lördag 1 februari 2020

Europas lägsta arbetslöshet?

2020 skulle Sverige ha EU:s lägsta arbetslöshet. De sa Stefan Löfven 2013, men regeringens åtgärder har bara gett marginella effekter trots stora kostnader, och istället för att sjunka har arbetslösheten stigit. Det som sjunkit är Sveriges ranking. Av 28 länder i EU är Sverige på plats 23 med sina 6,9 procent (från plats 12 när Löfven lovade bättring). Vi är alltså nästan sämst och det lär knappast ändra sig inom kort.


Fast riktigt hur dåliga vi är går inte att säga. I SCB:s arbetskraftsundersökningar räknas en person som sysselsatt bara han/hon haft sysselsättning i en timme den vecka undersökningen genomförs. Sysselsatt betyder inte heller att man arbetat med ett riktigt jobb. Det går lika bra med en helt skattefinansierad praktikplats eller någon slags utbildning som inte alls behöver leda till jobb. Definitionen är inte unik för Sverige, men endast Sverige svenska hittepåjobb hava.

Staten kan visserligen skapa jobb som behövs, det måste inte vara trams och skit. Men för att jobb ska ge skatteintäkter måste både arbetsgivaren och finansieringen vara privat. En vettig regering kan däremot skapa förutsättningar för privata jobb, men bevisligen kan inte Sveriges nuvarande regering det.

Hjärntrusten.

Inte för att jag har så stora förhoppningar på några andra politiker. Dessutom kommer vi från en högkonjunktur. Det är nu arbetslösheten ska vara som lägst och ”ladorna fulla”, för att använda regeringens retorik. Med en rejäl ekonomisk kris och storföretag som antingen lägger ner eller flyttar hela verksamheten till låglöneländer står vi inför probl... utmaningar.

19 kommentarer:

  1. Det står kanske någonstans att läsa. Men, vilken partitillhörighet har du själv ? Vilka får din röst i ett riksdagsval ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sparo har ju ett eget parti på gång. Tror inte han gillar något av dem som finns idag.

      Radera
    2. Northernlight: Inget alls. Det Dacke hänvisar till är Folkhatarpartiet Håll Käften, en inte helt seriös idé om att ge sig in i politiken.

      Radera
  2. Nu är det väl rätt stora pensionsavgångar de närmsta 10 åren så nu hade det kanske passat bättre med ett löfte om lägre arbetslöshet till 2030.

    Annars är det nog rätt lite de kan påverka. Bortsett från att köra ner svenska kronan i värde och där är ju frågan om man kan pressa ner den mycket mer. Med tanke på hur det går för S så är nog Stefan själv en del av den statistik snart.

    Sen blir begreppet "arbetslös" rätt flummigt med tanke på hur de mäter precis som du skriver. Hur räknas du in i den statistiken Sparo?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har en enskild firma jag jobbar i, så jag hoppas att jag inte räknas in.

      Radera
    2. Det är väl klart de kan påverka. Den katastrofala utvecklingen i just Sverige är ju en följd av enkom usel migrationspolitik och sjukligt högra bidrag till alla de som kommer hit för att utnyttja den dumme svensken.

      Radera
  3. Förmodligen en tokig tanke men: Vi har ju brist på en mängd lågavlönade yrken. Kan man inte slussa dem dit med lön strax över det stöd de nu har. En hel del skulle naturligtvis inte acceptera detta men de som är arbetsföra och nekar borde få understödet indraget. Fackföreningarna borde acceptera detta eftersom de då skulle få flera (missnöjda) medlemmar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingen tokig tanke alls men facken skulle aldrig gå med på låglönejobb. De värnar ju mest om de som redan har ett jobb.

      Det är ju bra att vi fått bort låglönejobb men det blir problem när efterfrågan på just sådana jobb ökar.

      RUT och ROT är ju en möjlighet. Kanske en variant där den anställde måste ha varit långtidsarbetslös. /nils

      Radera
    2. Vilka lågavlönade yrken har vi brist på? Jag har mer en känsla av att de där riktigt enkla jobben som fanns förut har försvunnit eftersom man nu nästan alltid måste kunna hantera en dator och lite annat.

      Annars gillar jag också tanken. Är man arbetsför ska man arbeta ifall man får bidrag.

      Radera
    3. Vårdbiträde, renhållning i vår allt mer nedskräpade natur, parkskötsel och liknande.

      Jobb som tidigare fanns på Samhall, innan de ökade kraven. Det måste ju finnas något arbete att sätta folk i, folk som säkert i många fall inget annat önskar än att få sysselsättning.
      /nils

      Radera
    4. Vårdbiträde må vara lågavlönat, men kräver en del utbildning. Och har vi stort behov? Är det inte sjuksköterskor som krävs överallt numera?

      I min kommun åker rehabiliterade missbrukare runt och tömmer soptunnor i regi av något slags servicecenter. Det känns som en win-win.

      Radera
    5. Vårdbiträde avlastar undersköterska, som avlastar sjuksköterska, som avlastar läkare. Vi behöver fler högre upp i hierarkin och ett sätt är att alla flyttar upp ett steg via kompletterande utbildning samtidigt som vårdbiträde, som i princip kan utbildas på jobbet, fyller på underifrån.
      Varför inte betald utbildning mot att man stannar i minst fem år. /nils

      Radera
    6. Men har vården fattat det där? Jag har en känsla av att man sparkade en massa vårdbiträden och undersköterskor för att man kom på att det var bättre att fylla alla positioner med sjuksköterskor. Att det inte fanns tillräckligt med sådana kom man inte på förrän senare.

      Radera
  4. Men vad konstigt, var det som så att S och Löfven som vanligt helt enkelt pratade det där tvärtomspråket som de ägnar hela dagarna åt? Nu senaste var det väl migrationen som skulle minskas, vilket alltså betyder nya rekord framöver.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror helt enkelt att Löfven inför valet 2014 kastade ur sig ett årtal lagom långt fram. Kanske trodde han att några åtgärder skulle hjälpa, kanske visste han (också) att de inte skulle det. Men det funkade för att vinna valet.

      Radera
  5. Det är väl mest fattiga människor som röstar S, alltså måste S hålla människor fattiga för att sitta kvar vid makten. Skulle tro att S är ungefär lika intresserade av att lösa sveriges problem som MP är av att lösa miljöproblemen.

    Existensberättigandet upphör när man är klar...

    SvaraRadera
  6. Inte oväntat när det kommit hit ett stort antal lågutbildade eller iaf inte språkkunniga. Vet inte riktigt om statistiken säger så mycket om man inkluderar asylsökande heller? Iaf inte i jämförelsesyfte historiskt eller med länder som har färre antal asylinvandrare. Klart det inte magiskt uppstår jobb för personer som inte vet hur samhället funkar.

    Nu tror jag iofs inte att löfvens uttalande 2013 var direkt välunderbyggt. Men framförallt så är det ju omöjligt att 7 år i förväg förutsäga någonting öht. Så man kan ju hoppas att ingen röstade S pga det löftet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Asylsökande tror jag inte är med i någon statistik över arbetslöshet, men de som beviljats asyl hamnar ju där så småningom.

      Ingen aning om varför någon enda människa röstar på S, men jag tror inte att det fanns någon annan tanke bakom löftet än att man ville vinna valet 2014.

      Radera