tisdag 28 februari 2017

"Fonder kan dra åt helvete”

Ibland får jag för mig att kolla vilka googlingar som lett läsare till min blogg. De allra vanligaste är sparo+blogg och/eller mitt namn i någon kombination. Läsaren vet alltså vad den söker, men har av outgrundlig anledning inte bokmärkt min blogg eller lärt sig adressen utantill.

Sedan följer googlingar som verkar vara ute efter praktiska tips, som ”avanza eller nordnet”, ”gratis mobil” eller diverse matrecept. Men så var det en sökning som fick mig att haja till: ”fonder kan dra åt helvete”. Mycket riktigt, googlar man denna sökfras hamnar jag i topp.


Det är inte utan att jag blir nyfiken på vad som föranledde denna sökning. Både vad sökaren trodde sig kunna hitta, men också (med risk för att låta som vår högt ärade rikspolischef) vilka trauman denna person bär med sig.

Det värsta är att träffen nog sågs som ett bottennapp eftersom texten den länkar till handlar om så kallade dra-åt-helvete-pengar och inte alls varför fonder kan dra åt helvete. Rent praktiskt tror jag inte att fonder kan dra just dit.


Dessutom gillar jag aktiefonder, både indexvarianter och aktivt förvaltade fonder. Jag gillar alltså grundidén, inte varje enskild fond. Dels finns det fonder med alldeles för höga avgifter, dels hopplösa upplägg.

Men googlingen gillade jag, den var uppfriskande på något vis. Hoppas att sökaren återvänt och blivit en regelbunden Sparo-läsare som slipper googla sig hit.

12 kommentarer:

  1. Du finns med i mitt Feedly-flöde. Riktigt trevlig och lättanvänd app som fungerar som RSS-flöde precis som man körde förr om åren via datorn. Nu är datorn utraderad för mig och då blev Feedly som en skänk från ovan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Själv säkerhetskopierar jag hårddisken inklusive bokmärken till en extern hårddisk. Ja, jag vet, jag är sååå stenålder.

      Radera
  2. Man anar att sökningen gjorts i affekt :)
    /Camilla

    SvaraRadera
  3. Det här bekräftar min idé om att ingen googling är unik, det är alltid någon jäkel som har hunnit före!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så är det nog. Och det gäller även riktigt dåliga idéer, on- och offline.

      Radera
    2. Verkligen! Det här med att lära sig av varandra borde vara enklare med Google, men oklart om det har haft någon effekt.

      Radera
    3. Nej, det verkar mest göra att "vi" lär oss dumheter av varandra.

      Radera
  4. Går det att se vilken tid på dygnet googlingen gjordes? Jag tänker att det kan vara en 02.30-googling. Någon överförfriskad kille/tjej har insett att fonderna kostat dem 2% i avgift samtidigt som de aktuella fonderna har gått ner istället för upp.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det tror jag inte att det gör, men det kan stämma. Fast jag förstår fortfarande inte vad man ska kunna hitta av dylik sökning. Någon som tycker likadant möjligen, men det blir man ju inte rikare av.

      Radera
  5. Kanske någon som plötsligt upptäcker att hon under många år blivit blåst med riktigt dyra fondavgifter (till underpresterande aktiva fonder eller dolda indexfonder?) och vill se om hon kan hitta andra lika blåsta och arga...?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter rimligt. Jag gillar som sagt fonder i princip, men ingen gillar överprissatta produkter.

      Radera