tisdag 12 mars 2019

Promenera för pengar

Ibland får jag ett kvitto på vilket ufo jag. Den här tweeten var ett sådant tillfälle.


Jag uppfattar Victor som en högst rimlig man. Jag tror absolut inte att han skrev om sin promenad för att bli ryggdunkad, men ändå upplevde han den troligen som exceptionell. Och inte bara han. Svaren han fick var ”Snåljåp!”, att han får se det som klimatkompensation för flygresan eller att han sparat pengarna till taxfreeshopen. En enda tycktes se en halvmils promenad som normal genom att skriva: ”Tycker du att 5km är långt att gå så är du så Stockholmsk man kan bli!

Exakt det här valet har jag gjort massor av gånger, men aldrig skrivit om det eftersom jag inte reflekterat över att det är annorlunda. Om jag åker pendeltåg eller tunnelbana hem från Stockholm avslutas resan med en busstur. Den ingår i priset.

Men om jag inte behövt betala för tågresan för att spärrvakten varit borta kommer bussresan att kosta lika mycket som om jag betalar hela vägen även om bussresan är fyra kilometer och tågresan flera mil. Inte en chans att jag betalar 32 kr då, jag går hem. Som de allra flesta behöver jag den promenaden.

Vadå, gå till tåget?!

När jag fått åka gratis roslagsbana och gått nio kilometer från Danderyd mitt i natten är det lite överkurs. Då, men endast då, förstår jag om någon tycker att jag är en aning sjuk i huvudet. Men det innebär absolut inte att jag kommer att ta bussen nästa gång heller.

42 kommentarer:

  1. Att promenera 5km är ju ingenting man ens nämner. Det som fick det här att sticka ut var att han gick till flygplatsen. Inte för att jag varit i Marocko men jag misstänker att deras gågator är ganska dåligt utbyggda, och extremt dåligt till flygplatsen. Dessutom, antar jag, drog han åtminstone en resväska med sig.
    Det är för snålt till och med för mig. Däremot tar jag ofta lokalbuss från flygplatser, för 10-15kr istället för taxi för 3-400kr.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Viktiga distinktioner. Men själv hade jag ändå gått :-).

      Radera
    2. Han kanske hade ryggsäck, då blir det bra träning. Hade inte gått med väska för det sliter ju på väskan, hjulen lär vara helt förstörda och mina väskor kostar mer att köpa nya.

      Radera
    3. Eller är bra på att packa. Själv har jag alltid sjukt mycket grejer med mig på resa, men en del kör ju som Sven Melander i Sällskapsresan - tandkräm och tandborste i en systempåse :-).

      Radera
  2. "Men om jag inte behövt betala för tågresan"...?! "När jag fått åka gratis roslagsbana"...!?

    Till alla er som inte bor i Stockholm: Det går inte att köra med ursäkten att det inte fanns spärrvakter tillgängliga för att du ska få åka gratis i kollektivtrafiken. Om du blir haffad får du, förutom skammen, en rättmätigt straff på 1500 kr.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Till alla som vill veta hur det är på riktigt (eller åtminstone för några år sedan, när jag senast åkte med Roslagsbanan) har alla stationer längs Roslagsbanan inte en spärr. Då får man betala till konduktören på tåget. Om det inte kommer någon konduktör under de 30 minuter jag sitter på tåget, hur tycker då du, herr/fru anonym att jag ska göra? Ringa SL från slutperrongen och be dem komma och ta betalt?

      Radera
    2. I Stockholms finns det biljettautomater vid de flesta alla?) stationer. Sen kan man köpa smsbiljett också, om man har en smartphone. Om spärren är obemannad, biljettautomaten trasig där man klev på och man säger att man inte har en smartphone kan man KANSKE komma undan om man blir tagen av kontrollanter.

      Radera
    3. Det här var innan både smartphones och biljettautomater. På förköpsremsornas tid, idag försöker jag undvika kollektivtrafiken. Men jag undrar om du någonsin åkt med Roslagsbanan, de har (eller hade åtminstone) ett helt annat system, med konduktörer på alla tåg.

      Radera
    4. Tyvärr (för oss ekonomiskt sinnade) så ändrade Roslagsbanan system i augusti. Från att fått utöva sporten "hinner jag hela vägen hem innan konduktören kommer" (en stooor besvikelse om konduktören börjar i fel ände av tåget eller är en som spurtar, trots fullpackad eftermiddagsrusning) så har de, lite i smyg, infört fula gula stolpar på perrongerna där man måste "blippa". Dessa stolpar infördes en tisdag mitt i augusti, med liten annonskampanj i semesterveckorna, så alla missade det. Nu när kontrollanterna kommer (vilket de faktiskt gör ibland) så kan man alltså inte skylla på att konduktören inte dykt upp än.
      Och vi som räknade på vilket som var mest värt; ett månadskort (30 dagar) eller ett antal förköp med "konduktören kom inte", vi har blivit mer lata. Köper numera alltid kort vintertid. Promenerar mindre när jag kommer till stan (tex sträckan Östra-Odenplan, eller Östra- Stureplan är promenadvänliga), särskilt dagar med horisontellt regn eller isigt slask.

      Men konduktören går fortfarande genom vagnarna. Anlednigen till att de slutade stämpla/kontrollera biljetter sägs vara att de nya elektroniska maskinerna de var tvugna att bära med sig var för tunga (jämfört med den gamla stämpeln).

      Roslagsbanependlare

      Radera
    5. Aha! De gånger jag åkt med Roslagsbanan har jag ändå åkt så många hållplatser att även en långsam konduktör hade hunnit igenom tåget. Men de gånger de "skickade med" en obefintlig funkade det. Och - innan någon mer antyder att jag plankat, vilket jag inte gjort sedan jag var typ 13 år (och inte särskilt ofta innan dess heller) - då fanns inga stolpar.

      Radera
  3. Jag har gått så mycket, vissa perioder alltför mycket. Slipper betala och jag får motion. Nu har jag fått problem med gåsfoten, kanske för att snålheten har bedragit visheten. Den här gåsfoten visste jag inte ens att jag hade, en tredje fot./M

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gåsfoten har gått mig helt förbi, men de vanliga två försöker jag utnyttja.

      Radera
  4. Jag tänker så när jag cyklar till jobbet. Jag får pengar för att cykla - närmare bestämt 30 kr varje dag. Aggregation of marginal gains på dem och det blir göttigt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och troligen förlänger du livstiden med mer än restiden, så det är ren vinst.

      Radera
  5. Jag har virrat runt i Marrakech säkert en halvmil men då i turistområdena, så väljer man att gå till flygplatsen är det väl ens egen ensak. Fast hade nog inte gått till flygplatsen som ensam tjej där.

    Tror uttalandet upprör då man "ska" göra vissa saker. Som på semestern ska man unna sig och då är man inte ute och promenerar till konstiga platser för att spara pengar.

    Jag brukade få kritik för att jag ville träna på semestern, det ses ju också som konstigt att man åtminstone vill slänga in några pass för att inte helt tappa formen, få ryggproblem eller komma hem som sitt fetaste jag + 4 kg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Efter att två nordiska tjejer fick "skador på sina halsar" (citat SVT) på sin Marockoresa tror jag du gör klokt i det.

      Perfekt att gå och springa på semestern, så får man se nya grejer medan man tränar.

      Radera
    2. Ja, läste det med:( Tror vi höll på att bli rånade där, var jätterädd faktiskt.

      Radera
    3. Micke, och när alla som var det minsta intresserade av nyheten kunde ta del av de rörliga bilderna från händelsen i bergen (och alla kunde se att det SVT förde fram inte var sant), ja då hotar SVT med hjälp av inbjuden förstå-sig-påare att det är med fängelse belagt att sprida dylika bilder - underförstått att det även är olagligt att även titta. Inget av detta var ju heller sant. Märkligt tyst om detta klavertramp från statsmedia - måste väl bero på att de är fullt upptagna med annat, månne även det sant och relevant?

      Hur var det nu de säger där på SVT: "SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. "

      8.600 miljoner kronor varje år - klirr, klirr rakt in på kontot

      Radera
    4. Ja, det var ett riktigt bottennapp att de försökte göra spridningen av nyheten till en större händelse än halshuggningarna. Och att spridningen skulle vara kriminell är dessutom kvalificerat skitsnack även om jag själv inte skulle sprida (eller ens titta på) en sådan film.

      Radera
    5. Man besöker inte U-länder privat och om man ändå tvingas besöka dem är det för att man är där i tjänsteärende och då betalar arbetsgivaren eventuella kostnader man har för taxi, flyg, buss, båt och dylikt. Problem solved.

      Radera
    6. Det finns väldigt många länder jag inte skulle besöka oavsett hur billiga de är.

      Radera
    7. Tyckte Marrakech var väldigt intressant och annorlunda och fick det betalt med jobbet, men hade inte lagt pengarna på en ny privat resa dit.

      Radera
    8. Har aldrig varit där, men känner absolut inget sug att åka heller. Gäller nog faktiskt hela Nordafrika i dagsläget.

      Radera
    9. Står inte på min lista över potentiella bo i länder. Portugal, Spanien, Costa Rica (klimatet ska tydl vara perfekt jämnt, ej varit där ännu) känns just nu mer intressant, men kan nog ändras flera gånger om.

      Radera
  6. Själv så ser jag det ur flera synvinklar, går oftast hem från jobbet de gånger jag inte tagit bilen. Det är ca fem kilometer. Ser det som tidseffektiv motion och sparade 18-24 kr (beroende på om det är högtrafiktaxa eller ej). Plus att det är skönt att gå. Tror inte pengarna i sig varit tillräckligt men de andra två punkterna, tillsammans med pengarna gör det värt det, helt klart!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med om att det är flera olika parallella vinster. Men fan vet om inte pengarna hade räckt för mig.

      Radera
  7. En man på 90 kilo förbränner 400–500 kalorier om han tar 16 000 steg vilket motsvarar ungefär en mil. En halvmil borde då vara 200-250 kalorier på ett ungefär vilket motsvarar några bananer.

    Sen får man räkna på slitage av kläder, skor, resväska beroende på vad man har har på sig. Samt luften är tung runt själva citykärnan. Ungefär lika tung och svårandad som jag upplevde luften vissa ställen Bangkok. Kanske bättre luft mot flygplatsen. På hotellet vi bodde var det jättebra luft.
    Kostar pengar i längden om man kommer hem med sotade lungor och sabbar lungornas förmåga att ta upp syre.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, visst är det otacksamt! Man springer en mil, tar några klunkar sportdryck eller ett par bananer och plötsligt är det ett viktmässigt nollsummespel :-(.

      Radera
    2. Har nästan slutat resa privat. Det är mest ekonomiskt.

      Radera
    3. Absolut! All konsumtion är billigast ogjord. Annars är det en investering vilket semesterresor ytterst sällan är.

      Radera
  8. Vilket sammanträffande! Såg tidigare idag det här. Roligt med en uträkning. Ger motivation att köra med olika gångsätt att tappa kilon.

    W-work F-force d-distance/displacement (förflyttning)

    W = F x d

    https://www.youtube.com/watch?v=Bw63zFFX13Y

    /Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Verkar som att man borde ha med sig en resväska även på lokala promenader, och hitta en överjävlig backe att släpa den uppför :-).

      Annars satt jag mest och funderade över hur nära släkt den killen måste vara med den norske skådespelaren Aksel Hennie:
      https://cdn.images.dailystar.co.uk/dynamic/44/photos/29000/620x/533ff5750f9a2_akselhennie.jpg

      Radera
    2. Ryggsäck med vikter och uppför hammarbybacken eller annan backe är bra motion. Du kan börja springa med rygga och vikter, många som gör..

      Radera
    3. Lika som bär!

      Jag plockade fram mina vristtyngder på 1 kg styck. För några år sedan gick jag med dem från uppstigning till sänggående i två veckor. De doldes lätt under byxbenet. När jag sedan tog bort dem var det som att man hoppade fram. Inte något man däremot kan rekommendera att överanvända. Det slet ganska mycket på benen. Att bära tung ryggsäck med matvaror flera kilometer är annars bra vardagsmotion.

      Att gå till flygplatsen istället för att åka buss eller taxi är väl ingen grej. Det gjorde jag också när jag senast flög till Göteborg. Och ja, jag släpade på en resväska också.

      /Eva

      Radera
    4. Mrs D: Jag undrar om knäna håller med, men med den reservationen låter det faktiskt vettigt. Minns någon i Biggest Loser som bytte ut alla gympass mot promenader. Han gick ner typ 80 kilo och vann hela skiten.

      Eva: Tänker på Ola Skinnarmo som inför någon expedition gick runt i obanad terräng med tre bildäck i släptåg :-).

      Radera
    5. Förstår inte. Ska bildäcken symbolisera de bilringar folk går runt med?

      /Eva

      Radera
    6. Det var ingen symbolhandling, det var träning. Jag tänker mig att det är motigt att gå runt och släpa på tre bildäck i skogen över stockar och sten. De lär ju fastna i varenda stubbe.

      Radera
    7. Jag kan piska på så går det nog lättare :D

      Radera
  9. Jag får hålla med. Om man anser 5 km som något av en prestation, då är man svårartat Stockholmsk.
    Mvh http://investera-pengar.blogspot.com/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast nu skrev han inte att han såg det som en prestation. Och så minns jag när jag skulle gå 2 km i göteborg (https://sparosverige.blogspot.com/2016/07/gratis-transport.html) och folk jag frågade om vägen var helt oförstående när jag bad om riktkurs för att promenera sträckan, så det är minst lika göteborgskt.

      Radera
    2. Ja så kanske det är :)
      Idag är det förresten trångt på min blogg. Folk från hela världen vill tydligen läsa om de svenska stollarna i Riksdagen, som inte ens klarar ut att sätta hårt mot hårt för IS.

      Radera
    3. Se där ja! Fast fattar inte riktigt slutklämmen med Medgörlig Samling ;-).

      Radera