torsdag 28 december 2017

Vad är grejen med prepping?

Prepping, från engelskans prepare, har blivit ett irriterande vanligt samtalsämne. Kanske är det bara jag som stör mig på självgoda preppers som tycker sig vara lite bättre än alla andra för att de fyllt källaren med konserver. Kanske har jag haft otur med samtalspartners, men det verkar inte normalt bland preppingentusiasterna att bunkra ödmjukhet.

Generellt gillar jag att förbereda mig för olika situationer, men prepping har jag inte fallit för. Hur många av er är beredda på Den Stora Zombieapokalypsen, har mat, vatten och alternativa värmekällor för att klara er i flera månader, och hur har ni tänkt att världen i stort och era egna liv ska fortgå under den tiden? Jag försöker att vara hyfsat oironisk här faktiskt, vill bara veta. Förberedelser är ju just förberedelser, och tämligen meningslösa om man inte kan följa upp dem i skarpt läge.


Och att prata och blogga om att man håller på med prepping är kanske det absolut sämsta man kan göra inför en eventuell samhällskollaps. Det är ju som att berätta för hela världen att här kommer det att finnas ett lager av mat, vatten, drivmedel och annat användbart. Det kan verka som ett långsökt problem, men är krisen tillräckligt utbredd är till sist alla beredda att stjäla, med våld om så krävs. Prepping är att annonsera efter bråkstakar.

Och även om det tjatas om prepping tror jag aldrig att vi varit så dåligt förberedda för krissituationer som nu. Allt fler bor i städer och är beroende av datorer och telefoner för precis allt. Folk kan knappt laga mat med hjälp av induktionshäll och varmluftsugn. Hur ska de då kunna få till en måltid med ved som värmekälla, eller ens i ett stormkök? Ska man förbereda sig för laglös kris borde man kanske fokusera mer på vänner och nätverk än på konserver. Idag har de flesta av oss bara en handfull vänner, ofta långt borta, och hur umgås vi med dem? På nätet. Om vi räknar med att Facebook ligger nere när samhället kraschat, hur många kan ens sina vänners telefonnummer i huvudet?


Jag undrar helt enkelt hur långt preppers har tänkt. Ett tips man av krisskäl hör ibland är ”Ha guld hemma”. Så om vi tänker oss en situation där samhällsfunktionerna har brutit ihop och pengar är värdelösa eftersom den flytande kronkursen sjunkit till botten, där pengar dessutom är sällsynta ifall bankomaterna är tomma och korten har slutar att fungera. Då ska jag alltså ha fysiskt guld hemma? Hur ska jag handla med det då, rent praktiskt? Gå ut på stan och fråga om någon vill byta mjöl och bensin mot min guldtacka?

För mig känns preppingrörelsen i mångt och mycket som ett gäng förvuxna scouter som drömmer om att leva vildmarksliv under oordnade former, men ifall kunskaper om självhushållning och att kunna försvara sig och sin familj ökar är det förstås bra. Kanske håller jag bara på att anamma prepperrörelsens oödmjuka argumentationsteknik ;-).

33 kommentarer:

  1. Kan hålla med om att det känns överdrivet och att de tar så att de spricker, nästan. Själv tänker jag att jag måste förbereda mig åtminstone lite grann, men har bara kommit till tanken, förutom att några konservburkar finns i skafferiet samt att jag har inköpt två vattendunkar men inte fyllt dem med vatten, blir liksom inte av:)
    Har faktiskt varit med om ett strömavbrott som varade några dygn. Bodde inte i någon stuga ute i skogen utan i en av Stockholm västra förorter, det var en kabel i Kista som brann av. Tillvaron krånglade till sig rejält bara på något dygn för alla och envar.
    Trots den erfarenheten så har jag inte förberett mig ordentligt ens för att klara några dygn, man invaggas så lätt i trygghet och vill inte tänka på jordens undergång eller ens ett litet strömavbrott.
    Fast man borde nog förbereda sig lite lagom sådär så att man åtminstone klarade av en vecka. Sen går det kanske åt helvete ändå! Men då har vägen dit börjat med en mjukstart, om man har förberett sig något inför hädanfärden./ ME

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, lite förberedd borde man vara. Det är zombieapokalypsläget jag tycker blir för tramsigt. Hamnar vi där är vi ändå körda.

      Radera
  2. Intressant ämne, jag tror dock att du väljer att höra det du vill höra.

    Det finns många scenarion som kan vara bra att vara förberedd på, särskilt om man har fler än sig själv att ta hänsyn till, exempelvis sin respektive eller sina barn.

    Ett oväntat och kanske 24 timmar långt strömavbrott leder exempelvis till att det blir kallt och mörkt hemma samtidigt som vattnet i kranen försvinner (vattenledningarna trycksätts av pumpar med reservkraft för bara några timmar). Man kommer heller inte kunna gå till någon butik för att handla, osv osv.

    Stat och kommun har inget som helst ansvar för att se till att medborgarna får vatten, el, mat osv och har därför ingen plan eller beredskap för detta.

    Jag kan tycka att det därför är rimligt att vara förberedd för detta ("preppad" om du så vill) genom att ha några dunkar vatten, lite konserver, ett paket oöppnad knäckebröd, värmeljus, extra filtar osv för att kunna hantera en sådan händelse när den än inträffar.

    Det behöver ju heller inte vara strömavbrott som ligger bakom, det snöfall som gjorde situationen "Lite stökig" i Stockholm i november 2016 medförde faktiskt uteblivna matleveranser till flera butiker och då kan jag tycka att det snöfallet inte var så allvarligt.

    Du själv vurmar ju för att människor ska börja ta eget ekonomiskt ansvar, varför är du så negativ till att man ska ta ansvar för att kunna försörja sig själv med mat, vatten och värme under en tid då samhället inte kan försörja dig med detta? Om du själv ser till att du har vad som krävs kan ju myndigheter istället koncentrera sig på att hjälpa de som verkligen behöver hjälp i ett nödläge, äldre, sjuka osv.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alla väljer vi vad vi vill höra, men mitt stora problem är nog att eftersom jag inte aktivt söker preppinginfo kommer den från ett fåtal personer, mest via Twitter.

      Men nog har väl stat och kommun både ansvar och planer för katastrofer? Däremot är jag inte säker på att de klarar av ansvaret och då blir ju resultatet detsamma som ifall de inte haft det.

      Jag är inte negativ till att folk ska ta ansvar, det är von oben-mentaliteten hos många av prepparna jag inte står ut med. Människor på landsbygden som ser till att kunna reda sig själva, med vedeldad ugn osv är en sak. Att packa en katastrofväska i lägenheten och sedan återgå till att spela zombiespel och drömma sig bort till en tid när man får göra något "på riktigt" är en helt annan.

      Radera
    2. Ansvarsprincipen råder, man har samma ansvar i händelse av kris som man har när kris inte råder.
      https://www.msb.se/sv/Forebyggande/Krisberedskap/Om-krisberedskap/

      Ingen myndighet har som ansvar att förse svenska folket med livsmedel, ingen myndighet har heller ansvar att lagerhålla livsmedel inför händelse av kris, eller planera för livsmedelförsörjning i händelse av kris.

      Civilförsvarsförbundet skriver:

      "De enskilda hushållens livsmedelslager beräknas räcka i tre-tolv dagar. Dagens butiker har inga lager. Det vi ser på hyllorna är det som finns, och det räcker bara en dag! De fåtaliga centrallagren har livsmedel för tre-åtta dagar, livsmedelsindustrin och importhamnarna har tillgångar för ytterligare ett par dagar. Alla lager är i
      princip på hjul. ”Just in time” är det som gäller."

      http://www.civil.se/wp-content/blogs.dir/1/files/2015/10/Livsmedelsstrategi-och-f%C3%B6rs%C3%B6rjningsberedskap-f%C3%B6r-kris.pdf

      Här kommer ytterligare en länk till civilförsvarsförbundet, som på ett bra och pedagogiskt sätt sammanfattar det som MSB och andra myndigheter förmedlar (just nu kom jag inte in på MSBs hemsida (ironiskt va?) då de verkar uppdatera något system).

      http://www.72timmar.se/

      Det samlade budskapet från myndigheterna är (om man läser lite mellan raderna, och ser hur myndigheter fungerar i normala fall, när inga externa störningar föreligger i samhället): Se till att du klarar dig själv, i alla fall i minst 72 timmar. Inga livsmedelsförråd finns i Sverige eller i EU.

      Prepping handlar inte om att köpa vapen, guld och bygga zombieförsvar, utan om att ta sitt eget ansvar för att trygga livsmedelsförsörjning under en begränsad tidperiod, detta då ingen annan kommer att se efter dig.

      Radera
    3. Ja, jag menade inte att staten förvandlas till jultomte och åker runt och delar ut matkassar, men "Stat och kommun har inget som helst ansvar för att se till att medborgarna får vatten, el, mat osv och har därför ingen plan eller beredskap för detta." lät som att de skiter fullständigt i att vägarna inte är framkomliga och folk ligger i sina hem och dör.

      "Prepping handlar inte om att köpa vapen, guld och bygga zombieförsvar".

      Jo, det handlar om det också. Eller rättare sagt, en del människor som kallar sig preppers beter sig som att de väntar att tv-serien V (gissar att det finns hundra nyare tv-exempel) ska bli verklighet på tisdag.

      Radera
    4. Förlåt, ser nu dessutom att jag lät lite väl hård i mina kommentarer, det var inte meningen (svårt ibland att hitta rätt nyans i skrift, jag har också en viss utmaning i att skriva välformulerade inlägg i denna lilla kommentarsruta).

      Vad gäller livsmedel finns det dock ingen myndighet, kommun eller stat i Sverige (jaja, finns bara en stat i Sverige) som har kompetens, resurser eller förutsättningar att ordna livsmedelsförsörjning i händelse av kris.

      Hypotetiskt scenario: Någon strejk, sabotage eller konflikt i ett område Europa eller oljeexporterande stat gör att vi i Sverige och inom vårat närområde upplever akut drivmedelsbrist, det finns helt enkelt vare sig bensin eller diesel att tillgå. Därmed kommer inom en ganska snar tid alla lastbilstransporter att upphöra eller minska kraftigt. Stat, kommun eller landsting har tyvärr ingen möjlighet att ordna livsmedel då, vare sig de vill eller inte. Kommer ens myndigheternas anställda att dyka upp på jobbet i en sådan situation, de kanske inte kan åka bil och dessutom har barn eller sjuka familjemedlemmar att ta hand om och därför inte har möjlighet att dyka upp på jobbet?

      Jag gav ganska bra länkar i mitt inlägg ovan, kika gärna igenom dem.

      Vad gäller "preppermuppar" så skiljer väl sig inte detta från något annat ämne i samhället, det finns väl alltid muppar som drar allt till det mest extrema? Prepping grundar sig dock i ett ganska rimligt beteende, att man ger sig själv möjligheten att klara en liten kris, som sannolikt kommer inträffa någonstans i Sverige inom kommande åren, där det dröjer något eller några dygn innan man återfår försörjning av vatten och mat.

      Radera
    5. Inte onödigt hårt, nyanserna kommer förhoppningsvis av att vi stöter och blöter våra respektive ståndpunkter.

      En oljekris kan absolut hända, men jag har en känsla av att prepping ofta handlar om mer akuta kriser.

      Jag ska absolut läsa dina länkar. Ämnet är intressant, har bara inte tid att fördjupa mig nu.

      Att det sker mindre kriser där allt inte flyter på är jag helt med på. Det händer i stort sett varje vinter någonstans. Men invändning är nog mest att "lantisar med sunt förnuft" hanterat dem i alla tider utan att starta en (ganska muppig) folkrörelse.

      Radera
  3. Har aldrig fattat vad dessa "preppers" väntar sig. Att preppa för atomvinter, pandemi eller någon sorts krigssituation kräver ju helt olika saker. Och även om man har bunkrat mat och vatten för flera år är det knappast troligt att man kan sitta och gömma sig i sin etta i innerstan så länge.
    Men att preppa för väderkatastrofer eller liknande genom att ha konserver, vatten och ett campingkök så man klarar sig iallafall en vecka, är väl rimligt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Exakt! Det är därför jag drar slutsatsen att det handlar mer om att planera för ett campingliv man egentligen inte vill leva, men att man gillar själva idén.

      Radera
  4. Det som förvånar mig mest med preppers är att vissa av dem tydligen inte drar sig för att vara offentliga. Vill de ha fler som tär på deras lager när de oansvariga plötsligt står där tomhänta och kräver sin del för sin överlevnad? Tänker på den bibliska berättelsen om de tio jungfruarna och oljan. Läs Matteusevangeliet kapitel 25, vers 1-13. Det gäller att vara steget före och tänka på framtiden också./Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det fattar inte jag heller. Om den där krisen de planerar för verkligen inträffar kommer ju varenda människa dyka upp på deras garageuppfart. Kanske är det därför amerikansk prepping tycks handla mer om att bunkra vapen än konserver :-)?

      Ännu en referens jag inte hinner läsa just nu, men jag ska försöka ta det ikväll. Bibeln har jag inte läst på tio år, så det kan vara dags.

      Radera
  5. Vi snackade om det här under familjemiddagen på julafton (när alla var inne på omgång nr 2 av julmaten) och konstaterade att vi var dåligt förberedda om ryssen cyberattackerar Sverige och stänger av el, vatten och internet (mer troligt än zombies iaf...) Jag funderar på om man ska skaffa sig ett litet stormkök och förvara på vinden om ryssen kommer. Några extra konserver i skafferiet och rikligt med pasta så klarar man sig några dagar. Häromveckan kom det en rapport som sa att svenskarna måste klara sig en vecka utan samhällets hjälp (https://www.jp.se/article/ny-rapport-svenskarna-ska-klara-en-vecka-i-kris-om-det-blir-krig/) och det tycker jag absolut är rimligt. Ser inga problem att ha ett stormkök, några konserver och lite annan mat nära till hands. Jag tycker inte det handlar om prepping i någon större grad, men det kanske bara är jag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ryssar eller zombies - känns som målfoto på vad som är troligast där.

      Konserver och stormkök för en vecka har nog jag med, men är inte tillräckligt förberedd för att kunna titta snett på andra (vilket ibland verkar vara huvudsyftet med prepping). Fast en veckas krig tror jag inte vi behöver vara rädda för, om någon bestämmer sig för att inta Sverige är det klart på 48 timmar. Efter det kommer Löfven twittra till de nya härskarna och fråga om det är något mer de behöver för att känna sig välkomna.

      Radera
  6. Jag beger mig mot norra Sverige till mina föräldrar som har ett hus som kan värmas upp utan el. Vatten finns att tillgå och mat utanför dörren i form av naturen. I värsta fall kan jag cykla dit.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, menar man allvar med prepping borde man hellre skaffa ett hus på landet än att fylla källarförrådet i stan med konserver.

      Radera
  7. Ja det är ju onekligen lite svårt utan en rejäl dos fantasi att föreställa sig något så pass omfattande hot som innebär en total samhällskollaps. Jag kan väl egentligen bara komma på två: islamiska terrorister eller någon typ av pandemi som lamslår hela samhället och endast några få procent av befolkningen överlever.

    Det jag vet är att det krävs inte mycket för att människan ska gå from ordning till kaos. Det räcker att maten tar slut, därefter kommer folk att bli mer och mer primitiva och att mörda för sin överlevnad är inte långt borta. Dock tyder väl det mesta på att man är som starkast i grupp, att leva i en stuga långt ute i skogen är inget vidare, det räcker i princip med ett ormbett på fel ställe så är det adjöss. Bor man i ett community är chansen stor att det finns någon med läkarkunskaper etc.

    Nä, Snålgrisarna har mat för några veckor i form av ris, konserver och knäckebröd, samt ett vapenskåp + ammo om några vildsinta IS-anhängare skulle knacka på dörren. I övrigt tar vi det lugnt. Vatten kan vi hämta i en sjö några 100 meter bort och kamin finns för att värma sig. Som bränsle till den har vi lite småträd samt garaget och en vedbod.

    Intressant ämne dock, men jagtror folk har kollat för mycket på zombie-serier. Är det ens bevisat att zombies existerar?

    https://snalgrisen.blogspot.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Terrorister och virus känns rimligare än zombies :-).

      Precis, det är lättare att överleva i grupp (hemska tanke). Men att bo på landsbygden behöver faktiskt inte betyda att man är eremit, och min känsla är att sammanhållningen är bättre ju längre från stan man kommer.

      Radera
  8. Larsson,

    Klockrent som vanligt! De flesta kan knappast fixa en omelett på en induktionsplatta. Själv har jag några plattor starköl, och lite whisky i källaren. Skall kunna klara mig 72 timmar på detta. Detta prepping är bara en komponent i det allmänna fåntratteriet som är den starkaste samhällstrenden i Sverige.

    Med vänlig hälsning

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, tack! Öl och whiskey för 72 timmar låter stabilt. Jag räknar iskallt med att jag inte tål något längre så min flaska konjak bör också funka för att sysselsätta mig några dagar. Kan man koka pasta i den också behöver jag inget vatten.

      Radera
  9. Larsson,

    Kollade tidningen idag. En kommunalt anställd har nu fått en skriftlig varning när hon serverat en brukare en negerboll. Krismötena har avlöst varandra. Enhetschefen meddelar pressen. Vi har utdelat en skriftlig varning. Det här är helt oacceptabelt. Såg att Svenska Kyrkan nu gått ut med att Jesus är en hen. Tydligen Västerås församlingen som utmärkt sig.

    Med vänlig hälsning

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad har folk emot detta utsökta bakverk? https://www.youtube.com/watch?v=qdVp5i6wsOw

      Att Svenska kyrkan inte har koll på mycket har framgått, men att de inte ens kan könsbestämma Jesus längre höjer inte precis trovärdigheten.

      Radera
  10. Vad jag undrar om prepping är vad man gör med all nödmat? Nog för att konserver håller i länge men då och då måste man ändå äta upp en del av det allteftersom man förnyar lagret. Den biten tycker jag verkar rätt omständlig ärligt talat med tanke på att preppingmat knappast är godare än vad man kan laga färskt mycket billigare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då jag tidigare var tillsammans med en dold prepper (i mindre skala) så vet jag hur man gör. Man kollar burkarna en gång om året och äter upp det som riskerar att bli gammalt. Sedan inhandlar man bara fler burkar. Denna kille lärde mig att älska Soldatens ärtsoppa, haha! :) /Eva

      Radera
    2. Bra att vi fick det utrett! Den enda konservburk jag äter regelbundet är krossade tomater. Det mesta i konserv smakar bättre färskt (och är billigare).

      Radera
  11. Preppers är precis lika loco som de där stirrögda kupongtanterna som handlar snask, läsk, bbq-sås och sköljmedel för ett helt fotbollslag och betalar typ 1,87$ när den svettiga kassörskan blippat in alla kupongerna (som kupongfreaksen har enkoma pärmar för)! Bah. De e bara nån köpknäpp. /J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är lite impad av kupongtanter :-).

      Radera
  12. Enklas är nog att lägga upp ett rejält lager med sprit.
    Är det knappt med varor att få tag i, så är det nog lättare att byta till sig det man vill ha med sprit än med pengar. Det lärde jag av min pappa som använde det under WW2 i Norge

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kan du ha rätt i. Sprit är ofta åldersbeständig och funkar som handelsvara i de flesta läger. När du nämner sprit i Norge under andra världskriget är det svårt att inte tänka på denna: https://www.youtube.com/watch?v=1kqGZjeJJF8

      Radera
  13. Kommer ihåg ett inslag på nyheterna med en gammal gubbe på drygt 90 bast nån dag efter stormen Gudrun härjar värre än Gudrun Schyman i biofoajen och valpen till "journalist" frågade hur han klarade sig nu utan ström......

    Föga förvånande ides inte gubben ens höja på ögonbrynen åt tramset utan fortsatte lugnt att spinta upp lite ved till vedspisen och sa lugnt att livet fortsätter som vanligt....

    Tänk att sunt förnuft är så ovanligt idag.....

    Vad gäller Saras och många med hennes skräck för ryssen ser jag den som obefintlig så länge inte Nato fortsätter att försöka flytta fram positionerna, se er runt i Sverige och Europa och fråga er vad det är ryssarna vill ha/behöver........ Malmö? 🤔

    Men visst, ryssarna har visst börja lära ut skydd mot kärnvapenattacker igen men det tror jag mer beror på att dom mer fruktar att dom är ett mål än tvärtom faktiskt....

    Vad gäller spriten är du helt rätt ute Micke, den gamla hederliga hembränningskolonen "Otto" var drygt 20cm hög och framtagen av foa för dom insåg att i händelse av krig så behövde svensken sprit för att behålla modet och moralen i händelse av belägring och andra umbäranden, så sprit är helt klart bättre än guld som handelsvara......... också......

    Mvh snickar'n

    SvaraRadera
    Svar
    1. Underbar inställning med strömmen!

      Rysskräcken kändes betydligt mer befogad med en gravt alkad president som Jeltsin. Jag vet inte riktigt vad Putin gjort för att förtjäna vår rädsla.

      Men det där med att sprit håller moralen uppe har jag aldrig fått ihop.

      Radera
  14. Hejsan!

    Jag preppar eftersom jag inte känner någon tillit till att kommunen skulle ta något ansvar om något mer allvarligt händer.

    Säkerhetsläget i Sverige är inte lika stabilt som det har varit, och numera har staten sålt ut sina beredskapslager och sålt av statligt ägda skyddsplatser.

    Butikerna lagerför sina varor på stora avlägsna centrallager, och det råder medicinbrist i landet (2019).

    Jag växte upp på landet och är van vid att ha ett vettigt lager av mat, batterier, värmeljus, medicin och annat nödvändigt hemma.
    Där jag bodde hade vi kakelugn, egen brunn, trädgårdsland, växthus, en stor kompost, bärbuskar och fruktbärande träd.
    Vi hade även stora vedtravar, och när det varnades för storm fyllde vi badkaret och en massa spannar med vatten.
    Jag var van vid att det var på det viset, och det var helt naturligt för mig.
    Jag minns också att jag brukade titta i telefonkatalogens sidor om samhällsinformation och vad man skulle göra om något hände.

    Jag ser min och min mans "prepping" som en säkerhet om något oförutsett händer.

    Jag bär med mig en ryggsäck med sådant jag kan behöva om något händer när jag inte är hemma.

    Den innehåller bland annat:

    * Första hjälpen-kit
    * Plåster
    * Våtservetter
    * Kontanter
    * Vattenflaska 5 dl
    * Mina mediciner
    * Huvudvärk stå letter
    * Dimor (mot turistmage)
    * Energy bars
    * Varma Koppen x 3
    * Resorb
    * Tändare
    * Ficklampa
    (med glaskrossare och morsesignal)
    * Penna och papper
    * Handsprit
    * Tandborste och tandkräm
    * Bindor
    * Paraply med reflex
    * Powerbank med minst 10.000 mAh
    * Laddarsladd till mobilen
    * Adapter till eluttag
    * Vattenreningstabletter
    * Regnponcho
    * Laminerad info
    (kontakter och min hälsostatus)
    * Öronproppar
    * Sovmask att ha över ögonen
    * Victorinox multifällkniv
    * Nödfilt (reflekterar värme)


    Situationer där detta kan behövas:

    * En olycka där jag kan hjälpa till
    (Första hjälpen)

    * Strömavbrott inne på varuhus
    (Ficklampa)

    * Bilolycka (dörrarna går inte upp)
    (Glaskrossare)

    * Bilolycka (får inte av bältet)
    (Victorinox)

    * Tåg inställda, matinköp finns inte
    (Energy bars, vatten)

    * Ösregn eller snöstorm
    (Regnponcho och paraply)

    * Vilsegången
    (SOS signal, ficklampa, Energy bars,
    vatten, tändare, Victorinox,
    medicin, nödfilt, regnponcho,
    paraply, vattenrening, powerbank och
    laddsladd)

    * Akut sjukhusvistelse
    (Tandborste och tandkräm)

    * Jag får ett småsår
    (Plåster och handsprit)

    * Jag blir kladdig om händerna
    (Våtservetter)

    * Huvudvärk, illamående, diarré
    (Alvedon, Ipren, Novalucol, Dimor)

    * Jag får ångestattack
    (Ångestdämpande medicin)

    * Mobilbatteriet laddas ur
    (Powerbank, laddsladd)

    * Affären tar inte kort
    (Kontanter)

    Detta är en liten lista på händelser som inte är stora omvälvande katastrofer, men som på en skala är allt ifrån att kunna göra mig ren om händerna och sätta på ett plåster, till att kunna ta mig eller någon annan ur en bil om den varit med om en olycka, eller kunna klara mig ett kortare tag om jag går vilse.

    Sedan har min man och jag ett lager torrmat och konserver, dunkar med vatten, tält och nödradio med solcell och vev, rejäla ryggsäckar som kan fungera som sittplats, en hopfällbar skrinda, stormkök och jodtabletter, bland annat.

    Om någonting händer är vi lite mer förberedda både mentalt och materiellt vilket gör att vi kan känna oss lugnare, och gör att vi kan hjälpa andra om det behövs.

    När jag bodde i Spanien när jag var yngre hade jag alltid detta med mig, samt en större väska packad vid ytterdörren om det skulle bli en nödsituation såsom skogsbrand eller terrorattentat.
    (Jag har upplevt båda, tyvärr, men jag blev som tur är inte skadad)

    Förhoppningsvis behöver vi aldrig använda oss av mer än förbrukningsmaterialet, maten och vattnet (som vi roterar med jämna mellanrum så det är färska varor i förrådet)

    Prepping för min del är att förbereda sig på det värsta men hoppas på det bästa.

    Hoppas att jag inte låter som en preppermupp, jag vill bara visa att man kan ha nytta av att förbereda sig.

    Kramar från mig




    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var inte dåligt med grejer!

      Jag är kluven till prepping. Har inget emot att andra gör det, men undrar om inte många som samlar grejer inte vet varför eller hur de ska använda allt vid skarpt läge. Men den gruppen tillhör inte du, du verkar kunna doktorera i ämnet. Uppriktigt imponerad!

      Radera