onsdag 14 december 2022

Spartips för idioter

Vi är många som sparar ström nu och SVT vill inte vara sämre, så de lät sin reporter ”elbanta”. Det gick till så att en ”klimatcoach” bl a berättade för honom att golvvärme i badrummet är lyxkonsumtion när man bor i en lägenhet med fjärrvärme som ingår i hyran.

Nästa spartips var att fylla tvättmaskinen och diskmaskinen istället för att köra dem halvfulla – bra där... Om ni tycker att jag raljerar beror det på att jag gör det. Detta behövde de inte en elexpert för, det hade jag kunnat berätta för reportern – när jag var sju år!

Nytt spartips, för nu är det ingen hejd på de goda (men väldigt självklara) idéerna. Reportern får reda på att han ska koka pasta med lock på kastrullen och det ska tydligen spara 20 kWh under månaden, så jag är förvånad att han ens hade lock till kastrullerna.

Sedan upplyser hr ”Klimatcoach” reportern om att kyl och frys bör vara täta och inte öppnas i onödan. Okej, så man ska alltså stänga kylen efter sig, vem hade kunnat ana det?! Att frosta av frysen är åtminstone ett vettigt spartips, men det hade man ju lika gärna kunnat få här.

Detta hade kunnat vara en rimlig lektion på lågstadiet, lite grundläggande kunskaper om hur man sparar el, något barnen säkert hört vuxna prata om på sistone. Jag vet inte vad SVT har för målgrupp för sådana här reportage, men jag tänker att de nog siktar lite högre.

82 kommentarer:

  1. Jag kan ha fel, men jag har hört att man kan diska för hand, stämmer det? Och att varmvattnet oftast ingår i hyran, om man bor i lägenhet?

    Vad jag själv har gjort, så länge temperaturen håller sig under säg fem plusgrader, är att jag stänger av kylen och använder skafferiet som förvaring. Frysen klarar jag mig utan under vintermånaderna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Med tanke på det jag skriver i min kommentar, har man varmvatten gratis men betalar för el är det ju givetvis bra att handdiska.:)
      /JonasB

      Radera
    2. I de erfarenheter av hyra jag har ingick alltid vatten, både varmt och kallt. Ett kallt skafferi är guld värt på vintern, men en modern kyl är inte heller tokdyr att driva. Och frys skulle jag ändå inte vilja vara utan.

      Radera
    3. Fast om alla går loss på varmvattnet i hyreslägenhet så kommer hyran höjas därefter. Så det tycker jag inte att vi pratar högt om.

      Radera
    4. Jag skulle inte kalla diskning av hushållets porslin för att "gå loss på varmvattnet", hur man än väljer att diska.

      Radera
    5. Ser det som högst normal användning av varmvatten med.

      Radera
  2. Jag har sett diskussioner (minns inte var) om att golvvärme är lyxkonsumtion. Kanske i ovan nämnda lägenheter. Men de jag känner som har golvvärme, de har det ISTÄLLET för vanligt element. Då har man värme jämnt fördelat i rummet istället för under ett fönster. Bor man i ett gammalt hus så märks det ganska tydligt att det är varmt nära elementet. Men eftersom värme stiger så drar det sig mot fönstret och kylan från fönstret sjunker ner mot golvet. De delar av rummet som är längre bort får ganska dåligt med uppvärmning från elementet. Men eftersom det oftast även är en bit från både yttervägg och fönster så kyls det inte av lika bra heller. Ganska självklart för den som har upplevt det.
    I vårt hus går katten gärna in i badrummet och sover. För det är det enda ställe där vi har värmegolv.

    Är du säker på att det inte var ett reportage för Barnjournalen?

    Spargrisen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns ju vattenburen golvvärme, t o m veduppvärmd. Men i reporterns lägenhet går den uttryckligen utöver det ordinarie värmesystemet, och betalas (till skillnad mot resten) av hyrestagaren.

      Jag minns faktiskt Barnjournalen som ett vuxnare program än många av dagens program för vuxen publik.

      Radera
  3. Själv försöker jag förklara för min sambo att det är onödigt att fylla vattenkokaren ända upp när hon ska ha en (1) kopp te. Känns ju som en no-brainer men det är som att hälla vatten på en gås...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Exakt samma här...
      /JonasB

      Radera
    2. Så besynnerligt! Mvh lycklig singel

      Radera
    3. Ja, sambo/fru/e dyl kan också vara lyxkonsumtion.

      Radera
    4. Så kan man uttrycka det :)

      Radera
    5. Sa länge man inte häller ut det överblivna vattnet förstar jag inte problemet. Man kan väl koka upp det igen för nästa kopp te, eller använda det till att vattna blommorna med.

      Annika

      Radera
    6. Tar det inte längre tid att koka upp 1,5 l vatten än 2-3 dl.

      Radera
    7. Jo, nog måste det gå åt energi. I och för sig blir vattnet varmt, så där får man lite "återbäring".

      Radera
    8. Jag slår i min kopp vatten o den tiden det tar mig att skicka i ett par mått näskaffe (nej, jag skiter i smaken ock det är koffeinet jag vill åt) så är min kopp kaffe varm. 10 sek?

      Radera
    9. Det låter för lite, men det kan bero på att de enda vattenkokare jag har och har haft har varit gamla och gratis.

      Radera
    10. Jag dricker gärna mitt kaffe ljummet, därav funkar det för mig!

      Radera
  4. Jag kan ej besluta mig för grunden till att reprtaget gör mig irriterad. Tror denna o liknande reportrar att vi är så bakom flötet att sådana här reportage behövs, eller ÄR vi som grupp så korkade att detta ärbra o rimligt?

    Mitt egna spartips för idioter är att detta med handdisk ej är ett lämpligt sparsätt, det går åt 5 ggr mer energi än att köra en full, hyfsat modern diskmaskin. Då räknar jag ändå bara på den elektiska energin.
    /JonasB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nja, det har jag litet svårt att tro på …

      Radera
    2. https://www.energimyndigheten.se/nyhetsarkiv/2017/spara-energi-pa-att-diska-i-diskmaskin/

      Radera
    3. Det funderar jag också på ibland. Är de idioter eller tror de att vi är det? Jag lutar åt det sistnämnda, att de i sin iver att få in så många som möjligt i målgruppen lägger sig på en infantil nivå.

      Själv diskar jag just nu vatten jag värmt upp på kaminerna som ändå går. Svårslaget.

      Radera
    4. Värmebuffert som sedan går att diska "gratis" med, ja, svårslaget! :)

      Radera
    5. Jag fick ett tips av en kompis att värma en stor petflaska i micron o ta med sig under täcket att snabbt värma upp sängen med. Kanske inte tokigt även om jag hellre andas under täcket ett par minuter. Men hade jag varmvatten gratis på kaminen så skulle jag prova.

      Radera
    6. Äh, det har jag katter till. Och jag är inne på din linje. Med extrafiltar blir kroppen ett element som värmer upp ytan mellan säng och täcke.

      Radera
    7. Om man läser den där "forskningen" från Energimyndigheten ovan diskar man handdisk med 70 liter vatten om dagen, så 7 10-liters hinkar om dagen måste du/man värma på kaminen varje dag !?!?

      Radera
    8. Ska man förbruka 70 liter vatten per dag för att diska låter det som att man har ett väldigt stort hushåll. Jag gör knappast av med 7 liter per dag, inkl sköljvatten.

      Radera
    9. Samma för mig, diskar i ca 7 l om dan, dessutom använder jag sköljvattnet att vattna blommorna med. Tror inte det blir dyrare för hand. Jag undrar hur de på energimyndigheten har diskat och hur effektiva de var. Inget större förtroende för forskare och vad de kommer fram till./ Em

      Radera
    10. Någon gång ska jag räkna exakt, men jag diskar inte varje dag och jag fyller bara upp diskhon en gång, så jag kan inte tänka mig att det blir mer än sju liter per gång (inte per dygn, då är det max hälften). Hur man kan komma upp i 70 liter vet jag inte, men då är man nog snarare ett kafé än ett hushåll.

      Min (i och för sig ganska sparsamma) erfarenhet av diskmaskiner säger att man helst bör skölja och i stort sett nästan diska grejerna helt rena innan man kör dem i maskin för annars får man ändå göra om det.

      Radera
    11. Skulle diska hos morfar född 1925.
      Börja fylla diskhon.
      Stopp stopp stopp.
      Man låter inte vattnet rinna i onödan utan har jättelite vatten på, rinnande ner i hon och diskar och sköljer i det under det så långt man hinner under tiden man fyller, så slipper man slösa vatten på sköljning sen.
      Är det sen vinter så står vattnet så klart kvar i hon tills det kallnat. :)

      Radera
    12. Skön inställning, att utnyttja det rinnande varmvattnet på det sättet hade jag inte tänkt på.

      Att däremot låta vattnet stå kvar i hon tills det kallnat (då kan man ju dessutom hinna diska fler grejer) gör jag alltid på vintern, oavsett om jag använt varmvattenberedarvatten eller vedeldat det på kökskaminen. Född 1971 :)

      Radera
    13. Född 1966 och gör precis som din morfar. Och ställer ner porslin som ska sköljas innan disk i hon bredvid och då rinner vattnet ner (Barnjournalen förklarar) på det som står i tur att sköljas. Det innebär att det mesta blivit tillräckligt sköljt innan det är deras tur. Men det är väl jag och mina kompisar födda på 20-talet.

      Radera
    14. "Barnjournalen förklarar" :)

      Radera
  5. Sedan är det bra att skilja på mygg o kameler. Mobilladdning o standby på ej antika produkter kostar nästan gratis. Köra torktumlare kostar skjortfabrik och är ersatt av klädställning, dusch kostar runt en 30lapp om man ej blöter ner, stänger av, tvålar in, sköljer av. Där försöker jag spara stålar. Nu har jag varken bastu eller pool, men jag skulle låta bastun vila då en omgång där det ligger runt 300:-
    /JonasB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, att ladda mobil skulle jag inte fundera två gånger över. Standby däremot, för till skillnad från mobilladdning ger det ju ingenting.

      Radera
    2. JonasB, jag blir nyfiken på kamelen bastu som du skriver kostar ~300kr.
      Jag är uppenbarligen inte bra på att spara då jag både har sambo och gillar att basta. Jag är nyfiken på hur du kommer fram till siffran 300kr!?
      Jag brukar basta 2 gånger i veckan. Jag har en bastu som rymmer 3 personer på övre laven och teoretiskt sett 3 på den nedre. Bastuaggregatet är på 6kW (detta verkar vara en vanlig effekt på bastuaggregat), jag brukar dra igång aggregatet 35-40 minuter innan jag går in och sedan stänger jag av det när jag börjar basta (lavastenarna och metallen i aggregatet räcker åt mig de cirka 15 minuter som jag bastar). Om jag räknar med att termostaten aldrig slår ifrån så förbrukar mitt bastubesök 4kWh, då måste elen kosta 75kr/kWh för att jag ska komma upp i 300kr (10-30kr hade jag varit beredd på att hålla med om).

      Radera
    3. Jag vet ju ej själv då jag ej har erfarenhet därav. Jag förlitar mig på det som sägs ut till oss medborgare o då är det 300:- för 6 timmar bastu. 6 timmar är ju en tid, men jag antar att det tar ett gäng timmar att värma.
      JonasB

      Radera
    4. 6000 kWh per timma gånger 6 idag= 360:- plus moms o alla övriga påslag. Är du förberedd att hålla med om 10 kr per timma, så får du ju vara det, men jag tror ej det är i linje med fakturan som kommer landa i brevlådan.
      /JonasB

      Radera
    5. Ok, så du räknar med ett pris på 10:-/kWh?
      6 timmars bastu, det förklarar saken. Jag får ju in 9 bastutillfällen på 6 timmar, då blir det en kostnad på drygt 33:- per gång (om jag skulle tvingas betala 10:-/kWh).
      Jag vet inte vilken artikel du läst om 300:-, kan det vara så att de avser att basta 7 dagar i veckan kostar 300:-/vecka?
      (Med tanke på att uppvärmningstiden för en bastu är ~20-40 minuter så är det nog mest spa/gym/simhallar som har bastun igång så länge som 6 timmar åt gången)
      https://www.dalakraft.se/spartips

      https://nordic.harvia.com/sv/ideer-och-trender/hallbarhet-sakerhet/kostnaden-for-att-varma-en-bastu-ar-mindre-an-man-tror-en-typisk-familjebastu-var/

      https://tylo.se/blog/5-tips-for-energi-effektivt-bastubad

      Radera
    6. Nej, 6 x 6 är väl 36 vad jag vet. Sedan kommer det till en massa mera.

      Radera
  6. Veckans tips för inkomst, skriv en bok om hur man sparar el på bästa sätt, med exempel liknande de i detta inslaget. Verkar kunna bli en riktig kassako, med minimal ansträngning, och stor målgrupp? Att rabbla självklarheter är inte svårt, men tydligen tillräckligt för att kunna titulera sig "expert". Lite som de s.k. "sparexperterna" eller "börsproffsen" som ofta får komma till tals. Jag är övertygad om att valfri nisse bland oss snål/sparbloggare hade gjort ett bättre jobb.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är möjligt att den här killen är jättekompetent (fast det faktum att han kallas "klimatcoach" tyder inte på det), men i det här inslaget rabblas verkligen bara självklarheter.

      Radera
  7. Det låter mer som att du tittat på ett humorprogram. Mindre roligt är att jag sparat en massa kwh under året men räkningarna blir bara större och större.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ju det som gör detta sparprojekt tröstlöst, att elpriset fortsätter att gå upp och man kan inte gärna spara 100 procent.

      Min decemberräkning kommer bli högre än de tidigare. För några dagar sedan kände jag mig tvungen att slå på luftvärmepumpen. På lägsta tänkbara, men högre än 0, när jag körde helt vedeldat.

      Radera
  8. Två Månadslöner14 december 2022 kl. 12:48

    Min årsförbrukning på induktionshällen är 28 kWh per år. Vad är det för gammaldags spis han använder? Kyl och frys 250 kWh om året, runt 20 kWh i månaden, med hög pris på 5 kr inkl avgifter kostar kylskåpet 100 spänn i mån att ha den i drift. Stänger jag den snabbt så sparar jag vad, 1 kr? Jag har inga ord, nyhetskanalen är ett skämt nuförtiden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag fick inte heller ihop den logiken, och det utan att ha dina siffror att backa upp tvivlet med.

      Radera
    2. Induktionshäll är effektiv. Men inte något som ger liv eller död. Du sparar max ca hälften av de som har gjutjärn, 10%-20% över mig som har glasyta.
      /JonasB

      Radera
    3. Men oj så mycket roligare det blir att laga mat på induktion!

      Radera
    4. Ja, det är riktigt grymt! När jag behöver byta blir det induktion!

      Radera
  9. En sak som spar energi är att inte duscha varenda dag. Förr badade man bara till jul, fast det är nog att dra det hela lite väl långt, men varje dag behövs i alla fall inte.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Själv duschar jag alltid i samband med träning och det kommer jag inte ifrån. Dock behöver jag inte ha vattnet igång många sekunder. Eller alls faktiskt: https://sparosverige.blogspot.com/2021/12/gratis-tvagning.html

      Radera
    2. Kan man lösa det på ditt sätt så förbrukas ingen extra el.
      Du får skaffa en pump med en slang och sätta duschmunstycke i andra änden på slangen, så blir det en vedeldad varmvattenberedare.
      Jag har grunnat på om det skulle gå att lägga ett rör med cirkulerande vatten ovanpå vår kamin och låta det vattnet värma upp ett vanligt värmeelement i källaren. Problemet är att det blir krångligt med rördragning mellan kamin och källare, så än så länge är det bara på "planeringsstadiet".

      Radera
    3. Ett av de smartaste uppvärmningssystem jag sett var en kompis som hade vattenmantlad vedspis och den gamla typen av vattenburna element och tjocka rör så att det blev självdrag i systemet. Vattenelement i hela huset, helt veduppvärmt. Vill du göra allvar av planen föreslår jag att du vädrar tankarna på forumet hos alternativ.nu, under "uppvärmning", så är det garanterat någon som har bra förslag på hur du ska gå tillväga.

      Radera
    4. Jag försöker lära mig duscha lite mera sällan jag med. Jag svettades mycket som tonåring med hormoner o allt, men nu är det ju ej så längre. Även om jag är en viking o varm av mig så skulle dusch 2-3 ggr i veckan förslå utan att jag blev äcklig. Undantag när det behövs såklart.
      /JonasB

      Radera
  10. Men dom glömde ju supertipset som kom från en SVT-journalist redan förra året:
    "Till exempel genom att ligga lågt med stora elförbrukare, som dammsugaren."

    https://www.svt.se/nyheter/inrikes/pausa-dammsugaren-i-ett-par-dagar-for-klimatets-skull

    Observera att det är för väder-på-minst-30år sikt, (defintionen av det som är klimatetet) men som man genom att låta dammsugaren inte nosa runt i bostaden kan påverka i mycket stor omfattning.

    Dammsugarförsäljare i alla länder, förenen eder!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är själv en varm anhängare av att sopa ofta för att på så vis få längre mellan dammsugningarna. För mig handlar det varken om klimat eller pengar, det är bara så mycket enklare att ta fram kvast och skyffel än dammsugaren.

      Radera
  11. Tyvärr så är ju folk idioter, så det är inget konstigt alls med dessa spartips. Det är bra att han nu äntligen har fått reda på vad locken ska användas till. Uttrycket "elda för kråkorna" säger mer än någonsin. Jag minns en gång när jag var hemma hos min dåvarande pojkvän en fredagskväll och vi skulle gå och handla. Vi skulle köpa en lök. Nästa dag skulle vi också laga mat och gå och köpa en lök till. Jag sa att vi borde köpa två lök direkt. Han sa att jag var smart. Halvt ironiskt, men ändå skulle han inte kommit på det själv.

    SvaraRadera
    Svar
    1. och med nuvarande matinflation hade han dessutom sparat pengar ;-)

      Radera
    2. Jag påstår ej att jag är smartare än snittet, iaf här på bloggen, men jag anar att detta synsätt på inköp var en anledning att han numer är föredetta pojkvän...
      /JonasB

      Radera
    3. Det stora testet är hur han agerat nästa gång ni behövt två lökar på två dagar. Hade han då dragit lärdom av ditt "smarta" drag eller återigen köpt en åt gången? Jag blir rädd varje gång någon får en bra idé presenterad för sig och nästa gång ändå gör precis tvärtom.

      Radera
    4. Pa tal om dumhet. Jag hade en inneboende som skulle göra brödkrutonger, och i stället för att rosta en skiva och sedan skära den i bitar, skar han först och petade ner alla bitar i brödrosten.
      Han är forskare pa svart materia, och jobbar numera som assistant professor.
      Jag antar att vi alla är bra pa olika saker.
      /Annika

      Radera
    5. Förhoppningsvis. Annars skulle han nog inte vara något vidare som forskare/professor heller :)

      Radera
    6. "Pa tal om dumhet. Jag hade en inneboende som skulle göra brödkrutonger, och i stället för att rosta en skiva och sedan skära den i bitar, skar han först och petade ner alla bitar i brödrosten."

      Han är inte dum. Han är smart. Om man skär brödskivan i tärningar så får varje brödbit 6 sidor istället för 2 sidor och värms effektivare. Då kan han rosta dem på lägre värme (och spara el). Jämför med att skära en stor köttbit i bitar. Många små köttbitar har fler stekytor än en stor köttbit. Det går fortare att steka hela köttbiten som köttärningar än som en enda stor köttbit.

      /E-typ

      Radera
    7. Mm, fast man ska ju helst få ut bitarna ur rosten innan de blir kol, och brödrostar har bara en öppning om man inte skär även den i bitar.

      Radera
    8. Jo, det där med löken upprörde mig mycket och var en av många såna där små anledningar som bidrog till att jag gjorde slut. Jag vet inte om han lärde sig något av det, man hade ju velat besöka honom idag och fråga honom om han fortfarande handlar en lök i taget.

      Radera
    9. Får du reda på det måste du rapportera hit också för nu blev ju jag också nyfiken, och då har jag ändå aldrig träffat karln! Men sånt här är intressant.

      Radera
    10. "Vi skulle köpa en lök. Nästa dag skulle vi också laga mat och gå och köpa en lök till. Jag sa att vi borde köpa två lök direkt. Han sa att jag var smart. Halvt ironiskt, men ändå skulle han inte kommit på det själv."

      Ni fick mer vardagsmotion av att handla en lök istället för två lökar. Det är inte alltid smart att vara "smart".

      /E-typ

      Radera
    11. Fast nog finns det trevligare promenadmål än matbutiken.

      Radera
  12. Full förståelse för att SVT inte lyfter nivån högre än så. De få tittare de har kvar håller sig nämligen under IQ golvnivå.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske är det så. Jag grubblar obehagligt ofta på hur de tänker när de infantiliserar i grunden vettiga frågor och ämnen.

      Radera
  13. Tänk hur mycket onödigt energi SVT förbrukar själva. Av miljöskäl borde de snarast möjligt avveckla hela verksamheten samt strö salt i marken.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är en miljösatsning jag skulle välkomna.

      Radera
  14. Skulle varit bättre om de tipsade om det spartipset som levererar störst besparing -》 sluta konsumera massa skit

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är verkligen inget dåligt råd!

      Radera
  15. Det mest upprörande måste ju ändå vara att det finns en yrkestitel som heter klimatcoach?! Att SVT:s reportrar är som 7-åringar visste vi ju.

    Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

    SvaraRadera
    Svar
    1. Antagligen blev han "klimatcoach" när han insåg att titeln frigör massor av skattedeg för att få honom att komma och rapa självklarheter. Det spelar ingen roll vad det står på hans fakturor, inget kan ju ändå vara viktigare än "klimatet".

      Radera
    2. Apropå klimatet. Tittade på en gammal dokumentär om Sveriges förhistoria. Dokumentären är från 1985 och finns på svtplay. Det är intressant att höra hur berättelsen om klimatet ändrats sedan dess. Rekommenderar att ni tittar på de första 3 minuterna av dokumentären innan SVT tar bort dokumentären eftersom den går emot nuvarande narrativ om klimatet. Berättarrösten (Bo G Eriksson) säger i början av programmet att:

      "Sorgligt att säga. Om några tusen år kommer isen och tar vårt land igen. Obevekligen hyvlar den bort allt vi byggt och odlat, skrivit och sparat."

      "Under den halva miljon år som människovarelser funnits i Europa har vårt land med kuslig precision drabbats av fyra istider. I varje hundratusenårsperiod har isen slagit till. En del forskare menar att den så kallade istidscykeln består av 85 000 till 90 000 mördande isår som följs av 10 000 till 15 000 värmeår."

      "När solens värme började ta överhanden för 15 000 år sedan inleddes den värmeperiod som vi nu lever i."
      https://www.svtplay.se/sagan-om-sverige

      Dokumentären ger perspektiv på klimatfrågan för nordisk del. Finns det överhuvudtaget en framtid för civilisationen i Norden om 5 000 till 10 000 år om man lyckas bromsa växthuseffekten?

      /E-typ

      Radera
    3. Eftersom det alltid - alldeles oavsett vad någon gör - är tio år kvar till katastrofen förstår jag inte varför vi ska bry oss, för det är ju ändå alltid tio år kvar :)

      Gamla dokumentärer ger överhuvudtaget perspektiv på hur fort saker går, att något som är en "sanning" idag inte ens var ett alternativ för några år sedan.

      Radera