fredag 13 december 2019

Be på jobbet?!

MTR som driver Stockholms kollektivtrafik skickade ut ett internt brev där de berättade för sina anställda att de inte kan be på jobbet.


Notera att ordet ”betald” är understruket. Det man säger nej till är alltså att ägna betald arbetstid åt att be till Gud. Hur kan det ens vara uppe till diskussion? Präster, rabbiner, imamer och böneutropare kan få be på betald arbetstid, självklart inga andra.
Vid obetald rast har ni möjlighet att lämna arbetsplatsen för att be, dock inte i våra lokaler.
Återigen självklarheter. På obetald egentid gör man vad man vill, men lika självklart som att man inte kan röka i arbetsgivarens lokal kan man förvandla den till bönerum.


Men nej, det här var inte självklart, för lika givna var protesterna och – tyvärr – den obligatoriska pudeln. Med största sannolikhet landar detta i att man även fortsättningsvis kan kasta upp sina fötter på tågsätet och dra iväg en ”chant” eller vad det kan tänkas heta.

Helt i strid med religionsfriheten, som åtminstone tidigare innebar att människor skulle slippa utsättas för andras religion och religiösa uttryck. Om någon vill sätta sig i ett hörn och knäppa sina händer är det säkert inga problem på någon arbetsplats. Förutsatt att det är rast! Att det ens behöver sägas visar hur galet det blivit.

28 kommentarer:

  1. Vad man gör på sin rast ska väl arbetsgivaren inte bry sig om så länge man inte stör någon annan. Någon går för att röka, många kollar internet och andra kanske gör lite gymnastik på sitt rum. På allmän plats tycker jag det är olämpligt att hålla på med religiösa aktiviteter, men att stänga dörren på sitt kontor och be lite tyst ska väl ingen ha något emot? Problemet är väl snarare att i många muslimska länder (som jag antar det handlar om, det brukar det göra) tar religionen väldigt stor plats i det offentliga rummet, medan i Sverige är det i princip endast kyrkklockorna som hörs någon gång då och då. Jag tror på principen att man får ta seden dit man kommer och vill man fortsatt hålla på med sin religion för man anpassa sig till hur detta sköts i Sverige, dvs så diskret som det bara går.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som sagt, om någon knäpper sina händer och ber tyst i hörnet lär det knappast störa någon. Rimligtvis är det inte den aktiviteten någon klagat på utan snarare något som ser ut som bilden på ovan i en allmän lokal. Jag vet inte hur personalrummet ser ut på en t-banestation, men jag anar att det är rätt små ytor och absolut inte tal om egna kontor.

      Radera
  2. Kom igen nu. Om jag sitter på min arbetsplats och hänger på fejan i tre minuter eller om jag sitter på toa och skickar lite sms till mina polare så borde jag väl kunna få skicka iväg en bön till ovandär ? Det är sånt himla tjafs så fort det rör sig om något annat än det vanliga. Ingen jäkel som skickar ut något mail om att jag inte ska ringa till pappa och prata med han i fem minuter eller kolla hemnet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jodå, det tjafsas även om privata telefonsamtal på betald arbetstid. Med all rätt. Men jag tycker att du gör det lite lätt för dig om du likställer ett sms instängd på toan med en bön i lunchrummet.

      Radera
  3. Vi har några muslimer som rullar ut mattor i omklädningsrummet. Det stör inte mig iallafall.
    Det hela tar bara några (5?) minuter och sedan rullar de ihop mattorna igen. Det sker förvisso på betald arbetstid men det är ju inte mitt problem utan arbetsgivarens. Så länge arbetsgivaren tillåter surf, kaffedrickande eller rökning på arbetstiden ser jag inte varför bön skulle förbjudas.
    Personligen tycker jag rökare inkräktar mer genom att sprida sin äckliga tobaksrök offentligt. Även om förbuden de senare åren gjort saken mindre störande.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Där tycker vi olika. Och om arbetsgivaren funderade på förbud kom de nog på "bättre" tankar efter mediereaktionen efter MTR.

      Beträffande allt gäller det att ha känsla. När jag t ex var rökare gick jag inte och rökte när det var tokmycket jobb. Kaffe dricker jag helst under arbetets gång och skulle inte drömma om att sätta mig och dricka kaffe utan att jobba annat än vid obetalda raster. Misstänker att "Gud" inte är lika förstående och inkännande för stressnivån, för det funkar nog inte att bara be fyra gånger en dag och lägga till en extrabön dagen därpå.

      Radera
  4. Ber kontinuerligt varenda dag (utom fredagar) att den Heliga Fredagen skola komma. Fredagar ber jag däremot om att klockan skola slå 16 så att man kan få sluta för dagen...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter som att du borde läsa den heliga skriften Platsjournalen ;-).

      Radera
  5. Håller helt med dig. Själv förstår jag inte heller varför religion ska respekteras över allt, i alla former. Särskilt inte som vissa religioner är mer högaktade än andra. Att fnysa åt asatron när man tycker det är också med Abrahamitiska religioner är som att säga att Spindelmannen är verklig, men tror ni på Hulken är ni korkade. När ska religionen förpassa dit den är, ingenting annat än tro på något som inte går att bevisa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mm, religionens särställning har spårat ur. Saker man varken skulle kunna säga eller göra i andra sammanhang är helt okej bara man hänvisar till någon gammal bok.

      Radera
  6. Jag brukar be chefen om löneförhöjning, dock inte fem gånger om dan - inte ens en gång i veckan. Får tydligen ta och gaska upp mig så att jag kommer in i matchen ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du får rulla ut en bönematta nästa gång.

      Radera
    2. Vita bönor, sojabönor eller söderbönor - that is the question

      Radera
    3. Bara om du jobbar i Göteborg ;-).

      Radera
  7. På mitt jobb drillas cheferna av en arbetsrättsadvokat en gång om året efter diverse "incidenter". Som övertygad religionshatare brukar jag ingående fråga ut advokaten om möjligheterna att vidta åtgärder mot muslimer som ber så att andra utsätts för deras religion, t ex i omklädningsrum eller ute på arbetsplatsen. Kan inte rätten till friheten från religion väga lika tungt som rätten till religion? Nej menar advokaten. Religionsutövningen har ett större lagskydd än religionsfriheten (frihet från religion). Enda gången då arbetsgivaren får ingripa mot bönestunderna är om de skulle utgöra en säkerhetsfara eller vara ett hinder mot driften. Det verkar därför som om enda möjligheten att slippa dessa galenskaper på arbetsplatsen är att helt enkelt inte anställa några potentiella bedjare, och det är även den principen jag numera tillämpar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Går advokaten efter praxis är det nog helt korrekt. Inte lika säker på att lagboken backar upp det, men det spelar ju mindre roll.

      Och ja, det är en överhängande risk. På samma sätt som Metoo förmodligen gjort det svårare för kvinnor att få jobb. Ingen vits att ta risken att få in rättshaverister på arbetsplatsen som kommer att skylla alla motgångar på diskriminering.

      Radera
    2. Nä, det där kacklet om sexuella trakasserier och Metoo har verkligen gått överstyr... För att undvika rättshaverister på arbetsplatserna OM man nu vill anställa en kvinna (de har ju ändå lägre lön = besparing för företaget) kan man under anställningsintervjun ställa lite ledande frågor typ "Tycker du en hand under kjolen är kränkande eller bara en fin komplimang?". Eller t ex "Kommer du att bråka när nån manlig kollega trycker upp dig mot väggen på julfesten och kör in tungan i munnen på dig, eller tar du fullt ansvar eftersom du ändå fått lite för mycket glögg?" Jag menar, lite får kärringarna ändå tåla, det är bara Vikingasjukan.

      Radera
    3. Varför skulle man behöva tåla det? Dina exempel är ju riktiga trakasserier. Det jag pratar om är människor som drar köns-, ras- eller religionskortet när de anser sig förfördelade i interna rekryteringsköer. Är ganska säker på att det gick att begripa utifrån det jag skrev. Om man vill alltså.

      Radera
  8. Det är ju lite märkligt detta, att "fredens religion" alltid straffar ut sig själv. Och alltid höjer sin röst om sina egna rättigheter, men aldrig skyldigheter. Som i detta fall tar man en sådan plats att de blir oanställbara på en normal arbetsplats.
    Mvh investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingen grupp tar upp sina egna skyldigheter. Det är därför det övriga samhället måste göra det.

      Radera
  9. Man skäms tamjef*n hur Sverige har blivit!
    Arbetsgivaren förväntas med andra ord att utöver att bjuda på arbetstid - när det ska ylas i tid & otid - även hålla med del av sin lokal som inte ska användas till verksamheten utan istället till "ylande"...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är mest förvånad att MTR inte står på sig. De måste ju ha fattat när det första brevet gick ut att detta kommer de få mothugg på. Men så fort de fick de vek de ner sig. Varför då ta upp saken alls, jag fattar inte.

      Radera
    2. Yes!
      Ett svar från MTR typ "På vår arbetsplan arbetar vi! Om man inte vill jobba & ändå vill ha en lön bör ni söka en annan arbetsgivare! De som inte förstår eller tycker detta är svårt/taskigt/jobbigt/inte tillräckligt PK bör även ni säga upp er."

      Radera
    3. Ungefär så, eller också vara tyst. Jag var visserligen aldrig någon större schackspelare, men så mycket hann jag lära mig att man måste tänka mer än ett steg i taget. Man skriver inte ett brev som stor och uppmärksammad arbetsgivare utan att tänka igenom hur det kommer landa och vad man ska göra då. Eller jo, tydligen gör man det.

      Radera
    4. Du får ju beakta att vi snackar tuben, politik alltså. Då funkar vad skit som helst, utebliven konsekvensanalys ses alltid som en merit i de sammanhangen, tydligen.

      Radera
    5. Överens igen :-). En såpass stor arbetsgivare lär ha en "kommunikationsansvarig" & de som inte är PK utan faktiskt tar ställning i linje med vad folk i allmänhet faktiskt tycker skulle vinna en hel del. Pendeln har svängt & det märks i samtal som inte längre förs med viskande röster utan öppet på arbetsplatser. Det är inte lika "farligt" längre att använda sunt förnuft & faktiskt säga att "Nej jävlar i min låda! Nu räcker det! Kejsaren är naken & vi har ett ackord här att fylla & ska den där tjommen få ackord så ska han ta mig tusan jobba han med!"

      Radera
  10. På betald arbetstid ska man jobba. Eller i alla fall när det förväntas av en. Det uppstår ju lite luckor ibland, som av många fylls av onyttigheter. Det viktigaste är att jobbet blir bra. Böner har dock olika formkrav.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Något säger mig att de inte skjuter in en improviserad bön när tillfälle ges tack vare att det är lugnt på jobbet, men även om så vore tycker jag att arbetsgivarens ursprungliga krav är rimligt. Som du säger: på betald arbetstid ska man arbeta. Därav namnet.

      Radera