torsdag 20 januari 2022

Sida vid sida, tillsammans hjälps dom åt

Sveriges subventionering av serverhallars elförbrukning tedde sig märklig redan innan elpriserna sköt i höjden. Bahnhofs vd Jon Karlung skriver i en debattartikel att intentionen var god, att skapa nya arbetstillfällen hjälpa svensk industri.

Jag är kanske mer cynisk än Karlung eller också kräver hans position att han håller tillbaka, men jag är inte alls säker på att tanken var god. Regelverket gynnar IT-jättar som Facebook och Google. Vad vinner svenska skattebetalare på att subventionera deras serverhallar? Arbetstillfällen? Det vore i så fall som att isolera hus med tusenlappar. Man kan inte plöja ner en miljon per år för varje jobb, ens i glesbygd.

Jag tror att det är mycket enklare än så. Allt mer av den politiska debatten, inklusive valrörelser, förs på internet. Då är det ju perfekt att köpa internetjättar som sedan lyder minsta vink när regeringen vill ”att hatiskt och kränkande innehåll tas bort”, eller kritik i största allmänhet.

Och internetjättarna är inte sena att bistå. Inför valet lovar Google Sverige att ”öka säkerheten och motverka desinformation genom att ge myndigheter, politiker och betrodda journalister en hotline till ett team som lovar att rätt information ges företräde på nätet.

Låter det som bäddat för att demokratiskt, origgat och rättvist val? Hoppas att du tycker det för det är du som betalar för upplägget.

14 kommentarer:

  1. Intressant att Google har en anställd som tituleras "Googles samhällspolitiska chef i Sverige". Det är nästan så att man kan tro att Google har gått och blivit en politiskt aktör snarare än ett teknikbolag. Man kan ju bli lite nyfiken på vad Googles agenda är i såna fall.

    En gång i tiden gillade jag Google. Det har minst sagt kommit att ändras.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är svårt att se det på något annat sätt. Här trodde man att deras affärsidé var att tillhandahålla en sökmotor som indexerar internet, inte bara de delar av internet de vill framhålla.

      Radera
  2. Svar
    1. Duckduckgo verkar onekligen mer intresserade av att låta folk tänka själva. Förutom att de inte loggar mina sökningar uppskattar jag dessutom de smidiga geografiska inställningarna man kan göra.

      Radera
    2. Ett annat bra alternativ (som blir bättre och bättre) är Brave search. Du kan ha det som standard i Brave webläsaren. Den webläsaren är helt enkelt bra. Typ samma som Chrome fast utan att den låter google få tillgång till allt du gör. Så den tar bort reklam/trackers/cookies osv automatiskt (ibland lite väl effektivt iofs). Sen får man välja om man vill ha reklam och då får man betalt själv för det. Brave är ett bra exempel på hur web 3.0 kommer att utvecklas.

      Radera
    3. Jag har länge tänkt att jag ska testa Braves webbläsare, men inte tagit mig tid än. Men att jag ska ha någon annan standardsökmotor än Duckduckgo ställer jag mig än så länge skeptisk till. Men så var jag också sist att lämna både Altavista och Netscape Navigator.

      Radera
    4. Annan anonym här:

      Jag har använt DDG som enda sökmotor i flera år nu. Någon enstaka gång kan man komplettera med startpage. Egentligen finns det ingen anledning att använda en enda googleproduktlängre, möjligtvis med undantag för maps men även där blir alternativen bättre och bättre.

      Radera
    5. På bildsökningar är tyvärr konkurrenterna inte ikapp, men en textsökning på Google har jag inte gjort på många år, förutom när jag velat kolla historier om att "Google har tagit bort alla träffar på NN:s hemsida".

      Radera
  3. Ja, smaka på den titeln, "Googles samhällspolitiska chef".

    På min tid hette det "politisk kommisarie". De fanns på alla arbetsplatser i bl.a DDR.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hörde en kvinna igår i en intervju som hade vuxit upp med kommunismen och såg tydliga tecken på totalitarism i väst nu.

      Radera
  4. Teckjättarna är största hotet mot demokratin just nu. Att dessa censurerar och tar bort information som makten inte gillar är så j-a skamligt. Ingen skall censureras. Diskutera utifrån så många vinklar som möjligt. Sedan får folket avgöra vad som är mest trovärdigt.
    Men människor är så sjukt fogliga och lättledda att makten nu inte ens mörkar sina angrepp på yttrandefriheten.
    Personer som misskött sina positioner får ständigt nya chanser. Oavsett hur olämpliga politiker visat sig vara får de nya välavlönade uppdrag av polarna. 2 år med inskränkningar av medborgarnas friheter har diskuterats vid 149 möten i krisledningsnämnden. Inte en j-a anteckning hur de tänkt och motiverat dessa åtgärder. Varenda mp/sosse-politiker och deras tjänstemän borde låsas in och slänga nyckeln.
    Hur människor kan tolerera detta vanstyre är mer än märkligt.
    Detta är heller inte bra för mitt blodtryck.
    // Janne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, en öppen debatt är enda vägen att gå för att riktig godhet ska segra. Enda anledningen att välja andra vägar är om man inte är god och bara vill få sin vilja fram med så lite motstånd som möjligt.

      Mm, över hundra möten och inga mötesanteckningar! Det borde inte en enda människa gå på.

      Radera
  5. Är det nu man som skattebetalare ska tänka att det är tur att Sverige saknar den korruption som finns i andra sämre länder? :)
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera