tisdag 27 oktober 2020

Ingen väljer bidrag?

Ännu ett nedslag på Twitter. Dels för att jag inte hunnit leta blogguppslag i den riktiga världen på sistone, dels för att jag tycker att denna tweet var intressant.

Så tror man att det finns människor som frivilligt lever på bidrag är man i princip inte vuxen? Jag skulle vilja vända på det. Tror man att alla människor vill göra rätt för sig kan man inte ha pratat med många människor.

Jag trodde att alla träffat någon arbetslös som vägrar jobb under sin ”värdighet”. Jag har skrivit om flera tidigare och tusan vet om jag inte var i den kategorin själv när jag var arbetslös en stund på 90-talet. Inte så att jag hade något emot att jobba, men jag höll på att snickra ett hus, hade inte riktigt tid med något annat och fick betydligt mer i a-kassa än jag behövde för att leva.

Om alternativet till bidragsliv är ett välbetalt och fritt jobb kanske de inte vore så många, men har man ingen utbildning, inga meriter eller andra kvalifikationer snackar vi om ett val mellan låglönejobb och bidrag. Det ena kanske kräver att man går upp kl 7, pendlar över hela stan, är borta hela dagen, sliter och fryser för att till slut komma hem efter mörkrets inbrott fem dagar i veckan. Om man netto, efter att arbetsresor, luncher och skatt är betalda, tjänar ungefär detsamma kan jag inte ens klandra dem.


Ett kungarike för en säng!

Så ja, jag tillhör definitivt den ”sjuka” skara som tror att fler bidragsmöjligheter leder till mindre arbetslust. Om någon vill bevisa motsatsen med hjälp av statistik eller argument är ni välkomna, men jag lovar att det krävs mer än fördömanden av tanken för att jag ska ändra mig.

47 kommentarer:

  1. Jag tror tyvärr att du har rätt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tror jag med, och (som vanligt nästan) beklagar jag det. Det vore kul och lönsamt att ha fel oftare.

      Radera
  2. Det är antagligen samma sorts människor som tror att skatten på arbetet inte har någon som helst inverkan på människors vilja att arbeta, dvs ju högre skatt man får betala (dras i inomstskatt) på sitt arbete desto mindre intresserad blir man av att arbeta mer. Vilket innebär att man inte tror att priset på en vara eller tjänst har någon som helst inverkan på efterfrågan på varan eller tjänsten. Dvs det existerar ingen svart (skattefuskande) del i ekonomin.
    Ja, det låter helt enkelt som något som är frikopplat från verkligeheten. Det låter som om det är vänsterideologi såsom kommunism.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp, alla de där varianterna av mänskliga köttmysterier finns där ute och överlappningen är antagligen mycket stor.

      Radera
  3. Lever under socialbidragsnormen, går hemma och slår "dank", vilket retar folk, betalar ur egen ficka, men det stör ändå. Skulle lätt kunna leva på de pengar som jag skulle kunna få i bidrag. Men för mig att leva på andras surt förvärvade inbetalda skattepengar är något jag bara skulle göra om jag verkligen var nödd och tvungen därtill.
    Har även arbetat och haft en resväg tur och retur 22 mil.

    Nu är det visserligen Corona och arbetlösheten, ökar men det är bara någon månad sen jag hörde att det inte hade folk att städa bussarna fast arbetsgivaren hade sökt, där skulle bidragstagare få stå till arbetsmarknadens förfogande med kort varsel om inte annat för att få in en fot på arbetsmarknaden. Eller för ett år sedan som inte bussen gick för att det var sådan brist på chaufförer, inte bara här utan i hela landet. Industri och vård har ju haft brist på kompetent folk som söker arbete, i flera år. Alla friska arbetsföra bidragstagare skulle tvingas till utbildning under strikta former. Att folk lever på bidrag år in och år ut är varken bra för samhället eller dem själva.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det fantastiskt att folk har åsikter om att andra inte maximerar sina inkomster och därmed sin skatteinbetalning.

      Jag vet säsongsarbetare som varje år fixar jobb på nolltid utan fantastiska cv:n. Samtidigt som andra omöjligen kan skaffa ett eget jobb utan "tvingas" gå på bidrag år ut och år in. Det är svårt att få ihop.

      Radera
  4. Kombinationen bidrag och svartarbete är mycket lönsamt, inga marginaleffekter utan stålar rakt ner i fickan. Detta fenomen är inte direkt okänt, det kan man läsa på många ställen i statsunderstödd media.
    Kombineras dessutom flera identiteter med bidrag, ja det kan få yrkesinkomster slå. Det bästa är ju att man inte ens behöver befinna sig i landet utan det går lika bra att sitta på en sandstrand och sippa på paraplydrinkar medan man ser saldot på kontot växa inloggad i sin iphone på internetbanken - i realtid!

    Att kontrollera och bekämpa dylikt, ja det är att kränka den personliga integriteten. Att kontrollera med fingeravtryck, det är 30-tal och hör du stöveltrampet på gatorna?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förutom att man kan läsa om det borde man väl ha upplevt det. Vet twittraren ingen som gått på a-kassa och jobbat svart samtidigt?

      Nej, jag hör inget stöveltramp. Förstår att kontroller är irriterande, men lever man på bidrag tycker jag att man får stå ut rätt långt med att bli ifrågasatt.

      Radera
  5. Skönt att ha dig tillbaka!

    Well om du ställer frågan: vill du ha ett välbetalt jobb eller gå på bidrag så stämmer det ju ;) alla vill väl vara välbetalda än att bara ha bidrag... Frågan är väl hur mycket energi man vill lägga ner på att slippa vara bidragsberoende, ett sätt att öka den motivationen är ju att göra det mer lönsamt att jobba. Rätt konstig tweet för det är som andra redan sagt alldeles för lönsamt att jobba svart och gå på bidrag för att ingen skulle göra det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!

      Om man lägger in i ekvationen att det välbetalda jobbet troligen innebär rätt hårt arbete är jag inte ens säker på det valet, men många verkar inte reflektera över att ett välbetalt jobb högst troligt kommer med ett stort ansvar. Inte alltid, men vanligen.

      Radera
  6. Mitt ex mosters man jobba svart på en bilverkstad samtidigt som han var sjukpensionär. Svärmor skrev ut sig från arbetsförmedlingen då hon har änkepension då hon och nuvarande inte gift sig för att hon då blir av med denna.
    När det var lätt att få a-kassa hade jag flera kompisar som gick till chefen för att be om att bli uppsagda för att kunna ha lite betald "semester". Så hade dom någon som skicka in korten när de inte va i Sverige. Mitt ex syster börja sin första deltidsanställning vid 35års ålder efter att ha levt på sos sedan gymnasiet, är arbetsför men ville inte jobba. Tråkigt men sant.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag får det till ett tiotal person du vet om som helt frivilligt valt att leva på bidrag under korta eller längre perioder. På intet sätt unikt. Därför blir det så märkligt när någon säger att sådant beteende inte finns. Man undrar hur de kunnat undgå att själva se det.

      Radera
  7. Om man ska bygga ett fungerande samhälle måste man utgå från hur människor faktiskt fungerar, inte från hur det lärs ut på Södertörns högskola att människor borde fungera. Kommunism är ju exempelvis en skitcool grej som skulle fungera alldeles utmärkt i en fantasivärld där människor självuppoffrande ställde upp för varandra utan egennytta. Men det blir så knasigt när man testar det i verkligheten, med verkliga människor. Motsatsen, libertarianism skulle ju också funka asbra i en annan fantasivärld där alla människor var dugliga, starka och hade en vilja att agera enligt överenskomna lagar.

    Det hippa projektet "Det mångkulturella samhället" skulle ju vara fint i en drömvärld där alla folkgrupper verkligen ville sitta i ring, hålla händerna och sjunga Kumbaya, trots att deras respektive heliga skrifter predikar det fina i att hugga halsen av varandra. (Jadå, även i den bibel som du kanske har hemma i bokhyllan). Av alla hycklare som hyllar detta världsfrånvända projekt är det, av outgrundlig anledning, få som tackar ja när erbjudandet om bostad i idylliska, Tensta, Rosengård, eller Tjärna Ängar dyker upp.

    I Davids värld finns inga assistansbedrägerier eftersom ingen ju vill leva på orättfärdigt erhållna bidrag. Alltså, inte bara bidrag i allmänhet utan sådana man tillskansat sig olagligt och som berövar samhället resurser som andra behöver bättre. Observera att han kallar sig "David ideologisk ilska" och inte "David logisk ilska". Sanningen känns inte alltid relevant om den motsäger ens ideologi. Naturligtvis sitter David i sin filterbubbla av likförvirrade och läser heller inte på Flashback: https://www.flashback.org/t3059787

    /Surgubben

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis, problem försvinner inte bara för att man låtsas att de inte finns.

      I och för sig verkar det vara rätt stor grad av fria fantasier i den där Flashbacktråden, men såvida inte allt är taget ur luften motbevisar det definitivt Davids tes om att alla vill göra rätt för sig.

      Assistansbedrägerier, personer som kallar sig lama som ändå synts dansa jitterbugg på Ayia Napa, har ju bevisats många gånger. Återigen kan det röra sig om extremfall, men nog fan finns de.

      Radera
  8. Under mina tidiga år inom restaurangvärlden så syntes detta ganska tydligt.. Folk hämtade ut sina bidrag, spelade och drack upp dom, deras respektives bidrag stod för hyra o räkningar. De "jobbade" svart o lön cash i näven så inget som syntes vid kontroller. Lätt räknat kunde de spendera uppåt 20-30k per månad i baren jag jobbade på..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sedan försvann beteendet spårlöst. Eller inte ...

      Radera
    2. Haha, om det vore så väl.. Jag bytte bransch bara

      Radera
  9. Tjena. Är för det ultimata bidraget för alla. Basinkomst. Det borde vara intressant för alla oss som värdesätter tid. Basinkomsten ska helst bara täcka mat, husrum och vård. Vill man ha mer får man knega. Då blir det tydligare att man by tar prylar mot tid. Är det värt att vara borta från familj och vänner för den senaste mobilen. Förstår att det innebär utmaningar för samhället men det är det värt. Frihet äger.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är ytterst tveksam och anser nog att ingen inkomst ska vara kravlös. Inte bara för att människor med mina utgifter då kan välja livslång semester på statens bekostnad utan för att det sänder fel signaler.

      Radera
    2. Nationen har inte råd med basinkomst som täcker mat, husrum och vård. Alldeles för dyrt.

      Och skulle vi införa basinkomst skulle det ändå finnas individer som inte skulle klara sig på pengarna. Alltför många kan inte hushålla med pengar.

      Det är viktigt för människan att se en mening med sitt liv. Många individer skulle bli knäckta av att inte vara behövda. Alla har inte förmågan att självförverkliga sig själv.

      Nä, basinkomst är en vacker teoretisk modell som aldrig kan fungera i verkligheten. Så är även kommunismen. /nils

      Radera
    3. Att ge människor ett syfte kan inte basinkomst rå på, men att jämställa idén med kommunism tyckte jag var lite elakt.

      Radera
    4. Basinkomst har ju redan provats i diverse experiment, bla i Finland. Jag hade kunnat tala om på förhand varför det inte skulle fungera, men det behövdes tydligen testas för att politrukerna själva skulle se misslyckandet.

      För övrigt kan ju inte ett land som Sverige fungera, med de öppna gränserna och bidragen vi har. Upplagt för totalt systemkrasch. Och politrukerna kommer inte inse det förens möjligen långt senare.
      Mvh investera-pengar.blogspot.com

      Radera
    5. Jag har dålig koll på hur det gått med försöken. Har du eller någon annan skrivit om det?

      Radera
  10. Tyvärr känner jag till fler personer som verkligne inte vill arbeta utan lever på bidrag, och har gjort så väldigt länge. Vissa är till och med förtidspensionerade och har det så bra.

    Problemet är att har en familj barn, då är det i princip omöjligt att påtvinga dessa personer tvångsåtgärder på grund av att barnen blir lidande. Det har många medborgare upptäckt, speciellt folk från andra länder som är lite mer finurliga och handlingskraftiga när det gäller att lura godtrogna myndigheter. Jag vet inte hur många gånger jag har hört företrädare för diverse bidragssystem säga "systemet bygger på tillit". Epic fail i dagens Sverige. Ett nytt modernt bidragssystem måste bygga på kontroll, tillsyn och ännu mera kontroll. Det går inte att beta ut en spänn utan att kontrollera och följa upp. Det finns mängder med exempel som är helt absurda, när en person bor med 10 andra på en och samma adress, och så vidare. Ingen bryr sig när det är skattepengar som glider mellan fingrarna. Det är ju ändå någon annan som betalar och tjänstemannaansvaret är sedan länge borttaget.

    Alla bidrag måste vara tidsbegränsade. Det ska inte vara möjligt att leva på bidrag hur länge som helst om du är fysiskt och psykiskt frisk. Om detta bidrar till kåkstäder, ja då får det väl vara så. Det viktigaste är att det är tydliga skiljelinjer mellan de som anstränger sig och de som latar sig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det fanns helt klart en tid då det ansågs fult att leva på systemet. Detta har ändrats och det behöver staten förhålla sig till.

      Radera
    2. Man kan ge matkuponger till de föräldrar som prioriterar fel.

      Radera
    3. Gärna det, men det kan man inte köpa exempelvis vinterskor till barnen för.

      Radera
  11. För det första så är basinkost det samma som stor frihet. Det är definitivt inte samma som kommunism. Det ställer stort ansvar på den egna individen. Förstår att en sådan förändring kan ta tid att sjunka in. Är en då värt det trots nackdelarna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag menar inte att basinkomst och kommunism är samma sak. Verkligen inte! Men båda är en vacker tanke som inte fungerar i praktiken. /nils

      Radera
    2. Basinkomst intjänad av den enskilde är frihet. Basinkomst intjänad av andra är frihet på andras bekostnad.

      Radera
    3. Vad tycker du om upplägget i Alaska där medborgarna får medborgarlön baserat på hur avkastningen på oljeaktier presterar? Var snäll och bortse från differentiering eller att det inte är miljövänligt. Ser du andra problem?

      Radera
    4. Frågar du mig ser jag det som ett sundhetstecken att bidragen åtminstone påverkas av tillgången på pengar.

      Radera
  12. Digitalisering och automatisering kommer ändå leda till oändlig a kassa(basinkomst). Sparos mfl har en portfölj som till viss del genererar en sorts bas inkomst. Det är mitt huvudargument att själv investera. Frihet äger.

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Digitalisering och automatisering kommer ändå leda till oändlig a kassa(basinkomst)."

      Den händelsekedjan var jag inte riktigt med på ;-).

      Radera
    2. Oändlig å kassa i tid för det kommer finnas mindre jobb.

      Radera
    3. Sa man inte samma sak när I-världen industrialiserades, och datoriserades? På något sätt lyckas vi alltid hitta nya saker att göra och tjäna pengar på.

      Radera
    4. Det gjorde man. Men denna gången går förändringen mycket fortare. Samt i större delen av världen nästan samtidigt.

      Radera
    5. Fast även nya jobblösningar borde väl komma fortare. Jag vet inte, men även om arbetslösheten ökar undrar jag om medborgarlön är svaret.

      Radera
    6. Jag återkommer efter jag läst i kaffesumpen.

      Radera
    7. Ah, melittafilterbubblan ;-).

      Radera
  13. Själv ställer jag mig frågan: va fan ska jag arbeta för?
    Så jävla trött på att slita och betala skatt till ett enormt slöseri.
    Klar mig fint utan allmosor själv.
    Första steget taget, går ner till 60% nästa månad..:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klokt. Tid får man aldrig tillbaka.

      Radera
    2. Jag håller med. Det skulle kännas betydligt bättre att betala skatt om det kändes som att det gick till bra grejer.

      Radera
  14. Haha! Vilken tomte du stött på! Klart som fan att det finns en hel drös med människor som hellre slöar runt på bidrag än att jobba när pengarna är de samma. Felet är såklart de höga skatterna på arbete och de höga nivåerna på bidrag och det fina är att det bara är att sänka bidragen så löser det båda problemen. :D

    Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, för mig är det också väldigt klart att fenomenet existerar.

      Radera