i månaden blir 2400 kr per år vilket ändå är en betydande summa om man tex vill åka på semester. Då kommenterar hennes pojkvän att han bestämt hade ägnat sig åt börshandel för ett antal år sedan och för att kunna handla på börsen måste man ha mer pengar, hennes 200 kr/månaden räcker inte. Jag svarade att det handlar mer om att faktiskt få tillgång till dessa pengar när man behöver dem, inte kastat bort de på lotter som inte kommer ge något. Då börjar en massa andra människor kommentera och tycka synd om henne för att jag föreslår andra (och bättre sätt) att spara ihop/tjäna pengar på (typ: "köp dina lotter du, det är du värd"). För i helvete! Vad är det för fel på folk? Tror de verkligen att de kommer bli rika på lotter?! Jag bidde så irriterad! Kan man ligga fullinvesterad i lotter som inte kommer ge något? Tydligen satsar vissa på det...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Välkommen till Klagomuren :-)!

      Så försvaret (åtminstone pojkvännens) var att 200 kr/månad är så lite att det är bättre att bränna dem också? Folk är för härliga!

      Sen undrar jag över en sak. Om hon kallar 200 kr/månad för "bara" låter det inte precis som att det är parets samlade överskott utan snarare en så liten slatt att den ändå kan skickas iväg på skit. Då håller inte riktigt argumentet att de inte har råd med börshandel eftersom de inte får loss mer pengar. Att de inte kan HÅLLA i pengar är ju en annan sak.

      Men Facebook känns verkligen som ett ställe där man inte "får" komma med kritik eller ens goda råd. Där är det bara "likes" och ryggdunkningar som gäller, även om de stjälper mer än de hjälper. Det var anledningen till att jag gav upp Facebook. Kan man inte diskutera med människor som har olika åsikter på någon enda punkt ser jag inte riktigt poängen med att diskutera alls.

      Radera
    2. Sen kan man ju köpa lotter för att man vill det också, typ som att man köper godis för att man tycker det är gott. Nä men självklart har du rätt, men alla kan inte vara perfekta ;).

      Jag tror det är bättre att fokusera på sig själv. Sen kanske folk är lite mer intresserade av att lyssna när man kan göra vad man vill om dagarna utan att behöva spendera tiden på ett jobb. Då kanske dom fattar grejen med att spara lite pengar :).

      Radera
    3. Visst kan man köpa lotter som en kul grej, men då får man ju stå för det och inte säga att man gör det som investering eftersom man inte har några andra alternativ.

      Jag tror att merparten av mänskligheten inte är mogna att lyssna till andra idéer alldeles oavsett. Jag förstår tanken att man borde ha mer pondus om man är stormrik än om man precis genomgått en skuldsanering, men jag tror nästan att det kvittar.

      Radera
    4. Frågan som Sara ställer är högst relevant: "vad är det för fel på folk?"

      Tyvärr har jag inget svar på den frågan men min instinktiva tanke är 'mycket'!

      Radera
    5. Tack för ert stöd! Och jag uppskattar klagomuren ;)

      Saken är den att jag vet att hon inte alls har gott om pengar. Hon drömmer om att kunna resa utomlands med sin pojkvän eller sin 11-åriga son, men tydligen räcker inte pengarna till. Så det var med det i tanke som jag föreslog att det kanske är bättre att lägga pengarna på hög istället för att bränna dem på lotter. Men vad vet jag?

      Vill man köpa lotter för att det är kul får man mer än gärna göra det. Men se det inte som ett sätt att bli rik på. Jag är rätt hundra på att det inte funkar :)

      Radera
    6. Ja, kliver man in i Kombilotteriet för mervärdet är man fel ute :-). I hennes fall låter det som en vansinnigt dålig prioritering.

      Radera
    7. Vilken politisk läggning har hon?

      Pengarna till kombilotterna går oavkortat till S o SSU....

      Radera
    8. Du vet det och jag vet det... Tyvärr är det som Aktiepappa säger: mycket fel på folk ;)

      Radera
    9. Hmmm, det vet jag faktiskt inte. Skulle tro att hon är åt det vänstra hållet, men det är oklart.
      Där ser man, det visste jag inte. Men å andra sidan har jag aldrig tagit reda på särskilt mycket om Kombilotteriet :)

      Radera
    10. Inte så många att hålla reda på.
      De var den enda av "nån konstig" anledning fick förutom iogtnto o svenska spel rätt att driva spel då de "avreglerade/reglerade" marknaden. Gissa vilka som Satt vid makten då ;(

      Synd då jag vet minst 1 som slutade med det då ägaren kom fram.

      Radera
    11. uvell.se/2017/01/11/kapitalisterna-ssu/

      Drar in jävligt mycket

      Radera
  4. "De som tvångsmässigt måste handla aktier för lönen den 25:e och hävdar att man alltid måste vara fullinvesterad..."

    Jag tror dom flesta av oss handlar aktier dagarna efter lönen för att det är jävligt kul, sällan man känner att det finns någon anledning till att vänta :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag var väl kanske lite onödigt provokativ när jag använde ordet "tvångsmässigt". Personligen tycker jag såklart att det är tusen gånger smartare att investera lönen i aktier än i trisslotter, krogbesök eller något annat med garanterat negativt väntevärde.

      Radera
  5. Håller sakteligen på att vikta om från cykliska bolag till mer defensiva och trögrörliga. Med amerikanarnas avstamp med räntehöjningar så kommer europa snart följa efter, vet flera familjer som ligger precis på gränsen att klara sig med 1,5% i ränta - vem som helst kan räkna med vad som händer när räntan återgår till mer normala nivåer - allra helst om en person i hushållet förlorar jobbet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Å ena sidan. Å andra sidan har folk i alla tider sagt att "det här var droppen, nu klarar jag inte mer" om bolåneräntor, bensinpriser och allt möjligt.

      Men visst kan det bli en kris om räntehöjningarna sker i snabb takt. Sånt har hänt förr, och inte för särskilt länge sedan heller.

      Radera
    2. Javisst, och det som händer är att folk på något magiskt sätt lyckas prioritera om. Köper inte ny bil, kör inte lika mycket bil, handlar inte armani-kläder, etc. För att ha råd att bo kvar/betala på lånen. Kapar delar i lyxkonsumptionen helt enkelt och beklagar sig som vanligt att de inte har pengar :)

      Radera
    3. Det man kan hoppas är att de passar på att utvärdera sitt liv på riktigt och inte bara gör en quick-fix för att fortsätta att kunna leva precis på gränsen. Men det är nog ovanligt.

      Radera