onsdag 8 mars 2017

Tydligen ingen ekonomi på vårdlinjen

Undersköterskan Christine Marttila skrev en debattartikel i helgen om sin dåliga undersköterskelön, 22650 kr/månad. Det är ingen topplön och det är möjligt att den är lägre än i våra grannländer och lägre än andra jobb med motsvarande utbildning och ansvar, även om det finns ännu sämre. Christine läste till undersköterska på gymnasiet, har ingen eftergymnasial utbildning och således gissningsvis inga studieskulder, men jag vet för lite om jobbet för att uttala mig om lönen.


Men formuleringen ”det går inte att leva i en storstad på min lön” har jag en del synpunkter på. Det är nämligen skitsnack. Christine bor i Hisings Backa utanför Göteborg. Varken hyror eller bostadsrättspriser är högre där än i min Stockholmsförort. Jag skulle kunna föda en hel familj på hennes nettolön, det handlar om prioriteringar.

Vill hon byta jobb för att få högre lön har jag full respekt för det, men det märkliga med Christine är att hon nästan verkar ha gjort sitt missnöje till en hobby. 2015 skrev hon en liknande artikel, ytterligare en insändare och uttalade sig som facklig representant om arbetets hopplöshet, samt en text om att hon inte vill ha lägre skatt (vilket annars hade gett henne högre nettolön).


På sin Facebookvägg delar Christine champagnereklam och om en del andra dyra hobbies. Detta är givetvis också helt i sin ordning, hon får göra vad hon vill på sin fritid vid sidan av de sura debattartiklarna. Min poäng är bara att väljer man ett yrke (och hon var väl knappast okunnig om löneläget när hon gjorde det) får man rätta mun efter matsäck eller byta jobb.

Visst kan man också propagera för högre lön, men ingen har tvingat Christine att ta på sig denna offerkofta. En av hennes bittra insändare avslutas med formuleringen: ”Det är svårt att vara självständig i dagens samhälle.” Det må så vara, men det blir ännu svårare om man inte ens försöker.

67 kommentarer:

  1. Fantastiskt bra skrivet, som vanligt!

    SvaraRadera
  2. Ibland blir jag nästan kär i dig Sparo!

    Så bra skrivet. Och offerallen som pricken över i:t. ��

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Bara nu inte Aktieflickvännen blir sotis :-).

      Offerallen önskar jag att jag hade kommit på själv, den passar så ofta in i debatten.

      Radera
    2. Hon tycker nog det är okej så länge jag blir det på ett icke homoerotiskt plan ;).

      Radera
    3. Det är bra. Jag känner mig inte särskilt homoerotisk själv (ej kritik mot dem som gör det).

      Radera
    4. Jag har en deal med hustrun att andra män är okej för min del för de har uppenbart någonting att erbjuda mig som hon saknar. Jag har än så länge klarat mig utan denna frihet i vårt förhållande men man vet aldrig... Med sådana här inlägg pirrar det till lite hos mig precis som för Aktiepappa :-)

      Radera
    5. Haha! Det var ett annorlunda "frikort" :-).

      Radera
    6. Ja du Micke, är det nu någon jag får som konkurrent så är jag glad att det är du i alla fall! :-)

      Ditt inlägg är strålande!

      /Aktieflickvännen

      Radera
    7. Jag tror att du kan vara ganska lugn :-).

      Tack förresten!

      Radera
  3. Klockrent som alltid!

    //Daniel

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar! Jag försöker, och ibland tycker även jag att jag lyckas.

      Radera
  4. Offerallen!!
    Helt underbart, den ska jag sno.
    Eller är det kriminellt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. I gårdagens nyhetsflöde fick vi lära oss att även kriminella är offer, så snor du den har du åtminstone kläder för när det händer.

      I vilket fall som helst är offerallen överallt på nätet (min personliga favorit är den med Alexandra Pascalidou), så det är inte av mig du snor den.

      Radera
    2. Ok, Jag lånar den det låter bättre.

      Offer är nått jag ibland praktiserar i schackspel! Ibland nästan vid kriminellt fel tillfälle.

      Radera
    3. Själv offrade jag hela min "schackkarriär" när det stod klart att jag inte skulle bli någon ny Kasparov. Way back alltså.

      Radera
  5. Välskrivet! Själva huvudfrågan kommer ju i skymundan för det direkt felaktiga påståendet i titeln. Jag är också orolig för att för få väljer vårdutbildningar och att detta i längden kan leda till väldigt dålig vård här i landet...men det är inte det samma som att 17 000 netto inte går att leva på! DET GÖR DET VISST VI GÖR DET PÅ 5 PERS! Å föresten vem har tvingat henne att bo i en storstad...det finns tjänster som undersköterska i alla delar av landet!

    Skrev en liten fundering om detta för en tid sedan...lite kring om allt är relativt och om det faktum att någon tjänar bättre än dig gör din lön dålig?

    http://www.tradevenue.se/fantastiskafarbrorfri/fredagsfunderingen-vad-är-en-bradålig-lön

    SvaraRadera
    Svar
    1. Exakt! Att det är svårt att fylla upp vårdplatser är ett problem, och det hamnar inte högre på agendan för att en undersköterska som gillar champagne och hästsport inte får ihop sin ekonomi. Tvärtom!

      Ja, av någon konstig anledning blir lönen tydligen sämre av att någon annan tjänar bättre. Jag har aldrig fattat det. Däremot känner jag mig privilegierad av att mina låga utgifter ger mig frihet. Fast det är ju ännu enklare att kopiera för den som önskar.

      Radera
    2. Och som svar på frågan i din text "Vad tänker ni? Har du en dålig eller bra lön?", nu när jag läst om din löneutveckling inser jag att jag alltid haft dålig lön. Känner mig lite kränkt nu faktiskt...

      Radera
    3. Å jag är i min tur kränkt för att både min chef, min chefs chef och VD´n på boaret tjänade bättre än mig...VD´n hade dessutom lägre lön än VD'n på ett annat liknande bolag och båda var de kränkta över att ägarfamiljerna var så mycket rikare en dem:-)

      Radera
    4. Klassiskt! Alltid är det någon som tjänar mer, har finare bil, hoppar längre, springer snabbare...

      Radera
  6. Det där med att rätta mun efter matsäcken verkar vara ett okänt begrepp idag. Har kompisar som arbetar inom hemtjänsten som undersköterskor och ligger på en lön runt 25000kr + ob. De gör en fantastisk insats. Tycker inte att de verkar lida brist på livets goda, däremot en förmåga att hushålla med pengarna. Vet inte vad det beror på men det verkar som att skulle vara en mänsklig rättighet att få unna sig det "alla andra" gör. Jag har inte ens hälften av deras inkomst, men jag har en buffert. Konstigt nog tittar de inte på mitt "torftiga liv", när det jämför sig:-)Medans de åker till Thailand tar jag en kopp kaffe i Säffle, typ.
    Det som behöver förändras inom vården är arbetsförhållandena och inte lönerna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Framförallt gäller det för de flesta av oss att VÄLJA vilken del av livets goda vi vill ha. Man kanske inte både kan åka på dyr utlandssemester och bygga ett nytt garage samtidigt som man unnar sig att gå på krogen varje vecka. Jag vet inte vart det gick fel, men skyller åtminstone delvis på sociala medier.

      Radera
    2. Att arbetsförhållanden måste förbättras håller jag med om. Det måste vara fruktansvärt jobbigt att arbeta i en sån ineffektiv organisation.
      Mvh Aktiemamma

      Radera
    3. Det tror jag med. Stora organisationer finansierade med skattepengar, med fullt av människor som sitter på flera stolar, en och annan chefsutnämning som inte är helt kompetensstyrd - det blir nog inte mycket värre.

      Radera
  7. Tycker att det råder en offerall-stämning i flera vårdyrken. Löneläget är inte okänt och borde inte komma som någon överraskning för någon som väljer dessa yrken.

    Jag kommer själv snart slutföra en treårig universitetsutbildning inom vården, och ingångslönen blir i bästa fall någon tusenlapp bättre än 22650. Hade jag prioriterat pengarna skulle jag naturligtvis ha kunnat rata år av utbildning och studieskulder för att istället bli t.ex. hantverkare av något slag.

    /HS

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag träffade en f d lärare som tyckte att lärarlönen var helt okej i förhållande till utbildning och arbetsbörda, men som direkt hade märkt ett evinnerligt gnäll på sina kollegor. Och det är klart, kommer man till en arbetsplats där alla är bittra och sura och säger att du borde vara missnöjd är det nog svårt att stå emot.

      Mycket få höginkomsttagare verkar prioritera lönen utan siktat på ett intressant jobb. I slutändan tror jag det väger tyngre för alla. Hoppas att vårdjobbet blir vad du tänkt, eller bättre.

      Radera
  8. Själbklart går det att leva på den lönen men man kan inte köpa allt man vill om ma vill va allt...

    Tyvärr är nästan alla dessa klagomål knutna till politiskt aktiva.
    https://m.facebook.com/KommunalVast/posts/931245806917622

    Själv tillhör jag de som tycker många outbildade eller bara gymnasieutbildade många gånger har för hög lön jämfört med välutbildade (arbetad tid upp till 65).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det hävdas ofta att utbildning inte lönar sig i Sverige, strikt ekonomiskt. Jag vet inte. När det gäller lön tycker jag idealet är att var och en får lön efter prestation, inte efter utbildning.

      Radera
    2. Tycker det är för nära varandra löner 10-90 %.

      Håller med, vill ha mer fri lönesättning. Mest ingångslöner för de du kan ta random på gatan o värsta fall lära upp på 1 vecka som är mest fel.

      Sen ska vi inte tala om bidrag. Ex soss borde vara för att täcka enbart överlevde.

      Radera
    3. Ja, att det ska löna sig att studera är en sak, men framförallt måste det löna sig att jobba bra. Om jag dyker upp på jobbet varje dag och ger järnet hela dagarna vill jag ha mer betalt än den so såsar in och sitter av tiden (förutom när det är sport på tv).

      När jag gick på a-kassa för drygt tjugo år sedan byggde jag ut mitt hus för pengarna som blev över av min a-kassa baserad på tidigare deltidsjobb. Det kändes snett redan då.

      Radera
  9. Intressant inlägg Sparo! Otroligt klok i ditt resonemang!
    Mvh
    Bearfighter Investment

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar! Jag försöker alltid resonera klokt, men det är inte alltid jag lyckas :-).

      Radera
  10. Jag kan bara hålla med alla andra i kommentarerna. Jag bor inte i Hisings Back även om jag har gjort det, nu bor jag annorstädes (dyrare) i GBG och min familj klarar sig alldeles utmärkt på mindre än vad denna kvinna gör.

    Men så dricker jag sällan champagne. Jag föredrar gammal whisky men då dricker jag inte lika mycket och jag häller inte en flaska i handfatet bara för att kunna dricka den andra. Det kanske är det som är det viktiga?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Va, "vaskar" du inte varannan flaska?! Märkligt...

      Radera
  11. Jag vet inte hur rätt du har Sparo. I Sverige har vissa yrken inte individuell lönesättning. Undersköterskan har egentligen ingen handlingsposition utan måste gå till facket och be dem höja lönerna.

    Men i feminismens namn kunde väl denna undersköterska välja snickaryrket, där får fullbetald 40 000 i månaden efter 2 års.

    Men principiellt borde denna undersköterska gå till sitt fack och be dem höja lönerna.

    Sen påpekar denna undersköterska inte att hon inte kan leva på lönen utan att hon:

    "Efter det har vi fått ett bra avtal, så det är i alla fall ett litet steg på vägen. Men faktum är att jag fortfarande är så lågbetald att jag inte kan få ett banklån till en egen lägenhet, säger hon och fortsätter:
    – Om man är undersköterska i en storstad krävs det antingen att man har en partner eller föräldrar som kan hjälpa en.
    Själv fick hon be sina föräldrar om hjälp för att låna pengar till en bostad.
    Christine Marttila arbetar på en akutkirurgisk avdelning på Östra sjukhuset i Göteborg.
    – Jag älskar mitt jobb, att få hjälpa andra är det bästa som finns. Men vi måste få uppskattning som också märks i plånboken."

    Känner själv folk som utbildad sig länge och inte kan ta kontantinsatsen till lägenheten. Det borde ju finnas hyresrätter tänker man. Men så är det inte heller.

    Men som vanligt, i dagens läge borde alla utbilda sig till snickare eller elektriker, där är lönerna höga. Högre utbildning, vårdyrken etc. ska ingen ta. Kompetensen kan alltid fås billigare från Polen eller Thailand.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Efter att ha läst 5-6 texter av/med henne får jag känslan av att det är hon som ÄR facket.

      Att hon överhuvudtaget inte skulle kunna ta lån låter osannolikt för mig, men jag vet inte. Själv köpte jag min lägenhet kontant med sparade pengar med sämre månadslön än hennes. Men okej, det var inte i förrgår.

      Jag har däremot full förståelse för att hon inte vill skola om sig till snickare bara för lönens skull. Men hon låter som om hon skulle vara ett fattigt socialfall och det är hon inte.

      Radera
    2. Egentligen, har hon ens eftergymnasial utbildning? Det är väl knappast fråga om omskolning. Utan om att byta yrkesroll, med en utbildning på cirka 2 år. Hon skulle mycket väl kunna arbeta som snickare och också bli välbetald -- men kvinnor orerar ofta om lönerna, men vill inte ta mansdominerade yrken pga. de inte pallar för trycket. Jäntorna, vilka tjejer vi har här i landet.

      Gå genom facket eller byta arbete, är enda lösningen för pengakåta undersköterskan.

      Radera
    3. Nej, hon har ingen eftergymnasial utbildning. Det framgår i texten ovan att hon läste utbildningen på gymnasiet. De som inte gör det kan gå en 1,5-årig eftergymnasial kurs, men så gjorde inte hon.

      Radera
    4. Fan kan hon inte bli snickare för då? Där har facket ordnat med bra pröjs.

      Radera
    5. Hon kan säkert bli snickare, men jag hittar ingenstans tecken på att hon önskar det.

      Radera
    6. Hon önskar ju högre lön, och då är snickaryrket något för henne. Hur kunde du inte göra den kopplingen?

      Radera
    7. Det finns andra värden än pengar när man väljer karriär.

      Radera
    8. Verkar tyvärr inte så för undersköterskan.

      Radera
  12. Otroligt roligt, och klokt, inlägg!
    Jag har jobbat inom vården i över 10 år och sett alla möjliga människor med olika yrken klättra på bra på lönestegen. Det gäller bara att visa framfötterna och satsa. Mindre snack och mer action?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Kul att höra att möjligheterna finns. Jag känner att problemet för Christine snarare är att hon istället för att lägga energin på jobbet brinner för det fackliga arbetet. Misstänker att Löfven inte fick topplön som svetsare heller i och med att jobbarkompisarna knappt hann se honom mellan fackmötena.

      Radera
    2. Så hon är en framtida statsminister? Skrämmande...

      Radera
    3. Med tanke på vad vi har nu är jag villig att prova nästan vem som helst.

      Radera
    4. Hon är kanske nästa Mona Sahlin?! ;)

      Radera
    5. Nu ska vi inte gå till personangrepp ;-).

      Radera
  13. Bravo! Tycker det är jobbigt att i artikel efter artikel läsa om låga löner för de som innehar s k "goda" jobb.

    Det är aldrig någon som tackar oss småföretagare (som inte har samma möjligheter att skatteplanera som de stora) för att vi finansierar välfärden genom en perverst hög andel av intäkten i skatt. I stället misstänkliggörs vi alltid och ses som de "onda" kapitalisterna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det finns en medial bild som säger att småföretagare badar i pengar och valt sin bana för att kunna fuska och skatteplanera. Min bild bland vänner och bekanta (och för egen del med) är snarare att man sitter på nyårsafton med bokföring för inga pengar alls.

      Radera
  14. Håller 100% med. Väldigt många hävdar att de inte kan leva på sin lön, vilket bottnar i att de egentligen menar att de inte kan leva som de vill. Många vill ha allt och väldigt många vill ha det utan att kämpa för det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, fast jag tror inte att hon säger det bara för att propagera för sin sak. Hon tror nog att hennes lön inte skulle räcka om hon inte fick hjälp. Kanske för att hon tror att inga utgifter i hennes liv går att prioritera bort, kanske tänker hon inte ens så långt. Tråkigt hur som helst, för henne.

      Radera
    2. Du har en poäng. Just det där med grundläggande privatekonomi verkar saknas i väldigt många hem (och utbildningar).

      Radera
    3. Ja, det borde räcka med högstadium för att veta att hennes lön går att leva på med rätt prioritering. Men jag fick ingen sådan undervisning och tror inte att det blivit bättre sedan dess. Lyckligtvis fick jag grundläggande privatekonomi i hemmet, men det är ju inte alla som får.

      Radera
  15. Min dotter gick bygglinjen på gymnasiet och utbildade sig till betongarbetare. Hon jobbade sedan med brobygge i ett par år, köpte husvagn som hon bodde i under arbetsveckorna då hon långpendlade. Jobbade ute i ur och skur på byggnadsställningar. Hon hade bra mycket tuffare arbetsförhållanden än en undersköterska och även bättre lön. Men hon tyckte det blev slitsamt i längden och fick sedan jobb på en förskola och har nu en "undersköterskelön" som hon är helt nöjd med.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Betongare verkar vara tuffaste jobbet i tuffaste branschen, lite av arbetsmarknadens fallskärmsjägare. Jag har full förståelse för dem som tycker att det är slitigt i längden. Själv får jag ont i ryggen bara av att tänka på det :-).

      Radera
  16. Hon kan ju alltid vända sig till LO (dvs de som säger till statsministern vad han ska göra), och fråga varför regeringen gör så fullkomligt absurda prioriteringar? Sedan undrar man ju, om lönen är så viktig för henne, varför har hon då gjort de livsval hon gjort? Offerkoftan, så typiskt vänster.
    Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som jag förstått det är hon fackligt ombud för LO. Och ja, jag är ju också inne på att lönen knappast kommit som en chock. Däremot kan hon ju tycka att löneutvecklingen varit bedrövlig, det har den nog, och att hon tjänar för lite i förhållande till vad hon gör. Det har jag ingen insyn i.

      Men att påstå att 22650 kr/månad (16000-17000 kr netto?) inte går att leva på i Hisings Backa - trams!

      Radera
    2. Jag tänker att som fackligt ombud så har hon väl högre lön än sina kollegor? (Trots att hon jobbar mindre pga alla fackmöten). Innebär det att hennes kollegor tjänar mindre än 22.650 kr?

      Det går såklart att leva på även mindre pengar. Jag funderar mest på om det ligger osanning i den politiska retoriken som Christine sprider så flitigt.

      Radera
    3. Hon kanske inte längre är fackligt ombud, eller jobbar ideellt för facket. Och jag vet inte om man ska kalla det politisk retorik, ser det mer som allmän offerkofta att intala sig själv och omgivningen att ingenting som någonsin drabbar mig går att påverka för mig, all makt ligger i andras händer så jag kan lika gärna ligga kvar på golvet och gnälla.

      Radera
  17. Fantastiskt bra inlägg Sparo :)
    Verkar däremot som att undersköterskor här nu får någon typ av lönelyft. Något händer...

    Älskar offerallen :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja, deras avtal justeras väl en gång om året som alla andra. Sannolikheten att just denna undersköterska ska bli nöjd är nog inget vidare, offerallen sitter för hårt för att ta av.

      Radera
  18. För mig är det principen att ett jobb som är så viktigt värderas så lågt (lönemässigt.). Fysiskt kan det vara riktigt krävande, men framför allt psykiskt krävande. Jag skulle gärna se byggarbetaren ha samma psykiskt betungande jobb... Kan tala för egen erfarenhet då jag själv jobbat inom vården i flera år. Och om könsfördelningen varit den motsatta undrar jag om ni män hade godtagit det. NI säger att lösnignen är byt jobb. Säg gärna det till alla äldre/sjuka/i behov av undersköterskornas jobb. Sorry men många av dem hade inte överlevt/iaf haft en lika bra livskvalite som nu.

    Och ni män fortsätt gärna att se ner på oss tjejer/kvinnor som jobbar inom värden och be oss byta jobb. Gör det även den dagen ni själva behöver vård och omsorg...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj, nu blev det många påhopp och generaliseringar på en gång. Först skulle jag vilja avslöja att "vi män" är några miljarder olika individer med olika åsikter och erfarenheter.

      Jag har varken jobbat på bygge eller i vården och eftersom det hade krävt att jag jobbat på bägge för att kunna utröna de psykiska och fysiska skillnaderna låter jag bli. Precis som jag skriver i texten ovan (som jag på allvar undrar om du läst): "jag vet för lite om jobbet för att uttala mig om lönen".

      "NI säger att lösningen är byt jobb."

      Ursäkta, men var säger jag det? Jag skriver "Vill hon byta jobb för att få högre lön har jag full respekt för det", men också att jag förstår att hon inte vill det.

      Min poäng med texten är att om hon vill jobba kvar är den lön hon redovisar absolut tillräcklig för att leva på som vuxen individ, tvärtemot vad hon påstår. Som "Farbror Fri" skriver här ovan lever han och hans familj på fem personer på lika mycket som undersköterskan Christine Marttila påstår inte räcker för att föda henne.

      Jag (hur övriga miljarder män tänker får stå för dem) ser inte ner på Christine för att hon är kvinna som jobbar i vården utan för att hon tycks oförmögen att handha pengar. Vill du därmed sätta en sexiststämpel på mig ber jag dig först att läsa de blogginlägg jag skrivit om män med samma oförmåga, som Staffan: http://sparosverige.blogspot.se/2016/12/staffan-var-en-slosare.html

      Radera