torsdag 2 mars 2017

Hur lite är ”för billigt”?

Nyligen var inrikesminister Anders Ygeman i Malmö. Han ville väl passa på medan det fortfarande går att åka dit, i alla fall ihop med livvakter och poliser. Bakgrunden är eskaleringen av den organiserade brottsligheten i staden och att Ygeman trots allt är ansvarig minister.


Inte oväntat berättade han sedan att regeringen ser allvarligt på situationen, att man redan infört en massa åtgärder (som uppenbarligen inte hjälpt) och att man ska ta krafttag. Men så bestämde han sig också för att skylla ifrån sig Malmös förfall genom att säga: ”Även alla medborgare har ett ansvar att inte göda den kriminella verksamheten. Att inte klippa sig för 50 kronor eller åka taxi för lika lite.

Om vi börjar med taxiresorna undrar jag när Ygeman själv betalade ens 50 spänn för att åka taxi. Kanske var det under SSU-tiden på 80-talet? Fast sedan dess har ju SSU:s taxivanor utvecklats, vilket vi fick se prov på så sent som i januari när ordföranden Philip Botström tog en tripp för 7900 kr.


Men Ygemans utspel fick mig att undra vad det innebär att betala för lite, var gränsen går och hur jag ska veta det. Själv lägger jag inte en femtiolapp på en klippning, det tycker jag är alldeles för mycket. Baserat på hur lång tid det tar att klippa mig själv tycker jag en tia vore lagom. Någon annan betalar en femhundring utan att blinka, men vem av oss gör ”rätt”?

Jag fattar att Ygeman menar att när jag betalar frisören 50 kr får denne max behålla 20 kr och det ska räcka till lön, pension, lokalhyra och övriga kostnader. Är frisören anställd så att det ska täcka in sociala avgifter och försäkringar för den anställde blir det såklart ingenting kvar. Men det är väl inte mitt fel att Ygemans regering skinnar frisersalongens ägare och anställda?!


En klippning tar kanske en kvart. På mig skulle den ta två minuter, men genomsnittligt alltså. 50 kr/kvart gör 200 kr/timme, vilket skulle kännas som en helt rimlig lön i ett friskt samhälle. Slapp vi betala moms och punktskatter på allt vi köper skulle det även räcka till en skvätt åt staten så att Ygeman hade råd att anställa de där poliserna som skulle behövas för att hålla den ordning i Malmö som han redan nu tar betalt för utan att skapa.

Så vad vore en rimlig lön för Anders Ygeman? Utifrån arbetsinsats och resultat skulle jag tveklöst svara: ”Lön?! Glöm det!

28 kommentarer:

  1. Jag klippte mig igår, 440 kr / timme, min frissa har så dålig lön efter alla skatter, avgifter, pensionsinbetalningar, försäkringar och lokalhyra med mera att hon kan inte leva på den lönen. Hon säger att det skulle behöva kosta 700 kr/ timme för en klippning...
    Så du får kanske revidera lite vad man får behålla på 50-lappen ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tyckte att det var precis det jag skrev: "när jag betalar frisören 50 kr får denne max behålla 20 kr och det ska räcka till lön, pension, lokalhyra och övriga kostnader".

      Men då är frågan, är felet att frisören behöver 700 kr för att det ska tänka avgifter och skatter (som efter konsumtion säkert hamnar på 80 procent) eller är felet att vi har det skattetryck vi har?

      Radera
    2. Naturligtvis är det ett problem att det finns så glasklara incitament till att jobba svart. Jag har många studentvänner som haft extrajobb som läxhjälpare, men efter ett tag sagt upp sig och fortsatt läsa läxor med ungdomarna mot svart betalning. Vips så blev lönen dubbelt så hög och ändå blir det mycket billigare för familjen som betalar läxhjälparen.

      Radera
    3. Det största incitamentet för svartjobb tycker jag tyvärr är att vi ser väldigt lite av de skattepengar vi betalar in. Åtminstone förr om åren visade undersökningar att svenskar tycker att det känns okej att betala skatt, men då vill vi kanske inte samtidigt se BB-avdelningar lägga ner till förmån för bilförlossningar och åldringar som varken får komma ut eller äta sig mätta.

      Radera
    4. Där slår du huvudet på spiken Micke; vi ser väldigt lite (kanske ingenting) av den skatt vi betalar och orsaken är att politikerna envisas med att lägga skattepengar på sådant de tycker att vi behöver istället för på sånt som väljarna och skattebetalarna verkligen vill ha.

      Radera
    5. Ja, det är klart att upplevelsen att inte få särskilt mycket tillbaka för skattepengarna spelar in.

      Jag skulle gissa att "skattemoralen" minskar stadigt för varje år. Det hade varit intressant att få se någon undersökning med aktuella siffror jämfört med för några decennier sedan, t.ex. på hur stor andel av medborgarna som tycker att det känns som att deras skattepengar överlag används på ett vettigt sätt.

      Radera
    6. Ja, fick vi motsvarande service skulle skatten kännas okej, men inte för att betala Mona Sahlins rekreationsresor till Mauritius eller att regeringen ska anställa en efterbliven kompis och kalla honom rikspolischef.

      Radera
    7. Nja... skattetrycket är väl en sak, en annan att vi kanske inte uppskattar ett hantverk för vad det är? Är det hantverket inte värt mer än 200 kr per timme (50 kronor för en kvart)?
      Sedqan tycker jag ni gnäller och generaliserar när ni säger att ni inte får något för skatten ni lägger. Jag får gratis skola för mina barn, fritids, gratis sjukvård och mediciner för mina barn, subventionerad sjukvård och mediciner för mig själv, fina vägar att åka på osv, sov. Men visst tänker man ibland att skatteintäkterna kanske borde fördelas lite annorlunda? Men vad ska vi dra ner på?
      Påhoppet om att någon är efterbliven är inte heller så snyggt, du kanske har träffat honom och på något sätt vet att det är så? Men annars är det ju inte så trevligt att döma någon efter hur hen framställs i media eller lösryckta uttalanden, tycker jag.

      Radera
    8. Fast allt hör ju ihop. Om skattetrycket vore på en normal europeisk nivå skulle ju frisören få mer köpkraft för samma peng.

      Jaså, du får gratis sjukvård? Själv får jag betala för varje besök på vårdcentralen, till skillnad från hur det funkar i våra grannländer, där skattetrycket är lägre.

      När det gäller vägarna täcker världens högsta bensinskatt denna kostnad - med råge. Så kan man gå igenom punkt för punkt, för varje skattekrona får vi mindre tillbaka. Att vi "inte får något" håller jag med om är en överdrift, om jag har sagt det.

      Att kalla Dan Eliasson efterbliven är helt baserat på hans arbete och uttalanden. När han visade betydligt mer empati för en mördare än ett mordoffer, skulle det ha berott på media? Om jag minns rätt var det en direktsänd nyhetsintervju, och jag har svårt att förstå detta på annat sätt än att han har en störning.

      För övrigt tycker jag att det är minst lika elakt att, som du, kalla Dan Eliasson för "hen".

      Radera
  2. Ygemans egentliga skäl till att besöka Malmö var för att äta en falafel för 15 kronor, få en klippning för 50 kronor och ta en sväng till Köpenhamn och gå på bordell.

    Hur annars kan han veta allt? Har han själv testat?

    :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant teori! Malmös falaflar är svårslagna.

      Radera
    2. Jag har ändå en stor respekt för svenskar och invandrare som inte betalar skatt. Ju mindre till staten, desto mindre kan gå till invandrings- och integrationsprojekt.

      Radera
  3. Ygeman sa att det kostade 59:- att åka taxi för det finns flera bolag som tar det för körning i centrala Malmö. Det har varit skriverier om att åtminstone en av dem har kopplingar till kriminella gäng. Förmodar att det inte är samma pris i Stockholmstrakten?

    // M

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingen aning. Eftersom jag inte är politiker åker jag aldrig taxi.

      Radera
    2. Hahaha! Det är intressant det där med politiker och deras taxiresor. Varför åker de taxi hela tiden?

      Radera
    3. Jag vet verkligen inte, men konstigt är det. Och det verkar vara ungefär jämnt fördelat från höger till vänster. Möjligen åker miljö- och centerpartister lite mer taxi än de andra, vilket skär sig lite med deras påstådda vurm för miljön.

      Radera
    4. minns jag inte fel så har riksdagspersoner fritt sl-kort.

      Radera
    5. Säkert, de reser ju gratis med SJ. Såg en gammal dokumentär där Bengt Göransson (s-minister under Palme) berättade om politiska diskussioner han hade med människor han mötte på tunnelbanan till och från jobbet. Någonting säger mig att det är den kontakten med verkligheten dagens politiker vill slippa.

      Radera
  4. Bortsett från att det är kul att raljera ... Vad exakt i texten var ett argument för att det han sa skulle vara fel ? Visst är det trevligt med låga skatter och om skatten var noll skulle troligen klippningen kosta lite mindre, men en rimlig kostnadsbild i landet Sverige ligger klart över de av Ygeman angivna beloppen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har inte sagt att Ygeman har fel i sak. MEN...

      I årtionden har Ygeman och andra politiker förstört Malmö och förvandlat staden till vad den är idag, en stökig och ful stad utan framtidshopp, där det är normalt att inte kunna röra sig fritt i vissa områden (vissa tider på dygnet knappt alls), där narkotikahandel sker helt öppet ett stenkast från lågstadieskolor och en vecka utan mord på öppen gata inte längre händer. Att i det läget försöka skyffla över ansvaret för situationen på skattebetalande Malmöbor, att ministern ansvarig för polis och inrikes säkerhet antyder att det är Malmöbos skattebetalares fel och de som ska göra de ändringar som krävs för att rädda situationen finner jag ryggradslöst vidrigt av Ygeman.

      Radera
    2. Ok ... det är otrevligt med kriminalitet och Ygeman har i likhet med allt för många gjort allt för lite. Men det är i alla fall bra att han uppfattat att det finns ett problem och att *någon borde göra något*. Sen så kan man absolut ha synpunkter på att det förmodligen inte var du/malmöborna som startade det hela och därför inte är den som borde behöva ta ansvaret.

      Radera
    3. Att Ygeman konstaterar att någon borde göra något ser jag som poänglöst så länge han tycks ha bestämt sig för att det inte är han som ansvarig minister som är denne "någon".

      När folk kastar sten på poliser går Ygeman ut i media och kallar det "lite stök". Vore jag polis hade jag sagt upp mig på stående fot med den uppbackningen från högsta chefen.

      Radera
  5. Bra rutet! Men det är nog för mycket krävt att politikerna begriper vad du pratar om, avseende skattemoralen. Mvh http://investera-pengar.blogspot.co.uk/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, och det är kanske det värsta av allt, att de inte ens inser hur folket, vi som fortfarande är beroende av att samhällets olika delar fungerar, upplever samhällets förfall. Det hjälper inte att exempelvis säga att "svensk vård är i världsklass" när vi samtidigt läser att patienter skickas hem för att dö när operationer skjuts upp på obestämd tid. Hur ska vi då kunna uppbringa någon slags skattemoral? Lönlöst!

      Radera
  6. Jag bodde sex år i Lund och fick på nära håll bekanta mig med Malmö, förorten till Köpenhamn. Då, för tre år sedan, var Malmö inte alls lika illa som det är idag. Det går fort utför!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det gör det. Jag har flera gånger gått genom Malmö nattetid, även i mindre tjusiga områden som Sofielund, utan att känna någon rädsla. Idag skulle jag inte våga göra det ens på dagtid.

      Radera
  7. Bästa blogginlägget på år och dar! Skrattade högt. Allt annat är överflödigt att säga.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj, tack! Jag gillar i och för sig negativ och hård kritik, men den här kommentaren var inte heller dum :-).

      Radera