Förkortningen TINA står för There Is
No Alternative och betyder att man bör skyffla in alla sina pengar
på börsen eftersom räntan är låg och det påstås inte finnas
något bättre alternativ än just aktier.
Häromdagen berättade Rune Andersson,
känd från Trelleborg m fl, i en intervju i Dagens Industri (ni får
leta själva, jag vill inte länka till låsta artiklar) att han
strax innan årsskiftet sålde alla sina aktier.
”Det är så sjukt nu. Jag tittade
häromdagen på börslistan och bolag som jag känner till. Det är
ju p/e 20 på allting – mitt i en högkonjunktur. Om det någon
gång ska vara höga p/e tal är det på botten av en lågkonjunktur,
men inte nu när konjunkturen går bra och exporten har hjälp av
valutan. Det är inte enkelt att hitta intressanta aktier.”
Här snackar vi om en kille med
niosiffrig aktieportfölj, så det är ingen liten hobbydepå han har
att leka med. Så uppenbarligen finns det alternativ. Rune tror att
börsen ska ner åtminstone 20 procent. Att stå helt still är
avsevärt mycket bättre än att tappa en femtedel. Med mycket få
undantag.
Ett sista visdomsord från räven Rune:
”Marknaden är enormt överhettad just nu. Det är inte en
tillfällighet att vi ser så mycket börsnoteringar. Jag har varit
med så många år att jag känner lukten när vi är på väg in i
en ny pyramid och därför är det bra att spara på krutet.”
Ska vi ut och åka nu?
Ska vi ut och åka nu?
TINA å ena sidan utifrån ränteläget, men jag kan hitta en annan guru som av andra skäl än just TINA tycker att man ska vara fullinvesterad istället för att försöka TIMA ;-) marknaden... "Far more money has been lost by investors preparing for corrections or trying to anticipate corrections than has been lost in corrections themselves." (Peter Lynch). Hälsar Lars D
SvaraRaderaDet ligger mycket i det och kan absolut inte avfärdas. Men om man trots allt förutsätter att det finns gyllene tillfällen att göra denna timing (jag har full respekt för dem som inte vill försöka göra det), då tycker jag att nu är ett bra läge, rent statistiskt, logiskt och värderingsmässigt. Börsen kan visserligen fortsätta upp i himlen och börja värderas till P/E 50 som det nya "normala". Det går aldrig att veta, men få av oss tror ju det.
RaderaJag håller givetvis med dig här, Micke! Det är ju sällan något är antingen eller. Jag har bränt mig själv ett par ggr när jag trott att jag är smartare än marknaden och även prövat lite hävstångsprodukter för att pröva att "hedga". Tyvärr har det alltid totalt sett gett förluster även om en blind höna som jag hittat ett korn på vägen här och där... :-). Keep it up! Hälsar Lars D
RaderaJa, det går ju inte att säga att det ena är rätt och det andra är fel. Hävstång som hedge har jag nog aldrig testat, har däremot bränt mig på warranter som gjort mig väldigt försiktig med hävstänger.
RaderaBeträffande smartare än marknaden gjorde jag alla fel som gick att göra i IT-kraschen. Vid finanskrisen var jag lite skickligare (eller hade tur). Den här gången tänkte jag lyckas ännu bättre. Återstår att se om det lyckas, att jag börja sälja i april -15 var bra, att inte köpa tillbaka i april -16 var dumt. Så 1-1 inför april -17 :-).
Tjena Micke!
SvaraRaderaVill bara hälsa att du verkar vara en alldeles förträfflig kille! Har precis ramlat in på din blogg och ska nu läsa igenom varenda inlägg. Jag känner igen mig själv i sättet du skriver och resonerar, kanske var vi bröder i ett tidigare liv. Fortsätt rocka!
Hej och tack! Kul att höra!
RaderaDu har runt 260 A4-sidors läsning framför dig, så jag hoppas att du inte tänkt sträckläsa.
Vi tänker annorlunda jag och Rune. Jag är mer rädd för att bli sittandes vid sidlinjen när börsen går upp än vad jag är för en nedgång och utan att förringa Runes kunskaper så låter han som en gammal gubbe som blivit varse om att han inte är odödlig när han säger som han gör. Han får såklart göra som han vill med sina pengar men jag tror inte på att han skulle vara är den förste och ende som kan tajma marknaden.
SvaraRaderaJag väljer att var nästan fullinvesterad och anser att jag har en ganska bra krockkudde i och med att jag valt aktier med bra utdelning. (I alla fall de flesta ;).
Rune får försvara sig själv, men jag ser ingenstans att han påstår sig vara den ende som kan tajma marknaden. Det skulle ju i så fall betyda att ingen någonsin i världshistorien lyckats med det, vilket inte är sant.
RaderaKrockkuddar i all ära, men på väg in mot bergväggen tycker jag inte att det är fel att kombinera med att släppa lite på gasen ;-).
Hehe, ja det låter klokt när du målar upp den bilden ;). Min strategi är ändå att vara fullinvesterad. eller nära på i alla fall. Få kanske ta på mig bältet också. Och en nackkrage så klarar jag mig ;).
RaderaWhiplash är ingen lek :-).
RaderaOavsett vad man tror kommer att hända är det viktigt att redan innan ta reda på hur en sättning/krasch kommer påverka sin ekonomi/hälsa.
SvaraRaderaBör ej ta mer risk än man har "råd" med.
Där kan jag inte annat än att instämma! Jag investerar inga pengar på börsen som jag inte klarar mig utan. Skulle aldrig låna upp pengar på huset (eller på andra sätt heller) för att investera på börsen till exempel.
RaderaJag har faktisk ägt företag som gått i konkurs så jag vet hur det kan gå även om man träffar på det sällan nu för tiden.
/Aktiepappa
Ja, att anpassa risknivån är A och O. För egen del tror jag på att försöka missa de djupaste dalarna, på bekostnad av de högsta topparna.
RaderaÄn vad jag gör i frågan lär det bli visst fel. Jag kör antingen 100% eller 0. Dock inga pengar jag "behöver " men vill fan inte förlora dem heller...
RaderaJag vågar varken köra 100 eller 0, någonsin. 40-80 är mer min melodi.
RaderaHej!
SvaraRaderaKul blogg, jag gillar att du är flitig med inläggen.
Min åsikt i frågan summeras ganska väl av mustaschmannen:
http://www.mrmoneymustache.com/2016/02/29/what-to-do-about-this-scary-stock-market/
och liknelsen med hönor som ska producera ägg.
Men absolut, det ringer en hel del varningsklockor. Så det kanske snart blir rea på hönor? Men att sitta med pengar på kontot som förlorar i värde (inflation) för att kunna fylla på när kraschen kanske kommer är inte något för mig. Jag tror på ett gnetsparande med kontinuerliga köp.
Var och lyssnade på nyss avlidne aktiestinsen en gång i Göteborg kring 2010. Skön gubbe som gillade utdelningar. Så jag tar rygg på honom och anammar det han berättade då.
Hej och tack!
RaderaHerr Mustasch är en fiffig kille och jag håller med både honom och dig om att förluster är en del av aktiesparandet man måste räkna med. Fast eftersom jag inte är typen som månadssparar och behåller innehaven i decennier vill jag ändå försöka undvika de värsta rasen. Det behöver inte innebära kontanter, även om jag inte är livrädd för att ha en slant likvid. Själv har jag viktat om till råvaror och jobbar också en del med säljpapper. Och fortsätter spara i aktier, bara inte i lika stor utsträckning som när börsen inte har stigit sju år på raken.
Hej, tack för bra blogg!
SvaraRaderaVar det inte så att Rune sa att han sålt allt... utom sina långsiktiga innehav? Vad är det och hur mycket? Är det hans trading portfölj på 1% av totala värdet som han nu parkerat vid sidlinjen, eller vad?
Denna lilla "detalj" verkar ha glömts bort när detta rapporterades i fejknewsmedia, hungriga efter en slående rubrik som alltid :-)
Nja, om jag minns rätt hade han sålt alla privata innehav (förutom en mycket liten skvätt SSAB), men att familjens finansförvaltningsbolag fortfarande hade aktier eftersom de varit ankarinvesterare på några av de senaste IPO:erna och det antagligen inte skulle se så bra ut (eller vara ekonomiskt fördelaktigt) att skicka ut dessa innehav på kort tid.
RaderaSå sanningen är väl som vanligt någonstans mittemellan, men precis som du säger är rubriken "Rune Andersson har sålt allt" mer effektiv än "har sålt det mesta".
Visst, visst, han har alltså sålt huvuddelen av sina aktier i finansförvaltningsbolaget. Men knappast i familjeföretaget Mellby Gård, som bla är storägare i Duni, Kappahl mm
SvaraRaderaVid årsskiftet var Rune 28:e rikast i Sverige med en förmögenhet på 9 mijarder SEK. Huvuddelen förmodligen i Mellby gård.
Så en mer rättvisande rubrik i fejnewsmedia kanske skulle varit; Rune har sålt en pytteliten del av sina aktier :-)
Nåja, nu ska vi väl inte göra DI-felet att överdriva åt andra hållet. Till att börja med har han knappast haft hela sin förmögenhet i aktier. Sen är jag allmänt skeptisk till sådana där förmögenhetslistor, för jag har aldrig hört någon som står med på dem bekräfta att de stämmer, däremot ofta motsatsen. Och inte ens för Rune Andersson tror jag niosiffriga belopp är att betrakta som "en pytteliten del" vare sig av portföljen eller förmögenheten.
RaderaMellby gård äger noterade och noterade innehav i ett flertal bolag, därför svårt att värdera, men dom gjorde 2016 EBITDA på över 1 miljard. Man kanske då kan uppskatta ett ungefärligt värde på familjeföretaget till ca 10 miljarder? Ett niosiffrigt väre på hans förvaltningsbolag skulle då motsvara 1-10% av totala förmögenheten. Ok, "pytteliten" var att överdriva. Låt oss säga "liten" del istället då :-)
RaderaFast i den uträkningen utgår du ifrån att Rune Andersson äger Mellby Gård helt själv, vilket inte stämmer. Jag gissar att åtminstone alla hans tre söner inblandade i bolaget äger andelar. Hur stora får jag inte fram, men med tanke på att Rune börjar bli till åren komna och arvsskatt kan införas när som helst borde hans del av kakan helst inte överstiga hälften.
RaderaDet vet jag som sagt inte, men då enas vi om att vi tar bort "pytte" då :-).
Så länge man har en stopp-loss som man flyttar upp allt eftersom börsen stiger är man ju skyddad.
SvaraRaderaJag jobbar inte alls med stop-loss, men det är absolut en väg att gå.
Radera