måndag 24 februari 2020

Dyrare än plastpåsar?

När jag var liten kunde man tjäna pengar på att samla kundvagnar. För varje kundvagn som lämnades in på Konsum och Ica fick man en liten etikett som man kunde klistra in i ett formulär och när man var uppe i 20 eller om det var 40 etiketter löste man in lappen och fick en tiokronorssedel (japp, så gammal är jag).

Som ni förstår var det mest barn som ägnade sig åt denna verksamhet. För vuxna konsumenter var kundvagnen värdelös, men den lämnades ändå på butiksparkeringen. Det är min bild, men kanske funkade det inte så bra eller så blev barnen latare för senare fick man lägga en femkrona i vagnen för att få lös den och för att få tillbaka den måste man låsa fast den igen. Det räckte för att få behålla vagnarna.


Idag är dessa låsanordningar ovanliga. Gissningsvis för att rätt få kunder använder mynt. Men det finns en skillnad mot 1980-talet – vagnarna lämnas inte längre på parkeringen. De flesta gör såklart det även om jag personligen varit sugen på att bygga om en kundvagn till fåtölj ända sedan jag såg Lasse Åberg sitta i en sådan i samma veva som jag själv tjänade pengar på att samla kundvagnar. Idag är de nog vanligare som ”engångsgrillar”.


Eller varför inte som konstverk? Vem vill inte ha en triumfbåge byggd av Icavagnar?


Ganska många va? Allra vanligast är att man kör sin mat ända hem till dörren och lämnar vagnen där i väntan på att barn ska använda den som lådbil och att kommunen därefter forslar den trasiga vagnen därifrån.

Av ren nyfiken kollade jag upp priset på kundvagnar. Den billigaste jag hittade kostar 1715 kr. Vi kan väl gissa att en butik som köper in tusen stycken får mängdrabatt, men runt 1500 kr lär de i alla fall kosta. Jag ser mer eller mindre trasiga vagnar långt från närmaste butik var och varannan dag. Och de jag inte hittar där är nog inbakade i summan på matkvittot.

11 kommentarer:

  1. I landsorten är vi tydligen mera ordentliga. Jag ser sällan "vilsna" kundvagnar, kanske beroende på att vi fortfarande har lås. Som ersättning för mynten finns små plastbrickor i myntformat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det hoppas jag att ni är.

      De där plast- och metallvarianterna som finns är bra. Jag använde själv sådana när vagnarna krävde pant, för den gången myntfacket hängde sig var det lättare att gå ifrån ett plastmynt än ett riktigt. Men de var inte heller så lätta att få tag i.

      Radera
  2. I en del affärer, bla innerstan, har vagnarna någon form av broms som gör att de slutar rulla, dvs fyrhjulsbromsen slår till, när de befinner sig någon decimeter utanför affären. Det kallas väl geofencing på modernistiska. Det funkar ju där, men på stormarknader med kundbilparkering skulle väl kunderna bli smått upprörda får man väl anta.
    Kanske kan någon av de med de 800 000 samordningsnumren hjälpa till här, eller när jag tänker efter, nej det kan de ju naturligtvis inte. Ber om ursäkt för ens att nämnt något dylikt.
    Hoppas du inte får problem med min kommentar Sparo, i så fall får du radera den.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Smart med bromsade vagnar!Det fenomenet har jag helt missat.

      Jag tycker att alla som är arbetsföra men lever på någon form av bidrag borde få hjälpa till i samhället, efter förmåga.

      Radera
    2. Micke, säg inte det där till Löfven. Då slutar det nog garanterat med att de som är på långvården beordras ut att jobba med detta. Eller att Fkassan kör ut de som doktorerna bedömer som allra sjukast. Alltså i klassisk S-anda.
      Mvh investera-pengar.blogspot.com

      Radera
    3. Tror att han skiter i vad jag tycker, jag kommer inte rösta på honom ändå.

      Radera
  3. Jag minns femkronorssedlarna … Efter ett överenskommet besök på en bank (ja, de hade kontanter på den tiden!) kunde jag växla till mig en bunt med 50 nya femkronorssedlar. Samma dag gick jag till en granne som arbetade på ett litet tryckeri; han hjälpte mig att limma ena kortsidan på sedelbunten, ungefär som på ett limmat anteckningsblock.

    Det var fantastiskt roligt att gå och handla efter det: riva loss ett par sedlar och lämna över till kiosktanten, och låtsas som ingenting. Mycket hög imponatorfaktor bland kompisarna …

    Enklare nöjen då.

    Wien-Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha! Enkla nöjen ska inte föraktas.

      Radera
    2. Haha, jag gjorde samma sak, fast med tjugor, limmade på sommarjobbets minitryckeri och hade en styv kartongbit som sista sida. Rev av på krogen, tyckte självklart det var tufft. Början på nittiotalet

      Radera
  4. Kommer ni ihåg när bagagevagnarna på Arlanda o Bromma gav 5kr i direktavkastning? Det var på den tiden som den arbetslöse kunde få ersättning från A-kassan och samtidigt dra in 500 - 1000kr / dag På Arlanda eller Bromma. Arlanda var bästa alternativet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det hade jag helt missat. Däremot kommer jag ihåg när P-automater kunde missta en ölring för en enkrona. Det KAN ha hänt att min familj råkade trycka in en ölring i en automat på Arlanda och att urverket frös på 23 minuter så att vi kunde stå hur länge jag ville, men i så fall är det preskriberat nu.

      Radera