tisdag 4 oktober 2022

Släck lampan i Falun?

Jag är en varm anhängare av att släcka lysen. När jag lämnar ett rum känns det naturligt att släcka i taket och när jag sitter och jobbar vid datorn på kvällarna har jag ofta inte en enda ljuskälla i huset. Jag fattar att jag inte sparar några stora pengar på detta, men det är för mig inget argument för att låta lamporna brinna.

Frågan om hur lite man ska tjäna för att bry sig har aktualiserats i Falun där miljömedvetna invånare velat släcka belysningen på de bägge backhoppningsbackarna vid Lugnets skidstadion på nätterna. Backarna ser verkligen ut som två gigantiska lysrör.

Nu visar det sig att de redan är släcka kl 0-5 och att övrig tid kostar 75 kr i timmen. Det gör mindre än ett öre per dygn och invånare, en kostnad man kanske kan leva med. Även om man gör det till en renodlad miljöfråga finns det nog viktigare hål att täppa till än ett gäng lysrör som lyser upp stadens stora landmärke.

För det är ju motargumentet. Falun är känt för röd slamfärg, en nedlagd koppargruva och just dessa hoppbackar, och även om Sverige inte haft en backhoppare som gjort anständiga resultat sedan Jan Boklöv på 80-talet (och ingen innan dess heller) är detta lite av Faluns själ. Överstiger PR-värdet elkostnaden? Troligtvis.

Samtidigt kan jag inte låta bli att hålla lite på motståndarna. Är det något jag lärt mig om privatekonomi (och det hoppas jag verkligen, annars skulle denna privatekonomiska blogg vara ganska överflödig) är det att stora resultat börjar i det lilla. Alltså skulle släckningen av hoppbackarna också ge ett visst symbolvärde. Fast det skulle ju inte synas.


En nedsläckt hoppbacke är också en hoppbacke. Vänta, vad fan är en hoppbacke?

27 kommentarer:

  1. Var går gränsen? 1 000 kronor? 10 000 kronor? En miljon? Jag förstår inte tjafset. Att släcka ner är en tydlig symbolhandling, men det kränker väl en och annan kverulant.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Samtidigt släcker man ju bokstavligt talat en symbol. Med tanke på den ändå relativt låga kostnaden tror jag inte att det handlar om pengar för de som vill släcka.

      Radera
  2. Intressant timing då vi i kommunen idag har möte med bla meddelande från finansdepartementet, Uppdrag att vidta energibesparingsåtgärder inom den statliga förvaltningen.

    Jag tänker mig ställa frågan om extra åtgärder tänkts på i kommunen, en hel del har gjorts under åren men säkerligen finns mera att göra.
    /Jonas B

    SvaraRadera
    Svar
    1. Antagligen fick Falun samma direkt och lokalpressen började diskutera vad som kan göras, någon föreslog att släcka backarna och SVT gick igång.

      Ni hittar säkert något motionsspår att döda för kvällspigga motionärer utan pannlampa ;-)

      Radera
    2. Det är en åtgärd som skulle vara grymt tråkig och sitta långt inne, speciellt som vi redan strömlinjeformat ganska bra senaste åren med föreningsdrivna elljusspår. Kommunen står dock för elen, helt riktigt, men där har de flesta elljusspåren redan fått belysningen utbytt till effektiva LEDlampor, och givetvis är belysningen aktiverad endast på "rimliga" tider.

      Om jag får killgissa så tror jag att kommunen skulle komma nära eller på elkostnaden med några sponsorskyltar från näringslivet vid spårets "anslutningspunkter" om intresse skulle finnas.
      /Jonas B

      Radera
    3. Kan roa dig med att pannlampa nämndes under diskussionen, inte av mig.

      Radera
    4. I min gamla kommun Sollentuna tyckte Moderaterna att det räckte med motion fram till 22.30, därefter släcktes lamporna i spåren.

      Radera
    5. I min gamla kommun kunde man träna senare men fick trycka på en timerknapp vid ingången för varje varv för att få en ljus en stund till. Enkelt och smart

      Radera
    6. Det låter faktiskt fiffigt, men om slingan är lång måste det bli svårt för kommunen att värdera hur lång tid det tar för den som tryckt på knappen.

      Radera
  3. Det är för många en fånig liten fråga, men mitt i allt detta el-, miljö- och spar-tänk så finns det ändå en tanke med detta som jag tycker är fin, medveten, bra och viktig. Varför är allt upplyst i princip dygnet runt?
    Liseberg konstaterade igår att de har minsann bundit sitt avtal till ett lågt pris tack vare en duktig jurist så de tänker minsann inte göra någon som helst förändring i sin belysning över halloween och jul - och jag som tyckte att det var mycket innan oavsett… dålig bortförklaring mitt i allt.

    /Isaflisa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket tror jag faktiskt att det har med säkerhet att göra. Det blir väldigt mycket lättare att förstöra något som saknar lysen och kamerabevakning.

      Om man (som jag antar Liseberg gör) vill påskina ett miljöintresse struntar nog miljön helt i om energin är bunden eller rörlig.

      Radera
  4. Jag lärde mig redan under uppväxten att inte slösa i onödan, speciellt av min pappa. Pa den tiden var det förmodligen mer av ekonomiska skäl än miljödito. Men det sitter djupt i mig. Aldrig ha pa lampor i rum man inte vistas i (och numera ha led-lampor), öppna och stänga kylskapet kvickt, inte sätta pa ugnen innan man ställer in nagot (och det tar inte manga minuter innan den blir varm med en modern ugn), laga det sista pa eftervärme i ugn och pa spis, duscha inte bada (jag har valt att inte ha badkar) osv osv.

    Däremot tänker jag unna mig att tända adventsljusstaken i december, en present av min sedan länge bortgangna farmor.

    Och jag haller med Isaflisa ovan, varför maste det lysa jämt?

    Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det där fick jag tyvärr inte med mig som du beskriver Annika, men jag har lärt på vägen och är väldigt noga idag med dina exempel och så klart många andra som vi här lever efter :-)
      Jag unnar mig också på jul, det är något speciellt och jag vill inte ta bort den känslan, så ett par ljusstakar och så, men inte 4 upplysta renar, ett helt upplyst hus och ljusslingor i alla träden, nej.

      Radera
    2. /Isaflisa var det…!

      Radera
    3. Jag har lampor på utomhus på nätterna, av säkerhetsskäl. Inomhus håller jag igen mer än de flesta.

      Radera
  5. Man skulle kanske kunna halvera kostnaden genom att låta lamporna blinka? Det skulle dessutom skapa lite (god?) PR och bli en snackis ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fantastisk idé!!!!! *dör lite av skratt*
      Ring dem med detsamma! Du kanske får gratisbiljetter för ett bra spartips ;-P
      /Isaflisa

      Radera
    2. De blinkar redan - med 50 Hz....

      Radera
    3. Jag får för mig att de drar mer ström om de blinkar. Eller också är det hållbarheten som sänks. Fast när det gäller blinkers på bilen tror jag nästan att det är tvärtom. Jag blinkar ALLTID när jag byter fil eller väg, och om allas blinkerslampor hade hållit lika länge som mina skulle de nästan inte säljas.

      Radera
  6. Elsparandet i backen kan ju göras till en "grej" i stan och kanske få hundratals personer att tänka till lite extra.

    Om alla sparar säg 10% vilket borde vara görbart skulle trycket på elnätet minska, riskerna för avbrott minska och priserna minska.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Northvolt kommer till Borlänge. I Avesta byggs det serverhallar. Och så fortsätter det. Att Falun skulle spara 10% är nog skitsammai regionen.

      Radera
    2. Jag undrar också hur mycket det gör. Vore nog bättre att sluta skänka el till Facebook och Google. Men det är klart, då kanske de inte kommer springande när svenska regeringar ber dem manipulera riksdagsval.

      Radera
  7. Vad ska man säga? Det beskriver utmärkt väl varför vänsterns så kallade miljöpolitik gick åt pipan, med omvänt resultat i hela eu. Verkligen noll förståelse för 80/20 regeln och dess innebörd.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker ändå inte att detta är så enkelt.

      Radera
  8. Utanför ämnet-kommentar: Vi var på en dagsutflykt till Falun förra sommaren och besökte då hoppbackarna. Utsikten från högsta backen var jättefin, men vad jag inte kan förstå är hur någon vågar åka skidor nerför backen och sedan hoppa över 100 meter. Helt obegripligt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag stegade uppför trappan till toppen av 90-metersbacken i Hede, byggt i svajigt gammalt trä från -65 och jag såg varenda bult som gjort sitt eller försvunnit. En sån där grej jag har för mig, att våga testa även fast jag är skithöjdrädd. Inte alltid det går vägen men denna gången kom jag upp. Låg o krälade som en groda på platten där uppe tills jag kunde se uthoppet med säkert ytterligare 50 meters fallängd utgrävt ut den grusiga landningplatsen... 😬
      /Jonas B

      Radera
    2. Det är obegripligt för mig med. Jag har dessutom en gammal klasskompis som blev av med ena foten och vaden efter ett misslyckat backhopp. Om jag hade velat testa skulle den viljan ha försvunnit när det hände.

      Radera