lördag 2 maj 2020

Ännu en liten bankavgift

Häromdagen hade jag en minustransaktion på 30 kr på mitt bankkonto med kontotexten ”Kostnad”. Jag hade mina aningar vad det handlade om, men eftersom jag inte bara sväljer en ospecificerad kostnad utan förklaring (oavsett om den är på 3 eller 3000 kr) mejlade jag SEB.
Hej Mikael! Avdraget på 30 kr från ditt privatkonto där det står 'kostnad' är avgiften för utlandsbetalningen som du fick in tidigare idag. Det är kostnaden för att ta emot en utlandsbetalning.
Som jag trodde. Jag hade sålt något skit på Tradera för svindlande 182 kr inklusive frakt till en utländsk Traderaanvändare. Som tack för att jag är bankkund och använder bankens tjänster drog de 30 kr, 16,5 procent, i ”kostnad”.

Det är du och jag nu, tant. Du och jag.

Vidare bad de mig återkomma om jag har fler frågor eller funderingar. Det har jag faktiskt, men eftersom jag inte räknar med tillfredsställande svar från SEB ställer jag dem här istället.

  1. Vad är det som kostar? De fick in motsvarande 182 kr i schweizerfranc. Jag vet inte om avsändarens eller mottagarens bank ombesörjer växlingen, men jag är övertygad om att bägge tar betalt. Men för vad? Det är ju ingen människa som behöver göra någonting, det är automatiska datatransaktioner som inte ens kostar ett öre i extra elkostnad.
  2. Varje månad betalar jag en avgift för att vara bankkund. Jag har ett bankkort som byts ut vart tredje år eller så, och när jag använder det får banken betalt av kortföretaget. Jag har några räntefria bankkonton, och de pengarna lånar banken i sin tur ut till andra kunder som de tar betalt av medan min del i transaktionskedjan är helt ideell. Och när jag nu får in ytterligare pengar som banken kan låna ut tar de ut en avgift av mig på 16,5 procent. Hur många gånger ska jag behöva betala egentligen?!
  3. Varför är jag fortfarande kund trots att jag tveklöst känner stanken från enskilda banken?
Den sista frågan är egentligen till mig själv, och svaret är väl att enda alternativet är att låta mig sodomiseras av någon av deras konkurrenter och att det kommer göra ungefär lika ont.


Jag är inte chockad. Jag vet egentligen att det är så här, men jag förstår det inte riktigt. Jag trodde i min enfald att banker levde på att ha kunder. Ändå gör de allt som står i deras makt för att skrämma bort oss. Om bara en enda bank fungerade ”som en bank borde fungera” (för att parafrasera en slogan från en ”bank” som definitivt inte gör det) borde de plocka marknadsandelar så det sjunger om det.

44 kommentarer:

  1. Jag är faktiskt förvånad, förstår faktiskt inte alls hur det kan vara en kostnad för mottagaren. Den som skickar borde väl betala även mottagande banks kostnader.

    Dessutom, får det verkligen gå till så inom EU? 15% av beloppet behålls av mottagande bank och kanske lika mycket av skickande bank? Det underlättar ju inte för handel precis...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är också förvånad även om det tycks ligga i bankers natur att alltid hitta skäl för en avgift.

      Det var från Schweiz, så inte inom EU om vi ska vara petiga.

      Radera
  2. Problemet var att betalningen inte gjordes i euro. Då hade köparen kunnat göra en gratis SEPA-betalning. Vad som tillkommer är växlingsavgiften men den måste du väl ändå betala någonstans i något led ändå. /nils

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eftersom SEB valde att inte förklara kostnaden de förde över till mig undrar jag om det hade spelat någon roll. Hur som helst, nu kom köparen från ett land som inte använder euro, och jag tar glatt kostnaden hellre än att drabba Sverige och/eller Schweiz med denna valuta.

      Radera
  3. Sparo. Du borde börja med att välja en bank som inte tar ut några avgifter för att få ha ett konto dår, som till exempel Skandiabanken. Om de sen drar in kosingen på en massa andra avgifter liknande den du beskrev har jag ingen aning om. Det brukar ju inte finnas några gratisluncher...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är lite så jag tänker, att de troligen tar ut avgifter på något annat. Men det är mer ett svepskäl. Det ärliga är att jag inte har tid och ändå kommer byta bank när jag flyttar, så jag biter ihop och svär lite bara.

      Radera
  4. Tjenare Micke.
    Mitt tips är att du laddar hem Revolut, det är helt kostnadsfritt. Där får du ett helt vanligt bankkonto där i detta fall traderaanvändaren sätter in sina schweizerfranc. Sedan växlar du den utländska valutan till SEK (bästa växelkursen på marknaden) direkt i appen innan du gör en överföring till SEB.
    Eftersom överföringen då kommer in på ditt kotnot i SEB i SEK kan dom omöjligt ta ut någon avgift. Jag har använt Revolut sedan 2017 och är sjukt nöjd, 100% utan avgifter. Topp!

    Mvh / K

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har hört mycket gott om Revolut. Dock ska sägas att detta inte precis är en vanligt förekommande händelse i mitt liv. Tveksamt om det överhuvudtaget hänt tidigare eller om det kommer hända igen.

      Radera
    2. Revolut tar växlingsavgift på helger dock, det bör man tänka på så att man växlar på vardagarna.

      Radera
    3. Det låter som en mycket liten eftergift, men väl värd att påpeka.

      Radera
    4. Det är sant som anonym påpekar, Revolut lägger på en så kallad "mark up" på helger eftersom Forex-marknaden är stängd, för att täcka upp för eventuella fluktuationer under helgen. Har man bara detta i åtanke och växlar från måndag till fredag är det utan tvekan den bästa lösningen jag har hittat.

      Radera
    5. En liten varning bara: Om man sätter upp återkommande betalningar från sitt Revolutkonto till ett konto där man måste ange ett referensnummer för att mottagaren ska veta vad det är för pengar, så faller referensen bort!! (Referensen följer med om det är en engångsbetalning men inte vid återkommande betalningar.) Jag skickade pengar från mitt Revolutkonto till Avanza för insättning på ett av mina konton, och då returnerade de pengarna pga saknad referens. Det var bara det att då hamnade de inte på mitt Revolutkonto igen, utan hos Currencycloud som är Revoluts "betalningsförmedlare". Jag höll på att bli galen innan jag fick tillbaka mina pengar, Revoluts supportchat var sanslöst dålig och jag var tvungen att begära "kvitton" från SEB (som gjort överföringen för Avanzas räkning) och sedan mejla dessa till Currencycloud som till slut lyckades återföra mina pengar... I övrigt har jag varit nöjd med Revolut, men som sagt gör inte återkommande överföringar med referensnummer för då kan det bli problem.

      Radera
    6. Det där lät riktigt krångligt, men det borde väl Revolut ta tag i. "Det är ju 2020 nu liksom" ;-).

      Radera
    7. Tack för tipset, har aldrig satt upp återkommande betalningar med Revolut, men det var bra att du nämnde det.

      Radera
  5. Hej Sparo,
    Får man fråga vilka banker du använder och varför det blev så? Tänker att förutom SEB kanske du använder en nätmäklare till sparande, och en annan aktör för ett kreditkort med lite bonus. Eller är kreditkort big no no? :)

    Och varför betalar du för att vara bankkund. Vet att SEB har detta, men vet att det räcker med ett samtal till kundtjänst och hota om att lämna till t.ex. Skandia har gratis internetbank, något kortföretag som erbjuder gratis kort, och nätbanken med billigare courtage, så får du många kostnader strykta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förutom Nordnet och Avanza använder jag SEB som jag bytte till i vredesmod efter dålig behandling från Handelsbanken. När jag startade företag och smidigt kunde koppla företagskontot till min privata nätbank fortsatte jag med SEB och har i stort varit nöjda med dem. Har inget kreditkort, inte av princip utan för att jag saknar behovet.

      Kanske borde bråka lite med dem om månadsavgiften istället då, men har ändå inte tänk ha en långvarig relation till SEB.

      Radera
    2. Det var väl lite oväntat ändå att du inte är såpass ekonomisk så du har kreditkort Sparo? Man kan ju få tillbaks ett antal tusenlappar per år med vissa av dem.
      Mvh investera-pengar.blogspot.com

      Radera
    3. Fast bara om man handlar en massa. Bortsett från mat kommer jag inte upp i "ett antal tusenlappar per år" och jag antar de inte har över 100 procents återbäring.

      Radera
  6. Pröjsar också 35 kr/mån till SEB. Då ingår internetbank, betala räkningar, fri kundservice, fritt antal konton, kostnad för bankens minusränta oavsett belopp, fria överföringar nationellt, bank-id, swiss, fri ISK, fri KF etcetera. Tycker det är ganska prisvärt.

    Att man tar en lite avgift för internationella överföringar känns inte orimligt. Behövde de betala någon växelkurs? Till och med hyllade banker som Avanza och Nordnet tar växlingsavgifter på 0,25 % när du köper och säljer aktier.

    Vad en tjänst kostar banken att utföra är inte det primära som avgör av det kostar (förutom eventuell kostnadstäckning). Det är värdet av tjänsten. Alternativet till att föra över hade ju varit att skicka kontanter i kuvert, något som förmodligen blivit både dyrare och osäkrare.

    Visst hade det varit bra om allt varit gratis, men tyvärr måste banken "ha sitt" :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Månadsavgiften säger jag inte så mycket om. Den redovisas och det är upp till mig att acceptera eller dra vidare. Denna överföringsavgift störde mig mer. Dels för att de inte ens förklarade den utan skrev "kostnad" i hopp om att de flesta kunder bara ska svälja den eftersom de inte orkar fråga vad det är. Och dels för att jag är rätt säker på att de hade tagit samma avgift om jag hade gjort en utlandsbetalning och tycker inte det är rimligt att de tar avgifter i bägge ändar.

      Ja, banken måste ta ut avgifter för att leva, men de måste inte ta ut avgifter för varenda liten jävla strunttjänst. Och dessutom inte redovisa det.

      Radera
    2. Kan hålla med om att det var fräckt att bara skriva "kostnad", det hade fått mig att gå i taket också!

      Radera
    3. Ja, det är så utstuderat. Men det är samma sak med det som K skriver här under: För att de kan. Antagligen har de räknat ut att det blir minst problem för dem om de inte specificerar vad de tar betalt för.

      Radera
  7. Svaret på varför är "för att de kan", swedbank tar 40kr för samma sak!

    SvaraRadera
  8. Nu är väl denna kommentar inte så mycket om det du skrev, men många flagga gult personer och andra säger hela tiden att alla elaka företagare och kapitalister inte satsar sina pengar i företagen utan köper lyxprylar.Först å främst någon gång har de ju satsat pengar annars skulle det ju inte finnas ett företag från första början. Sedan om man skall börja ge företagare direktiv hur de skall förvalta sina eventuella bidragspengar, då tycker jag att alla som går på a-kassa å dylika bidrag inte får handla tobak eller alkohol, men det är jag det...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det var väl mer svar på gårdagens inlägg. Och visst, inget företag uppstår ur tomma intet. Det är i stort sett alltid en massa hårt arbete bakom.

      Vissa bidrag tycker jag absolut borde styras. A-kassa är ju en slags blandning av bidrag och försäkring, så där är det svårt, men socialbidrag skulle kunna ges i form av presentkort/matkuponger.

      Radera
  9. Nu ska du ju ändå flytta och ha utländsk bank även om det låter troligt att du även behöver behålla svensk bank. Rekommenderar då Skandia med gratis internetbank och inget krav på bankkort.

    Så här skriver Skandia om att ta emot utlandsbetalning: "Skandia tar inte ut någon avgift för att ta emot utlandsbetalningar. Däremot kan avsändarbanken eller eventuellt förmedlande bank ta ut en avgift. Avsändaren kan kontakta sin bank för att få information om eventuella kostnader."

    Mvh Fredrik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varför är det troligt att jag behöver ha en svensk bank om jag inte bor här eller äger något här? Jag känner massor av människor som bor i andra länder och jag tror inte att någon av dem har en svensk bank oavsett om de fötts i Sverige eller helt saknar koppling till landet.

      Radera
  10. Du kanske har rätt. Jag har hus även i Frankrike och även fransk bank. När jag går i pension så flyttar vi dit och då tänkte jag att det nog är praktiskt att behålla svenska banken för att kunna ha bank-id t.ex. för att logga in på de olika pensionsbolagen. Men det kanske är fel. Man klarar sig kanske helt utan ?

    Mvh Fredrik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror precis tvärtom, att man aldrig ska ge svenska skattemyndigheter minsta möjlighet att kunna hävda att du har kopplingar till Sverige, för då kommer de göra allt i sin makt (och de är mäktiga) att se till att du betalar full skatt i Sverige. Aktuellt exempel:
      https://www.expressen.se/dinapengar/sveriges-mest-skuldsatta-forlorade-striden-avgjord/

      Radera
    2. Ja Skatteverket kan nog vara mäktiga, men jag hoppas ett Bank-ID kan slinka igenom. Ågerup har ju ägnat sig åt att starta AB i Sverige efter sin utflyttning, sponsrat fotbollslag och startat travstall. Jag hade tänkt mig betydligt mindre engagemang i Sverige efter utflyttning :-)

      Radera
    3. Ågerups ekonomi är helt klart på en annan nivå, men vi vanliga, dödliga har heller inte hans plånbok att köpa advokater för, så jag vill inte ge dem några chanser.

      Radera
  11. Vansinnigt. De borde måna om sina kunder i en tid när det går att föra över pengar gratis inom Europa med Revolut.

    För egen del överväger jag att lämna Handelsbanken sedan de tar 25 kronor per månad för att ha pengar hos dem och sköta allt själv över internetbanken.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är larvigt lite pengar att riskera att tappa kunder för.

      Radera
  12. Och idag kostar plastpåse på Systembolaget 6:-. Inte en gratis-kartong fanns nu i butiken.
    Niclas

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är svulstigt för en systemkasse.

      Radera
  13. Jag har sagt upp paketet Enkla vardagen på SEB för 35:-/månad, har nu endast årskostnaden för betaltjänsterna på 120:- dvs 10:-/månad. Bankens eget kort är inte nödvändigt annat än för att hantera kontanter in och ut, vilket jag inte gjort på 10+ år. Detta ger mig 25:-/månad i besparing som jag kan ha roligare för. På 10 år blir det 4653:- om jag sätter pengarna i en indexfond, men jag tänker att jag ska köpa SEB-aktier istället för pengarna jag sparar så kan de få betala sina egna avgifter med utdelningen jag får. Skrev ett raljant inlägg om detta nyligen ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst blir det pengar. Själv använder jag kortet, men det går säkert att få tag i ett billigare, om inte gratis.

      Jag har SEB-aktier. I någon ände ska väl jag också kunna tjäna pengar ;-).

      Radera
    2. Jag har Klarnas kort (gratis) som kopplats via autogiro till samma konto i SEB som jag hade deras kort knutet till, och köpen dras från det kontot med 1-2 dagars fördröjning. Skulle jag behöva cash, vilket som sagt inte skett på lääänge, då kan jag ta ut på antingen Norwegian eller Revolut utan minsta kostnad.

      Min kortsetup gör att jag kan behålla SEB som jag i övrigt är nöjd med, utan att behålla de förhatliga avgifterna. Jag har själv valt att inte äga aktier i SEB då storägaren Investors historik är avsevärt bättre, men som en ren princip kan jag tänka mig att lägga 20 st SEB A på ett ISK hos just SEB för att få ihop ett slutet system som betalar mina avgifter. Varje gång jag därefter har kontakt med dem så ska jag se till att informera dem om att de minsann betalar min avgift på egen hand :-D

      Radera
    3. Klarna verkar ju smidigt. Jag använder kontanter som en tyst protest mot hela systemet och alla nymodigheter :).

      Jag har Investor också, så att jag ska kunna kompensera både för avgifterna och den obefintliga inlåningsräntan.

      Radera
  14. Jag har länge tyckt att det borde finnas ett maxicourtage för aktiehandel, då det i extremfall kan bli många procent (om man inte alltid handlar småsummor). Nu inser jag att det borde finnas en maximal procentuell kostnad för alla händelser i bankvärlden. Frivilligt borde det redan finnas, men krävs det lagändring så varför inte.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter vettigt, både det ena och det andra. Jag blir skitsur när jag försöker sälja tiotusen aktier, någon idiot köper en (!) varpå kursen dyker och jag har att välja mellan att betala 99 kr för att sälja en aktie som kostar en femma eller dumpa resten till högstbjudande.

      Men samma här, det är inte rimligt med så höga avgifter i procent. Hade jag gjort massor med sådana här småaffärer hade det blivit svindyrt.

      Radera
  15. Har skaplig koll på en stor svensk bank. Där får man välja om man vill betala mottagande banks kostnad när man gör en utlandsbetalning. Gissar att det fungerar på samma sätt åt andra hållet, och att din köpare enkelt valt att lägga kostnaden på dig.

    Sett i procent blir ju avgiften helt orimlig i ditt exempel. Däremot tycker jag det är rimligt att den som nyttjar en tjänst betalar för den. Även om ICA, precis som bankerna, gör stora vinster är det inte ofta man hör någon som begär att ICA slutar ta betalt för vissa varor. Det är annorlunda med bankerna.

    Däremot måste det vara supertydligt vad som gäller. Jag hade sannolikt surnat till ordentligt jag också, om jag debiterats för något jag inte väntat mig. Särskilt om jag känner att man försöker smyga med avgiften.


    Att bara skriva "kostnad" utan specifikation låter osnyggt. Du borde ha fått någon form av bekräftelse där "kostnaden" framgår.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det hade jag också valt i det läget. Det märkliga är att jag inte får något val eller ens information.

      Det är rimligt att bankerna tar betalt, men inte rimligt att det tar en avgift för att jag är kund, en avgift när jag använder tjänsterna och en indirekt avgift genom att jag inte får inlåningsränta. Jämförelsen med Ica vore att de tar en avgift för att jag kommer in i affären, ännu en avgift för att jag använder deras kundkorg, en administrationsavgift för kvittot osv.

      Nej, jag fick ingen som helst förklaring mer än "kostnad". Den fick jag ta reda på själv.

      Radera