måndag 3 oktober 2022

Varje dag ett framsteg

Trots att jag är en frilansande tomte med oregelbundna tider, både i arbete och annat, har jag precis som alla andra min beskärda del av rutin. Det är lätt att nöja sig med det och jobba på som vanligt, äta, träna, laga mat osv.

Egentligen inget fel i det om man trivs med sitt liv, men jag känner att jag står och stampar om jag bara gör rutinmässiga arbetsuppgifter. ”Livet måste vara mer än att springa runt som ett jävla personnummer”, som Stefan Sauk sa i Tillfälligt avbrott.

Därför har jag en målsättning att varje dag göra någon eller helst några saker som för mitt liv framåt. Det kan vara ett byggprojekt, ända ner till något så banalt som att sätta upp en hylla. Jag kan jobba på nya inkomstkällor eller lägga tid på språkstudier som den invandrare jag är.


Ja, vi elsker dette landet som det stiger frem...

Det behöver alltså inte vara något märkvärdigt, bara ett ack så litet steg mot en förbättring av mitt liv. Det betyder inte att jag är missnöjd som det är, men jag tycker att jag är skyldig mig själv att jobba mig framåt och uppåt. När jag inte gör det blir jag grinig och irriterad. Det kan jag förvisso bli ändå, men för mig är lättja en bergsäker metod för att uppnå olycka.

21 kommentarer:

  1. Listor, listor och åter listor. Det är receptet för en produktiv vardag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, för mig med. Annars tenderar de grejer man inte vill/orkar göra att aldrig bli gjorda, men de fortsätter hela tiden att gnaga.

      Radera
    2. Ja jävlar vad listor jag skrivit i mitt liv. Sedan glömmer jag bort dessa och hittar dem 8 år senare och ser att det mesta är gjort och annat blev tydligen inte gjort....

      Radera
    3. Jag har dem alltid vid datorn, så jag slarvar inte bort dem. Det betyder dock inte att jag kan slarva bort punkter på dem innan jag slänger dem.

      Radera
    4. Min fru skriver listorna och jag utför med glädje!😃

      Radera
    5. Aj! Det skulle jag inte utsätta mig för :)

      Radera
  2. Prokrastinerar gärna kring saker och ting jag borde ta tag i, inget optimalt personlighetsdrag. Men jag har ändå en variant, att jag ska lära mig något nytt var dag. Behöver inte vara något stort, avancerat eller ens direkt medvetet, men någonting att tugga igenom när man lagt sig för natten o tänker "vad har jag lärt mig idag?".
    /Jonas B

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad gör du om svaret är "Ingenting" - går upp igen och lär dig något ;-)?

      Radera
    2. Det har jag faktiskt funderat på, men den tragiska dagen har inte inträffat än. =)

      Radera
    3. Bra, för jag tror att det vore skitjobbigt att kliva upp efter midnatt bara för att lära sig något.

      Radera
  3. I min värld är sysslor indelade i två kategorier: "Behöver göras" och "Är kul att göra". Lyckligtvis hamnar vissa av sysslorna i första kategorin också i den andra kategorin, tex vedhuggning, plocka blåbär och gräsklippning. De rena första kategori sysslorna vill jag helst bara slippa, tex städning och laga mat. De rena första kategori-sysslorna hjälps frugan och jag åt med, annars skulle de nog bara bli gjorda i nödfall.
    Andra kategorins sysslor har lägre prioritet och drivkraften till dem kommer nästan alltid från en tanke som en tid malt i mitt bakhuvud. Exempelvis långa cykelturer eller att konstruera något i min källarverkstad. Andra kategorins sysslor är självgående, jag behöver inte uppbåda det minsta vilja för att göra dem.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är de inte "kul att göra" kan de vara "kul att få gjort" och det är inte det sämsta.

      Jag kan "manipulera" mig själv lite genom att ordna sysslorna på det sättet att jag inte får göra en sån där uppgift som är kul att göra (men som också behöver bli gjord) förrän jag gjort en eller flera tråkiga måsten.

      Radera
    2. Detta tänk funkar för mig också för att få tråkiga sysslor gjorda, ungefär som när man var liten och inte fick efterrätten förrän man ätit upp förrätten...

      Radera
    3. En annan sak värd att nämna är att vänta på rätt omständighet/tillfälle för att göra en viss syssla. Tex städning går lättare om man väntar besök, vedhuggning när det är fint väder, osv.

      Radera
    4. Ja, men det går också att använda för att skjuta upp uppgifter. T ex är utomhusjobb nu lätta att skjuta på tills det blir bättre väder, men en vecka in i oktober är det ju inte säkert att det blir det förrän i april.

      Radera
  4. Jag schemalägger alltid några timmar per dag med både måstesysslor och roliga sysslor. För mig som är tidsoptimist funkar inte vanliga listor och då blir varje dag ett misslyckande eftersom jag aldrig hinner med samtliga punkter på listan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. För mig ÄR varje dag ett misslyckande för jag hinner aldrig med. Men jag tycker att det är okej, då flyttas de bara framåt. Men ibland försöker jag att inte dränka listan eftersom det är rätt skojigt att någon gång känna att man är helt klar.

      Radera
  5. Det var värst vad ni alla verkar vara ambitiösa. Paminner om de sajter som skriver om "reinvent yourself" och "upgrade to 2.0".

    Själv lutar jag mig tillbaka numera och anlitar hjälp när jag behöver. Med det sagt är jag galen i fragesporter, och har inte alls nagot emot att lära mig nya grejer, sa länge det inte innebär fysiskt arbete eller nagot jobbigt.

    Jag bygger t.ex. inga hyllor själv, men jag har designat tva stycken som finns här hemma. De byggdes av en firma efter mina ritningar. De är saledes unika. Jag borde kanske ta patent för de är jäkligt snygga :).

    Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sådana sajter brukar jag undvika. Så jag hoppas att inte detta lät likadant så att jag tvingas undvika min egen blogg :)

      Det är inte fel att designa en hylla någon annan bygger. Men trots att jag inte är särskilt händig tror jag det är enklare för mig att bygga själv än att lyckas förmedla min vision till andra.

      Patent är knepiga grejer. Det krävs inte stora ändringar för att någon annan ska kunna hävda att de inte aaaalllss utgått från din design. Är sedan deras advokat dyrare än din blir det ännu knepigare.

      Radera
    2. Jag skojade om patent, skulle aldrig ge mig in i en san snarig skog med advokater och dokumentering, för att inte tala om kostnader. Jag ger mig inte gärna in pa 'a lost cause'.

      Jag nöjer mig med att hyllorna är snygga och passar in hemma hos mig.

      Annika

      Radera
    3. Det är inte det sämsta. Och även om du skulle vilja låta tillverka och sälja (eller sälja designen) kan det vara bättre att försöka flyga under radarn. Så fort det finns ett patent är det en offentlig handling lätt att hitta för Åhléns och Ikeas designers och låta sig "inspireras" av.

      Radera