lördag 22 februari 2020

Shopping på arbetstid

Jag fick ett läsarmejl och sånt är alltid uppskattat. Personen får outa sig själv i kommentarsfältet om han/hon vill, men här är ett utdrag:
Otroligt många handlar i arbetskläder - förmodligen på arbetstid! Gula yrkeskläder med tydlig logga, Andreas Schakt, Peters Gräv osv. Jag skulle när jag jobbade aldrig gå och handla privat under arbetstid. Skäms de inte? Vet arbetsgivare om att personalen släntrar runt i köpcentret? Hur mycket pengar rinner inte ut mellan fingrarna i samhället? Var finns ärlighet?

Jag vet inte. Kanske förbereder de sin pension:


Eftersom jag lägger mina egna arbetstider handlar jag nästan alltid vardagar mitt på dagen och jag kan bekräfta att det stämmer. Det är fullt av människor i arbetsför ålder som handlar mat dagtid och påfallande många har jobboveraller och reflexkläder. Visst kan de vara på lunchrast eller på hemväg, men hur många byggare har inte arbetstid vid 13-14 en tisdag?

Jag gjorde en webbsökning efter ”handla på arbetstid” för att utröna hur vanligt fenomenet är. Det jag får upp är att arbetsgivare eventuellt hindrar anställda att röka, träna eller be på arbetstid, men inte ett ljud om ”shoppingbondpermis

Möte på stan

Jag undrar också ifall det är med arbetsgivarnas goda minne som deras anställda strövar runt på Willys på kontorstid. Vad säger man om man springer ihop med ägaren till sin arbetsplats vid kassan? ”Vilket väder vi har fått va!”?

24 kommentarer:

  1. Svågern är snickare. Han berättar att han ofta får sitta och vänta timmar och ibland dagar på att material skall komma till arbetsplatsen så han kan utföra sitt jobb. Eller väntar på att någon annan skall göra färdigt sitt så han kan fortsätta. Under dessa perioder är han "fri" med lön.

    Antagligen är det billigare att betala lön utan arbete ibland, än att optimera transporter....

    Själv jobbar jag en hel del natt och helger....och är då ibland hemma vardagstid, men jag går inte på stan i arbetskläder ��.

    Mvh
    Thz

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är inte utan att jag undrar var de som ska leverera materialet befinner sig. På Ica ;-)?

      Nej, det är så jag tänker. För att gå runt i reflexkläder måste man rimligtvis vara i tjänst eller på väg till eller från.

      Radera
  2. Många i de brancherna är egenföretagare så de kan ju ha fritid närsomhelst. Men jag är en sån som varit anställd och "släntrat runt" i varuhus med varselkläder och "xxxx schakt"-tryck på. Det har dock bara varit på lunchen eller på väg hem från jobbet. Så min arbetsgivare har alltid fått sina 8timmar. Däremot har de fått stå för transportkostnaden för omvägen från "bygget" till "jobbet". Och det har ingen haft några invändningar emot.
    Problemet med "tidstjuvar" är nog mycket större på kontor än bland "byggare", fast det är ju bara min empiriska slutsats. Eller vad säger ni som jobbat på kontor, brukar ni läsa bloggar, kolla börskurser, blocket annonser eller hemnet? Stänger/gömmer ni en webläsarflik när chefen kommer?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag får väl ta kontorsperspektivet då. Slösurfandet tror jag varit ett mindre problem än privat telefonerande på mina arbetsplatser, och shopping obefintligt eller snudd på. Men visst finns ineffektivitet i alla yrkesgrupper.

      Radera
    2. Du kan väl även se när trafiken till din blogg är som störst? Skulle förvåna mig om det inte är mest under normal kontorstid. Och på helgdagar är det lägre trafik och kanske lite mer utspritt? Men det var inte min mening att peka finger eller försvara en hel yrkeskår. Mygel beror nog mer på den enskildes moral, snarare än vilken bransch den verkar i.

      Radera
    3. Det kan jag, men håller inte järnkoll på den. Högst är den normalt på vardagseftermiddagar, vid 16-17. Så det är svårt att säga om det är före eller efter utstämpling (eller FIRE-folk som skiter i vilket).

      Radera
    4. Mina läsare är som flitigast besökare mellan 19-20. Gissar att de nattar barn då, inte jobbar...

      /Frihetsmamman

      Radera
    5. Och då läser de din blogg medan ungarna sparkar sig trötta :-).

      Radera
  3. Nu hamnar vi helt osökt på de där 349 personerna som styr, eller borde styra, landet. Det tycker jag är ett betydligt större problem, för det påverkar så många i slutänden. Detta att de alltså inte gör ett enda skit av det de borde. Ingenting. Eller förlåt, de har ju faktiskt lyckats automatisera årliga skattehöjningar på ett flertal områden. Skatteindrivningen fungerar alltid optimalt. För att inte göra någonting alls så uppbär de dessutom betydligt högre lön än de flesta, samt pensionsförmåner som flyter ovanpå alla andra.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, visserligen rör det sig inte om så många, men de sänder såklart ut signaler till oss andra. Om politiker kan ta "time-out" och åka till Mauritius samtidigt som de tar ut full lön får man kanske inte så dåligt samvete av att smita in och handla mat på arbetstid.

      Radera
  4. Å så har den svenska avundsjukan visat sitt fula tryne ännu en gång!
    Kanske knegarna har rast eller lunchpaus och varför inte då passa på att göra lite nytta?
    Eh nä, problemet med folk som inte tjänstgör är enl min uppfattning större på tjänstemannasidan.

    /Patrik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om du läst texten du kritiserar handlar jag ofta kl 13-14 - ovanlig lunchtid för en bransch där man sällan börjar efter 7 på morgonen.

      Men det är mycket möjligt att du har rätt i att "skolket" är värre bland tjänstemän. Grejen är ju att det inte syns i butikerna eftersom de inte har loggade kläder.

      Radera
    2. Grejen, är att det sk skolket framförallt yttrar sig i att man glider runt och inte uträttar något egentligt. Men som nämnts innan, oviljan finns överallt.

      /Patrik

      Radera
    3. Det viktiga är såklart ifall man jobbar eller inte när man får betalt för det, men det kräver en annan nivå av fusk att dessutom dra iväg och befinna sig på en annan plats, som en butik.

      Radera
  5. Haha att det finns folk som inte gör något! Och idiotiska chefer som inte har koll på sina anställda...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Svårt att ha järnkoll på alla anställda i ett stort företag, men jag håller med om att det är rätt extremt att komma undan jobb på jobbet i fjorton år. George Costanza i Seinfeld hade blivit grön av avund :-).

      Radera
  6. Jag är nog inte lika förvånad som de som skriver här. Inom bygg och anläggningsbranschen är skiftarbete vanlig med helt andra arbetstider och mattider än vad kontorsråttorna har. Så för mig är det inte konstigt att se arbetsklädda jobbare på väg ned till Willys eller Hemköp för att på sina raster köpa sin "lunchmat".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag trodde att det var snudd på lag att byggare måste börja senast kl 7 på morgonen. Åtminstone de med de allra bullrigaste jobben :-(.

      Radera
  7. Leker med tanken att folk som jobbar i "vardags-/kontorskläder" skulle vara tvungna att gå omkring i reflexväst med företaglogga. Andreas Kontor eller Peters Datakonsult.
    Så man ser om dom "handlar i arbetskläder - förmodligen på arbetstid"

    Jag handlar i arbetskläder. Har mycket oregelbunda arbetstider. Har ibland mil tillbaka till lunchrummet på jobbet. Inte tillgång till kylskåp. Ej heller mirco.
    Har rättighet att åka till jobbets lunchrum men äter ofta i bilen. Sparar tid på det.
    Vill ju inte att "pengar rinner inte ut mellan fingrarna i samhället".

    Lisia - städerskan i arbetskläder med logga på. ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Idén med reflexkläder är väl att man inte ska bli överkörd på arbetsplatsen, men i och för sig vill man ju inte ha en städvagn i huvudet heller, eller bli tacklad av en stressad receptionist.

      Radera
    2. Poängen var mer åt hållet att din brevskrivare "bara" såg kläder med logga som arbetskläder.
      Det kanske gick omkring 10 personer i affären i civila kläder som handlade på arbetstid. Det syntes ju inte på dem.

      Visst kan jag byta till civila kläder när jag handlar. Men jag vägrar "skämmas" för min arbetsklädsel. ;-)

      Radera
    3. Ja, så är det ju. Högst troligt är det ännu fler som handlar på arbetstid, bara det att vi inte kan identifiera dem som arbetare.

      Jag tycker inte att du ska behöva skämmas och det kan ju tänkas att fler än du har "alibi", men när man handlar exempelvis halv två mitt i veckan och butiken är nedlusad med logotypklädda kunder beror det rimligtvis på att många handlar på arbetstid.

      Radera
  8. Det är väl rätt enkelt?

    Har man en bra chef ser chefen till vad man presterar och får gjort. Då kan man gå och uträtta småärenden på en långlunch eller fikarast eftersom chefen vet att man sitter kvar och gör vad som behöver göras när det verkligen gäller. Vissa dagar jobbar man häcken av sig i tio timmar, vissa dagar kan man därför kompensera det. Har man en bra chef är det inga problem att då uträtta småärenden. Har man en chef som räknar sekunder bör man se sig om efter ett nytt jobb och en modernare chef. Svårare än så är det inte.

    Tycker nästan det är mer provocerande med folk som har något sorts back in CCCP-tänk att de måste sitta på sekunden på sin stol på kontoret även vid tillfällen när det är lite att göra. Till och med jag är gammal nog att ha upplevt att köpa en tågbiljett i Östeuropa på old school-vis vilket då var en procedur på flera minuter som inbegriper tre damer trots att det inte är någon kö bara för att alla måste upprätthålla bilden av att ha fullt upp Lite som de på universitetet som kallade det för "skolan" och bara ville att folk skulle tala om för dem vad de skulle svara på tentorna istället för att reflektera själva över vad de ville ha ut av kurserna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har man en bra relation till sin chef, gör det man ska och lite till är det förhoppningsvis inget problem. Men hur många sådana arbetsplatser finns det? Jag har varit på sådana, men ännu fler där man inte får någonting igen för att ställa upp i alla väder (och då slutar man göra det).

      Radera